Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στο μικροσκόπιο τρομοκρατία, σύνορα και ταυτότητες

Στενή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ καταγράφει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία σε διεθνές επίπεδο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στο μικροσκόπιο τρομοκρατία, σύνορα και ταυτότητες

Θετικό πρόσημο για την Ελλάδα έχει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία σε διεθνές επίπεδο, η οποία δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα και καταγράφει τη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής πληροφοριών και κοινών ασκήσεων. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι μέλος του Διεθνούς Συνασπισμού για τη Νίκη Εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και ότι οι αμερικανικές και ελληνικές δυνάμεις συμμετείχαν σε μια μεγάλου σκέλους κοινή άσκηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι η χώρα μας παρέμεινε ένας συνεργάσιμος εταίρος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας το 2018, και αναβάθμισε τα εργαλεία για την ανταλλαγή πληροφοριών και τον έλεγχο των μεταναστών που εισέρχονται χωρίς έγγραφα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι «η Ελλάδα ενέκρινε νομοθεσία που επιτρέπει τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων από τις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR) σε εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου και των βέλτιστων διεθνών πρακτικών».

Παρόλο που επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές σημείωσαν μια σειρά επιτυχιών στον εντοπισμό και στη καταδίκη «υψηλού επιπέδου» τρομοκρατών, η έκθεση διατυπώνει ενστάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης ορισμένων προσώπων που έχουν καταδικασθεί για εγχώρια τρομοκρατία, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα και του Σάββα Ξηρού.

Για τις ελληνικές δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, η έκθεση εκτιμά ότι διαθέτουν επαγγελματισμό και ότι είναι κατάλληλα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την εγχώρια τρομοκρατία. Ωστόσο αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει λιγότερη εμπειρία στη δίωξη της διεθνούς τρομοκρατίας. Η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει όλες τις πτυχές της απόφασης UNSCR 2396 που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση του νομικού πλαισίου για τη δίωξη των ξένων μαχητών τρομοκρατίας».

Όσον αφορά τις τρομοκρατικές ενέργειες, η έκθεση απαριθμεί ορισμένες «μικρής κλίμακας» και «σποραδικές» επιθέσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις. «Δεν υπήρξαν σοβαρά τρομοκρατικά επεισόδια στην Ελλάδα το 2018. Ωστόσο, οι εγχώριες ομάδες διενήργησαν σποραδικές και μικρής κλίμακας επιθέσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η έκθεση καταγράφει την αμερικανική ανησυχία για τον «πορώδη» γεωγραφικό χαρακτήρα των ελληνικών συνόρων, ενώ η απουσία σύγχρονων προδιαγραφών στις ελληνικές ταυτότητες εξακολουθεί να παραμένει η αχίλλειος πτέρνα στις επιδόσεις της χώρας μας.

Όπως επισημαίνεται, «η πορώδης φύση των ελληνικών συνόρων παρέμενε ανησυχητική, καθώς μετανάστες συνέχισαν να φτάνουν στην Ελλάδα, παρόλο που ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε σημαντικά από την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης το 2015. Οι ελληνικές ταυτότητες παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες σε αλλοίωση και υποκατάσταση φωτογραφιών. Δεν έχουν ενσωματώσει χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως μια ψηφιοποιημένη φωτογραφία και βιομετρικά στοιχεία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει αυτό το τρωτό σημείο με την εισαγωγή μιας βιομετρικής ταυτότητας στο εγγύς μέλλον».

Αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Η Μονάδα Παρακολούθησης Κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διασφάλισε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της για την επιβολή διεθνών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

«Η ελληνική επιτροπή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες επιθεώρησε περισσότερες από 2000 ύποπτες συναλλαγές το 2018, αλλά δεν υπέβαλε αποδεικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία που φέρονται να σχετίζονται με την τρομοκρατία μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών και απαιτεί από τις τράπεζες να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές οποιουδήποτε είδους, ανεξάρτητα από τον τύπο της οντότητας (κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί άμεσα τέτοιες οντότητες εάν είναι απαραίτητο», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 23 Οκτ 2021 | 22:14

Πέραμα: Πειθαρχικός έλεγχος εντός πέντε ημερών για την αιματηρή καταδίωξη με εντολή Θεοδωρικάκου

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος μετά τον θάνατο του 20χρονου στο Πέραμα

23 Οκτ 2021 | 21:20

Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό στο Πέραμα - Αντιδράσεις στο Twitter

Εξηγήσεις για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό 20χρονο στο Πέραμα, αλλά και για τη στάση των αστυνομικών, ζητά η αντιπολίτευση - Κριτική και από τον Κύρτσο.

23 Οκτ 2021 | 20:32

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλοί τόνοι, με τις (αναμενόμενες) αιχμές

Σε εξόχως ήρεμο κλίμα συνεδρίασε από το μεσημέρι έως τις 19.30 η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αναμενόμενες αιχμές που καμία δεν αποτελεί έκπληξη ή είδηση.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 23 Οκτ 2021 | 20:18

Μητσοτάκης - Γεωργιάδης επισκέφθηκαν το ναυπηγείο της Technohull [εικόνες]

''Η Technohull με την μεταφορά της στις νέες εγκαταστάσεις θα μπορέσει να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της'', ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Οκτ 2021 | 17:21

Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Εξηγήσεις για τη στάση της Αστυνομίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

"Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα, υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Οκτ 2021 | 16:18

Μητσοτάκης: Κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα του 2021 είναι η Ελλάδα του 2011 - Οχι σε νέους διχασμούς

"Η Νέα Δημοκρατία σήμερα δεν είναι απλά το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Οκτ 2021 | 13:50

Τσίπρας: Στόχος καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές - Να νικηθεί το παρακράτος της διαπλοκής

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ζήτησε καθαρή νίκη για προοδευτική κυβέρνηση.

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ 23 Οκτ 2021 | 12:19

Οργή Ακάρ για τα "εξοπλιστικά" της Ελλάδας: "Αν δεν στοχεύει κατά της Τουρκίας, τότε πού στοχεύει;"

Ο Τούρκος υπ. Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως η Ελλάδα έχοντας οικονομικά προβλήματα ''μπαίνει σε περιπέτειες''

ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΕ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 23 Οκτ 2021 | 07:52

Γεωτρήσεις της ExxonMobil στην Κυπριακή ΑΟΖ - Στην πρίζα η Άγκυρα που απειλεί με αντίποινα

Ιδιαιτέρως κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Τουρκία να μετατοπίζει την ένταση στην Κύπρο - Στο οικόπεδο 10 η ExxonMobil.

ΟΡΙΣΤΙΚΟ 22 Οκτ 2021 | 21:36

ΚΙΝΑΛ: Επίσημα υποψήφιοι και οι έξι - Η ανακήρυξη από την ΕΔΕΚΑΠ

Η ΕΔΕΚΑΠ ανακηρύσσει ως υποψήφιους για το αξίωμα του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής τους, Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Παπανδρέου και Παύλο Χρηστίδη.

TO ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ 22 Οκτ 2021 | 21:19

Κορονοϊός-Σχοινάς: Αυτά είναι τα 10 φάρμακα που θα εξασφαλίσουν τις πιο ελπιδοφόρες θεραπείες

Ο κατάλογος των δέκα υποψηφίων χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες θεραπειών και θα εξακολουθήσει να εξελίσσεται

"ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ" ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ 22 Οκτ 2021 | 21:07

"Κλείδωσαν" οι συναντήσεις Βαρθολομαίου με Μπάιντεν, Μπλίνκεν και Πελόζι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρώτα θα μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και κατόπιν στη Νέα Υόρκη.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."