Τι συνέβη και δεν έρχεται ο Μοσκοβισί στην Αθήνα

Λόγω του θανάτου της μητέρας του ο Επίτροπος Μοσκοβισί αναβάλει την επίσκεψή του στην Αθήνα. Οι προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση, τα μηνύματα στην αντιπολίτευση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι συνέβη και δεν έρχεται ο Μοσκοβισί στην Αθήνα

Αναβάλλεται τελικά η επίσκεψη στην Αθήνα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί,λόγω ξαφνικού θανάτου της μητέρας του. Ο γάλλος Επίτροπος επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Ε. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης, Γ. Σταθάκης).

Με συνέντευξή του στα "ΝΕΑ", ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της "ελάφρυνσης της Ελλάδας από το άχθος του χρέους", ζητώντας όμως πρώτα απ' όλα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και πολιτική συναίνεση γύρω από το νέο πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι τα κόμματα του "ευρωπαϊκού τόξου" (π.χ. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) εμφανίζονται απρόθυμα να στηρίξουν συγκεκριμένα μέτρα στη Βουλή, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε: "Το 80% των ψηφοφόρων στις εκλογές τάχθηκαν υπέρ του ευρωπαϊκου προσανατολισμού της χώρας. Βασιζόμαστε σε αυτή την ευρεία πλειοψηφία για να επικυρώσουμε τη δουλειά που έχουμε κάνει από κοινού. Δε θέλω να εμπλακώ σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας. Εύχομαι όμως να υπάρξει μια συνέχεια στις δεσμεύσεις και μια ευρεία στήριξη σε πρωτοβουλίες που θα μας επιτρέχουν να προχωρήσουμε μαζί".

Ο Επίτροπος κάνει λόγο για σημαντική βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ κάτι που επιτρέπει "να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη". Όπως είπε, στόχος της επίσκεψής του είναι να προετοιμάσει το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και να συζητήσει για θέματα όπως το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τις τράπεζες, κ.α., ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και η εκταμίευση των τριών δισ. ευρώ, γεγονός που θα ξεκλειδώσει και τη συζήτηση για το χρέος.

Τι προσδοκά η κυβέρνηση από την επίσκεψη

Το τυπικό μέρος της επίσκεψης Μοσκοβισί είχε «κλειδώσει» με την επίσημη πρόσκληση που του απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτος. Όμως η Αθήνα γνώριζε την πρόθεση του Γάλλου Επιτρόπου να επισκεφτεί την ελληνική πρωτεύουσα μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας την οποία έχει εκφράσει εδώ και καιρό.

Μοσκοβισί: Δε θέλω να εμπλακώ σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας. Εύχομαι όμως να υπάρξει μια συνέχεια στις δεσμεύσεις

Στελέχη του Μαξίμου αναφέρουν ότι η επίσκεψη του Π. Μοσκοβισί αποτελεί έμπρακτη έκφραση της στήριξης της Ε.Ε. στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμα και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Μοσκοβισί, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα συνοδευόμενος από το Ν. Κοστέλο, στελέχους της Ε.Ε. και εκπρόσωπος της Ένωσης στο υψηλόβαθμο κλιμάκιο των δανειστών, θα είχε συναντήσεις με τους κ.κ. Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη αλλά και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (στις 17:00) καθώς και με υπουργούς που κατέχουν κυβερνητικούς θώκους που συνδέονται με την εφαρμογή του Μνημονίου μεταξύ των οποίων ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

Είναι προφανές ότι ο Γάλλος Επίτροπος επέλεξε να επιβλέψει ο ίδιος την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα μετά και την πρόσφατη συμμετοχή του Ευ. Τσακαλώτου στην συνεδρίαση του ΔΝΤ στο Περού όπου ξανατέθηκε το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος

Η επίσκεψη του Γάλλου Επιτρόπου στην Αθήνα θα γινόταν πριν από την ολοκλήρωση της ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων αλλά και πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φ. Ολάντ στην Αθήνα. Στις πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Μοσκοβισί τονίζει την ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος αλλά κάνει λόγο και για ....αναμόρφωση του ελληνικού χρέους (reprofiling είναι η αγγλική έκφραση που χρησιμοποιεί) αναφέροντας χαρακτηριστικά στο Bloomberg ότι : «Η Κομισιόν θα αξιολογήσει το βάρος του χρέους και το κόστος εξυπηρέτησής του όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποδείξει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του νέου προγράμματος διάσωσης». Σύμφωνα με στελέχη της Ε.Ε. οι δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την Αθήνα όπου υπάρχουν σοβαρές αμφισβητήσεις εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το Μνημόνιο.

Το ελληνικό στοίχημα

Μετά την στήριξη που πρόσφερε στην ελληνική πλευρά τόσο η γαλλική κυβέρνηση όσο και η Ε.Ε. μέσω του κ. Μοσκοβισί κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα αποτελεί ένα στοίχημα που δεν θέλουν να χάσουν ούτε η Γαλλία ούτε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Κύκλοι των Βρυξελλών σημειώνουν ότι η παρουσία του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα θα έχει τριπλό στόχο. Από την μία πλευρά να επιβλέψει ο ίδιος την εφαρμογή του Μνημονίου σε τομείς που απαιτούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις μετά και τις επίμονες δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων που κάνουν λόγο για άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Στους ευρωπαϊκούς κύκλους υπάρχει η εικόνα ότι οι Έλληνες ψηφίσουν 10 μέτρα και εφαρμόζουν μόνο τα 2 και η Ε.Ε. δεν θέλει να βρεθεί ξανά στην δύσκολη θέση της μη υλοποίησης των συμφωνηθέντων όπως στο παρελθόν. Παράλληλα τα μηνύματα που στέλνουν τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες είναι ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία πιέζει για την απαλοιφή μέτρων που έχουν ενταχθεί στην συμφωνία προκειμένου να ικανοποιήσει συντεχνιακά συμφέροντα.

"Η τελευταία ευκαιρία"

Ο δεύτερος στόχος του κ. Π. Μοσκοβισί είναι να ξεκαθαρίσει την θέση των ευρωπαίων για το θέμα της διευθέτησης του χρέους. «Πρώτα εφαρμογή και αξιολόγηση και κατόπιν η συζήτηση για την αναμόρφωση του χρέους» είναι η μόνιμη επωδός των ευρωπαίων αξιωματούχων που επιμένουν ότι η λύση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης είναι πρωτίστως η εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και κατόπιν οι παραμετρικές αλλαγές στο χρέος. Στην κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανών που αρνούνται κάθε συζήτηση για το ελληνικό χρέος τώρα, είναι προφανές ότι η Ε.Ε. προτάσσει την εφαρμογή του προγράμματος για να δικαιώσει την στήριξη της στην ελληνική πλευρά. Και για το χρέος προκρίνει την λύση των παραμετρικών αλλαγών που έχουν συζητηθεί από το 2012.

Ευρωπαϊκοί κύκλοι σημειώνουν ότι πίσω από τις αισιόδοξες δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί ότι η κορύφωση της ελληνικής κρίσης είναι πίσω μας, κρύβεται η πρόθεσή του να προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Ο τρίτος στόχος της επίσκεψης Μοσκοβισί είναι να διαμορφώσει ιδία γνώμη για να καθυσηχάσει τους ευρωπαίους ότι ...μπήκε το νερό στ΄αυλάκι στην Ελλάδα και πως υπάρχει προοπτική διεξόδου από την κρίση με την εφαρμογή του προγράμματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ 03 Δεκ 2020 | 23:07

Fake news ξανά από τον Τσίπρα στη Βουλή - Η ανάρτηση για το "πρόστιμο σε συνταξιούχο"

Η αλήθεια πίσω από την ιστορία με τον "συνταξιούχο" που του επιβλήθηκε πρόστιμο γιατί η μάσκα ήταν κάτω από τη μύτη του - Τι είπε ο Τσίπρας στη Βουλή

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 18:35

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: "Είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών με Λουδοβίκους και Αντουανέτες"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθιξε το θέμα των φωτογραφιών του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 13:25

Επέλαση "γαλάζιου" κομματικού κράτους καταγγέλλουν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν στοιχεία από κάθε υπουργείο καταγγέλλοντας ευνοιοκρατία και επέλαση του κομματικού κράτους.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:07

Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στο πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας: "Να φύγει ο κορονοϊός", του ζήτησαν τα παιδιά

Το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρία στη Βούλα επισκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Παρούσα και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η ΣΤΑΣΗ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΥ 02 Δεκ 2020 | 22:11

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή για τον πρόεδρο του ΕΣΡ: Άγρια κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Σε επιτροπή της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 02 Δεκ 2020 | 21:32

Γεωργιάδης: Εντός της εβδομάδας η υπουργική απόφαση για το κόστος των covid test

Μέσα στην εβδομάδα η υπουργική απόφαση για το κόστος των covid test και των συνοδών υπηρεσιών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή τους

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Σκληρή απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Κάθε μέρα και μια ακόμη αυτογελοιοποίηση

Άμεση αντίδραση Πέτσα στην ανάρτηση Τσίπρα που κατηγορεί εκ νέου την κυβέρνηση για παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

"ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ" 02 Δεκ 2020 | 14:36

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

02 Δεκ 2020 | 08:24

Μάλλον δεν μετράμε σωστά...

Μια σύντομη ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα εμφανώς υποκαταγράφονται.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 01 Δεκ 2020 | 13:44

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση προωθεί ένα κανιβαλικό σύστημα εργασιακής ζούγκλας

Η Έφη Αχτσιόγλου βάλλει κατά της κυβέρνησης την οποία εγκαλεί πως έχει ξηλώσει όλο το έργο του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργαζομένων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 01 Δεκ 2020 | 11:25

Βολές από Γεννηματά: Τρέχει πίσω από τις εξελίξεις η κυβέρνηση - Να αυξηθούν τα τεστ

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά εκτίμησε ότι αν γίνονταν περισσότερα τεστ και σωστή ιχνηλάτηση, τότε και θα είχε καθυστερήσει η έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 01 Δεκ 2020 | 09:52

Γεραπετρίτης: Πρώιμη η συζήτηση για άρση lockdown, οι υπουργοί θα εμβολιαστούν από τους πρώτους

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται η πρώτη παρτίδα των εμβολίων, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 30 Νοε 2020 | 15:41

Κορονοϊός-Ασθενής καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο με 250 νοσηλευόμενους: Δεν τους νοιάζει αν φταίει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας

Τι αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας που νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο μέσα από την κλινική Covid του νοσοκομείου