Στην Αθήνα η Σκα Κέλερ για στήριξη των Οικολόγων

Στην Αθήνα η Σκα Κέλερ για να στηρίξει τους Οικολόγους Πράσινους και την Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στην Αθήνα η Σκα Κέλερ για στήριξη των Οικολόγων

Την ανάγκη να συμβαδίσουν η Ευρώπη της οικολογίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας υπογράμμισε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων και ηγετικό στέλεχος της ευρωομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ, η οποία επισκέφθηκε την Αθήνα για την παρουσίαση του «ευρωπαϊκού μανιφέστου» στα στελέχη του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων, ενόψει των ευρωεκλογών.

Η κ. Κέλερ επεσήμανε ότι οι Πράσινοι αυξάνουν τη δύναμη και την επιρροή τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, γιατί αποτελούν μια «θετική εναλλακτική λύση» και «δεν παρεκκλίνουν από τις βασικές τους αρχές», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «συμβιβασμών» για την σύμπηξη προοδευτικών συμμαχιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Έστειλε, μάλιστα, μήνυμα «ενότητας», λέγοντας ότι εκεί που δεν υπάρχουν εσωτερικές αντιπαλότητες οι δυνάμεις των οικολόγων δυναμώνουν.

Όπως και οι περισσότεροι παρόντες στη συζήτηση, η Σκα Κέλερ εξέφρασε τον προβληματισμό της για την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά σημείωσε επίσης ότι εύκολα «ξεφούσκωσε» η άνοδος του Βίλντερς στην Ολλανδία και η δυναμική των ακροδεξιών στη Σουηδία. Αν και «πρέπει να επαγρυπνούμε, εμείς έχουμε το δικό μας όραμα και οι θέσεις μας δεν προσδιορίζονται από την ακροδεξιά» είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

«Η κ. Κέλερ είναι η πιο δραστήρια ευρωβουλευτής των Πρασίνων και είναι εκείνη που στάθηκε πάντα δίπλα στην Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης» δήλωσε ο πρώην υπουργός και στέλεχος των Οικολόγων Πρασίνων, Γιάννης Τσιρώνης.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του «μανιφέστου», που υιοθέτησε το συνέδριο των Ευρωπαίων Πρασίνων στο Βερολίνο τον Νοέμβριο ενόψει των ευρωεκλογών, η κ. Κέλερ τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει βγει μπροστά στις προκλήσεις της «κλιματικής αλλαγής», η οποία έχει σοβαρότερες συνέπειες στους ασθενέστερους. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν φέτος και την Ελλάδα.

Αναφερόμενη στην ανάγκη της «κοινωνικής διάστασης» στην ΕΕ, μίλησε για αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων εξ αιτίας των πολιτικών λιτότητας τόσο εντός των κρατών αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και σημείωσε ότι οι γερμανοί πράσινοι ήταν σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας κατά της λιτότητας.

Ως προς τη «δημοκρατική διάσταση», είπε ότι το κράτος δικαίου βρίσκεται σε κίνδυνο σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, ενώ και η Αυστρία παρουσιάζει προβλήματα, επισημαίνοντας ότι τα υποψήφια προς ένταξη κράτη ελέγχονται με συγκεκριμένα κριτήρια ώσπου να ενταχθούν ενώ μετά όχι, γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέα μέσα ελέγχου.

Ειδικά για τη δημοκρατική λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων, υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να επιλυθεί το θέμα της λειτουργίας του Συμβουλίου, στο οποίο «δεν ξέρουμε τι ψηφίζει ποιος», ούτε καν οι ευρωβουλευτές του ίδιου του κράτους. Έθεσε επίσης και το θέμα της διαφανέστερης λειτουργίας των λόμπι, φέρνοντας ως θετικό παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημοσιοποιεί τις συναντήσεις των εκπροσώπων της με τα λόμπι.

Ερωτηθείσα με αφορμή πρόσφατη επίσκεψη των Οικολόγων Πρασίνων στην Τουρκία, είπε ότι οι Τούρκοι Πράσινοι είναι πολύ σημαντική ομάδα και εμποδίστηκαν να φτάσουν στο συνέδριο του Βερολίνου. Είμαστε σε επαφή μαζί τους, πρόσθεσε, και προσπαθούμε να τους στηρίξουμε, να επισκεφθούμε κρατούμενους, κάτι που δεν είναι εύκολο, για να συνοψίσει ότι «πρέπει να στηρίξουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις και να μην διακόψουμε τις επαφές με την Τουρκία».

Για την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, η Σκα Κέλερ επεσήμανε ότι αφ' ενός ο Μακρόν μειώνει τους φόρους για τους πλούσιους αφ' ετέρου εκπλήσσεται που τα χαμηλότερα στρώματα εξεγείρονται όταν σ' αυτούς αυξάνει τη φορολογία. Από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι και τα «κίτρινα γιλέκα» δεν φαίνεται να έχουν καθαρές θέσεις για το τι θέλουν.

Ο κ. Τσιρώνης παίρνοντας τον λόγο υπενθύμισε δύο ιστορικές συνθήκες του Μεσοπολέμου με τις οποίες υπάρχουν αντιστοιχίες σήμερα, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την άνοδο της ακροδεξιάς. Μίλησε αφ' ενός για την αδυναμία διακυβέρνησης, έναντι της οποίας προβάλλεται ο ισχυρός ηγέτης και για τον ρόλο των μειονοτήτων/ μεταναστών, έναντι των οποίων καλλιεργείται ο φόβος και η μισαλλοδοξία.

Για τον κίνδυνο ανόδου των ακροδεξιών κινημάτων, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, μίλησε και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, σημειώνοντας ότι το δημοσκοπικό άθροισμα των τριών ακροδεξιών ευρωπαϊκών ομάδων στο ΕΚ υπερέχει αυτού των σοσιαλιστών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΗΝ 66Η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 23 Νοε 2020 | 19:36

Στόλτενμπεργκ: "Να δημιουργηθεί στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης" για Ελλάδα-Τουρκία

Στόλτενμπεργκ: "Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τυχόν διαφορές ειλικρινά, ως Σύμμαχοι και ως φίλοι. Αυτό κάνουμε, για παράδειγμα, στην Ανατολική Μεσόγειο"

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 23 Νοε 2020 | 18:55

Βουλή: Κόντρα Σκουρλέτη - Βρούτση για την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για Τσίπρα, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα

Κόντρα Σκουρλέτη - Βρούτση για την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για Τσίπρα, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα για το Πολυτεχνειο

ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 23 Νοε 2020 | 16:44

Σε καραντίνα Θεοχάρης και Κόνσολας - Θετικός στον κορονοϊό συνεργάτης του υπουργείου Τουρισμού

Παρότι φορούσαν μάσκα κατά τη συνάντηση και τα τεστ βγήκαν αρνητικά, υπουργός και υφυπουργός μπαίνουν σε καραντίνα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 23 Νοε 2020 | 16:38

Υπουργείο Παιδείας: Σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο - Οι 3 βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας παρουσιάστηκε σήμερα από την υπουργό Νίκη Κεραμέως

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΗΛΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ 23 Νοε 2020 | 16:13

Ερευνα Εισαγγελέα για τη διαδήλωση του ΚΚΕ στο Πολυτεχνείο και τα "happening" Τσίπρα και Βαρουφάκη

Ερευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τις διαδηλώσεις και τις τελετές την ημέρα του Πολυτεχνείου

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 23 Νοε 2020 | 16:08

Οριστικό: Παρατείνεται το lockdown και την επόμενη εβδομάδα- Σκέψεις για περιορισμό των ατόμων στα "ρεβεγιόν"

Οι πληροφορίες λένε ότι το lockdown είναι δεδομένο ότι θα παραταθεί και μετά την 1η Δεκεμβρίου ενώ οι ανακοινώσεις για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς καθυστερούν

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ 23 Νοε 2020 | 16:05

Κορονοϊός: Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΚΚΕ ζητά άδεια για να εργαστεί εθελοντικά ως γιατρός κατά του κορονοϊού

Αίσθηση προκαλεί η κίνηση του Γιώργου Λαμπρούλη, πνευμονολόγου και αντιπρόεδρος της Βουλής για να ριχτεί στη μάχη κατά του κορονοϊού.

ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 23 Νοε 2020 | 15:33

Ξέσπασμα Γεωργιάδη: Είμαστε καλύτεροι από το Βέλγιο στη διαχείριση της πανδημίας - Το πανηγυρίζουμε

Είμαστε καλύτεροι από το Βέλγιο όσον αφορά την πανδημία και το πανηγυρίζουμε ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ 23 Νοε 2020 | 15:15

Γερμανική φρεγάτα έκανε έλεγχο σε τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Πελοποννήσου- "Ελληνική προβοκάτσια" φωνάζει η Αγκυρα

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης "χρεώνουν" την επέμβαση σε ελληνική προβοκάτσια, υποστηρίζοντας ότι Έλληνας διοικητής έδωσε την εντολή.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 23 Νοε 2020 | 13:56

Ο Ανδρέας Λοβέρδος το αποφάσισε: Θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ- Το ανακοίνωσε και στη Φώφη Γεννηματά

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ενημέρωσε και τη Φώφη Γεννηματά

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 23 Νοε 2020 | 13:46

Το θερμό "ευχαριστώ" της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στους διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τις ευχαριστίες της στους διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 23 Νοε 2020 | 13:42

Επίσκεψη Τσίπρα στο "Γεννηματάς": Η χώρα βιώνει μια τραγωδία και η κυβέρνηση δεν ενισχύει το ΕΣΥ [εικόνες]

"Το ΕΣΥ είναι ένα βήμα πριν τα όρια του, οφείλουμε να το στηρίξουμε ουσιαστικά", είπε μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 23 Νοε 2020 | 13:19

Συνάντηση Δένδια με τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους, Θανάση Μαρτίνο

Με τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους συναντήθηκε ο Νίκος Δένδιας.