
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερα στη Λισαβόνα, όπου τη Δευτέρα θα έχει επαφές με τον Αντόνιο Κόστα. Η επίσκεψη είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλά τελικά αναβλήθηκε. Θα γίνει λοιπόν την Κυριακή με τις συζητήσεις να ξεκινούν τη Δευτέρα, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πορτογαλία.
Όπως γίνεται γνωστό, στη συζήτηση που θα έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντόνιο Κόστα θα τεθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, ενώ ο Αντόνιο Κόστα θα παρουσιάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις προτεραιότητες που έχει θέσει η πορτογαλική προεδρία.
Αναμένεται να συζητηθούν κομβικής σημασίας ζητήματα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία του κορονοϊού, η ψηφιακή μετάβαση και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.
Επίσης αναμένεται να συζητηθεί η πρόθεση της πορτογαλικής προεδρίας να θέσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα κοινωνικής προστασίας, ιδιαίτερα υπό τη σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντόνιο Κόστα αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία και για τη μεγάλη ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού.
Ανατολική Μεσόγειος και Μεταναστευτικό
Θα συζητηθούν ακόμα οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση της Άγκυρας με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr