Στα χέρια του ΔΝΤ το "κλειδί" για τα σκληρά μέτρα το 2019

Ακόμη κι αν μέσα στο Μάιο επιτευχθεί συμφωνία και ολοκληρωθεί η διαδικασία της β’ αξιολόγησης, το μέλλον εκ. μισθωτών και συνταξιούχων θα κριθεί το 2018.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Στα χέρια του ΔΝΤ το "κλειδί" για τα σκληρά μέτρα το 2019

Ραντεβού για έναν ακόμη σκληρό γύρο διαπραγματεύσεων έκλεισε η κυβέρνηση με τους «θεσμούς». Ακόμη και αν μέσα στον Μάιο επιτευχθεί η πλήρης συμφωνία και ολοκληρωθεί η διαδικασία της β’ αξιολόγησης, το μέλλον εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων θα κριθεί οριστικά το καλοκαίρι του 2018.

Την περίοδο που κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να… γιορτάζει την έξοδο από το 3ο μνημόνιο, το οικονομικό επιτελείο θα κάθεται στο τραπέζι με τους επικεφαλής των θεσμών για να «παζαρέψει» αριθμούς. Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης θα είναι να διαμορφωθεί μια κοινή… πρόβλεψη για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 και το 2019. Και επί αυτής της πρόβλεψης θα στηριχτεί όλο το πακέτο μέτρων που θα επηρεάσει τη ζωή των Ελλήνων μέσα στο 2019. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού του 2018, τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον βαθμό δυσκολίας δεδομένου ότι το ΔΝΤ είναι που παραδοσιακά αμφισβητεί την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να παράγει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Η σημασία των διαπραγματεύσεων, είναι προφανής αν ληφθεί υπόψη ότι στην πρόβλεψη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019 θα στηριχτεί το αν:

1. θα πραγματοποιηθεί μόνο η μείωση των συντάξεων

2. Θα επισπευτεί η μείωση του αφορολογήτου ώστε να ξεκινήσει μέσα στο 2019 αντί για μέσα στο 2020 και

3. Αν θα υπάρχει έδαφος για την ενεργοποίηση του πρώτου πακέτου με τα θετικά μέτρα.

Βάσει της πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στην Μάλτα, η εκτίμηση για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018, είναι το κλειδί τόσο για τα θετικά όσο και για τα αρνητικά μέτρα. Οι βασικές αρχές της συμφωνίας όσον αφορά στα μέτρα του 2019 είναι οι εξής:

1. Το πρώτο πακέτο των αρνητικών πακέτων (μείωση συντάξεων) ενεργοποιείται ανεξαρτήτως πρωτογενούς πλεονάσματος. Ότι και αν γίνει δημοσιονομικά, οι συντάξεις θα κουρευτούν ώστε να εξοικονομηθεί από τη συνταξιοδοτική δαπάνη το 1% του ΑΕΠ.

2. Αν το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμηθεί στο 3,5%, τότε εκτός από το πακέτο με τα αρνητικά μέτρα, θα ενεργοποιηθεί και ολόκληρο το πακέτο με τα θετικά μέτρα. Το πακέτο του 2019, θα περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων στα φάρμακα, την αύξηση του επιδόματος τέκνων, την υλοποίηση προγράμματος στέγασης, την αύξηση των γονιών που θα μπορέσουν να εντάξουν δωρεάν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, ένα επενδυτικό πρόγραμμα αλλά και ένα πακέτο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

3. Αν το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμηθεί από 2,5% έως 3,5%, τότε θα περιοριστούν ανάλογα τα θετικά μέτρα: Με πλεόνασμα 2,5% δεν υπάρχουν θετικά μέτρα. Με πλεόνασμα 2,6% υπάρχουν θετικά μέτρα 0,1%, με 2,7% τα θετικά μέτρα θα είναι 0,2% κ.ο.κ. Ένα επίσης κρίσιμο ζήτημα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί είναι το ποιος θα αποφασίσει ποια από τα θετικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την πλήρη υλοποίηση του καλού πακέτου.

4. Αν το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμηθεί κάτω από 2,5%, τότε εκτός από τη μείωση των συντάξεων θα γίνει και περικοπή του αφορολογήτου. Πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% θα επιφέρει και μείωση του αφορολογήτου ώστε να εξοικονομηθεί το 0,1% του ΑΕΠ ενώ το 2,3% θα φέρει μείωση του αφορολογήτου σε τέτοια επίπεδα ώστε να εξοικονομηθεί το 0,2% του ΑΕΠ. Αν το πρωτογενές πλεόνασμα περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ, τότε ολόκληρη η μείωση του αφορολογήτου θα γίνει από το 2019 και όχι από την Πρωτοχρονιά του 2020.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΗΝΥΜΑ 03 Ιουν 2020 | 14:01

Πέτσας: Προχωράμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά στην άρση των μέτρων

Χάρη στην προσπάθεια όλων των Ελλήνων, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 03 Ιουν 2020 | 13:01

Παπαθανάσης: 15 Ιουνίου ανοίγουν τα γυμναστήρια, 29 οι παιδικές κατασκηνώσεις

Πώς θα γίνει η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων - Από 6 Ιουνίου ανοίγει η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΚΥΑ 02 Ιουν 2020 | 21:58

Αλλαγές στις Εκκλησίες: Διπλάσιος ο αριθμός των πιστών - Πώς θα τελούνται γάμοι και βαπτίσεις

Η ΚΥΑ προβλέπει ότι ο μέγιστος αριθμός των πιστών στους ναούς θα είναι 100 άνθρωποι από 50 που είναι σήμερα

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ 01 Ιουν 2020 | 07:55

Κρατική επιδότηση ως 600 ευρώ το μήνα για την πληρωμή του στεγαστικού - Ποιους αφορά

Ο αριθμός των δανειοληπτών που θα επιδοτηθεί είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και θα εξαρτηθεί από τα εισοδηματικά κριτήρια που θα καθοριστούν.

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ 31 Μαϊ 2020 | 15:56

Μια μοναδική Ακρόπολη χωρίς πολύ κόσμο απολαμβάνουν οι Αθηναίοι [εικόνες]

Μια ευκαιρία να απολαύσουμε τα αριστουργήματα της Ακρόπολης με ησυχία και προσήλωση.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 31 Μαϊ 2020 | 15:36

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού - Τι προβλέπει η ΠΝΠ

Μεταξύ άλλων προβλέπονται το εθνικό πλαίσιο ωραρίου καταστημάτων, η άδεια ειδικού σκοπού, η παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων κ.α.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ 28 Μαϊ 2020 | 17:56

Καθαρίστριες ρομπότ και μηχανήματα αυτόματης πώλησης μασκών στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης

Tα νέα μέτρα που θα ισχύουν για όσους ταξιδεύουν από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης όταν ξεκινήσουν και πάλι με περιορισμένο αριθμό οι πτήσεις.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 28 Μαϊ 2020 | 14:09

Αυτό είναι το σχέδιο σωτηρίας για την Aegean και τις αερομεταφορές- Πακέτο 115 εκατ. ευρώ

Η κυβέρνηση, προχωρά άμεσα στη διαμόρφωση ενός ειδικού πλαισίου για τον κλάδο των αερομεταφορών.

ΔΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ 26 Μαϊ 2020 | 12:49

Θεοδωρικάκος: Μειωμένο ωράριο σε δημόσιο για γονείς με παιδιά στο σχολείο

Οι σχετικές ανακοινώσεις γίνονται από το υπουργείο Εργασίας

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ 26 Μαϊ 2020 | 11:55
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 26 Μαϊ 2020 | 10:18

Μενδώνη: Πώς θα ανοίξουν κινηματογράφοι και θέατρα το φθινόπωρο - Με μειωμένη πληρότητα

"Δεν είναι απλό, χρειάζεται προσαρμογή. Πιστεύω ότι η υπεύθυνοτητα που έδειξε η κοινωνία θα συνεχιστεί", τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ 26 Μαϊ 2020 | 08:04

Σύψας: Έχουμε τον δεύτερο καλύτερο R0 στην Ευρώπη, αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά

"Ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα", τόνισε ο καθηγητής.

ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 25 Μαϊ 2020 | 16:52