Με τη φωτιά να μαίνεται για 13η ημέρα στον Έβρο, αρχίζει σε λίγη ώρα η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Με την αντιπολίτευση να…πυροβολεί κατά ρυπάς σε βάρος του επιτελικού κράτους, κάνοντας λόγο για ελλείψεις και ανικανότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συζήτηση στις 10.30, έχοντας στο συρτάρι του 10 μέτρα, για να μην θρηνήσει η χώρα και το επόμενο καλοκαίρι περισσότερα από ένα εκατομμύριο καμμένα στρέμματα γης, χιλιάδες νεκρά ζώα και εκατοντάδες περιουσίες χαμένες. Με κυριότερη την οικολογική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς, το οποίο μπορεί να χρειαστεί, όπως λένε οι ειδικοί, τουλάχιστον 100 χρόνια για να αναγεννηθεί.
Οι παραδοχές και οι αδυναμίες
Ο Πρωθυπουργός θα αρχίσει την ομιλία του κάνοντας μία παραδοχή: ότι η κλιματική κρίση θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από όσα μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για να την αντιμετωπίσει.
Ομως, θα αναφερθεί και στις αδυναμίες της κρατικής μηχανής να δει έγκαιρα που μπορεί να εκδηλωθεί φωτιά και να παρέμβει με ταχύτητα. Ακόμη και στην Πάρνηθα όμως, οπου τα ελικόπτερα έφτασαν 4 λεπτά μετά την πρωτη φλόγα, όπως θα πει, δεν κατέστη δυνατόν να την σταματήσουν, παρά μόνο σχεδόν 3 ημέρες αργότερα.
Στη φαρέτρα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δέκα μέτρα για την πρόληψη και την καταστολή της πύρινης λαίλαπας, δίνοντας ωστόσο παράλληλα και στοιχεία για όσα έγιναν την φετινή αντιπυρική περίοδο, αλλά και συγκριτικά στοιχεία για το που βρισκόταν η πολιτική προστασία τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή πόσα εναέρια μέσα είχε, πόσες επίγειες δυνάμεις, τι αριθμό εθελοντών, αλλά και πόσα έργα πρόληψης είχαν γίνει για να ανασχεθούν τα πύρινα μέτωπα.
Το μάθημα θα γίνει σχέδιο
Μέσα από τις γραμμές της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός, θα παρουσιάσει με λίγα λόγια το μέρος ενός σχεδίου που θα έχει λάβει υπόψιν τις τρέχουσες αδυναμίες, τις ελλείψεις σε μέσα και σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τα συμπεράσματα που διεξήχθησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές τόσο στην Πάρνηθα όσο και αυτές στην Σαρωνίδα και στο μοναδικό δάσος της Δαδιάς.
Ηδη, πάντως στις συζητήσεις που γίνονται με επιτελικά στελέχη της Πυροσβεστικής, η ανάγκη για περισσότερα εναέρια μέσα καθίσταται σαφής, καθώς φέτος, αν και η Πολιτική Προστασία διέθετε 89 αεροσκάφη, αυτά δεν έφτασαν, ώστε να σπεύσουν άμεσα σε όλα τα μέτωπα. Και όταν έφταναν γρήγορα, δεν κατάφερναν να κατευνάσουν τη φωτιά, λόγω των ισχυρών ανέμων, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών.
Επειδή ωστόσο δεν πρέπει να απαξιωθεί το έργο που έχει γίνει μέχρι στιγμής, ο Κυριάκος Μητσοτακης θα υποστηρίξει ότι το κράτος ήταν παρόν, οι πολίτες δεν αναζητούσαν τα ελικόπτερα και τα καναντέρ, ενώ οι εκκενώσεις λειτούργησαν υποδειγματικά, χωρίς να κινδυνεύσει κανένας πολίτης, πλήν των άτυχων μεταναστών στο δάσος της Δαδιάς.
Τα μέτρα
Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στον ρόλο που πρέπει να παίξουν οι πολίτες, αναλαμβανοντας πρωτοβουλίες καθαρισμού των οικοπέδων τους, σε πρόστιμα που θα αντιμετωπίζουν οι δήμοι αν δεν καθαρίζουν, καθώς παίρνουν κονδύλια για αυτόν τον σκοπό, αλλά και στις ομάδες των εθελοντών, οι οποίοι με αυτοθυσία βρίσκονταν δίπλα στους πυροσβέστες μέρα και νύχτα.
Μερικά από τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός είναι:
-Η ενίσχυση από αέρος με έξτρα ελικόπτερα
-4 διαφορετικοί τύποι drones -για επιτήρηση-πυρανίχνευση
-Εφαρμογή του προγράμματος Antinero3 με διάνοιξη ή διαπλάτυνση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμούς δασών
-Εγκατάσταση συστημάτων πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας σε αρχαιολογικούς χώρους
Επίσης, όπως θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το ΕΣΠΑ θα χρησιμοποιηθούν και για την διαχείριση των δασών, δηλαδή για την υλοτόμηση και τον καθαρισμό τους, άνοιγμα περισσότερων αντιπυρικών ζωνών, κλπ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr