Σταϊκούρας: Το ευρωομόλογο είναι το "μπαζούκας" που χρειάζεται η ευρωπαϊκή οικονομία

"Δυστυχώς η Ευρώπη δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση του ευρω-ομολόγου και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα οι χώρες που διαφωνούν θα συμφωνήσουν για την έκδοση του" ανέφερε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
σταικούρας

Το ευρωομόλογο είναι το "μπαζούκας" που χρειάζεται η ευρωπαϊκή οικονομία αυτή τη στιγμή, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι δημοσιονομικά η Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκε τάχιστα και σωστά καταργώντας τους δημοσιονομικούς κανόνες. "Το θέμα είναι ότι για να κάνεις δαπάνες, πρέπει να υπάρχουν χρήματα, τα οποία στην Ευρώπη αναζητούνται και είναι λίγα" τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι το ευρωομόλογο είναι το "μπαζούκας" που χρειάζεται αυτήν την στιγμή. "Είναι αυτό που χρειάζονται όλες οι χώρες. Δυστυχώς η Ευρώπη δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση του ευρω-ομολόγου και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα οι χώρες που διαφωνούν θα συμφωνήσουν για την έκδοση του".

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο και το ζήτημα πλέον είναι η ελληνική κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε όταν περάσει αυτή η κρίση, να γίνει επανεκκίνηση στη βάση που είχε η οικονομία τους πρώτους μήνες του 2020.

Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με τους μισθούς στο Δημόσιο, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι "με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, εμείς πήραμε αυτήν την στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου".

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πάρει αναλογικά, ως ποσοστό ΑΕΠ, υψηλότερα μέτρα από άλλες χώρες στην Ευρώπη, με στόχο να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθωτοί.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα μέτρα προστασίας, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι "μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, 212.059 επιχειρήσεις με 321.860 εργαζόμενους είχαν υποβάλλει αίτηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για στήριξη και συμμετοχή στα προγράμματα με τα μέτρα κι αυτό δείχνει ότι έχουμε πετύχει μια ανάσχεση των απολύσεων". "Τον Απρίλιο θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να συμπεριλάβουμε και άλλους ΚΑΔ στο πλαίσιο στήριξης των μέτρων".

Τέλος, σε ό, τι αφορά τις τράπεζες, ο Υπ. Οικονομικών σημείωσε ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο μέτωπα: τις καταθέσεις, στις οποίες δεν υπάρχει πρόβλημα με τα σημερινά δεδομένα, όπως είπε, καθώς και τα κόκκινα δάνεια, "που δεν πρέπει να διογκωθούν εν μέσω αυτής της κρίσης", σημειώνοντας ότι "με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο και στηρίζουμε".

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 21 Μαϊ 2020 | 22:24

Σταϊκούρας: Kαμία τέτοια σκέψη δεν υπάρχει στο τραπέζι για μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο

"Οταν κλείσει η παρένθεση, θα πάμε από εκεί που ξεκινήσαμε πριν από την κρίση, με μειώσεις φόρων, ανάλογα με τα δημοσιονομικά μεγέθη και τα ταμειακά διαθέσιμα"

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ 13 Μαϊ 2020 | 12:17

Σταϊκούρας: Θα περιορίσουμε την ύφεση στο 5 - 8% με μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ

Αν υπάρξει ένας επιπλέον μήνας καραντίνας ή δυσκολίας στις αεροπορικές μεταφορές η ύφεση στο ΑΕΠ μπορεί να είναι περίπου 2,5 με 3%.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ 12 Μαϊ 2020 | 08:32

Ο Γ. Παπανδρέου στο CNN για την πανδημία: Η ΕΕ να αποδείξει ότι δουλεύει για όλους, αν πέσει μια χώρα θα πέσουν όλες

Υπογράμμισε το γεγονός πως στις συνθήκες μίας τέτοιας πανδημίας θα έπρεπε να συνεργαστεί η διεθνής κοινότητα με αλληλεγγύη.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 08 Μαϊ 2020 | 22:44

Σταϊκούρας: Πολύ καλή συμφωνία η απόφαση του Eurogroup

"Αυτός ο μηχανισμός στήριξης, σύμφωνα και με τις ελληνικές θέσεις, θα είναι άμεσα διαθέσιμος- με τους ίδιους όρους- σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη- μέλη"

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 06 Μαϊ 2020 | 08:00

Σταϊκούρας: Εκταμιεύεται το ένα δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 90.000 επιχειρήσεις

Πρόκειται για ενίσχυση της ρευστότητας μέσω κρατικών δανείων, με περίοδο χάριτος το 2020 και το 2021 και επιτόκιο σήμερα κάτω του 1%.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΦΕΣΗ 05 Μαϊ 2020 | 15:35

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει στα ζάρια το μέλλον της οικονομίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε τηλεοπτική του δήλωση, με αφορμή τις εκτιμήσεις για την ύφεση, τις οποίες η κυβέρνηση "μέσα σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας κατάφερε να αλλάξει τρεις φορές", όπως είπε

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 01 Μαϊ 2020 | 16:13

Σταϊκούρας: Εξετάζεται μείωση ΦΠΑ στην εστίαση - Στήριξη και των συνεπών δανειοληπτών

Για πρώτη φορά υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών, είτε έχουν κόκκινα δάνεια είτε ενήμερα, αρκεί να έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

30 Απρ 2020 | 19:00

Επίδομα σε εργαζόμενους, αναστολή πληρωμών, κούρεμα ενοικίων, αναστολές υποχρεώσεων - Όλο το νέο πακέτο

Παράταση της ενίσχυσης εργαζομένων που είναι σε καθεστώς αναστολής, επιδότηση όσων υποχρεωθούν να απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο, παράταση του "κουρέματος" των ενοικίων, αναστολή και των φορολογικών υποχρεώσεων Μαίου. Τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 30 Μαϊ 2020 | 09:13

Βρούτσης: Κανένας εργαζόμενος κάτω από τον κατώτατο μισθό - Αυξήσεις σε 240.000 επικουρικές συντάξεις

Τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να δοθεί η νέα κύρια σύνταξη και τον Οκτώβριο οι δυο καταβολές αναδρομικών.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 30 Μαϊ 2020 | 08:07

Σάλος για τη φιέστα Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά – Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ για το κακόγουστο πανηγύρι

Ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποίησε μία φιέστα για την άλωση της Κωνσταντινούπολης για εσωτερική κατανάλωση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Μαϊ 2020 | 23:22

ΥΠΕΞ: Πρόκληση κατά των Χριστιανών η ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία

Αντίδραση του Υπουργείου για τη σημερινή φιέστα, ανήμερα της επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΛΑΔΩΝ 29 Μαϊ 2020 | 18:02

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με εργαζόμενους: Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη θέσεων εργασίας

Αντικείμενο της συζήτησης στην ττηλεδιάσκεψη η νέα πραγματικότητα που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία και την απασχόληση

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 29 Μαϊ 2020 | 16:45

Το τερματίζει ο Ερντογάν: Πληροφορίες ότι μπορεί να εξαγγείλει τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος

Η πληροφορία προέρχεται από τον Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, σε διαδικτυακή συνέντευξη με τον Ερσιν Τσελίκ