Follow us

Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για το φθηνότερο αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος - Πώς αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές

Πρόκειται για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και στηρίζονται κατά κύριο λόγο σε διμερείς μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ρεύματος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΑΓΡΟΤΕΣ ΒΟΥΛΗ

Οι διατάξεις για την εφαρμογή των μέτρων για το αγροτικό ρεύμα που περιλαμβάνουν ρύθμιση χρεών και εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους από μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την "Ενίσχυση δικηγορικής ύλης", που συζητείται στη Βουλή.

Διαβάστε Επίσης

Πρόκειται για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και στηρίζονται κατά κύριο λόγο σε διμερείς μακροχρόνιες (τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας) συμβάσεις προμήθειας ρεύματος σε καταναλωτές αγροτικής χρήσης.

Η τροπολογία προβλέπει τη σύνδεση των εν λόγω μονάδων ΑΠΕ στα δίκτυα κατ' απόλυτη προτεραιότητα, ενώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έως 31/12/2023 παρέχεται η δυνατότητα άτοκης ρύθμισης καθώς το Δημόσιο αναλαμβάνει να καταβάλει τους τόκους στους προμηθευτές. Προβλέπεται επίσης απόλυτη προτεραιότητα και για τις ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν ενεργοβόρες βιομηχανίες.

αγροτες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τιμές για το αγροτικό ρεύμα, διαμορφώνονται ως εξής:

Για τα πρώτα 2 χρόνια:

Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Ειδικότερα,

- Για τους αγρότες

Με τροπολογία που υπογράφει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, παρέχεται η δυνατότητα σε κατόχους αγροτικών τιμολογίων να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές τιμές ρεύματος.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρουν στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων ρεύματος ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό (χαμηλό) τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, με "πράσινη" ενέργεια, που θα προέρχεται από την παραγωγή νέων φωτοβολταϊκών σταθμών που θα κατασκευαστούν.

Ανάλογα με το ύψος των αγροτικών καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας που θα εκπροσωπήσει ο κάθε πάροχος θα έχει τη δυνατότητα να συνάψει διμερή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι θα λάβουν -κατά απόλυτη προτεραιότητα- όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και θα υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί μία ρύθμιση αμοιβαίου οφέλους (win – win), καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε έργα ΑΠΕ που ανέμεναν την έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσουν, άμεσα, την υλοποίησή τους και παράλληλα θα προσφέρει φθηνή ενέργεια στους κατόχους αγροτικών τιμολογίων μέσω των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (που με τη σειρά τους θα συμβληθούν με τους εν λόγω φ/β σταθμούς).

Ταυτόχρονα, υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για ευνοϊκή ρύθμιση των αγροτικών οφειλών σε παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος με μακροχρόνια περίοδο αποπληρωμής (δεκαετή) και μηδενικό επιτόκιο.

- Για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Επιπλέον, η προτεινόμενη ρύθμιση εμπεριέχει προβλέψεις και για την ενίσχυση της εγχώριας ενεργοβόρου βιομηχανίας που έχει να αντιμετωπίσει ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό περιβάλλον με τις βιομηχανίες των υπόλοιπων χωρών, οι οποίες απολαμβάνουν συνεχώς ιδιαίτερα προνόμια και ευνοϊκές πολιτικές από τις κυβερνήσεις των χωρών τους (πρόγραμμα Μπάιντεν στις ΗΠΑ, πρωτοβουλίες κυβερνήσεων μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία, κ.λπ.).

Έτσι με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται ανάλογη, αμοιβαίου οφέλους (win – win) στρατηγική παρέμβαση, σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι σταθμών ΑΠΕ που αναμένουν την έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ για να υλοποιήσουν τα έργα τους, εφόσον έχουν συνάψει ή θα συνάψουν διμερή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με παρόχους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προμηθεύουν εγχώριους βιομηχανικούς καταναλωτές, θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν άμεσα τα έργα ΑΠΕ τους στην τιμή που θα συμφωνήσουν με τους παρόχους με τους οποίους θα συμβληθούν.

Διαβάστε Επίσης

Αντίστοιχα, οι εγχώριοι βιομηχανικοί καταναλωτές θα βρουν πρόσβαση σε φθηνή πράσινη ενέργειας μέσω σχετικών διμερών συμβάσεων μεγάλης διάρκειας που θα συνάψουν με τους παρόχους. Κάτι που θα τους βοηθήσει να παράξουν ανταγωνιστικά προϊόντα για την εγχώρια κατανάλωση, αλλά και για τις εξαγωγές τους προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα θα προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω προτεινόμενες πολιτικές δεν επιβαρύνουν σχεδόν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα προωθούν συνέργειες και συμβάλλουν στη μείωση των τιμών ενέργειας προς όφελος όλων των τελικών καταναλωτών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΑΥΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ" 15 Μαϊ 2024 | 14:04

Νέο σόου Βελόπουλου: Έσκισε τη Συμφωνία των Πρεσπών στο βήμα της Βουλής [βίντεο]

"Αυτό αξίζουν" είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος και έσκισε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 12:33

Οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος με το μεσημεριανό, το μηνιαίο και το πορτοκαλί - 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Θα πέσουν ή θα ανέβουν το επόμενο διάστημα οι τιμές του ρεύματος; Πολλές οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΛΛΑΓΕΣ 14 Μαϊ 2024 | 08:59

Τέλος το νυχτερινό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα - Έρχεται το "μεσημβρινό" - Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

Η αλλαγή στις πηγές παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας -περισσότερο ρεύμα από τον ήλιο και λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα- ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του "μεσημβρινού τιμολογίου".

ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ 09 Μαϊ 2024 | 08:38

Πώς η Mytilineos ξεπέρασε τους 525 χιλιάδες μετρητές στη λιανική του ρεύματος

Στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει σύντομα στο μερίδιο του 25% και στη συνέχεια να βάλει πλώρη για μερίδιο της τάξης του 30% απειλώντας την πρωτοκαθεδρία της ΔΕΗ.

02 Μαϊ 2024 | 09:01

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

158 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν ναι, ενώ 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης όχι, σε σύνολο 299 ψηφισάντων.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 01 Μαϊ 2024 | 10:12

Μηδενική τιμή στο ρεύμα σήμερα για ένα οκτάωρο - Τι σημαίνει για τον καταναλωτή

Σε ρυθμούς πράσινης ενέργειας αλλά και υποτονικής λόγω των ημερών ζήτησης, κινείται η χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, με τις τιμές να υποχωρούν σημαντικά.

ΝΕΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ "ΧΑΡΤΗΣ" 30 Απρ 2024 | 17:56

Μητσοτάκης στη Βουλή: "Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες, μπορεί να επανεξεταστούν"

Η τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη έρχεται μία ημέρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την πυρκαγιά στο Μάτι - Αιχμές σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ 30 Απρ 2024 | 12:10

Αυγενάκης: Η ΕΕ να κάνει περισσότερα για τη βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης ζητά από την ΕΕ να κάνει περισσότερα για τον αγροτικό κλάδο.

ΣΤΟ MEGA 26 Απρ 2024 | 17:40

Αποκαλυπτική μαρτυρία για το επεισόδιο μεταξύ Γραμμένου και Φλώρου: Τον έπιασε με κεφαλοκλείδωμα και τον έριξε κάτω

Όλη η μαρτυρία του αστυνομικού της Βουλής που πήγε να χωρίσει τους δύο βουλευτές.

ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΜΕΝΗ 26 Απρ 2024 | 13:01

Τροχαίο στη Βουλή: Συντετριμμένη η μητέρα του Ιάσονα - "Ούτε το δίπλωμα δεν του πήραν, έτσι λειτουργεί η Δικαιοσύνη"

Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα για την απόφαση της Δικαιοσύνης σχετικά με τον αστυνομικό που εμπλέκεται στον θάνατο του γιου της στο τροχαίο έξω από τη Βουλή.

3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ 26 Απρ 2024 | 11:01

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα

Ένοχος κηρύχθηκε ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα έξω από τη Βουλή, τον Μάρτιο του 2021.

ΔΙΚΗ 25 Απρ 2024 | 19:53

Τροχαίο στη Βουλή: Την ενοχή του οδηγού της Μπακογιάννη για τον θάνατο του Ιάσονα πρότεινε ο Εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας τόνισε πως ενώ υπήρχε νόμιμος τρόπος να εισέλθει στον αύλειο χώρο της Βουλής, αλλά ο αστυνομικός επέλεξε την συγκεκριμένη διαδρομή λειτουργώντας απερίσκεπτα.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ 25 Απρ 2024 | 19:16

"Ουδέποτε χτύπησα τον Γραμμένο στο πρόσωπο, έβρισε εμένα και τη μάνα μου": Η απολογία του Φλώρου για την επίθεση στη Βουλή

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, με τον όρο να μην προσεγγίζει σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων τον κ. Γραμμένο.