Οργή από ΠΑΣΟΚ: Ερχόμαστε, δεν συζητάμε το Ασφαλιστικό

Τους πολιτικούς αρχηγούς καλεί ο Αλ. Τσίπρας. Έντονη καχυποψία από την αντιπολίτευση. Σάββατο στις 12 η συνεδρίαση του συμβουλίου υπό τον Πρ. Παυλόπουλο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οργή από ΠΑΣΟΚ: Ερχόμαστε, δεν συζητάμε το Ασφαλιστικό

Μετ' εμποδίων "κλειδώνει" η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα γίνει πιθανότατα στις 12 αύριο, Σάββατο, με βασικά θέματα στην ατζέντα το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στην ατζέντα αυτή διαφώνησε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε εντονότατο διάλογο με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυρία Γεννηματά έφερε αντιρρήσεις στο να συζητηθεί το Ασφαλιστικό. «Αν ήθελες διάλογο για το Ασφαλιστικό μπορούσες να μας είχες ενημερώσει, να πας στην ΟΚΕ ή να προκαλέσεις προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Θα έρθω στο Συμβούλιο μη συμφωνώντας με την ατζέντα. Δεν θα συμμετέχουμε σε διάλογο για το Ασφαλιστικό υπό αυτούς τους όρους και υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο αργότερα, μιλώντας σε συνέδριο της ΟΤΟΕ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι δυνατόν ο θεσμός του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να χρησιμοποιείται ως χώρος αναζήτησης συνενόχων για θέματα άσκησης Κυβερνητικής πολιτικής, όπως το ασφαλιστικό".

Πλακιωτάκης: Ο Τσίπρας δηλώνει αδυναμία να κυβερνήσει

Είχε προηγηθεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκη. Σε ανακοίνωσή του ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Σήμερα το πρωί δέχτηκα την πρόσκληση του Πρωθυπουργού για να συμμετάσχω στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών με θέμα το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό. Η Νέα Δημοκρατία, ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, θα ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, θα παραβρεθώ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Η συμμετοχή μου όμως, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».

Μετά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανταποκρίθηκε θετικά.

Στη συνέχεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο ΓΓ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Τσίπρας σε Θεοδωράκη: Όλοι έχουμε κάνει τις υπερβολές μας

Ακολούθησε συνομιλία με τον επικεφαλής του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε στον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν δείξει δείγματα ειλικρινούς διαλόγου και συννενόησης και ότι οι αποφάσεις σε Δικαιοσύνη, Παιδεία και Προσφυγικό αποτελούν αρνητικά δείγματα γραφής και δεν έλαβαν υπόψη καμία πρόταση. "Εμείς προσερχόμαστε επιφυλακτικοί. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της και θα τοποθετηθούμε. Προτεραιότητα έχει πάντως ο εκλογικός νόμος", τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Θεοδωράκης του υπενθύμισε μάλιστα το καλό κλίμα πολιτική συναίνεσης που είχε επιτευχθεί το καλοκαίρι, για να πάρει την απάντηση από τον πρωθυπουργό ότι "στο παρελθόν όλοι έχουμε κάνει τις υπερβολές μας, αλλά τώρα είναι η ώρα της συνεννόησης".

Μαξίμου: Θέλουμε Εθνικό Διάλογο και αν είναι εφικτό, συναίνεση

Μετά το γύρο τηλεφωνημάτων στους πολιτικούς αρχηγούς, το Γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωση ότι ο Αλ. Τσίπρας "ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση".

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, "ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό".

Νωρίτερα το ρεπορτάζ του theToc έγραφε:

Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφωνεί στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να προσδιορίσει το πλαίσιο της συζήτησης που έχει σκοπό να ασχοληθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την οποία έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στόχος του Μαξίμου είναι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των ενημερώσεων σήμερα και να συγκληθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αύριο με θέμα το Ασφαλιστικό και το Προσφυγικό αλλά και ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, προκειμένου να μεταβεί ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες την Κυριακή όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής με θέμα τις σχέσεις Ε.Ε.- Τουρκίας.

Όμως οι πολιτικοί αρχηγοί από την ανακοίνωση της πρόθεση από την πλευρά του Μαξίμου να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με θέμα το ασφαλιστικό και το προσφυγικό εξέφρασαν την δυσπιστία τους ως προς τις πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης για συναίνεση αλλά ακόμα και για τον τρόπο με τον οποίο γνωστοποιήθηκε η πρωτοβουλία. Από χτες μάλιστα, με ανακοινώσεις των κομμάτων προετοίμαζαν την κυβέρνηση για τις αρνητικές απαντήσεις που αναμένεται να λάβει ο Πρωθυπουργός από τους πολιτικούς αρχηγούς όσον αφορά την συναίνεση που αναζητά κυρίως στο ασφαλιστικό το οποίο αποτελεί και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της κυβέρνησης.

