Στην ατζέντα της Μέρκελ με νέους όρους το «ελληνικό πρόβλημα»

Με νέους όρους φαίνεται πως μπαίνει το ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα της Α. Μέρκελ μετά τις πρόσφατες εσωτερικές εξελίξεις στη Γερμανία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στην ατζέντα της Μέρκελ με νέους όρους το «ελληνικό πρόβλημα»

Αλλαγή της στάσης του Βερολίνου, όσον αφορά δύο ζητήματα κλειδιά όπως το προσφυγικό και τα οικονομικά πακέτα διάσωσης προς τις χώρες της ευρωζώνης, φαίνεται πως προδιαγράφουν οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Η σημαντική άνοδος της γερμανικής ακροδεξιάς, όπως καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στις τοπικές κάλπες, οι έντονες αντιδράσεις του αδελφού κόμματος της κ. Μέρκελ στην Βαυαρία, του περίφημου CSU, αλλά και τα πολύ σοβαρά προβλήματα στον τραπεζικό τομέα με τις σκιές να πλανώνται πάνω από τις δύο μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες (Deutsche Bank, Commerzbank) αποτελούν μερικά μόνο από τα ανοικτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η Άνγκελα Μέρκελ.

Σε αυτό το πλαίσιο των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων και δεδομένου ότι το 2017 αποτελεί μια εκλογική χρονιά για τη Γερμανία, η γερμανική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να στείλει σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να δείξει «σημάδια χαλάρωσης». Ούτε στο προσφυγικό, στο οποίο οφείλεται -σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις- η αποδοκιμασία του κόμματος της κ. Μέρκελ στις κάλπες που στήθηκαν στο Βερολίνο και το κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας. Ούτε βεβαίως στα θέματα που αφορούν τη δημοσιονομική πειθαρχία και τα πακέτα διάσωσης, καθώς τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι φωνές και η δυσθυμία από βουλευτές του συντηρητικού κόμματος.

Όπως είναι επόμενο, οι εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν -αργά ή γρήγορα- την Ελλάδα, που ταλανίζεται και από τα δύο προαναφερθέντα ζητήματα. Στο μεν προσφυγικό, η Αθήνα από την αρχή της προσφυγικής κρίσης δέχεται μαζί με την Ιταλία τις μεγαλύτερες πιέσεις, με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης να κινείται σε ρυθμούς χελώνας και πάνω από 60.000 πρόσφυγες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα. Στο δε οικονομικό πεδίο, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα έτσι ώστε να καταφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να αποκτήσει κάποιο δημοσιονομικό χώρο για κινηθεί.

Στην ατζέντα της Μέρκελ με νέους όρους το «ελληνικό πρόβλημα»
Το θέμα της Deutsche Bank δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες στο Βερολίνο, που θέλει να αποφύγει μια κρατική διάσωση λίγους μήνες πριν την έναρξη μιας εκλογικής χρονιάς

Από το προσφυγικό στο ΔΝΤ και πάλι πίσω

Και τα δύο αυτά μέτωπα, ωστόσο, τα μηνύματα από το Βερολίνο κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Σύμφωνα με τους Financial Times, κατά τη διάρκεια της μίνι-Συνόδου στη Βιέννη, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε τις επικρίσεις της Ανγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό, με την γερμανίδα καγκελάριο να επικρίνει την Ελλάδα για την έλλειψη προόδου στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου χιλιάδων προσφύγων που έχουν ξεμείνει στα νησιά της και για την καθυστέρηση στην επιστροφή όσων απορρίφθηκαν πίσω στην Τουρκία. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε επί της ουσίας και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα «πρέπει να τα πάει καλύτερα» στην επαναπροώθηση στην Τουρκία των Σύρων που οι αιτήσεις τους για άσυλο απορρίφθηκαν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Bild, αυξάνονται οι αντιδράσεις και η δυσθυμία στο στρατόπεδο των συντηρητικών βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της κ. Μέρκελ, για το γεγονός ότι τη στιγμή που εκταμιεύονται δισεκατομμύρια για την Αθήνα από το Βερολίνο, το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι αντιδράσεις και ο αναβρασμός των τελευταίων ημερών φαίνεται να αποτελούν έναν οιωνό για τη νέα στάση που πρόκειται να ακολουθήσει η γερμανική κυβέρνηση την επόμενη περίοδο απέναντι στην Ελλάδα και στο θέμα του πακέτου διάσωσης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν πέρυσι στη γερμανική Bundestag για την έγκριση του τρίτου πακέτου διάσωσης, μία από τις βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα αποτελεί όρο για τη συμμετοχή του Βερολίνου.

Το πράγματα βεβαίως περιπλέκονται, μετά τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης για την ελληνική οικονομία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα. Σε αυτήν, το Ταμείο αμφισβητεί για ακόμη μία φορά τη βιωσιμότητα του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ σημειώνει ότι προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά το ελληνικό χρέος θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο άμεση ελάφρυνση από αυτήν που η ΕΕ δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει.

Από τη μεριά του πάντως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως το Ταμείο πρέπει και θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή πάντως, επανέλαβε τη πάγια γερμανική θέση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας. Τουτέστιν, η όποια συζήτηση για σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης δεν αναμένεται να γίνει άμεσα και σίγουρα όχι πριν το 2017, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση.

Α. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας του γερμανικού Κοινοβουλίου
Α. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας του γερμανικού Κοινοβουλίου

Financial Times: Επικρίσεις Μέρκελ σε Τσίπρα για το προσφυγικό

Σχολιάζοντας την είδηση ότι ο έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε τις επικρίσεις της κ. Μέρκελ στη μίνι-Σύνοδο της Βιέννης για το προσφυγικό, οι Financial Times κάνουν λόγο για αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου την οποία ερμηνεύουν στη βάση δύο παραγόντων. Πρώτο και κυριότερο σημείο είναι η επέλαση του ξενοφοβικού κόμματος AfD, το οποίο έχει καταφέρει να σκάψει το μαλακό υπογάστριο του CDU, έχοντας κάνει το προσφυγικό ζήτημα σημαία του και κατηγορώντας την Ανγκελα Μέρκελ για πλήρη αποτυχία στη διαχείριση του. Μάλιστα, το AfD εμφανίζει ποσοστά ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο και βρίσκεται τρίτο κόμμα με 14% στις δημοσκοπήσεις. Το δεύτερο ζήτημα, έχει να κάνει με το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ στη Βαυαρία, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU). Το CSU έχει εκφράσει τον σκεπτικισμό του σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και η γερμανίδα καγκελάριος θέλει οπωσδήποτε να διατηρήσει την κυβερνητική ισορροπία.

Eκτός πάντως από τις πληροφορίες περί επικρίσεων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, η σκλήρυνση του Βερολίνου στο προσφυγικό διεφάνη και στις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, Γιοχάνες Ντίμροντ. Ο τελευταίος, παρά το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης ανακοίνωσε μέσω της συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Welt ότι για να ανακουφιστούν τα νησιά η ελληνική κυβέρνηση θα μεταφέρει σύντομα έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ δεν περιλαμβάνει όσους πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά.

O Aλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη μίνι-Σύνοδο για το προσφυγικό στη Βιέννη
O Aλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη μίνι-Σύνοδο για το προσφυγικό στη Βιέννη

Bild: Η Μέρκελ αθέτησε την υπόσχεσή της για το ελληνικό πακέτο διάσωσης

Εντύπωση προκάλεσε, εν τω μεταξύ, το δημοσίευμα της εφημερίδας Βild, η οποία έκανε λόγο για αθέτηση της υπόσχεσης της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Η γερμανική εφημερίδα κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έτσι μας εξαπατούν στη διάσωση της Ελλάδας». Και στο σχετικό άρθρο, στη σελίδα 2, αναφέρεται στον υπότιτλο: «Εδώ και ένα χρόνο η γερμανική κυβέρνηση αθετεί τις υποσχέσεις της στο ζήτημα της Ελλάδας . Ακόμα να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να λαμβάνει δισεκατομμύρια παρά το γεγονός ότι δεν πληρούται η βασική προϋπόθεση για το τρίτο πακέτο στήριξης. Μήπως μας παραπλανούν σκόπιμα στο ζήτημα διάσωσης της Ελλάδας; Πέρυσι το καλοκαίρι η γερμανική βουλή έδωσε το πράσινο φως στο τρίτο πακέτο στήριξης υπό μια προϋπόθεση: ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η καγκελάριος Μέρκελ υποσχόταν τότε ότι «το Ταμείο συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, θα συμμετάσχει και στη περαιτέρω διαδικασία». Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνιζε: «Για την γερμανική κυβέρνηση είναι όρος μια συμμετοχή του ΔΝΤ».

Στο μεταξύ η γερμανική βουλή έχει δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση 28,9 δις στην Αθήνα. Το Ταμείο όμως ακόμα δεν έχει αποφασίσει για τη συμμετοχή του. Και η απόφαση θα καθυστερήσει, μιας και η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους. Την περασμένη εβδομάδα οι ειδικοί του Ταμείου αξιολογώντας τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατέληξαν στο πικρό συμπέρασμα ότι χωρίς κούρεμα η χώρα δεν θα ξανασταθεί στα πόδια της.

Από την πλευρά του ωστόσο το Βερολίνο απορρίπτει ένα κούρεμα. Το γεγονός ότι εκταμιεύονται δις για την Αθήνα παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ο ρόλος του ΔΝΤ, προκαλεί όλο και μεγαλύτερη δυσθυμία στους βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης.

Η γερμανική εφημερίδα Bild κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έτσι μας εξαπατούν στη διάσωση της Ελλάδας»
Η γερμανική εφημερίδα Bild κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έτσι μας εξαπατούν στη διάσωση της Ελλάδας»

Αντιδρούν οι γερμανοί βουλευτές

Πλήθος γερμανών συντηρητικών βουλευτών εκφράζουν την ανησυχία τους για το ελληνικό ζήτημα με έναν μάλιστα εξ αυτών να ζητά τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας στη Bundestag στην περίπτωση που το ΔΝΤ δεν προχωρήσει σε μια δέσμευση μέχρι το τέλος του 2016 ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κρίστιαν φον Στέτεν δηλώνει στην Bild ότι «πολλοί βουλευτές αισθάνονται ότι εξαπατούνται. Αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του κοινοβουλίου», διαμαρτύρεται.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των γερμανών συντηρητικών Μίχαελ Φουξ δηλώνει: «Ακούμε συνέχεια ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει. Εύχομαι ότι το Ταμείο θα δώσει σύντομα το πράσινο φως».

Ο χριστιανοκοινωνιστής πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Πέτερ Ράμζαουερ ζητά ακόμα και νέα ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για το τρίτο πακέτο στήριξης: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει το κοινοβούλιο αν θα τηρήσει την υπόσχεσή της για συμμετοχή του Ταμείου και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής με τα δις που προβλέπονται για την Ελλάδα».

Στην περίπτωση που το Ταμείο δεν αποφανθεί μέχρι τα τέλη του έτους «θα πρέπει να επαναληφθεί η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και να παγώσει άμεσα κάθε καταβολή δόσεων προς την Ελλάδα», τονίζει.

Πλήθος γερμανών συντηρητικών βουλευτών εκφράζουν την ανησυχία τους για το ελληνικό ζήτημα, ζητώντας μια δέσμευση από το ΔΝΤ ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα
Πλήθος γερμανών συντηρητικών βουλευτών εκφράζουν την ανησυχία τους για το ελληνικό ζήτημα, ζητώντας μια δέσμευση από το ΔΝΤ ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Καθησυχάζει ο Σόιμπλε

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους συντηρητικούς βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Μιλώντας χθες στην επιτροπή Δημοσιονομικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου απέρριψε ωστόσο για μια ακόμα φορά μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μιας και όπως είπε η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις αποπληρωμές χρέους ή τα καταβαλλόμενα επιτόκια.

Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χθες στο γερμανικό κοινοβούλιο και την απάντηση ερωτήσεων των μελών των επιτροπών Δημοσιονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχετικά με τις επιλογές και την πολιτική της κεντρικής τράπεζας, ο γερμανός υπουργός τόνισε ότι συμφωνεί με τον Μ. Ντράγκι ότι «η ευρωζώνη χρειάζεται ενίσχυση της οικονομικής δυναμικής, περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αύξηση των επενδύσεων».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΙΣΕΛ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΜΕΡΚΕΛ 21 Σεπ 2020 | 12:03

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: Στην ατζέντα Τουρκία, Λιβύη, Λευκορωσία

Τα ζητήματα της Λευκορωσίας, της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. 18 Σεπ 2020 | 14:05

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν για το προσφυγικό - Το βίντεο που παρουσίασε από το Καρά Τεπέ

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 18 Σεπ 2020 | 07:39

Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν διάλογο υπό την "υψηλή εποπτεία" της Μέρκελ

Οι διπλωματικοί σύμβουλοι Ελλάδος και Τουρκίας έχουν πιάσει ήδη δουλειά.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 17 Σεπ 2020 | 13:03

Γερμανός πρέσβης: Προσωπική υπόθεση της Μέρκελ η αποφυγή της σύγκρουσης Ελλάδος - Τουρκίας

Ο Ερνστ Ράιχελ μιλώντας στη Βουλή ανέφερε πως η κ. Μέρκελ θεωρεί προσωπική της υπόθεση το να αποφευχθεί μία σύγκρουση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 17 Σεπ 2020 | 07:33

Ελληνοτουρκικά: Οι σύμβουλοι Μητσοτάκη και Ερντογάν ξεκίνησαν τον διάλογο - Όλο το παρασκήνιο

Όλα δείχνουν πως Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με εγγυήτρια δύναμη την Γερμανία.

16 Σεπ 2020 | 08:00

Η Μέρκελ παίρνει 1.500 από τη Μόρια, οι Έλληνες δήμαρχοι πόσους;

Πόσοι Έλληνες δήμαρχοι και περιφερειάρχες έκαναν έστω μια δήλωση ότι θα δεχτούν έναν μικρό αριθμό ανθρώπων για να βοηθήσουν τη Λέσβο;

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 16 Σεπ 2020 | 07:31

Η αποκλιμάκωση φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία - Ο ρόλος του Βερολίνου

Πολύ κοντά στον διάλογο είναι η Ελλάδα με την Τουρκία μετά τα σημάδια αποκλιμάκωσης.

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ 15 Σεπ 2020 | 18:33

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ: Στην ατζέντα προσφυγικό και ελληνοτουρκικά

Για τις εξελίξεις στην Αν.Μεσόγειο και το προσφυγικό συζήτησαν Μητσοτάκης και Μέρκελ. Πρόθεση της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.533 πρόσφυγες.

ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΕΔΩΣΑΝ 14 Σεπ 2020 | 14:40

Ανάλυση: Η αποχώρηση του Oruc Reis έφερε αποκλιμάκωση - Ποιο είναι το επόμενο βήμα, γιατί είναι σημαντική η δήλωση Καλίν

Η αποχώρηση του Oruc Reis αποτέλεσε μια μίνι έκπληξη αλλά οδηγεί αναμφίβολα σε αποκλιμάκωση- Μένει να δούμε αν θα διαρκέσει

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ 11 Σεπ 2020 | 14:55

Μητσοτάκης σε Σχοινά: Να ξυπνήσουν στην Ευρώπη - Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας

Να αντιληφθούν όλοι στην Ευρώπη ότι η διαχείριση του προσφυγικού δεν μπορεί να γίνεται μόνο από τις χώρες πρώτης υποδοχής τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 10 Σεπ 2020 | 15:12

Ανάλυση: Γιατί η Αγκυρα τορπιλίζει τον διάλογo- Το παρασκήνιο της συνάντησης του Βερολίνου, η αποκάλυψη Μητσοτάκη

Τη μυστική συνάντηση...στο Βερολίνο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αποκάλυψε και έκαψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΑΠΟ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ 08 Σεπ 2020 | 14:41

Βερολίνο: 13.000 καρέκλες μπροστά από το Κοινοβούλιο, για τους πρόσφυγες της Μόριας [Βίντεο]

Οι 13.000 καρέκλες που τοποθετήθηκαν έξω από το γερμανικό κοινοβούλιο, αντιστοιχούν στους 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη Μόρια.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 07 Σεπ 2020 | 09:44

Κουνά το δάχτυλο στην Ευρώπη ο Ερντογάν: Κρατήστε ουδετερότητα, να μη μπλέκεται η Γαλλία στα πόδια μας

"Ουδετερότητα" της Ευρώπης και "να μην μπλέκεται η Γαλλία στα πόδια μας" ζητά επισήμως από Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ ο Ερντογάν.