Follow us

Στη Σερβία η Σακελλαροπούλου: Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων

"Η ένταξη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια αμοιβαία επωφελής επένδυση", σημειώνει η Κ. Σακελλαροπούλου από τη Σερβία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Σερβία είναι βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί στρατηγικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, επισήμανε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Politika" του Βελιγραδίου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, από σήμερα 27 Μαρτίου, έπειτα από πρόσκληση του Σέρβου ομολόγου της Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

"Η ένταξη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια αμοιβαία επωφελής επένδυση στρατηγικής φύσης, τόσο για τα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και για τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτή είναι η θέση που η Ελλάδα έχει υποστηρίξει και προωθήσει με συνέπεια επί δεκαετίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλήρης χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια" τονίζει η κ. Σακελλαροπούλου.

Εκφράζει, επίσης, την ανάγκη επίσπευσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. "Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατηγική σημασία της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων. Δηλαδή, την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προκλήσεις που προσπαθούν να μας επιβάλουν δυνάμεις που αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων" επισημαίνει η κ. Σακελλαροπούλου.

Η ΠτΔ αναφέρει ότι η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και όλων των χωρών της περιοχής και υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθούν οι όροι ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι πολύ σημαντικό για τον σερβικό λαό να κατανοήσει ότι μοιραζόμαστε ένα κοινό μέλλον, στην οικογένεια της Ευρώπης, το οποίο πρέπει να το διαμορφώσουμε από κοινού. Για τον λόγο αυτό, καλούμε τη Σερβία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε θεμελιώδεις τομείς του νομικού κεκτημένου της ΕΕ, όπως το κράτος δικαίου, η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η ευθυγράμμισή της με την κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας" σημειώνει

Στην ερώτηση της "Politika" για τη στάση της Ελλάδας σχετικά με τα καθεστώς του Κοσόβου και τις σχέσεις της Αθήνας με την Πρίστινα, η ΠτΔ αναφέρει:

"Η θέση της Ελλάδας, ενός από τα λίγα μέλη της ΕΕ που δεν αναγνώρισε τη μονομερώς κηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου, παραμένει η ίδια. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, πέρα από τη γνωστή θέση της για το καθεστώς του Κοσόβου και πιστή στην πολιτική της στα Δυτικά Βαλκάνια, ακολουθεί μια ρεαλιστική και εποικοδομητική προσέγγιση σε σχέση με το Κόσοβο, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή".

Επίσης, στη συνέντευξη αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καθώς και στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ν/Α Ευρώπης.

"Δεδομένης της τρέχουσας κρίσης στον ενεργειακό τομέα και στην αλυσίδα ανεφοδιασμού αερίου, η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο - συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της Ν/Α Ευρώπης - προωθώντας έργα διαφοροποίησης πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου.

Με δύο πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, τη δημιουργία μιας άλλη στην Κόρινθο και πιθανότατα στον Βόλο, ο ρόλος της Ελλάδας ως εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω" τονίζει η κ. Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα το βράδυ θα συναντηθεί στο Βελιγράδι με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Σερβία.

Διαβάστε Επίσης

Αύριο (Τρίτη) θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στην συνέχεια με την πρωθυπουργό 'Ανα Μπρνάμπιτς. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα επισκεφτεί το Κοινοβούλιο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Βλαντιμίρ Όρλιτς.

Η επίσκεψη της στην Σερβία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου και την ξενάγηση στον "Πύργο Νεμπόισα" όπου θανατώθηκε ο Έλληνας επαναστάτης και σήμερα λειτουργεί ως μνημειακός, εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος στην Επανάσταση των Ελλήνων και των βαλκανικών λαών για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΤΔ 27 Μαϊ 2023 | 18:22

Στην τελετή ορκωμοσίας της Βουλής την Κυριακή η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην τελετή της εναρκτήριας συνεδρίασης και της ορκωμοσίας των βουλευτών.

ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ 27 Μαϊ 2023 | 16:44

Σερβία: Ο Βούτσιτς παραιτείται από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος - Παραμένει πρόεδρος της χώρας

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μετά από τις χθεσινές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή ανθρώπων από όλη τη χώρα στο κέντρο του Βελιγραδίου υποστηρίζοντας τον Βούτσιτς.

ΥΨΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ 27 Μαϊ 2023 | 14:53

Κρίση στο Κόσοβο μετά τις εκλογές: Αστυνομικές επιχειρήσεις της Πρίστινας και παρέμβαση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Πρίστινα να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Σε επιφυλακή οι σερβικές δυνάμεις.

ΣΤΙΣ 28 ΜΑΙΟΥ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 24 Μαϊ 2023 | 17:28

Εκλογές 2023: Εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης στον Ιωάννη Σαρμά - Ποιοι θα είναι υπουργοί

Ο πρέδρος του Ελεγκτικού συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, έλαβε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης - Ποιοι προκρίνονται για υπηρεσιακοί υπουργοί

ΕΝΣΤΑΝΤΑΝΕ 24 Μαϊ 2023 | 14:35

Η αμηχανία του Αλέξη Τσίπρα, ο σοβαρός Μητσοτάκης και το πλατύ χαμόγελο Ανδρουλάκη στη σύσκεψη στο Προεδρικό [όλες οι εικόνες]

Από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από την σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ίσως βγαίνουν και πολιτικά συμπεράσματα

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 24 Μαϊ 2023 | 08:23

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, υπηρεσιακή κυβέρνηση και εκλογές 25 Ιουνίου

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβούν στις 11:00 οι πολιτικοί αρχηγοί των πέντε κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 23 Μαϊ 2023 | 20:44

Τέλος οι διερευνητικές: Η Σακελλαροπούλου καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο

Στις 11:00 της Τετάρτης η σύσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΣΤΙΣ 18:30 23 Μαϊ 2023 | 13:25

Στο Προεδρικό Μέγαρο στις 18:30 ο Νίκος Ανδρουλάκης για την διερευνητική εντολή

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη επικοινώνησε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 23 Μαϊ 2023 | 11:18

Τσίπρας σε Σακελλαροπούλου: Δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή - Δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης

Δεν παρέλαβε τηδεύτερη διερευνητική εντολή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 23 Μαϊ 2023 | 08:16

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας - Δεν θα χρησιμοποιήσει τη διερευνητική εντολή - Προς εκλογές στις 25 Ιουνίου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε στις 11:00, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα.

ΞΕΚΙΝΑ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ 22 Μαϊ 2023 | 12:05

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Σας επιστρέφω το απόγευμα τη διερευνητική εντολή - Εκλογές στις 25 Ιουνίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε από την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου την πρώτη διερευνητική εντολή.

ΠΤΔ 21 Μαϊ 2023 | 13:27

Εκλογές - Ψήφισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η πιο πλατιά συμμετοχή θα είναι η καλύτερη επιβεβαίωση για τη δημοκρατία

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στις 12 το μεσημέρι στο 44ο δημοτικό σχολείο Αθηνών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 20 Μαϊ 2023 | 18:29

Εκλογές 2023: Πού θα ψηφίσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί

Σε ποιες περιοχές θα ψηφίσουν η ΠτΔ και οι πολιτικοί αρχηγοί στις αυριανές εκλογές.