Στην τελική ευθεία η μάχη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Στην τελική ευθεία μπαίνει από την ερχόμενη εβδομάδα η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στην τελική ευθεία η μάχη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Στην τελική ευθεία μπαίνει από την ερχόμενη εβδομάδα η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, καθώς τη Δευτέρα αναμένεται το δεύτερο ντιμπέιτ με όλους τους υποψηφίους, ενώ την Κυριακή 12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών.

Μετά από μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας οι υποψήφιοι αναλώθηκαν σε διαδικαστικά ζητήματα, τον τελευταίο μήνα τα πάθη και οι πολιτικές κόντρες «φούντωσαν» αναφορικά με δύο κυρίως άξονες. Ο πρώτος, εξ αφορμής της απόφασης της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη να παραμείνουν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες και μετά τις εσωκομματικές εκλογές (ΔΗΣΥ και Ποτάμι), μια απόφαση που επανέλαβαν και στο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Η ηγεσία του Ποταμιού υποστήριξε ότι οι δύο Κ.Ο. θα λειτουργούν υπό την καθοδήγηση της νέας ηγεσίας, ωστόσο θα παραμείνουν ξεχωριστές, σεβόμενοι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, το ΠΑΣΟΚ «έδωσε» τον Σταύρο Θεοδωράκη λέγοντας ότι ο τελευταίος δεν ήθελε τη συνένωση, ενώ οι εξωκοινοβουλευτικοί Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Ραγκούσης και Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασαν τη διαφωνία τους και κατήγγειλαν τις ηγεσίες των δύο κομμάτων ότι έλαβαν μόνοι τους τη σχετική απόφαση.

Το δεύτερο, και σαφώς ουσιαστικότερο, ζήτημα αντιπαράθεσης αφορά την πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει ο νέος φορέας αλλά και τις πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες. Και εδώ, με το δίλημμα «Αριστερά ή Δεξιά» να επικρέμαται πάνω από τους υποψηφίους, οι εννέα επίδοξοι μνηστήρες έχουν δώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το στίγμα των προθέσεων τους.

Εν τω μεταξύ, νέες δημοσκοπήσεις είδαν την τελευταία εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, οι οποίες δείχνουν προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά και μάχη για τη δεύτερη θέση ανάμεσα στον Γ. Καμίνη, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι το ποσοστό της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία που θα γίνει -εκτός απροόπτου- σε δύο γύρους.

Το γκάλοπ των γκάλοπ – Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Το TheTOC συγκέντρωσε τις δημοσκοπήσεις που έγιναν από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα και ασχολούνται με το θέμα της εκλογής της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς και τις παραθέτει με χρονολογική σειρά. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια δημοσιοποίησης ορισμένων εξ αυτών δεν είχε οριστικοποιηθεί ακόμη ο πλήρης κατάλογος των υποψηφίων για την ηγεσία.

Δημοσκόπηση της Prorata (9/9/2017)

Η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε για την ηγεσία του νέου φορέα από την Prorata δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 9/9/2017. Έδειχνε ότι κανείς από τους υποψηφίους δεν είχε σαφές προβάδισμα και κατέγραφε εικόνα απόλυτης ρευστότητας για όλους τους υποψηφίους, με σχεδόν κοινή εκκίνηση από χαμηλά επίπεδα και πολλά περιθώρια για ανατροπές στην τελική ευθεία.

Δείτε το σχετικό γράφημα:

Στην τελική ευθεία η μάχη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς
Γράφημα: Εφημερίδα των Συντακτών

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρώτης αυτής έρευνας, η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Καμίνης συγκέντρωναν ποσοστό 14%, ακολουθούμενοι σε «απόσταση αναπνοής» από τον Ν. Ανδρουλάκη (12%), ενώ έπονταν οι Στ. Θεοδωράκης (8%), Γ. Ραγκούσης (6%), Γ. Μανιάτης (5%) και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3%). Η συγκεκριμένη ερώτηση έγινε σε όσους δήλωσαν ότι σε μία κλίμακα 0-10 η πιθανότητα να πάρουν μέρος στις εκλογές είναι πάνω από πέντε, ενώ στις κάρτες εμφανιζόταν και το όνομα του Θ. Θεοχαρόπουλου, ο οποίος δεν είχε ξεκαθαρίσει τη στάση του όταν διενεργήθηκε η μέτρηση.

Δημοσκόπηση της Marc (10/9/2017)

Η δεύτερη δημοσκόπηση για την ηγεσία του νέου φορέα έγινε από την Marc και δημοσιεύθηκε στο Πρώτο Θέμα στις 10/9/2017. Σε αυτήν, η Φώφη Γεννηματά καταλάμβανε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις, ακολουθούμενη από τον Γ. Καμίνη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Ν. Ανδρουλάκη, τον Γιάννη Μανιάτη, τον Γ. Ραγκούση και τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο.

Τα σχετικά γραφήματα:

Γράφημα: Πρώτο Θέμα
Γράφημα: Πρώτο Θέμα

Γράφημα: Πρώτο Θέμα
Γράφημα: Πρώτο Θέμα

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis (23/9/2017)

Από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ» (23/9/2017) ήταν η προώθηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη θέση του τρίτου κόμματος, προσδίδοντας νέα δυναμική στον υπό διαμόρφωση ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, καθώς ο ευρύτερος χώρος (μαζί Το Ποτάμι) έδειχνε στη συγκεκριμένη έρευνα να καταγράφει ήδη διψήφιο εκλογικό ποσοστό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σχεδόν ένας στους τρεις (32%) θεωρούσε ότι η απόφαση που πήραν να ιδρύσουν ένα νέο πολιτικό φορέα είναι θετική ενώ ένας στους δύο (50%) την έκρινε ως αδιάφορη και το 15% ως αρνητική. Μεταξύ όσων κρίνουν ως θετική την πρωτοβουλία, η κα Γεννηματά εμφανιζόταν ως η καταλληλότερη να ηγηθεί σε ποσοστό 26% και ακολουθούσαν: ο κ. Καμίνης με 18%, ο κ. Θεοδωράκης με 14% και ο κ. Ανδρουλάκης με 7%. Ανάμεσα σε όσους δήλωναν ότι ενδέχεται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία (το 11% του συνόλου) προηγείτο και πάλι η κα Γεννηματά.

Η δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ (25/9/2017)

Αναφορικά με τα στοιχεία που αφορούν τους υποψηφίους της Κεντροαριστεράς, η δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ που μεταδώθηκε από τον ΣΚΑΙ στις 25/9/2017, συμπεριέλαβε τρεις ερωτήσεις.

Η πρώτη αφορούσε τη δημοτικότητα τους:

Στην τελική ευθεία η μάχη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 4

Η δεύτερη την προτίμηση για την ηγεσία του νέου φορέα:

Στην τελική ευθεία η μάχη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 5

Και η τρίτη -ανάμεσα σε αυτούς που δήλωσαν ότι είναι πιθανό να ψηφίσουν- ποιον υποψήφιο θα επέλεγαν.

Στην τελική ευθεία η μάχη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 6

H δημοσκόπηση της Palmos Analysis (15/10/2017)

Στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Palmos Analysis για λογαριασμό του tvxs και δημοσιεύθηκε στις 15/10/2017, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είναι αυτή που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις. Πιο συγκεκριμένα το 18% δηλώνει ότι θα ήθελε να είναι αυτή η νικήτρια της εσωκομματικής διαδικασίας.

Στην τελική ευθεία η μάχη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 7


Η δημοσκόπηση της Marc (27/10/2017)

Δεκαέξι ημέρες πριν από τις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς η δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος έδινε καθαρό προβάδισμα στην κούρσα για την ηγεσία του νέου φορέα στη Φώφη Γεννηματά, ενώ για τη δεύτερη θέση «πάλευαν» Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η Φώφη Γεννηματά έχει το προβάδισμα με 33,5%, δεύτερος εμφανίζεται ο Γιώργος Καμίνης με 18%, ακολουθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης με 16,1%, ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται τέταρτος με 12,4% και τελευταίος ο Γιάννης Μανιάτης με 7,5%.

H δημοσκόπηση της Prorata (31/10/2017)

Προβάδισμα στη Φώφη Γεννηματά έδινε και η δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών που δημοσιεύθηκε στις 31/10/2017.

Η Φώφη Γεννηματά δείχνει να προηγείται με ποσοστό 25%μ, ενώ ποσοστό 11% συγκεντρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ακολουθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης (10,5%) και σε απόσταση αναπνοής ο Γιώργος Καμίνης με 9%. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους, 6% λαμβάνει ο Γιάννης Μανιάτης, 3% ο Γιάννης Ραγκούσης, στο 1% καταγράφονται οι Κωνσταντίνος Γάτσιος και Δημήτρης Τζιώτης και στο 0,5% ο Απόστολος Πόντας. Σημειώνεται ότι εξαιρετικά υψηλό (33%) είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Στην τελική ευθεία η μάχη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 8

Τα παραπάνω ευρήματα αφορούν τους ερωτηθέντες που απάντησαν ότι «σίγουρα ή μάλλον σίγουρα» θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Η εικόνα διαφοροποιείται ελαφρώς στους πολίτες που δήλωσαν απολύτως αποφασισμένοι ότι θα ψηφίσουν, καθώς σε αυτή την περίπτωση το δίδυμο του δεύτερου γύρου φαίνεται να είναι οι Φ. Γεννηματά και Ν. Ανδρουλάκης.

Στην τελική ευθεία η μάχη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - εικόνα 9

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ 17 Ιαν 2022 | 14:03

Διεθνή ΜΜΕ: Εγκώμια στην Ελλάδα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό- Έφερε αποτελέσματα, άνοιξε το δρόμο και για άλλες χώρες

Θετικές αναφορές στον διεθνή Τύπο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 στη χώρα μας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 17 Ιαν 2022 | 13:55

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει τίποτα πιο εγκληματικό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

"Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τουλάχιστον 5 φορές το τέλος της πανδημίας, εκπέμποντας μηνύματα που οδηγούν σε χαλάρωση και εφησυχασμό", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 17 Ιαν 2022 | 13:49

Σκέρτσος: Αποδίδει η πολιτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού - Σε 45 ημέρες εμβολιάστηκαν 220.000 άνω των 60 ετών

"Τις τελευταίες 45 ημέρες 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών, ακριβώς λόγω της πολιτικής μας για υποχρεωτικό εμβολιασμό, έκαναν την πρώτη δόση ή ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό".

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ 17 Ιαν 2022 | 12:34

Ανοιχτή δυσαρέσκεια Μαξίμου για Κύρτσο: Ολοι καταλαβαίνουμε ποιες ειναι οι επιδιώξεις του...

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Τι είπε για Γ. Κύρτσο, πανδημία και Π. Πολάκη.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ 17 Ιαν 2022 | 12:12

Δημοσκόπηση: Το ΠΑΣΟΚ "απειλεί" τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη- Σε απόσταση αναπνοής στους 3 από τους 4 νομούς

Η δημοσκόπηση της GPO για τις περιφέρειες της Κρήτης δείχνει ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ κυρίως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 17 Ιαν 2022 | 12:10

Ανδρουλάκης για θάνατο Αλέκου Φασιανού: Η ζωή του έγινε απόδειξη ότι η τέχνη θα αντηχεί σε όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρει για τον Αλέκο Φασιανό πως ήταν ένας Έλληνας παγκόσμιας ακτινοβολίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 17 Ιαν 2022 | 11:28

Πλεύρης: Οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν έως το τέλος Μαρτίου απολύονται από το ΕΣΥ

Ο κ. Πλεύρης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών στο λεκανοπέδιο, ενώ είπε πως ήδη αυτό γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 17 Ιαν 2022 | 08:28

Βράβευση Παπανδρέου στην Αγκυρα με τον Ζουλφού Λιβανελί - Το μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά

Ο Γ. Παπανδρέου βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Çankaya, μαζί με τον συνθέτη και συγγραφέα Zulfu Livaneli,για την προσφορά τους στους αγώνες για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Ιαν 2022 | 07:24

Στις Βρυξέλλες ο Σταϊκούρας για τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 17 Ιαν 2022 | 07:24

Πρεμιέρα για τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 – Στο τραπέζι η χαλάρωση των μέτρων την άλλη εβδομάδα

Οι τρεις λόγοι που χαρακτηρίζεται κομβική η εβδομάδα. Μερική χαλάρωση μέτρων, ανησυχία για ενδοσχολική μετάδοση και η επιβολή των προστίμων.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:15

Τσίπρας για Αλέκο Φασιανό: Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που μας αφήνει

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει ο Αλέκος Φασιανός και τα συλλυπητήρια στους οικείους, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ 17 Ιαν 2022 | 06:46

Μητσοτάκης: Ο Αλέκος Φασιανός σφράγισε για δεκαετίες μία αισθητική που γεννούσε γνήσιο και πλούσιο συναίσθημα

"Η Ελλάδα δεν έχει πια μαζί της έναν μεγάλο καλλιτέχνη που χάρισε απλόχερα χρώμα στην καθημερινότητά της. Έναν ζωγράφο, αληθινό ποιητή", αναφέρει ο πρωθυπουργός.