Στη σκιά των «πόθεν έσχες» Φλαμπουράρη και Σταθάκη

Η μάχη των πολιτικών αρχηγών για τον προϋπολογισμό. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του Γ. Σταθάκη.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Στη σκιά των «πόθεν έσχες» Φλαμπουράρη και Σταθάκη

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών σήμερα το βράδυ θα «σφραγίσουν» την κορυφαία διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού που θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα.

Η πενθήμερη διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε υποτονικό κλίμα και η πολιτική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο σε μία διαδικασία που δεν κρύβει εκπλήξεις –όπως όλα δείχνουν-­ κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας.

Το θερμόμετρο, εξάλλου έχουν αρχίσει να ανεβάζουν οι υποθέσεις Πόθεν Εσχες δυο κορυφαίων υπουργών, του Γιώργου Σταθάκη και του Αλέκου Φλαμπουράρη, οποιος μάλιστα σήμερα απείλησε με μηνύσεις.

Η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών δεν φαίνεται να απειλείται τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση των δεύτερων προαπαιτούμενων και του ασφαλιστικού, ενώ την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης προετοιμάζονται για τις μεγάλες μάχες των νομοσχέδιων που θα έρθουν μέχρι και τις 10 Ιανουρίου μεταξύ των οποίων είναι και το ασφαλιστικό. Υπό αυτό το πρίσμα η σημερινή κόντρα των πολιτικών αρχηγών θα αποτελέσει πρόβα τζεναράλε ενόψει των επόμενων κοινοβουλευτικών αναμετρήσεων και θα επηρεαστεί από το κλίμα που έχει διαμορφώσει η πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, οι «τρύπες» στο πόθεν έσχες του Γ. Σταθάκη, οι εξελίξεις στο προσφυγικό και οι ευρωπαϊκές απειλές για την έξοδο από την Σένγκεν σε συνδυασμό με το επερχόμενο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το ασφαλιστικό και το νέο μισθολόγιο.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιτεθεί στην αντιπολίτευση για την άρνησή της να προσφέρει συναίνεση στο «εθνικό θέμα του ασφαλιστικού» και για μία ακόμη φορά θα απορρίψει τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει την υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2016 σημειώνοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για την διευθέτηση του χρέους μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αναμένεται να αναφερθεί στις διεθνείς επαφές που είχε τον τελευταίο μήνα σχετικά με το προσφυγικό για το οποίο θα επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε τέθηκε ζήτημα εξόδου της χώρας από την Σένγκεν. Παράλληλα θα ζητήσει από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να μην κάνουν μικροκομματική αντιπολίτευση με το προσφυγικό ζήτημα. Επίσης αναμένεται να υποβαθμίσει το θέμα του Πόθεν Έσχες του κ.Σταθάκη υπογραμμίζοντας ότι ο έλεγχος είναι υπό εξέλιξη, ενώ εκτιμάται ότι θα επιτεθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης επαναφέροντας τόσο το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, όσο και τις νέες λίστες που έχει στην διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση και προτίθεται να ελέγξει. Τέλος αναμένεται να επαναλάβει ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις ζητώντας από τα κόμματα για μία ακόμη φορά να συναινέσουν στην εθνική κόκκινη γραμμή και να προωθήσουν το αίτημα για κάλυψη του 1% του προϋπολογισμού για το συνταξιοδοτικό από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Πλακιώτακης ως μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει στη Βουλή υπό την σκιά της αποτυχίας εκλογής προέδρου στην ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πλακιωτάκης θα επιτεθεί στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί και θα υπογραμμίσει ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει με πολιτικές όπως η περικοπή των συντάξεων και η αύξηση των φόρων.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ­ ΔΗΜΑΡ Φ. Γεννηματά θα στρέψει τα βέλη της κατά του Αλέξη Τσίπρα κινούμενη στην γραμμή ότι «η κυβέρνηση δεν είναι αριστερή» με τα μέτρα και τις πολιτικές που έχει συμφωνήσει με την τρόικα και θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να πει τους λόγους για τους οποίους ζητά συναίνεση από τα κόμματα που υποκρύπτουν – όπως υποστηρίζει – ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει.

Ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του προσφυγικού και στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα, αναμένεται να δώσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στην ομιλία του ο οποίος εκτιμάται ότι θα αφήσει αιχμές κατά του Γ. Σταθάκη λόγω του επανελέγχου της δήλωσης του «Πόθεν έσχες», που έχει καταθέσει για το 2012.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας θα εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση με αναφορές στην επιτυχία των κινητοποιήσεων στις 3 Δεκέμβρη αλλά και επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση ότι για το κόμμα του «το ασφαλιστικό αποτελεί αιτία πολέμου».

