Στα «σκουπίδια» το αφήγημα Μαξίμου για την καθημερινότητα

Με το τέλος της αξιολόγησης ο πρωθυπουργός είχε κηρύξει στροφή στα προβλήματα της καθημερινότητας προκειμένου να αποδείξει την επάρκεια της κυβέρνησης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στα «σκουπίδια» το αφήγημα Μαξίμου για την καθημερινότητα

Με το τέλος της πολύπαθης αξιολόγησης ο πρωθυπουργός είχε κηρύξει την στροφή στα προβλήματα της καθημερινότητας προκειμένου να αποδείξει την διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης του.

Ηταν άλλωστε αυτή που κορυφαίοι υπουργοί έθεταν ως το «μέτρο» με το οποίο θα κριθεί η κυβέρνηση και εκλογικά καθώς όπως έλεγαν το γήπεδο της διαπραγμάτευσης οι συσχετισμοί δεν βοηθούσαν την επίτευξη των στόχων της.

Το πρώτο κρας τεστ - στην αντιμετώπιση της απεργίας των συμβασιούχων στην καθαριότητα που έχει μετατρέψει τα κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε χωματερές- στο οποίο ενεπλάκη προσωπικά ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εκ του αποτελέσματος κρίνεται αποτυχημένο, με την κυβέρνηση να τελεί υπό καθεστώς... πολλαπλής ομηρίας σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας:

"Ομηρος" των σκουπιδιών

Τα σκουπίδια συνεχίζουν για 10η συνεχόμενη ημέρα να σχηματίζουν «βουνά» στους δρόμους της Αθήνας και των μεγάλων πόλων.

Η ΠΟΕ ΟΤΑ αποφάσισε χθες να συνεχίσει την απεργία μέχρι και αύριο Πέμπτη, παρά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, αλλά και την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Οι δήμαρχοι Αθήνας και Πειραιά αντιδρούν έντονα, ενώ και οι επαγγελματίες του τουρισμού χτυπούν το «καμπανάκι» του κινδύνου.

Την ίδια στιγμή έχει ξεσπάσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να επιρρίπτει ευθύνες στην αντιπολίτευση, με το επιχείρημα ότι οι συνδικαλιστές της ΝΔ στην ΠΟΕ ΟΤΑ ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της απεργίας.

Οι αποκλεισμοί στα αμαξοστάσια των δήμων και οι αποκλεισμοί στους ΧΥΤΑ, συνεχιζονται μέχρι την προγραμματισμένη 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη, οπότε η Ομοσπονδία θα αποφασίσει για την περαιτέρω στάση της.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε, σε ένδειξη καλής θέλησης και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες,θα βγουν περισσότερα απορριμματοφόρα στους δρόμους ώστε να μεταφέρουν απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Λιοσίων.

Μάλιστα, μιλώντας στον realfm 97.8 το πρωί της Τετάρτης, ο Βασίλης Γκιτάκος, αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ανέφερε ότι στην αυριανή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας θα προτείνει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην καθαριότητα.

«Την Πέμπτη, έχουμε την απεργιακή συγκέντρωση και την κινητοποίηση στην Αθήνα και καλούμε όλη την Ελλάδα να διαδηλώσουμε. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, κάποια στιγμή, θα αλλάξει τη στάση της», ανέφερε. Στο ερώτημα τι θα πράξει η Ομοσπονδία, εάν δεν αλλάξει η στάση της κυβέρνησης, ο ίδιος απάντησε:

«Θα μετρήσουμε τις εξελίξεις και όλα όσα θα έχουν συμβεί αύριο έως το μεσημέρι που τελειώνει η συγκέντρωση. Θα συνεδριάσουμε, ο καθένας θα δώσει τις θέσεις του και θα αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή».

Και πρόσθεσε: «Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων προτείναμε και ψηφίσαμε χθες, είμαστε σε αυτήν την πλευρά. Και αυτό θα προτείνουμε και αύριο, όπως θα βγει από συλλογική απόφαση της δικής μας παράταξης».

"Ομηρος" του καύσωνα

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο υδράργυρος ετοιμάζεται να σκαρφαλώσει έως και τους 44 βαθμούς από σήμερα έως την Κυριακή, προκαλώντας, όπως είναι εύλογο, ένα "τσουνάμι" προβλημάτων που σχετίζονται με την υπερβολική ζέστη και τα συνεπακόλουθα της.

Ηδη με ανακοινώσεις της η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται το προσωπικό των νοσοκομείων και νοσηλεύονται οι ασθενείς σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία καταγγέλλει ότι σε πολλά νοσοκομεία ο κεντρικός κλιματισμός είναι χαλασμένος λόγω έλλειψης συντήρησης, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε... χαμάμ εν μέσω καύσωνα.

«Έπρεπε ο υδράργυρος να χτυπήσει 40 βαθμούς Κελσίου για να γίνει προσπάθεια δήθεν επισκευής. Το χειμώνα γιατί δεν έγινε με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία Πολάκη είναι πλεονασματικά;», αναφέρει στην πρώτη ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία «όχι μόνο δεν διαθέτουν κεντρικό κλιματισμό, αλλά δεν διαθέτουν ούτε καν ένα κλιματιστικό. Μόνο κάποιους ανεμιστήρες».

Στη δεύτερη ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι δεν υπάρχει κλιματισμός ακόμα και σε θαλάμους νοσηλείας των ψυχιατρικών νοσοκομείων, «είτε γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί καθόλου μηχανήματα, είτε γιατί είναι χαλασμένα και δεν έγινε έγκαιρα συντήρηση λόγω έλλειψης κονδυλίων». «Αν είναι δυνατόν! Θάλαμοι νοσηλείας με καθηλωμένους ασθενείς στα τέσσερα στο κρεβάτι τους με 43ο Κελσίου και να μην έχουν κλιματισμό. Κόλαση! Συνθήκες χειρότερες των φυλακών», σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι ασθενείς των εν λόγω κλινικών θα υποφέρουν τις επόμενες ημέρες του καύσωνα».

Σήμα κινδύνου όμως έχει εκπέμψει και η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά) σχετικά με την αναστολή εννέα ορθοπεδικών επεμβάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, λόγω έλλειψης των αναγκαίων πόρων.

Πρόκειται για σοβαρές επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Η διευθύντρια της Ορθοπεδικής κλινικής, Ιωάννα Πασπάτη, απευθύνθηκε στην ΕΙΝΑΠ, η όποια με τη σειρά της έστειλε επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητώντας άμεση λύση.

«Οι ασθενείς είναι ανήλικα παιδιά με σοβαρά προβλήματα και οι επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σύντομα» προειδοποιεί στην επιστολή της η ΕΙΝΑΠ.

Το ποσό που αναλογεί στους ορθοπεδικούς για την προμήθεια αναλωσίμων είναι περίπου 60.000 ευρώ ετησίως, που όμως δεν επαρκεί για τις ανάγκες των μικρών ασθενών. «Οι ανάγκες των παιδιών δε μπαίνουν σε διαπραγματεύσεις» τονίζει η ΕΙΝΑΠ.

"Ομηρος" του άβατου των Εξαρχείων

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης στην απαγόρευση της αυριανής συγκέντρωσης των αστυνομικών, που έχει προγραμματίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων στην πλατεία Εξαρχείων.

Στην απόφαση που υπογράφει ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής γίνεται επίκληση λόγων δημοσίας ασφάλειας ως προς την χρονική και τοπική « σύμπτωση» της εκδήλωσης της ΠΟΑΣΥ και των αντισυγκεντρώσεων των αντιεξουσιαστών, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την "θεσμική" θέση των Εξαρχείων ως ενός ιδιότυπου αβάτου όπου δεν... τολμά να μπει αστυνομικός.

Ηδη οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση ήταν εντονότατες:

«Η σημερινή απόφαση απαγόρευσης της αυριανής συγκέντρωσης της ΠΟΑΣΥ αποτελεί επισφράγιση της συνολικής αποτυχίας της κυβέρνησης και στον τομέα της ασφάλειας. Για πρώτη φορά με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι τα Εξάρχεια αποτελούν άβατο», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΝΔ και χαρακτηρίζει την απόφαση πρόκληση για τη δημοκρατική ελληνική κοινωνία, για κάθε πολίτη αυτής της χώρας που θέλει να αισθάνεται ελεύθερος και ασφαλής. Παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε αντιλήψεις αυταρχισμού», αναφέρει η ΝΔ και προσθέτει: «Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα με σαφήνεια. Συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των αστυνομικών και εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τους. Επισήμανε, όμως, ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την έκφραση του δικαιώματός τους από τη στιγμή που έχει ληφθεί η νόμιμη άδεια για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης. Ο κ. Τόσκας αν είχε στοιχειώδη ευθιξία σήμερα θα έπρεπε να παραιτηθεί. Αλλά προφανώς ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Τσίπρα...».

Με τη σειρά του το Ποτάμι επισημαίνει πως "ο κ.Τόσκας όχι μόνο παραδέχεται ότι υπάρχουν περιοχές που είναι άβατα, αλλά το πανηγυρίζει κιόλας σκαρφιζόμενος ευφυολογήματα. Συνεχίζει δηλαδή να καλύπτει τις συμμορίες που αλωνίζουν σε κάποιες γειτονιές. Η ασφάλεια των πολιτών δεν μπορεί να είναι πεδίο ψηφοθηρίας και επικοινωνιακού μπρα ντε φερ ανάμεσα στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τη ΝΔ. Η ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση στη βία που ασκείται στο όνομα της ακροαριστεράς, όπως και οι δηλώσεις που χρεώνουν τη βία μόνο στην ακροαριστερά - παραβλέποντας τη δράση της ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής - εξαγνίζουν τελικά εγκληματικές συμπεριφορές. Ας σοβαρευτούν, λοιπόν, στα κόμματα «εξουσίας». Δεν υπάρχει καλή και κακή βία, καλοί και κακοί χουλιγκάνοι, καλές και κακές καταστροφές, καλοί και κακοί ξυλοδαρμοί. Η βία είναι μια και είναι εχθρός!".

Αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγορεί τον Νίκο Τόσκα ότι εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισε το άβατο στα Εξάρχεια, με την αντίδρασή του ενάντια στην εκδήλωση της ΠΟΑΣΥ στην περιοχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του: «Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας με την σπασμωδική αντίδρασή του σχετικά με την εκδήλωση στην πλατεία Εξαρχείων αναγνωρίζει ουσιαστικά το άβατο στην περιοχή αυτή. Κρύβεται πίσω από την καθυστερημένη και πάντα ανεπαρκή ανάληψη των ευθυνών για την ανασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας. Κατάντια!»

"Ομηρος" των πλειστηριασμών

Σήμερα, Τετάρτη, ήταν η πρώτη ημέρα «επανεκκίνησης» των πλειστηριασμών μετά την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων και το σημαντικότερο χωρίς όριο στο ποσό της κατάσχεσης που ίσχυε μέχρι πρότινος και με απελευθέρωση αυτών της πρώτης κατοικίας -ενώ προ των πυλών είναι και η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ηδη γίνονται πλειστηριασμοί κατοικιών αξίας άνω των 300.000 ευρώ με επισπεύδοντες, τράπεζες, ταμεία, δημόσιο και ΟΤΑ με τους συμβολαιογράφους να θυμίζουν πως στους σχεδόν 7 μήνες αποχής τους «καμία νομοθετική ρύθμιση ή γενικότερα πρωτοβουλία για λύση δεν έχει αναληφθεί σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη διενέργεια πλειστηριασμών».

Κι όλα αυτά συνέβαιναν με την αποχή τους να «διευκολύνει» μεν τους πολίτες που έχουν οξύτατο πρόβλημα και η πρώτη κατοικία τους να βρίσκεται σε κίνδυνο», ωστόσο διευκόλυνε και έναν μεγάλο αριθμό προσώπων «με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας ως δικαιολογία και καλυπτόμενοι από την αποχή μας, αποφεύγουν την εκπλήρωση ή τον διακανονισμό των οφειλών τους, ενώ έχουν τη σχετική δυνατότητα, αδικώντας κατάφωρα όσους από τους συμπολίτες μας προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και εξοφλούν ή διακανονίζουν τις οφειλές τους με το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τους Δήμους, τις Τράπεζες και τους ιδιώτες πιστωτές τους», όπως τόνισαν σε ανακοίνωση τους τις προάλλες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ 24 Οκτ 2021 | 08:13

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είπε ναι στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Γιατί πήρε αυτή τη θέση ο Αλέξης Τσίπρας όταν έτσι θα μοιραστεί εξ αντικειμένου την ευθύνη με την κυβέρνηση, σε περίπτωση νέας έξαρσης στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 23 Οκτ 2021 | 15:59

Πρωτοφανές ξέσπασμα Τσελέντη: Δεν υπάρχουν πια εικονίσματα σε νοσοκομεία - Εδώ είναι Ελλάδα, όχι Μωαμεθανιστάν

Την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι... αφαιρέθηκαν οι εικόνες με τα Θεία από τα δωμάτια των νοσοκομείων εξέφρασε ο Άκης Τσελέντης - Τι απαντά το υπ. Υγείας.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Οκτ 2021 | 13:50

Τσίπρας: Στόχος καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές - Να νικηθεί το παρακράτος της διαπλοκής

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ζήτησε καθαρή νίκη για προοδευτική κυβέρνηση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ 21 Οκτ 2021 | 07:53

Καταγγελία: Νοσηλευτές κάνουν βάρδιες και προσφέρουν υπηρεσίες με 176 ευρώ το μήνα [βίντεο]

Οργή προκαλεί η καταγγελία που έκανε μια φοιτήτρια νοσηλευτικής η οποία εργάζεται κανονικές βάρδιες προσφέροντας υπηρεσίες και πληρώνεται μόλις 176 ευρώ το μήνα.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ 20 Οκτ 2021 | 16:09

Την Πέμπτη 24ωρη απεργία γιατρών και εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία

Η ΠΟΕΔΗΝ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση και θα ακολουθήσει πορεία προς Μαξίμου, Βουλή, Υπουργείο Υγείας.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ 20 Οκτ 2021 | 10:09

Πλεύρης: Έχω μετανιώσει για απόψεις που έχω εκφράσει στο παρελθόν - Στη μάχη του κορονοϊού και ιδιωτικά νοσοκομεία, αν χρειαστεί

"Έχω μετανιώσει για θέσεις και απόψεις που έχω εκφράσει στο παρελθόν" λέει ο υπ. Υγείας Θ. Πλεύρης. " Αν χρειαστεί, στη μάχη της πανδημίας θα μπουν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.