Σταύρος Θεοδωράκης: Μα είναι δυνατόν να αυξάνουν τη θητεία;

"Αποποιηθείτε λοιπόν τα διακομματικά ρουσφέτια σας και μετά συζητάμε σοβαρά και τα υπόλοιπα", λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης, διαφωνώντας με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την αντίθεσή του στο ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα, εκφράζει σε podcast του ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως "σε όλη την Ευρώπη οι θητείες μειώνονται και στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει καν υποχρεωτική θητεία".

"Ούτε στην πιο αραχνιασμένη στρατιωτική φαντασία δεν εμφανίζονται πια φαντάροι, να πολεμούν στο μέτωπο με G3 στα χέρια και αξιωματικοί με 45άρια να τους καθοδηγούν. Τα όπλα εξελίχθηκαν τόσο που οι στρατοί όλου του κόσμου, τα εμπιστεύονται μόνο σε καλά εκπαιδευμένους επαγγελματίες", σημειώνει εν συνεχεία ο ίδιος.

Διαβάστε όσα είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης:

Να αρχίσουμε από τα προφανή. Σε όλη την Ευρώπη οι θητείες μειώνονται και στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει καν υποχρεωτική θητεία. Δεν είναι μόνο ότι οι πιθανότητες γενικευμένων πολέμων έχουν εκλείψει, είναι κυρίως ότι οι πόλεμοι είναι πλέον υπόθεση των επαγγελματιών. Ούτε στην πιο αραχνιασμένη στρατιωτική φαντασία δεν εμφανίζονται πια φαντάροι, να πολεμούν στο μέτωπο με G3 στα χέρια και αξιωματικοί με 45άρια να τους καθοδηγούν. Τα όπλα εξελίχθηκαν τόσο που οι στρατοί όλου του κόσμου, τα εμπιστεύονται μόνο σε καλά εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Κανένα επιτελείο δεν προετοιμάζεται να παρατάξει κορμιά και φαντάρους, προηγμένη τεχνολογία παρατάσσουν.

Οι κληρωτοί είναι για να κάνουν τη δουλειά στα μετόπισθεν. Να συντηρούν στρατόπεδα και να γεμίζουν τις σκοπιές – και όχι αυτές της πρώτης γραμμής, γιατί και αυτές στελεχώνονται με επαγγελματίες οπλίτες. "Σκοπάνθρωποι" και "αγγαρειομάχοι" είναι δηλαδή οι Έλληνες φαντάροι που σε όλη τη θητεία τους κάνουν, κατά μέσο όρο, δύο (αριθμός 2) βολές. Ομορφαίνουν όμως τις πλατείες της περιφέρειας, τις παρελάσεις, τις λιτανείες και γίνονται οδηγοί στα αυτοκίνητα των αξιωματικών. Και εδώ ίσως πλησιάζουμε στο πρόβλημα. Περισσότερους φαντάρους ζητούν μόνο οι ταξίαρχοι και οι δήμαρχοι. Οι ταξίαρχοι για να έχουν στρατόπεδα, αλλιώς τι θα διοικούν; Και οι δήμαρχοι για να δουλεύουν τα γυράδικα και οι καφετέριες στις πόλεις τους.

Η Ελλάδα παρά τις κατά καιρούς ορθολογικές διαβεβαιώσεις των κομμάτων, συνεχίζει να έχει δύο ρεκόρ για Γκίνες... Τα περισσότερα στρατόπεδα σε αστικές περιοχές και ένα απίστευτο μποτιλιάρισμα στην κορυφή του στρατεύματος. Έχουμε πάνω από 120 ταξίαρχους και δεκάδες υποστράτηγους και αντιστράτηγους (και βέβαια προάγουμε όλους τους υπαξιωματικούς σε συνταγματάρχες!).

Η επιμονή λοιπόν του υπουργείου Εθνικής Αμύνης για περισσότερους στρατιώτες είναι το ίδιο παράλογη με το να έβγαινε ο Πιερρακάκης και να έλεγε "επείγει να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες, γι αυτό θα αυξήσουμε 25% τους δημοσίους υπαλλήλους". Ποιος θα τον έπαιρνε στα σοβαρά;

Στο "Πεντάγωνο" υποστηρίζουν ότι με την τρίμηνη αύξηση της θητείας θα στείλουν κάποιες χιλιάδες φαντάρους στον Έβρο και στα νησιά. Και αυτό θα κάνει τη χώρα πιο ετοιμοπόλεμη; Αυτό θα φοβίσει τους Τούρκους;

Αποτρεπτικό μήνυμα εκπέμπεις με σύγχρονο επαγγελματικό στρατό και όχι με λύσεις κλεμμένες από παλιές πολεμικές ταινίες.

