Follow us

Σταϊκούρας: Οι βουλευτές χειροκρότησαν τον κ. Καραμανλή για την επιχειρηματολογία του

Σε ότι αφορά τις αναφορές περί συγκάλυψης των υπαιτίων, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι "είναι ευθύνη της Δικαιοσύνης να μην υπάρχει καχυποψία της κοινωνίας για τα Τέμπη".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σταικουρας

Στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Βουλή για το δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και στις αναφορές από συγγενείς θυμάτων αλλά και επιζώντες για νέα στοιχεία και αποκαλύψεις σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας, αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι "έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσει από την κυβέρνηση, ενώ υπηρεσιακά στελέχη έχουν δώσει αναλυτικότερες απαντήσεις. Ευθύνη μου από το καλοκαίρι που ανέλαβα την πολιτική ηγεσία του Υπ. Μεταφορών είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια των σιδηροδρόμων".

Όπως ανέφερε, "έχει ενισχυθεί η ασφάλεια των μετακινήσεων των σιδηροδρόμων, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων. Η Σύμβαση 7171 παραδόθηκε το φθινόπωρο του 2023, δεν έγινε σε δύο μήνες η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση, προφανώς έχει αρχίσει χρόνια πριν. Στο τμήμα από Δομοκό μέχρι Λάρισα, λόγω της κακοκαιρίας "Daniel", έχουν καταστραφεί τα συστήματα, υπάρχει μονή γραμμή εκεί και σταματούν τα τρένα στον Δομοκό και στην Λάρισα για να περάσει το άλλο τρένο. Σε περίπου δύο χρόνια θα υπάρχει αποκατάσταση του δικτύου".

Σταϊκούρας: Οι βουλευτές χειροκρότησαν τον κ. Καραμανλή για την επιχειρηματολογία του

"Ουδέποτε ωραιοποίησα την κατάσταση. Έχω στείλει επιστολές στον ΟΣΕ και έχω ζητήσει ενημέρωση για τις ισόπεδες διαβάσεις. Ανάλογα έχω στείλει επιστολές στην Hellenic Train και έχω ζητήσει ενημέρωση για την συντήρηση του τροχαίου υλικού, γιατί αυτό είναι η ευθύνη της", είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο Υπ. Μεταφορών προσέθεσε "υπήρχε πριν λίγο καιρό ένα πρωτοσέλιδο για "παρ΄ ολίγον νέα Τέμπη". Το έψαξα. Η αναφορά της Επιτροπής που ερεύνησε το περιστατικό είναι για "ανθρώπινο σφάλμα” και στο συμπέρασμα αναφέρεται ότι ο ΟΣΕ θα πρέπει να συνεργάζεται καλύτερα με τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις ώστε να ακολουθούνται από τους μηχανοδηγούς οι Γενικοί Κανονισμοί, να γίνονται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες και να ενημερωθούν εγγράφως οι μηχανοδηγοί. Απαιτείται ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων με ενίσχυση των συστημάτων. Είναι αναγκαίες οι συμβάσεις και πρέπει να ολοκληρωθούν για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, αλλά δεν αρκούν, καθώς πάντα υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας".

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ακόμη ότι "ολοκληρώνονται στο σύνολο τους οι συμβάσεις για την ασφάλεια, αυξήθηκε η χρηματοδότηση του ΟΣΕ, αλλάζει η οργανωτική δομή των σιδηροδρόμων και θα έχουμε πλέον τον ΟΣΕ που θα εμπεριέχει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μέρος της ΓΑΙΑΟΣΕ, δρομολογούνται προσλήψεις, υπάρχουν 300 κάμερες μέσα σε σήραγγες που λειτουργούν… Πάντα θα μιλάω για την ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Σχετικές επιστολές έχω στείλει και για την ασφάλεια των αεροπορικών μετακινήσεων. Κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των μεταφορών".

Κώστας Καραμανλής

Δίνοντας έμμεση απάντηση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι επί υπουργίας Κώστα Καραμανλή δεν εισακούστηκαν προειδοποιήσεις από συνδικαλιστές για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε: "Πέρα από ότι λένε οι εργαζόμενοι, τα εύλογα και λογικά επιχειρήματα των οποίων πάντα λαμβάνονται υπόψη, στο τέλος του έτους ήρθαν οι ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι ευρωπαϊκοί φορείς και είπαν ότι το επίπεδο αεροπορικής ασφάλειας είναι υψηλότερο από ότι τον προηγούμενο έτος και πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη".

"Όταν μιλάμε για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ που ξεκίνησαν το 2022, όταν μιλάμε για τις συμβάσεις, έχουν ξεκινήσει να γίνονται από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, όχι από μένα", είπε για τον Κώστα Καραμανλή, επισημαίνοντας ότι "το γεγονός ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία ανέλαβε τέτοιες πρωτοβουλίες δείχνει ότι ουδείς αγνόησε τις επισημάνσεις για θέματα ασφαλείας. Ο κ. Καραμανλής έχει τοποθετηθεί με παρρησία εντός και εκτός Βουλής. Ο ίδιος είχε πει ότι η Σύμβαση 717 έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα. Η αντίδραση μου θα ήταν η ίδια ως προς την ανάγκη να γίνουν όσα πρέπει για την ασφάλεια τω σιδηροδρόμων".

Διαβάστε Επίσης

"Η αλληλουχία των γεγονότων των τελευταίων ημερών αποδεικνύει την ύπαρξη οικονομικών συμφερόντων κατά της κυβέρνησης. Τα επιχειρήματα που επικαλούνται μέσα στην πρόταση δυσπιστίας επιβεβαιώνει ότι υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης", είπε ο Υπουργός Μεταφορών αναφορικά με την πρόταση δυσπιστίας που συζητείται στην Βουλή.

Σε ότι αφορά τις φήμες και τις αναφορές περί συγκάλυψης των υπαιτίων, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι "είναι ευθύνη της Δικαιοσύνης να μην υπάρχει καχυποψία της κοινωνίας για τα Τέμπη. Ο ΟΣΕ ήταν το πιο προβληματικό στοιχείο στην Ελλάδα, δεν αλλάζουν σε μια ημέρα τα προβλήματα στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Έχουν δοθεί ορθές και πλήρεις απαντήσεις, εντός και εκτός Βουλής, από όλα τα μέλη της Κυβέρνησης που ήταν σε πόστα ευθύνης".

Σχετικά με τα χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι "Οι βουλευτές χειροκρότησαν τον κ. Καραμανλή για την επιχειρηματολογία. Η υπόθεση η ίδια δεν είναι για χειροκροτήματα".

Αναφορικά με την φράση του Γιώργου Φλωρίδη ότι "όποιος πολιτικός μιλάει για μπάζωμα, είναι για τα μπάζα" που από ορισμένους εκλαμβάνεται ως προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι "Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, ως ανεξάρτητη που είναι θα κάνει την δουλειά της", ενώ ως προς την φρασεολογία σημείωσε ότι "Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο έκφρασης".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 27 Μαϊ 2024 | 23:41

Ποια ήταν η γυναίκα που φώναξε στον Μητσοτάκη στην Κέρκυρα: Η κόρη του Πλακιά που έχασε τις δίδυμες στα Τέμπη

Την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε στο συγκεντρωμένο πλήθος στην Κέρκυρα, μία γυναίκα φώναζε για "δικαιοσύνη".

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 25 Μαϊ 2024 | 13:27

Νέα αποκάλυψη για τα Τέμπη: Βρέθηκε οστό θύματος σε ιδιωτικό οικόπεδο που μεταφέρθηκαν μπάζα

Νέα ερωτήματα για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, δημιουργούν τα ευρήματα στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 23 Μαϊ 2024 | 19:59

Στη Βουλή η δικογραφία για την τραγωδία στα Τέμπη - Ποια πολιτικά πρόσωπα αφορά

Ένα εικοσιτετράωρο πριν κλείσει η Βουλή για τις Ευρωεκλογές, διαβιβάστηκε η δικογραφία για την τραγωδία στα Τέμπη.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 23 Μαϊ 2024 | 10:12

Μαρία Καρυστιανού για Τέμπη: "Μηνύσεις προς ιατροδικαστές και πολιτικούς - Πήραν οδηγία για συγκάλυψη"

Με μηνύσεις προς τους ιατροδικαστές που χειρίστηκαν τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα θα προχωρήσει ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων "Τέμπη 2023".

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ 21 Μαϊ 2024 | 17:11

Η Καρυστιανού προαναγγέλλει μηνύσεις - έκπληξη κατά πολιτικών προσώπων για τα Τέμπη - "Υπάρχει ατιμωρησία"

Τι είπε η Μαρία Καρυστιανού για τις επόμενες κινήσεις των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη

ΣΤΑ ΜΕΣΑΓΚΑΛΑ 21 Μαϊ 2024 | 09:22

Τρόμος σε παραλία στα Τέμπη: Φίδι κολυμπούσε στη θάλασσα [εικόνες]

Αναστάτωση επικράτησε την Κυριακή στην παραλία των Μεσάγκαλων του δήμου Τεμπών όταν οι λουόμενοι εντόπισαν φίδι στη θάλασσα.

ΠΑΣΟΚ 20 Μαϊ 2024 | 18:45

Ανδρουλάκης στα Τέμπη: Δεν θα αφήσουμε αυτή την τραγωδία χωρίς να πέσει άπλετο φως και χωρίς να πληρώσουν οι υπεύθυνοι

Ο Ανδρουλάκης επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει και πάλι αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία σε ό,τι αφορά την τραγωδία.

ΔΗΚΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 20 Μαϊ 2024 | 10:26

Νίκος Πλακιάς: Η λέξη "Τέμπη" είναι απαγορευμένη για τα κανάλια - Δεν έπαιξαν εκδήλωση με Καρυστιανού, Ασλανίδη

Η δηκτική ανάρτηση του Νίκου Πλακιά, του πατέρα που έχασε τα δίδυμα κορίτσια του στα Τέμπη.

ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ 20ΧΡΟΝΗΣ ΜΑΡΘΗΣ 19 Μαϊ 2024 | 12:18

Καρυστιανού σε εκδήλωση για τα Τέμπη: Δεν ήξερα πως της κληρονόμησα κυβερνώντες που ήταν σε θέση να την κάψουν ζωντανή

Η Μαρία Καρυστιανού περιέγραψε τις μαρτυρικές ώρες της βραδιάς του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ 17 Μαϊ 2024 | 20:03

Ποινική δίωξη σε 8 στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΓΑΙΑ ΟΣΕ για τη συντήρηση τρένων και σιδηροδρομικού δικτύου

Οι κατηγορούμενοι φέρονται είτε να μην εκτέλεσαν πλήρως τη σύμβαση συντήρησης τρένων, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, είτε να μην εισέπραξαν μισθώματα ακινήτων του ΟΣΕ συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ Ο ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 17 Μαϊ 2024 | 10:16

Στους δρόμους της Αθήνας τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία - Με Σταϊκούρα το πρώτο δρομολόγιο [εικόνες]

Πρόκειται για σύγχρονα λεωφορεία, με χαμηλότερο αποτύπωμα σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές επιπτώσεις και τις περιβαλλοντικές συνέπειες.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ 16 Μαϊ 2024 | 21:01

Τέμπη: Αποκάλυψη - Το εμπορικό τρένο εκτροχιάστηκε πριν τη σύγκρουση - Τουλάχιστον 16 θύματα κάηκαν ζωντανά

Σύμφωνα με την τελική έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων των συγγενών θυμάτων, η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε τουλάχιστον 12 τόνους εύφλεκτων υλικών, προκαλώντας τη μεγάλη έκρηξη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 13:03

Επική ανάρτηση - meme από Βελόπουλο: "Καλύτερα να πουλάς κηραλοιφές παρά την πατρίδα σου" [εικόνα]

Η απάντηση του Κυριάκου Βελόπουλου σε όσους τον μέμφονται για τις κηραλοιφές που πουλάει με τηλεμάρκετινγκ.