Στη σκιά της σύγκρουσης Βερολίνου - ΔΝΤ η κυβέρνηση

Αμετακίνητοι παραμένουν στις θέσεις τους για την διαχείριση του ζητήματος του χρέους και τους στόχους των πλεονασμάτων οι δυο βασικοί “παίκτες”, ΔΝΤ και Γερμανία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στη σκιά της σύγκρουσης Βερολίνου - ΔΝΤ η κυβέρνηση

Αμετακίνητοι παραμένουν στις θέσεις τους για την διαχείριση του ζητήματος του Ελληνικού χρέους και τους στόχους των πλεονασμάτων οι δυο βασικοί “παίκτες”, το ΔΝΤ και η Γερμανία κι ενώ απομένουν μόλις 2 μήνες μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις από το ΔΣ του Ταμείου για την συμμετοχή του ή όχι στο Ελληνικό πρόγραμμα. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο καθώς η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία έχουν μπροστά τους, μέσα στο 2017 κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Η ετήσια κοινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία για άρση των διαφωνιών, όμως οι όποιες προσδοκίες διαψεύστηκαν.

Προβλήματα από τις καθυστερήσεις της Αθήνας

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ δύσκολα θα ικανοποιηθούν από τους ευρωπαίους δανειστές, λόγω των εκλογών, τον Μάρτιο στην Ολλανδία, στην συνέχεια οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και οι γενικές εκλογές στη Γερμανία γύρω στον Οκτώβριο. Συνεπώς, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι πολύ δύσκολο τα κοινοβούλια αυτών -αλλά πιθανώς και άλλων – χωρών να ψηφίσουν υπέρ μίας ακόμη χαλάρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς θεωρούν ότι η Ευρωζώνη έχει κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα και ρίχνουν την ευθύνη για την ύφεση στις ελληνικές κυβερνήσεις.

Τρεις κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας ανώνυμα στο Bloomberg, υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο το Eurogroup να δεχθεί εφαρμογή μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δηλαδή αυτό το οποίο επιθυμεί διακαώς το ΔΝΤ , προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Όπως τονίζουν η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιμένει έως ότου ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Όμως με δεδομένες τις συνήθεις καθυστερήσεις της Ελλάδας, τα χρονικά περιθώρια συνεχώς στενεύουν.

Λιου προς Τσακαλώτο: Συνεχίστε με τις μεταρρυθμίσεις, και μετά τα λέμε για το χρέος

Στο περιθώριο της συνόδου της Ουάσιγκτον, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον αμερικανό ομόλογό του, ο οποίος του τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί και να ολοκληρώσει το επόμενο πακέτο προαπαιτουμένων που προβλέπεται για τον Οκτώβριο. Μεταξύ αυτών τη συνέχιση των σχεδίων που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις και τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό τομέα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση τοπυ αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λιου τόνισε ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι επίσης σημαντική για να αρχίσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες να συζητούν με το ΔΝΤ το χρόνο και τις λεπτομέρειες μια σημαντικής ελάφρυνσης χρέους, στην οποία δεσμεύθηκε το Eurogroup τον Μαϊο.

Υπογράμμισε δε ότι η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρώσει τη δέσμευσή της να βάλει το χρέος της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο μονοπάτι, μέσα από μια σημαντική ελάφρυνση χρέους, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί από αξιόπιστες υποθέσεις για την ανάπτυξη και την οικονομία

Προέτρεψε ακόμη όλες τις πλευρές να εργαστούν για την εξεύρεση πρακτικών λύσεων προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου.

Ο κ. Λιου τόνισε, τέλος, ότι η ταχεία πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την επιχειρηματικότητα -μεταξύ αυτών το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και οι δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών- θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο σε έναν θετικό κύκλο που ενισχύει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Τόμσεν: Υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας

Το ΔΝΤ εμμένει στην θέση του ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης, πριν αποφασιστεί η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον, ο Πολ Τόμσεν είπε ότι προχωρά η ανάλυση βιωσιμότητας , η οποία θα είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο. Οταν όμως του ζητήθηκε να σχολιάσει τις απόψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι “το χρέος δεν είναι το πρόβλημα”, ο Πολ Τόμσεν απάντησε: “Πιστεύουμε πως η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα χρέους”.

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ ρωτήθηκε για την χρονική διάρκεια που θα μπορούσε να έχει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, δεδομένου ότι μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις στα τέλη του 2016 θα απομένουν 18 μήνες για να λήξει το πρόγραμμα του ESM και απάντησε ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί.

Αναφερόμενος στους στόχους του προγράμματος οπ κ. Τόμσεν είπε ότι “μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα βασίζεται σε στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης το 1,5%” και πρόσθεσε ότι “αν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμούν να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα με διαφορετικούς και πιο φιλόδοξους στόχους, πρέπει να δούμε πως θα βγαίνουν οι αριθμοί και τις μεταρρυθμίσεις που θα το εξασφαλίζουν”.

Τσακαλώτος: Ο Σόιμπλε δεν μπορεί να τα έχει όλα δικά του

Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικράτησε στην αμερικανική πρωτεύουσα, είναι οι δηλώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Bloomberg. Αναφερόμενος στις απόψεις Σόιμπλε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα αποδώσει χωρίς να χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει υποχώρηση του γερμανού ομόλογού του σε αυτό το ζήτημα, τονίζοντας «νομίζω ότι βαθιά μέσα στην καρδιά του το καταλαβαίνει αυτό».

«Είναι ένας πανούργος πολιτικός. Έχει εμπειρία πολλών ετών. Δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν κατανοεί ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα» είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, που περιέγραψε την Ελλάδα ως μια γαζέλα η οποία προσπαθεί να αποφύγει το ποδοπάτημα από δύο ελέφαντες που παλεύουν μεταξύ τους- επί της προκειμένης η Γερμανία και το ΔΝΤ.

Στη σκιά της σύγκρουσης Βερολίνου - ΔΝΤ η κυβέρνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 27 Οκτ 2020 | 20:56

Παναγιωτόπουλος-εξοπλιστικό: Τετραπλασιάζονται τα ποσά για την άμυνα το 2021 - Με τι ενισχύεται η Ελλάδα

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός για το εξοπλιστικό του 2021 θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 27 Οκτ 2020 | 15:47

Η Frontex ξεκαθαρίζει: Δεν τεκμηριώνονται οι καταγγελίες περί παράνομων ελληνικών επαναπροωθήσεων

Η Frontex αναφέρει ότι μέχρι στιγμής "δεν έχει βρεθεί κανένα έγγραφο ή άλλο υλικό που να τεκμηριώνει τυχόν κατηγορίες".

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 27 Οκτ 2020 | 15:07

Λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση η "κόκκινη γραμμή" με την Τουρκία- Για να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο

Τι δήλωσε Νίκος Παναγιωτόπουλος για την γραμμή απευθείας επικοινωνίας (hotline) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 27 Οκτ 2020 | 10:24

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στην Αθήνα: Τι θα συζητηθεί

Σήμερα η τριμερής συνάντηση Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ των υπουργών Εξωτερικών, Δένδια, Χριστοδουλίδη και Ασκενάζυ.

ΝΕΑ NAVTEX ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 26 Οκτ 2020 | 20:03

Εξελίξεις: Μετά την τουρκική Navtex ακυρώθηκε και η ελληνική για το πεδίο βολής "Καράβια" στο Μυρτώο

Ακύρωση της Navtex για την ενεργοποίηση του πεδίου βολής "Καράβια" στο Μυρτώο πέλαγος την 29η Οκτωβρίου.

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΛΙΣΤΑ 26 Οκτ 2020 | 12:04

Κορονοϊός: Τρεις νέοι θάνατοι τις τελευταίες ώρες - 578 συνολικά τα θύματα στη χώρα

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων του κορονοϊού στη χώρα, καθώς τις τελευταίες ώρες κατέληξαν, στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν, τρεις ακόμα συμπολίτες μας.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΩΣΙΑ 26 Οκτ 2020 | 08:30

Ηχηρή παρέμβαση Λαβρόφ: Κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους τα 12 ναυτικά μίλια

Σαφές μήνυμα του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 25 Οκτ 2020 | 10:12

Δένδιας: Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Ξεκάθαρο μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 25 Οκτ 2020 | 08:32

Κορονοϊός- Σοκ: Ένα βήμα πριν από τα 1000 κρούσματα την ημέρα - Σε ισχύ τα νέα μέτρα

Στο πόδι βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας καθώς τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί φθάνοντας μια ανάσα πριν τα τα 1000 ημερησίως

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Οκτ 2020 | 08:07

Επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν με ασκήσεις και σύγκρουση με Μακρόν – Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Ο Ερντογάν συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους παίζοντας με τη φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ κλιμακώνει τις επιθέσεις του σττον Μακρόν

ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ 24 Οκτ 2020 | 17:51

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δείχνει στον γιο του την Ακρόπολη και οι φαν του παραληρούν

"Στόχος μου στη ζωή είναι να σου δείξω τον κόσμο", γράφει στην ανάρτησή του.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ 24 Οκτ 2020 | 11:51

Ηχηρή προειδοποίηση Αλ Σίσι σε Ελλάδα και Κύπρο: Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές - Ο ρόλος Ερντογάν

Ο Αλ Σίσι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την ανάμειξη της Άγκυρας σε όλες τις περιφερειακές διενέξεις και για τον τρόπο που ο "σουλτάνος" εμπλέκει πλέον και τον ισλαμιστικό παράγοντα.