Στόχος να "στριμώξει" την αντιπολίτευση

Το Μέγαρο Μαξίμου μετά το πλήγμα που δέχτηκε από την αποχώρηση των δύο βουλευτών κατά την τελευταία ψηφοφορία στην βουλή «έπαιξε» το χαρτί της συναίνεσης με το κάλεσμα Τσίπρα σε εθνικό διάλογο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν την τακτική κίνηση Τσίπρα να ζητήσει Εθνικό Διάλογο ως κίνηση ματ στο πολιτικό σκηνικό αφού – όπως υποστηρίζουν- τα υπόλοιπα κόμματα «στριμώχνονται»

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν την τακτική κίνηση Τσίπρα να ζητήσει Εθνικό Διάλογο ως κίνηση ματ στο πολιτικό σκηνικό αφού – όπως υποστηρίζουν- τα υπόλοιπα κόμματα «στριμώχνονται» προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους σε κρίσιμα θέματα όπως το ασφαλιστικό ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα εμφανιστούν ότι αυτά δεν έδειξαν την απαιτούμενη συναίνεση προκειμένου να θωρακίσουν την κυβέρνηση για να αποτραπούν νέα επώδυνα μέτρα.

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι παράδοξο το φαινόμενο που παρατηρείται μέσα στη Βουλή, τα κόμματα που έχουν ψηφίσει τη συμφωνία να μην ψηφίζουν τα προαπαιτούμενα για την υλοποίησή της. Οφείλουν τώρα λοιπόν, να έρθουν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για αυτά τα κρίσιμα, μεγάλα ζητήματα».

Η ενόχληση Παυλόπουλου

Όμως ο χειρισμός του θέματος από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και η στάση του κυβερνώντος κόμματος σε αντίστοιχες προσκλήσεις στο παρελθόν όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση δημιούργησαν καχυποψία στις άλλες πολιτικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού.

Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πρωτοβουλία του από το Ισραήλ με ένα δελτίο τύπου έφερε σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να επικοινωνήσει προσωπικά με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και να ενημερώσει γραπτώς την Προεδρία της Δημοκρατίας για το πλαίσιο της συζήτησης.

Παράλληλα όμως η σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την περίοδο που η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού εμπεριέχει το στοιχείο της κίνησης που δεν εντάσσεται στο πλαίσιο του πολιτικώς ορθού και έντιμου παιχνιδιού, όπως αναφέρουν στο παρασκήνιο στελέχη της Συγγρού.

Το παρασκήνιο στα κόμματα

Παράλληλα στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι στις εσωκομματικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν έγινε σαφές ότι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης όσον αφορά το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

Στην αντιπολίτευση υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης όσον αφορά το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτό το πλαίσιο των εσωκομματικών συζητήσεων τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την πολιτική επιβολής φόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση και η αντιμεταρρυθμιστική ατζέντα που έχουν συγκεκριμένοι υπουργοί που καθιστούν αδύνατη μία συνεργασία ή συναίνεση στο θέμα του ασφαλιστικού.

Η ΝΔ αναμένει την επίσημη πρόσκληση για το συμβούλιο των αρχηγών και τις εξηγήσεις που θα δώσει ο Πρωθυπουργός στον κ. Πλακιωτάκη για την ανάληψη της πρωτοβουλίας. Από το ΠΑΣΟΚ έγινε σαφές ότι η κ. Γεννηματά θα παραστεί αλλά δεν θα συζητήσει το ασφαλιστικό που αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συνένοχος σε νέες μειώσεις συντάξεων. Το Ποτάμι από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι ο κ. Θεοδωράκης θα παραστεί στην σύσκεψη αλλά – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - «τέρμα πιά τα δανεικά στην κυβέρνηση» δηλώνοντας ότι δεν θα συμμετέχει σε μία συζήτηση για το ασφαλιστικό. Τέλος ο Β. Λεβέντης από την Ένωση Κεντρώων επαναφέρει την πρότασή του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης τεχνοκρατών την οποία θα καταθέσει στην σύσκεψη. Το ΚΚΕ από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του κόμματος δεν θα συμμετέχει σε έναν διάλογο παρωδία.

Ο κίνδυνος του μπούμερανγκ

Οι αρνητικές απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών όσον αφορά το αίτημα για συναίνεση αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρές πιέσεις το Μαξίμου παρά την φαινομενικά αρχική εικόνα που δίδεται ότι «η αντιπολίτευση δεν δείχνει την πρόθεση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με τους δανειστές», όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο παρασκήνιο αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κοινωνία βλέπει και κρίνει την στάση των πολιτικών κομμάτων.

Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές όμως αναφέρουν ότι η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μπορεί να γυρίσει και μπούμεραγκ στην κυβέρνηση. Πέραν των τακτικών κινήσεων ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το ασφαλιστικό, μετά την ψήφισή του στην βουλή θα μετρήσουν τα «υπερ και τα κατά» και η κυβέρνηση θα κριθεί από το αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» 17 Οκτ 2021 | 22:38

Γερμανία: Οι Πράσινοι άνοιξαν τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας - Πρώτη υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών

"Ας συνδέσουμε σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη", αναφέρουν οι Πράσινοι ενόψει των επίσημων διαπραγματέυσεων για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 22:04

Κακοκαιρία Μπάλλος - Τσίπρας: Το κράτος δεν λειτουργεί ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι

"Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει".

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 13 Οκτ 2021 | 11:48

Κρήτη: Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας

Την σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Οκτ 2021 | 19:34

Τάσος Κουράκης: Έγινε η πολιτική κηδεία - Παρών ο Αλέξης Τσίπρας με κόκκινο τριαντάφυλλο [εικόνες]

Με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, ο Αλέξης Τσίπρας παρέστη στην πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη.