Στήριξη Ολάντ σε δύο μέτωπα και «ανταλλάγματα»

Η στήριξη Ολάντ σε δύο μέτωπα και τα «ανταλλάγματα». Οι προτροπές στην Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις. Τα «καρφιά» σε Σόιμπλε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στήριξη Ολάντ σε δύο μέτωπα και «ανταλλάγματα»

Απολύτως στοχευμένη πολιτικά επέλεξε ο Φρανσουά Ολάντ να είναι η επίσκεψή του στην Αθήνα, προσφέροντας από τη μία απλόχερα στήριξη σε δύο μέτωπα -της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της ανάγκης να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος- αλλά και από την άλλη προτρέποντας πολλαπλά την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και η Βουλή να ψηφίσει όσα έχουν συμφωνηθεί, «ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα».

Επικοινωνιακά, κέρδισε με την ρητορική δεινότητά του, έδωσε «πάσες» για να στηρίξει το πολιτικό προφίλ του, αλλά δεσμεύτηκε για λίγα.

Τα «κόκκινα δάνεια»

«Πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα σε μια στέγη», είπε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Φρανσουά Ολάντ αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια» των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ένα θέμα που τα τελευταία 24ωρα αποτελεί πηγή σύγκρουσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου. «Να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να το συζητήσουν» είπε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο στο Eurogroup και κατόπιν μεταξύ εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων.

Το ζήτημα του χρέους και το «αντάλλαγμα» της στήριξης

Σε σχέση με το ζήτημα του χρέους ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ξεκάθαρος, θέτοντας τις γραμμές: «Οταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα πρέπει να ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση για ελάφρυνση του χρέους», είπε, θέτοντας τη χώρα του «στο πλευρό σας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές, διαμήνυσε ο κ.Ολάντ μιλώντας και στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Βουλή για την διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής των δεσμεύσεων.

«Σας διαβεβαιώ ότι είναι κρίσιμο να γίνουν σεβαστές και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις» είπε προκειμένου να ξεκαθαριστεί η αβεβαιότητα, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να γίνει η άρση ελέγχου των κεφαλαίων.

Υποσχέθηκε «οικονομική και τεχνική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό δημόσιας διοίκησης, στον τομέα της υγείας, στην καταπολέμηση φοροδιαφυγής», αλλά την ίδια ώρα, έθετε και όρους ανταλλάγματος μιλώντας για την συνδρομή της Γαλλίας στην αξιοποίηση, όπως είπε, «περιουσιακών στοιχείων του κράτους».

Εκκλήση Ολάντ σε γάλλους επιχειρηματίες για την Ελλάδα

«Κάνω έκκληση στους γάλλους επιχειρηματίες. Θέλω να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ελλάδας», είπε για να συνεχίσει εκφράζοντας την επιθυμία να πολλαπλασιαστούν οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Ο γάλλος πρόεδρος συνοδευόταν από γάλλους επιχειρηματίες οι οποίοι, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Liberation, επιδιώκουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, με την κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν Τσίπρας - Ολάντ, συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της διμερούς σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας στο επίπεδο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης. Οι πρεσβείες των δύο χωρών θα εργαστούν πάνω σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξειδίκευση συγκεκριμένων δράσεων. Από πλευράς Γαλλίας επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον για τους σιδηροδρόμους, ενώ η Αθήνα απέκλεισε την είσοδο ιδιωτών στις εταιρείες παροχής ύδρευσης.

Στον τομέα των επενδύσεων, αποφασίστηκε ο ορισμός δύο συντονιστών. Του έλληνα υφυπουργού Δημήτρη Μάρδα και τους γενικού Επιθεωρητή Επενδύσεων της Γαλλίας Louis Schweitzer.

«Καρφιά» κατά Σόιμπλε

Στο πολιτικό επίπεδο, πάντως, ο Φρανσουά Ολάντ, φρόντισε ταυτοχρόνως να στείλει μήνυμα εξ Αθηνών στη Γερμανία και στον Σόιμπλε με όχημα τη λέξη «αλληλεγγύη»: «Αυτοί που αμφισβητούσαν την αλληλεγγύη όταν έπρεπε να στηρίξουν κάποιες χώρες, τώρα ζητάνε αλληλεγγύη. Οταν μια χώρα όπως η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, πρέπει να τη στηρίξουμε», ανέφερε.

Η νύχτα του Grexit

Απευθυνόμενος από το βήμα της Βουλής στους βουλευτές αλλά και στους Ελληνες πολίτες ο Ολάντ είπε καθαρά αφενός ότι τη νύχτα που ο Αλ.Τσίπρας προχώρησε σε συμφωνία με τους εταίρους το Grexit ήταν στο τραπέζι, αφετέρου ότι όσα έχουν αποτυπωθεί σ αυτή τη συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι κεραίας.

«Υπογράψαμε συμφωνία και όχι σύμφωνο παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας. Αν κάποιοι επιμένουν σε αυτό, θέτουν σε κίνδυνο της Ευρώπη», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο γάλλος πρόεδρος μετέφερε το κλίμα εκείνης της κρίσιμης νύχτας: «Είδα Ευρωπαίους ηγέτες, δεν ήμουν σίγουρος αν μπορούσα να τους πείσω. Νωρίς το πρωί άρχισαν να υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα βρούμε λύσεις...», τόνισε μεταξύ άλλων, επιστρέφοντας στα «καρφιά» κατά Σόιμπλε: «Θέλω να συγχαρώ τους έλληνες βουλευτές που δεν άκουσαν αυτούς που τους συμβούλευαν να ακολουθήσουν το προσωρινό Grexit».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 01 Δεκ 2020 | 13:59

Ζάεφ: Θα ενταχθούμε στην Ε.Ε. ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα

Ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα θα ενταχθούμε στην ΕΕ, ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 01 Δεκ 2020 | 12:36

Κορονοϊός: Στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" εισήχθη ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος νοσηλεύεται από το βράδυ του Σαββάτου με κορονοϊό.

ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ 01 Δεκ 2020 | 12:19

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής

Συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 01 Δεκ 2020 | 11:25

Βολές από Γεννηματά: Τρέχει πίσω από τις εξελίξεις η κυβέρνηση - Να αυξηθούν τα τεστ

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά εκτίμησε ότι αν γίνονταν περισσότερα τεστ και σωστή ιχνηλάτηση, τότε και θα είχε καθυστερήσει η έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 01 Δεκ 2020 | 10:16

Ολοκλήρωσε τη θητεία του ως ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ο Steve Vranakis

Σε εθελοντική βάση και αμισθί θα συνεχίσει να κατέχει τον τίτλο του CCO για την Ελλάδα και θα συμβουλεύει τον πρωθυπουργό.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 01 Δεκ 2020 | 09:52

Γεραπετρίτης: Πρώιμη η συζήτηση για άρση lockdown, οι υπουργοί θα εμβολιαστούν από τους πρώτους

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται η πρώτη παρτίδα των εμβολίων, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

25 ΕΚΑΤ. ΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ 01 Δεκ 2020 | 09:38

Πέτσας για άρση lockdown: Δεν βοηθούν οι ημερομηνίες - Θα χρειαστεί χρόνος

Ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω για την άρση του lockdown. Τι είπε για σχολεία και εστίαση.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ 01 Δεκ 2020 | 07:33

Από τις 14 Δεκεμβρίου η άρση του lockdown με πιθανό διάγγελμα Μητσοτάκη: Πρώτα τα δημοτικά και το λιανεμπόριο

Την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για την άρση του lockdown.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 30 Νοε 2020 | 17:04

Πέτσας για το τέλος του lockdown: Στο τέλος της εβδομάδας το διάγγελμα Μητσοτάκη

Πέτσας: Ανακοινώσεις για το πώς και πότε θα αρθεί το lockdown, θα κάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της εβδομάδας

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 30 Νοε 2020 | 16:52

Νέα πρόκληση Ακάρ: Η Ελλάδα αποφεύγει πεισματικά τις διαπραγματεύσεις - Κάνει λάθος

Δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα ο Χουλουσί Ακάρ - Επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για την εξέλιξη των συνομιλιών Αθήνας - Άγκυρας.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 30 Νοε 2020 | 16:32

Ο Νίκος Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος για αρχηγός του ΚΙΝΑΛ- Παρών δηλώνουν Λοβέρδος και Γερουλάνος

Μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο και ο Νίκος Παπανδρέου δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος για την θέση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ 30 Νοε 2020 | 15:58

Και ο Σύψας διαψεύδει το "κρυφό σύστημα" καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού- Εξεπλάγην με όσα διάβασα [βίντεο]

Σε θέμα της ημέρας έχουν αναδειχτεί τα στοιχεία του ΕΟΔΥ - Τι λέει ο καθηγητής Νίκος Σύψας για το μητρώο κρουσμάτων.