Η Φιλανδία -ιδίως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία - ανησυχεί κάθε πρωί για το πώς θα ξυπνήσει η ρωσική αρκούδα αλλά έχει θητεία μάχιμων 6 μηνών – και εδαφικά σύνορα με την Ρωσία 1.340 χλμ! Η Τουρκία άλλωστε ακόμη και στις πιο έξαλλες στιγμές της δεν διεκδικεί εδάφη. Δεν αμφισβητεί ας πούμε την ελληνικότητα του Καστελόριζου, αυτό που προσπαθεί να παζαρέψει είναι η επήρειά του στην ΑΟΖ. Αναλογισθείτε όμως με τι όπλα αντεπεξήλθαμε, παλικαρίσια θα έλεγα, στην κρίση του Νοεμβρίου. Υποβρύχια, αεροσκάφη, πλοία και drones. Όλα στα χέρια επαγγελματιών οπλιτών και μόνιμων στελεχών.

Να ενισχυθεί, λοιπόν, ο στρατός με επαγγελματίες οπλίτες (6.000 θα πάρουμε σε λίγες εβδομάδες). Να αυξηθούν οι εισακτέοι στις στρατιωτικές σχολές (1.400 σπουδαστές, ανά έτος, είναι ο στόχος). Να προσλαμβάνουμε τους αναγκαίους συνοριοφύλακες. Αλλά περισσότερους κληρωτούς οπλίτες γιατί; Και γιατί κανείς δεν αντιδρά;

Η αληθινά πατριωτική πρόταση λοιπόν θα ήταν η αντίστροφη. Η μείωση της θητείας στους 6 μήνες με κλείσιμο και συγχώνευση στρατοπέδων - στη Σάμο για παράδειγμα υπάρχουν 9 στρατόπεδα με τα μισά από αυτά να έχουν το ίδιο απολύτως αντικείμενο. Ο περιορισμός των στρατοπέδων αυτομάτως θα σήμαινε μείωση στο λειτουργικό κόστος του στρατεύματος, μέχρι και 30%, με τα κονδύλια που εξοικονομούνται να διατίθενται για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων και των μέσων. Ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν το 80% του προϋπολογισμού τού υπουργείου Άμυνας -όταν δεν έχουμε "αγορές του αιώνα"- είναι για μισθούς. Κανονικά δηλαδή δεν θα πρέπει να λέμε "αμυντικές δαπάνες" αλλά "μισθολογικές δαπάνες στρατεύματος".

Η αύξηση της θητείας που συντεχνιακά εδώ και πολλά χρόνια, εισηγούνται πολλοί στρατιωτικοί, θα πλαδαρέψει το στράτευμα ακόμη περισσότερο. Γιατί, δεν θα μειωθεί η υπεράριθμη στρατιωτική ιεραρχία, δεν θα αξιολογηθούν τα υπολειτουργούντα στρατόπεδα και θα αυξηθούν τα κονδύλια για σίτιση, ένδυση, μετακίνηση, τελετές.

Η στόχευσή μας, όμως, ειδικά αυτή την εποχή, θα έπρεπε να είναι η δημιουργία ενός ισχυρού αποτρεπτικού επαγγελματικού στρατού

με μόνιμους επαγγελματίες οπλίτες για όλα τα οπλικά συστήματα

με πλήρη τροποποίηση του προγράμματος εκπαίδευσης των στρατιωτών

και –επιτέλους- με την εκπόνηση ενός σύγχρονου εθνικού σχεδίου με ταχύρρυθμες μετεκπαιδεύσεις εφέδρων σε εξειδικευμένα όμως αντικείμενα

Η αύξηση της θητείας σήμερα -όταν είναι γνωστά και τα προβλήματα και οι προτεραιότητες άμυνας- μοιάζει σαν στάχτη στα μάτια ενός λαού που αγωνιά για το μέλλον του.

Και τέλος πάντων αν το υπουργείο θέλει να κάνει κάτι "τώρα" για τη λειψανδρία στις μονάδες των συνόρων, να καταργήσει άμεσα το άρθρο 6 του Ν.4361 του 2016 με το οποίο επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετάθεση στρατιωτών στο εσωτερικό της χώρας για "υπηρεσιακούς λόγους και λόγους που επιβάλλει η ανάγκη κοινωνικής προσφοράς των ΕΔ".

Αποποιηθείτε λοιπόν τα διακομματικά ρουσφέτια σας και μετά συζητάμε σοβαρά και τα υπόλοιπα.

Ακούστε εδώ το podcast:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 21 Ιαν 2021 | 19:40

Στους 12 μήνες η στρατιωτική θητεία: Πότε θα ισχύσει, ποιους αφορά και ποιοι εξαιρούνται

Διευκρινίσεις από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

21 Ιαν 2021 | 08:42

Μέχρι το τέλος του κόσμου...

Σύμπασα η κοινωνία μοιάζει να είναι προσηλωμένη σε οθόνες που προβάλουν συνεχώς ασήμαντες λεπτομέρειες ασήμαντων βίων.

20 Ιαν 2021 | 09:39

Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει...

Οι αυταρχικοί ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαδίμηρος Πούτιν σέβονται μόνο την απροκάλυπτη ισχύ.

ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΜΟΙ 19 Ιαν 2021 | 12:26

Ντόναλντ Τραμπ: Οι ημερομηνίες σταθμοί της θητείας του χειρότερου προέδρου των ΗΠΑ

Οι ημερομηνίες ορόσημο της θητείας ενός Προέδρου που δίχασε την Αμερική. Ο Τραμπ φεύγει με ελάχιστη δημοτικότητα.

19 Ιαν 2021 | 08:49

Το μεγαλύτερο κόμμα...

Δεν αποτελεί καμμιά έκπληξη το γεγονός πως το συνταξιοδοτικό εξελίσσεται σε έναν από τους τομείς... αδυναμίας της σημερινής κυβέρνησης.

18 Ιαν 2021 | 11:49

Η επόμενη ημέρα ίσως καθυστερήσει...

Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν αναμενόμενη. Η ύφεση το 2020 που υπολογίζεται περί το 10% θα έχει και συνέχεια απ’ ό,τι φαίνεται τουλάχιστον στο α' τρίμηνο.

18 Ιαν 2021 | 11:49

Ντροπή που περνιέται για καμάρι

Όσοι διαπρέπουν στα στάδια -το καταθέτω με απόλυτη πεποίθηση- είναι φτιαγμένοι από μια πολύ ξεχωριστή στόφα. Το φως που τους λούζει δεν προέρχεται από τους προβολείς αλλά από μέσα τους.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ INSTAGRAM 15 Ιαν 2021 | 15:51

Σάλος στο διαδίκτυο: Περίεργο βίντεο με Αλβανούς να δίνουν παραγγέλματα σε Έλληνες στρατιώτες - Έρευνα από το ΓΕΣ για την αυθεντικότητά του

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και δείχνει Αλβανούς να δίνουν παραγγέλματα σε Έλληνες στρατιώτες

12 Ιαν 2021 | 08:30

Ας ξυπνήσουμε πριν είναι αργά...

Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει για το 2020 ύφεση περί το 10% η οποία θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και αρκετά χρόνια.

ΤΙ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 11 Ιαν 2021 | 11:04

Αύξηση θητείας στον Στρατό Ξηράς κατά τρεις μήνες - Για ποιους παραμένει στους 9 μήνες

Αυξηση θητείας υπό προϋποθέσεις στον Στρατό Ξηράς- Καμιά αλλαγή σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία - Ερχονται ρυθμίσεις και για τους 23.000 ανυπότακτους.

11 Ιαν 2021 | 08:41

Το τρίτο και χειρότερο κύμα...

Με αυτό το πιθανό σενάριο ίσως θα πρέπει να σχεδιάσουμε και τις πιθανές διακοπές το ερχόμενο Καλοκαίρι και κυρίως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα.

11 Ιαν 2021 | 08:40

Τραμπ και Χίτλερ

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει να μην παραδώσει την εξουσία, θα προκαλούσε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.