Τέλος ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης θα επαναλάβει την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση με την συμμετοχή της ΝΔ και θα καλέσει τον Πρωθυπουργό να δώσει τη θέση σε κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του Γ. Σταθάκη ο οποίος θα μιλήσει για τα θέματα του προϋπολογισμού, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει απαντήσεις από του βήματος της Βουλής για την υπόθεση του Πόθεν Έσχες.

Με μηνύσεις απειλει ο Φλαμπουράρης

Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απειλεί για μια ακόμα φορά ο Αλέκος Φλαμπουράρης όσους εξακολουθούν να αναφέρονται στην υπόθεση με την τεχνική εταιρία στην οποία ο ίδιος πρωταγωνιστεί.

Το θέμα επανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς ο οποίος τοποθετούμενος επί του προϋπολογισμού εξέφρασε την άποψη -επικαλούμενος και τα σχετικά συνταγματικά άρθρα- ότι ο υπουργός Επικρατείας θα έπρεπε να έχει απωλέσει τη βουλευτική του έδρα επειδή ήταν παράλληλα και μέτοχος σε τεχνική εταιρία που έπαιρνε έργα από το Δημόσιο.

Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού κάλεσε τον βουλευτή να είναι περισσότερος προσεκτικός και να αναζητήσει τα επίσημα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής και συνεπικουρούμενος από την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε να σταματήσει η λασπολογία εις βάρος που έχει ξεκινήσει πριν τις εκλογές.

Ο κ. Φλαμπουράρης συσχέτισε μάλιστα το πρόσφατο εμπρησμό της οικείας του με τις επιθέσεις εις βάρος του. «Πρέπει να σταματήσει αυτή η τακτική ειδάλλως θα προχωρήσω σε ενέργειες και πρωτοβουλίες που δεν έχω πάρει» προειδοποίησε και κατέληξε: «Σέβομαι τη γνώμη όλων αλλά όταν φτάνουν στα όρια της ανεντιμότητας τα πράγματα αλλάζουν».

Σημειώνεται πάντως ότι η επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής έχει παραπέμψει –με ό,τι αυτό συνεπάγεται- τη υπόθεση σε ορκωτούς λογιστές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 07 Οκτ 2021 | 19:18

Βουλή: "Πέρασε" με 191 ψήφους η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Τη συμφωνία υπερψήφισαν στη Βουλή ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

ΚΥΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 07 Οκτ 2021 | 19:16

Μητσοτάκης για Μπογδάνο: Οποιος ξεπεράσει τα όρια που θέτουμε ως παράταξη, δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα

"Η ιστορία ναυπήγησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ελληνικά ναυπηγεία ενίοτε υπήρξε εξαιρετικά πονεμένη", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«ΟΙ ΗΠΑ ΕΥΛΟΓΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» 07 Οκτ 2021 | 18:40

Κουτσούμπας: Η Γαλλία δεν είναι ούτε "περιστέρι της ειρήνης", ούτε "φύλακας άγγελος"

"Η συμφωνία δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα", τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 07 Οκτ 2021 | 15:31

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Τσίπρα, για Πάνο Καμμένο: Το κιτς και η μεγαλομανία συνάντησαν τη γελοιότητα- Αυτά αλλάζουμε

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας και της προμήθειας των νέων φρεγατών Belharra.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 07 Οκτ 2021 | 14:09

Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη Συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια αλλά υπάρχουν προβλήματα

Η Φ. Γεννηματά είπε ότι στην ελληνογαλλική συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν αλλά και δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Οκτ 2021 | 12:57

Τσίπρας για την Αμυντική Συμφωνία με Γαλλία: "Ο Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να είναι γραβάτες"

Live η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 07 Οκτ 2021 | 12:23

Καρφιά Μητσοτάκη σε Τσίπρα για την ελληνογαλλική συμφωνία: "Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες"

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία, "για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη".

ΣΤΙΣ 12 Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 07 Οκτ 2021 | 11:07

Live - Η συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

07 Οκτ 2021 | 09:20

Ένα μικρό κόμμα του 31,5%

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κοντεύει σχεδόν μια δεκαετία σε ποσοστά πέριξ του 30%, στην πράξη αποδεικνύει συνεχώς ότι ο παλιός εαυτός του 4% το καταδιώκει συνεχώς.

ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ 07 Οκτ 2021 | 07:26

Σύγκρουση στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία: Ο Μητσοτάκης θέτει προ των ευθυνών του τον Τσίπρα που θα καταψηφίσει [live]

Στις 10:30 το πρωί η συνεδρίαση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 05 Οκτ 2021 | 10:01

Ελληνογαλλική συμφωνία - Καραμανλής: Ενδεχόμενο για ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή

"Στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ο κάθε βουλευτής θα πάρει θέση απέναντι στην ιστορία" είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής.