Στη ΓΑΔΑ για... εξηγήσεις ο Λαφαζάνης με τον Γλέζο στο πλευρό του [Εκόνες]

Ως υποπτος τέλεσης αδικημάτων κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σήμερα στην Ασφάλεια ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης

sti-gada-gia-eksigiseis-o-lafazanis-me-ton-glezo-sto-pleuro-tou-ekones
SHARE THIS
0
SHARES

Ως υποπτος τέλεσης αδικημάτων κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σήμερα στην Ασφάλεια ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται κατόπιν παραγγελίας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας βρέθηκε στη ΓΑΔΑ, καθώς καλείται από το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για πράξεις που προέβη κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα, οι οποίες συνδέονται με τα αδικήματα της αντίστασης, διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, φθοράς και διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, εξύβρισης, απλής και επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της βίας κατά των αστυνομικών οργάνων.

Στο πλευρό του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο Μανώλης Γλέζος, ο Αλέκος Αλαβάνος, η Ναντια Βαλαβανη, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Παναγιώτης Στρατούλης, υποστηρικτές της ΛΑΕ και εκπρόσωποι από το ΕΠΑΜ.

«Δεν πρόκειται να απολογηθώ σε αυτό το τμήμα (Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικούς Πολιτεύματος της Κρατικής Ασφάλειας δεν το νομιμοποιώ, δεν το αναγνωρίζω. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε την διάλυσή του εδώ και τώρα» τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Απευθυνόμενος στα μέλη της ΛΑΕ που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΓΑΔΑ επεσήμανε ότι «εδώ ερχόμουν για να υπερασπίσω αυτούς που διώκονται, αυτούς που συλλαμβάνονται άδικα, δεν περίμενα ότι μετά τις διώξεις της χούντας του Παπαδόπουλου θα είχαμε διώξεις από πρώην συντρόφους μου, εκδικητικές διώξεις γιατί δεν μπορούν να ακούνε ούτε την φωνή μας, γιατί η φωνή μας είναι η φωνή της συνείδησής τους. Η φωνή που τους λέει ότι πρόδωσαν τα πάντα, εγκαταλείψανε αρχές, στόχους, διακηρύξεις».

Όπως ανέφερε «σε αυτήν την υπόθεση δεν διώκεται ένα πρόσωπο, αν και για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση έχουμε πολιτική δίωξη κι όχι δίωξη για ποινικά αδικήματα. Πολιτική δίωξη ενός επικεφαλής δημοκρατικού πολιτικού κόμματος που ασκεί δημοκρατική δράση και φυσικά έχει παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες και στα κοινωνικά κινήματα.. Κι αυτό είναι το ενοχλητικό. Πρώτη φορά γίνεται αυτό στην μεταπολίτευση που είναι ένα σημείο στροφής σε μια νέα αλά Τουρκία... δημοκρατία. Μια δημοκρατία αλά Ερντογάν. Το θέμα δεν είναι προσωπικό δεν αφορά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους συναγωνιστές που με πανομοιότυπες κατηγορίες κλήθηκαν να απολογηθούν από την αμαρτωλή ΓΑΔΑ και το πιο αμαρτωλό εμφυλιακό τμήμα που έχει ονομαστεί Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Ποιο κράτος προστατεύει; Το κράτος των πιστωτών, της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας, το κράτος των μνημονίων και της λιτότητας, της φτωχοποίησης και της εξαθλίωσης».

Ο ίδιος τόνισε ότι «όσοι αγωνίζονται δεν απολογούνται. Και μάλιστα όσοι αγωνίζονται για δίκαιες υποθέσεις, για μεγάλα, δίκαια, λαϊκά αιτήματα και για την δημοκρατία. Και βέβαια δεν απολογούμαστε σε αυτούς οι οποίοι έχουν καταλύσει τα πάντα σε αυτήν την χώρα, που δεν σέβονται ούτε τις παραδόσεις μας, ούτε την ταυτότητά μας, ούτε την δημοκρατία μας». Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «με τις διώξεις μας όμως πραγματοποιήθηκε κι ένας μεγάλος στόχος, όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, οι δημοκρατικές δυνάμεις. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, που σηματοδοτεί κάτι πολύ ουσιαστικό. Ότι απέναντι στην δημοκρατία και την υπεράσπισή της, στα κοινωνικά μας δικαιώματα, όλη η Αριστερά μπορεί να ενωθεί και να διαμορφώσει ένα κοινό μέτωπο ανατροπής που θα αλλάξει την πορεία της χώρας μας».

Στο πλευρό του Παναγιώτη Λαφαζάνη ήταν κι ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι δυνατόν να ευχαριστείς έναν αγωνιστή που παρά το γεγονός ότι έπρεπε να βρίσκομαι στο νοσοκομείο, βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Αν είναι δυνατό να λείπω από αυτήν την εκδήλωση που σέβομαι απόλυτα. Απολογείται ο κάθε αγωνιστής μπροστά στον λαό για αυτό που κάνει. Θα ήταν αδύνατον να μην σηκωθώ από το κρεβάτι, να μην έρθω εδώ και να υποστηρίξω ότι ο Παναγιώτης παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε σε κάποια θέματα, πήρε απόφαση να μην λογοδοτήσει στους δικαστές αλλά στον λαό. Σέβομαι απολύτως το δικαίωμά του».

Την ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) στο ευρωκοινοβούλιο ενημέρωσε, με επιστολή του, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σχετικά με την «προκλητική και αντιδημοκρατική δίωξη που επιχειρείται από την ελληνική κυβέρνηση ενάντια στον Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΛΑΕ, Παναγιώτη Λαφαζάνη».

«Είναι πρωτοφανές να καλείται για εξηγήσεις στο Αστυνομικό Τμήμα ο αρχηγός ενός πολιτικού κόμματος, με αφορμή την πολιτική και κινηματική του δράση. Παρόμοιες διώξεις έχουν επιχειρηθεί και σε άλλους αγωνιστές/στριες του κινήματος. Αποτελεί μια σχεδιασμένη κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε να εκφοβίσει και να ποινικοποιήσει τους κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες στην Ελλάδα», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής που κατηγορεί επιπλέον την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «να ποινικοποιήσει την πολιτική δράση και συγκεκριμένα τις μάχες που δίνονται για την προάσπιση της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και της δημόσιας περιουσίας από τις ιδιωτικοποιήσεις».

Σύμφωνα με τον Ν. Χουντή, «το κίνημα κατά των πλειστηριασμών συνεχίζει να αγωνίζεται για να μην χαθούν οι πρώτες κατοικίες φτωχών συμπολιτών μας και πετυχαίνει νίκες. Η Τρόικα, οι τράπεζες και τα μεγάλα funds έχουν κατ' επανάληψη πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να επιταχύνει τις πωλήσεις δανείων, με όποιο κόστος για τις λαϊκές οικογένειες. Μάλιστα, είχε τεθεί και ως προαπαιτούμενο (prior-actions) από την Τρόικα η "λύση" του προβλήματος του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

Δεν μας τρομάζουν οι διώξεις και η προσπάθεια κατατρομοκράτηση των αγώνων. Μας αφήνει άφωνους, όμως, ο βαθμός υποταγής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα συμφέροντα των τραπεζών και των distress funds που θέλουν, εδώ και τώρα, άμεσες ρευστοποιήσεις και πλειστηριασμούς», καταλήγει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτο eurokinissi

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook