
Με ταχύτατους ρυθμούς επιστρέφει η κυβέρνηση στην ελληνική πραγματικότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία που συνεχίζει να απασχολεί την ηγεσία της Ε.Ε. για το μέλλον της δημοκρατίας στην γείτονα χώρα.
Μετά την επίσκεψη του Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα όπου έθεσε το θέμα της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, το Μ. Μαξίμου θέτει την δική του πολιτική ατζέντα με την κατάθεση του εκλογικού νόμου στην βουλή αλλά και το άνοιγμα της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο, έχουν προγραμματιστεί σήμερα τρείς συναντήσεις – έκπληξη του Αλ. Τσίπρα στο γραφείο του Πρωθυπουργού με τον Γ. Παπανδρέου, τους Οικολόγους Πράσινους και τον Φ. Κουβέλη.
Τσίπρας σε Παπανδρέου: Τα λέμε σε δύσκολες στιγμές
Οι εξελίξεις στην Τουρκία βρέθηκαν στο επίκεντρο του σύντομου διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Τα λέμε σε δύσκολες στιγμές για την περιοχή», είπε ο κ. Παπανδρέου. «Πάντοτε η Τουρκία έχει μια μεγάλη εσωτερική ένταση και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και τόνισε: «Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια αποκατάσταση της ομαλότητας, αν και έχω την αίσθηση ότι αυτό θα διαρκέσει αρκετό χρόνο».
Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών είπε ότι «εδώ και καιρό υπήρχε η αίσθηση μιας διαιρεμένης χώρας, για διάφορους λόγους» και πρόσθεσε: «Μακάρι να υπήρχε αυτή η πρώτη αναλαμπή ενότητας των πολιτικών δυνάμενων εκεί, αλλά με έμφαση στους δημοκρατικούς θεσμούς, τα σημάδια όμως δείχνουν διαφορετικά».
Απομακρύνεται ο στόχος των 200
Με τον στόχο των 200 βουλευτών να απομακρύνεται για την κυβέρνηση αφού οι βολιδοσκοπήσεις σε βουλευτές από τον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν είχαν αποτέλεσμα, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε την τακτική της συζήτησης με τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα και κινήσεις προκειμένου να δείξει ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της μείωσης του ορίου από 3% στο 2,5% για την είσοδο των κομμάτων στην βουλή.
Ακόμη και με τις θετικές ψήφους του ΚΚΕ, της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής καθώς και του Θ. Θεοχαρόπουλου και Ν. Νικολόπουλου η κυβερνητική πρόταση δεν ξεπερνά τους 197-198 ψήφους με αποτέλεσμα να μην είναι εφαρμόσιμη από τις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής τελικά δεν θα ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για απλή αναλογική μετά τις επιφυλάξεις που κράτησαν στην ψηφοφορία στην επιτροπή του κοινοβουλίου επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Που στοχεύουν με το 2,5%
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος έχει ζητήσει να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο για την Κεντροαριστερά ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει την προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Μία ενδεχόμενη πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του ποσοστού εισόδου στην βουλή από 3% στο 2,5%, εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα προκαλούσε φυγόκεντρες δυνάμεις τόσο στον χώρο της Κεντροαριστεράς όσο και στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά καθώς δημιουργεί ελπίδες για αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εκλογές τόσο για το Ποτάμι όσο και για την ΛΑΕ ή την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Φ. Κουβέλη εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης που προσφέρει ο πρώην Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση αλλά και στην προοπτική επιστροφής ομάδας στελεχών που ηγείται ο Φ. Κουβέλης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνταγματική αναθεώρηση
Σήμερα αναμένεται να ανοίξει και η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση καθώς στην πρωινή κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα στο Μαξίμου θα έχουν την …τιμητική τους οι συνταγματολόγοι και υπουργοί κ.κ. Κατρούγκαλος και Βερναρδάκης οι οποίοι θα παρουσιάσουν το πλαίσιο αλλαγών του συντάγματος που θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που θα προτείνει ο Πρωθυπουργός στις 24 Ιουλίου για το Σύνταγμα θα ενταχθούν στο τρίπτυχο Διαφάνεια – Άμεση Δημοκρατία – Κοινωνικά δικαιώματα. Μεταξύ των αλλαγών που αναμένεται να προτείνει η κυβέρνηση είναι η αυστηροποίηση των διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών, η εκλογή του ΠτΔ από τον λαό, η ενίσχυση των δημοψηφισμάτων και η εφαρμογή τους ακόμα και για ψηφισμένους νόμους, η ανακλητότητα των αιρετών είτε είναι ΠτΔ είτε βουλευτών ή ακόμα και εκπρόσωπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τέλος η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κατοχυρώσει στο Σύνταγμα τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν όμως ότι η συζήτηση για το Σύνταγμα θα προσδιορίσει μόνο το πλαίσιο των διατάξεων που θα αλλάξουν καθώς θα συζητηθούν στην αναθεωρητική βουλή του 2019. Επίσης η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο να προτείνει συμβουλευτικό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα προκειμένου να εκφραστεί η λαϊκή βούληση για σημαντικά θέματα όπως είναι η εκλογή του ΠτΔ από τον λαό.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr