Στην «έρημο» η κυβέρνηση, κόντρα σε κοινωνία & κόμματα

Το σύνηθες...τελετουργικό ακολουθεί το Μαξίμου πριν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας κληθούν το βράδυ της Κυριακής να ψηφίσουν ασφαλιστικό- φορολογικό

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στην «έρημο» η κυβέρνηση, κόντρα σε κοινωνία & κόμματα

Το σύνηθες...τελετουργικό ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου πριν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας κληθούν το βράδυ της Κυριακής να υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο και ότι άλλο μέτρο «παρεισφρήσει».

Μασάζ και ψυχολογικό «ντοπάρισμα» από τον Αλέξη Τσίπρα προς τους βουλευτές του την ώρα που η χώρα θα παραλύει καθώς συνδικάτα, ομοσπονδίες και φορείς κατεβαίνουν σε 48ωρη γενική απεργία καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «αιφνιδιασμό» και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με την άρον- άρον ψήφιση του ασφαλιστικού μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η αντιπολίτευση προετοιμάζεται να εξαπολύσει ομοβροντία κατά της κυβέρνησης επικρίνοντας την ότι με την...σκληρή διαπραγμάτευση «φόρτωσε» τον λογαριασμό που στέλνει μαζεμένο στους πολίτες. Η ΝΔ δεν θα υπερψηφίσει τα μέτρα καθώς όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος δεν θα συμπράξει σε κανένα από τα διλήμματα που προκάλεσε η κυβέρνηση: « ή μία βαριά συνθηκολόγηση με δυσβάστακτα μέτρα ή μία καταστροφική ρήξη με την Ευρώπη».

«Γελιούνται στην κυβέρνηση αν νομίζουν ότι θα αποφύγουν την κατακραυγή του κόσμου και τις διαδηλώσεις για το ασφαλιστικό εξάμβλωμα, φέρνοντάς το με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή» σχολίασε και το ΠΑΣΟΚ που επίσης αναμένεται να καταψηφίσει.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τρέμει τη λαϊκή οργή κι αγανάκτηση.Ξεπερνάει πλέον κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας» ήταν το οξύτατο σχόλιο του γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για τη μεθόδευση ψήφισης του «αντιλαϊκού πακέτου ασφαλιστικού-φορολογικού και ό,τι επιπλέον έχει συμφωνήσει με το κουαρτέτο, αιφνιδιαστικά, μέσα στο Σαββατοκύριακο»

Τι θα πει ο Τσίπρας στους βουλευτές του

Στις 3 το απόγευμα της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ όπου αναμένεται να παρουσιάσει το «αφήγημα» ότι η κυβέρνηση είναι ένα βήμα από την επίτευξη του στόχου δηλ. τη μείωση του χρέους και η ψήφιση των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ και ο μηχανισμός διόρθωσης είναι ο τελευταίος σταθμός.

Ο πρωθυπουργός ως βασικό επιχείρημα αναμένεται να χρησιμοποιήσει το γεγονός ότι για πρώτη φορά επισήμως στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ενέταξαν συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Και θα υπογραμμίσει πως η ψήφιση των συμφωνηθέντων - ασφαλιστικό και φορολογικό- θα στερήσει από επιχειρήματα τους «πολέμιους» της Αθήνας στο πλαίσιο του Eurogroup.

Οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ θα πρέπει να «εμπιστευτούν» και τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης και τις διακηρύξεις των ευρωπαίων και να ψηφίσουν «προκαταβολικά» τα δυο νομοσχέδια και όποια άλλη προσθήκη κριθεί αναγκαίο να προστεθεί όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο Γ. Κατρούγκαλος.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτε υπόνοιες ότι κάποιοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να ψηφίσουν το πρώτο συμφωνημένο πακέτο των 5.4 δισ. ευρώ. Αν και από τα δυο νομοσχέδια που βρίσκονται προς ψήφιση «λείπουν» μέτρα περίπου 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο μεγάλος σκόπελος, η σιωπή Τσακαλώτου και το μασάζ Βούτση

Ο μεγάλος σκόπελος που μένει να «αποκαλυφθεί» σε μεγάλο βαθμό τη Δευτέρα στο Eurogroup είναι πως θα διαρθρωθεί ο λεγόμενος αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης - σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους - και αν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία και θα πρέπει να ψηφιστούν.

Το Υπουργείο Οικονομικών επιδεικνύει αξιοπρόσεκτη σιωπή σχετικά με το θέμα του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης και αντί αυτού έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να καθησυχάσει τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι δεν θα βρεθούν μπροστά σε νέο προληπτικό πακέτο μέτρων.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Βούτσης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την ψήφιση των δυο νομοσχεδίων το βράδυ της Κυριακής ήταν και πάλι κατηγορηματικός ότι δεν θα έρθουν στη Βουλή προληπτικά μέτρα. Αλλά «προειδοποίησε» τους βουλευτές ότι θα χρειαστεί να ψηφίσουν τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης.

Ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης θα περάσει από τη Βουλή

Θα ήταν πιο καλό να μεσολαβούσαν 2-3 μέρες από την Επιτροπή έως την Ολομέλεια, αλλά είναι μία διαδικασία που έχει ακολουθηθεί

Ο κ. Βούτσης ανέφερε πως η ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού , δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για το Eurogroup, αλλά είναι μέρος της συμφωνίας και η κυβέρνηση πιστεύει ότι ενισχύει τις θέσεις των εκπροσώπων της.

«Ακολουθήσαμε την κανονική διαδικασία, που κράτησε 15 μέρες. Θα ήταν πιο καλό να μεσολαβούσαν 2-3 μέρες από την Επιτροπή έως την Ολομέλεια, αλλά είναι μία διαδικασία που έχει ακολουθηθεί», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε την θέση και του ιδίου και της κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να έρθουν προς ψήφιση προληπτικά μέτρα για το 2018.

«Έχουμε πει ότι σ’ αυτή την Βουλή μέτρα συγκεκριμένα εκ προοιμίου, προληπτικά μέχρι το 2018 δεν πρόκειται να έρθουν για ψήφιση» επέμεινε αλλά από την άλλη πρόσθεσε« «Μην ζούμε με την ιδέα ότι είναι ένας αυτοματισμός που θα περάσει έξω από το κοινοβουλευτικό σύστημα» είπε και απαντώντας αν είναι πιθανό η κυβέρνηση να επιδιώξει την ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία σημείωσε «Δεν εξετάζεται σενάριο για αυξημένη πλειοψηφία, δεν το έχει προτείνει κανείς.Δεν παρακαλάμε κανέναν να ψηφίσει».

Η μάχη για τα μέτρα- κάβα και η...κάβα των πολιτικών εξελίξεων

Στο παρασκήνιο η ελληνική πλευρά δίνει μάχη με τους δανειστές για την μορφή που θα πάρει ο συγκεκριμένος μηχανισμός. Το ΔΝΤ επιμένει στην θεσμοθέτηση των μέτρων-κάβα και στην πρόβλεψη για μελλοντική περικοπή μισθών και συντάξεων εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018.

Η Γερμανία φέρεται να έχει συμφωνήσει στην μη περιγραφή των προληπτικών μέτρων, αλλά αντιπροτείνει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα περικοπών μετά από τρίμηνη αξιολόγηση που θα αναλάβει ο ESM, στο οποίο δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει η ελληνική κυβέρνηση.

Η Αθήνα δίνει μάχη να μην περιγραφούν τα προληπτικά μέτρα, ενώ παράλληλα διεκδικεί αποφασιστικό ρόλο στην θεσμοθέτηση μέτρων το 2018 στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές με την πρότασή τους επιδιώκουν να δεσμεύσουν την όποια ελληνική κυβέρνηση στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να αποφευχθούν αποκλίσεις από το πρόγραμμα μετά από μία ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες φαίνεται ότι θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στα τέλη του Μαΐου.

Το κυβερνών κόμμα από την πλευρά του δεν κλείνει οριστικά το παράθυρο ενδεχόμενων πολιτικών εξελίξεων καθώς πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν να εννοηθεί ότι εάν συνεχιστούν οι πιέσεις από τους δανειστές τότε αυτό σημαίνει ότι -με πρωταγωνιστή το ΔΝΤ- έχουν επιλέξει να…ρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΞΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ 16 Ιαν 2021 | 18:42

ΣΥΡΙΖΑ για Μπεκατώρου: Απόλυτη η στήριξή μας- Να ζητήσει συγγνώμη ο Μητσοτάκης για τον Αδαμόπουλο

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρεται κατά της ανακοίνωσης της ΕΙΟ που έκανε λόγο για "δυσάρεστο περιστατικό" και υπογραμμίζει ότι "ο βιασμός αποτελεί εγκληματική πράξη".

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:30

Βολές Ηλιόπουλου για την πανδημία: Ανίκανη η κυβέρνηση να κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική

Μέσα σε δυόμισι μήνες έχουμε θρηνήσει πάνω από 4.700 συνανθρώπους μας, σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 14 Ιαν 2021 | 20:00

Πυρ και μανία ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Μητσοτάκη: Έκανε στροφή 180 μοιρών για τις Πρέσπες - Να ζητήσει συγγνώμη

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ 14 Ιαν 2021 | 13:45

Πώς διαφημίζει την παρέμβασή του στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης- Με... τουφέκι και φυσεκλίκια

Για να διαφημίσει την παρέμβασή του στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης ανήρτησε φωτογραφία όπου εμφανίζεται πάνοπλος…

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 14 Ιαν 2021 | 12:04

Φίλης: Θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία - "Να αποσυρθεί το αντιδημοκρατικό νομοσχεδιο"

"Η κυβέρνηση επιλέγει μια αυταρχική ρύθμιση εις βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των νέων", λέει ο Νίκος Φίλης.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΙΓΜΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 09:04

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής της "Καθημερινής" - Τα χρυσά διαβατήρια, ο Αναστασιάδης και η συζήτηση με Τσίπρα

Παραίτηση βόμβα του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου με αφορμή άρθρο του για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 13 Ιαν 2021 | 20:17

Δημοσκόπηση MARC: Κυριαρχία ΝΔ με 18,6% διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ - Οχι λένε οι πολίτες σε πρόωρες εκλογές

H Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 38,6% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