Προς συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Ικανοποιημένος από το επίπεδο της συζήτησης και από το κλίμα που επικράτησε στο Εθνικό Συμβούλο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

sti-bouli-amesa-sxedio-nomou-gia-to-sumboulio-ethnikis-asfaleias
SHARE THIS
0
SHARES

Ικανοποιημένος από το επίπεδο της συζήτησης και από το κλίμα που επικράτησε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες, για διαβούλευση, συνολικά η σχετική θεσμική πρόταση για τη νέα έννοια της εθνικής ασφάλειας, όπως είπε, και για τη θεσμική οργάνωση του ΥΠΕΞ σημειώνοντας ότι "με αυτό τον τρόπο συμπληρώνουμε το πολυεπίπεδο έργο μας μέχρι τώρα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής".

"Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μία κουλτούρα συναίνεσης εκεί που μπορεί να επιτευχθεί στα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας χωρίς η συναίνεση να σημαίνει συγκυβέρνηση", τόνισε επισημαίνοντας ότι "η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της χώρας και στην εξωτερική πολιτική".

Σχετικά με τη συζήτηση για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ο κ. Κατρούγκαλος αποσαφήνισε ότι η δεύτερη προσπάθεια για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στο ΕΣΕΠ " γίνεται ακριβώς γιατί θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν συγκλίσεις των πολιτικών δυνάμεων που σε πολύ μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκαν σήμερα". Και πρόσθεσε: "έχουμε αναβαθμίσει το διεθνές κύρος της χώρας μας με επανειλημμένες πρωτοβουλίες ουσίας, ήρθε η στιγμή να σκεφτούμε πως θα μπορέσουμε να έχουμε συστηματική παραγωγή πολιτικής, σχεδιασμό, στρατηγικούς στόχους με ένα τρόπο που θα αποτυπωθεί θεσμικά".

Την αντίθεσή του για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας εξέφρασε ο αρμόδιος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά το πέρας των εργασιών. «Είναι ένα όργανο που δεν θα προσφέρει. Η εμπειρία από το ΕΣΕΠ δεν αξιοποιείται, συγκροτείται μία νέα γραφειοκρατεία που δεν θα παράξει κανένα απολύτως αποτέλεσμα και δίνει και ευκαιρία για νέες προεκλογικές προσλήψεις: είναι λάθος» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Την διαφωνία των ΑΝΕΛ ειδικότερα στο άρθρο 2 του σχεδίου για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι κατά της εσωτερικής ασφάλειας του κράτους, εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Ο ίδιος εξέθεσε «τον προβληματισμό του», για την εξεύρεση τρόπου εναρμόνησης και ισορροπίας του νέου Συμβουλίου, με τα ήδη υφιστάμενα όργανα που συμβάλλουν στην εθνική Ασφάλεια. Ως προς τα θέματα εξωτερικής πολιτικής εστίασε στο θέμα αμυντικής στρατηγικής και συμμαχίας με την Γαλλία και τη Γερμανία και εξέφρασε την ευχή δημιουργίας ευρωστρατού.

Την άποψη ότι και αυτό το νέο επεξεργασμένο σχέδιο για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας θα έπρεπε να είναι πιο ευέλικτο ως προς τη λήψη των αποφάσεων, εξέφρασε ο Ιωάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων. Ο ίδιος εξήρε επίσης το παραγωγικό κλίμα σύμπνοιας της σημερινής συνεδρίασης.

Την ανάγκη αποτύπωσης ευρύτερης συναίνεσης μέσω και εκπροσώπων από την αντιπολίτευση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τόνισε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ανέδειξε ο Πάνος Τριγάζης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι υπήρξε ευρεία συναίνεση ως προς το νέο επεξεργασμένο σχέδιο για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή, θα έχει την ίδια αντιμετώπιση και συναίνεση από τα κόμματα.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook