Στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα Δευτέρα 31 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε λίγο μετά τις 11 στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου.
Πριν την έναρξη της συνάντησης ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για τις "προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που έχουμε ενώπιόν μας" και συμπλήρωσε ότι "προσβλέπω στις συζήτησείς μας και στη συζήτηση που θα γίνει και κατ’ ιδίαν αλλά και αργότερα με τις αντιπροσωπείες, έτσι ώστε να δούμε πώς μέσα από τις κοινές μας δράσεις Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν στην πράξη αυτό που πραγματικά επιθυμούμε να είμαστε πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και θέλουμε να εργαστούμε με όλους τους γείτονές μας χωρίς να εξαιρούμε κανέναν απολύτως. Φτάνει να εργαζόμαστε με μια θετική προσέγγιση και πάντα με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Με αυτά τα λίγα, αγαπητέ Κυριάκο, σε καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο".
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "Αγαπητέ μου Νίκο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτήν την τόσο θερμή υποδοχή. Λυπάμαι που αναγκάστηκα να μεταθέσω για λίγες μέρες το ταξίδι αυτό καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις στην πατρίδα με τις πυρκαγιές τις οποίες έπρεπε να διαχειριστούμε την περασμένη εβδομάδα.
Είναι όμως όχι απλά υποχρέωσή μου αλλά θα έλεγα μια έμπρακτη αναγνώριση αυτής της μοναδικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου το γεγονός ότι πάντα το πρώτο επίσημο διμερές ταξίδι του νέου Έλληνα πρωθυπουργού γίνεται εδώ πέρα στην Κύπρο και όντως έχεις απόλυτο δίκιο που επισημαίνεις ότι οι συγκυρίες, οι γεωπολιτικές συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζουν νέες προκλήσεις, αλλά ενδεχομένως και νέες ευκαιρίες. Και θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους στην Κύπρο και στην Ελλάδα, στην Ελλάδα και στην Κύπρο ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι άριστη και ότι θα επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε ένα ακόμα πιο θεσμικά στέρεο πλαίσιο ως προς τον τρόπο με τον οποίον συνεργαζόμαστε όχι μόνο στα τρέχοντα και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, αλλά και σε ένα άλλο σημαντικό εύρος θεμάτων, τα οποία πιστεύω ότι απαιτούν έναν ακόμη καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κυβερνήσεών μας".


Προηγήθηκε επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.
Φθάνοντας στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γιωργάλλας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων.
Ακολούθως, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και κατόπιν ο πρωθυπουργός υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών, γράφοντας: "Στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στον διαρκή αγώνα για την ελευθερία". Επίσης, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ομοίωμα του μεταγωγικού αεροσκάφους Νοράτλας που βρίσκεται στο σημείο.
Στα Φυλακισμένα Μνήματα, τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κύπρου Άννα Κουκκίδη - Προκοπίου. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι, ενώ μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ξεναγήθηκε στην έκθεση βιβλίου του αγώνα της ΕΟΚΑ.
Οι κοινές δηλώσεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη αναμένονται λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr