Follow us

Στις 19:00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τις μειώσεις στο ρεύμα: Αύξηση επιδότησης και πλαφόν στη χονδρική

Στις 19:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σήμερα στις 19:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στις τιμές του ρεύματος.

Αύριο Παρασκευή, στις 8:30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Τα μέτρα για φθηνότερο ρεύμα

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, αξιοποιώντας πόρους από δύο διαφορετικές πηγές (συν μια πιθανή 3η) και διαθέτοντας πρόσθετους πόρους άνω των 2,5 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, ανεβάζοντας το συνολικό κονδύλι της φετινής στήριξης πάνω από τα 5 δις. ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο, το οποίο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση θα αφορά στο δίμηνο Μαίου-Ιουνίου κατά την οποία τα νοικοκυριά θα λάβουν διευρυμένες επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Στον κατάλογο των δικαιούχων αναμένεται να προστεθούν και οι μεγάλοι χαμένοι της προηγούμενης περιόδου, αυτοί που πραγματοποίησαν μεγάλες καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών. Είναι οι καταναλωτές που έχουν παραλάβει τους εξωφρενικούς λογαριασμούς των εκατοντάδων ευρώ οι οποίοι είναι πολύ πιθανό ότι θα λάβουν κάποιες επιδοτήσεις και αναδρομικά.

Η δεύτερη φάση θα αφορά στο β’ εξάμηνο της χρονιάς. Κατά τη διάρκειά του, θα επιδιωχθεί οριζόντια συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας με επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο στόχος του νέου πακέτου μέτρων θα είναι να αποφευχθεί από εδώ και πέρα η αποστολή πολύ φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος αλλά και η συσσώρευση απλήρωτων υποχρεώσεων στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Από την εφαρμογή της επιδοματικής πολιτικής μέχρι τώρα –για την οποία έχουν διαθέτει πάνω από 2 δις. ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο- διαπιστώθηκε ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν βρεθεί εκτεθειμένα είτε γιατί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση είτε γιατί το σπίτι τους δεν ήταν δηλωμένο ως κύρια κατοικία. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα υπάρξουν και αναδρομικές επιδοτήσεις πιθανότατα με εισοδηματικά κριτήρια: να τακτοποιηθούν και οι υποχρεώσεις που έχουν ήδη συσσωρευτεί.

Διαβάστε Επίσης

Για το δίμηνο του Μαΐου και του Ιουνίου, θα χρησιμοποιηθεί το γνώριμο μοντέλο των επιδοτήσεων αλλά με διευρυμένα τα όρια επιδότησης. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό να μην υπάρχει ο τόσο αυστηρός περιορισμός των 300 κιλοβατωρών αν και στο δίμηνο Μαίου-Ιουνίου καταγράφονται οι χαμηλότερες επιδοτήσεις της χρονιάς.

Όσον αφορά στον μόνιμο μηχανισμό, αυτός θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο και θα παραμείνει σε ισχύ για όσο χρειαστεί. Ακόμη και μέσα στο 2023. Ο μηχανισμός θα είναι οριζόντιος καθώς θα αφορά σε παρέμβαση στην τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να συγκρατηθούν οι τιμές κοντά στα προ κρίσης επίπεδα. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ένα "ρεαλιστικό πακέτο" κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα επανέλθουν οι τιμές στα προ κρίσης επίπεδα. Ο στόχος είναι να καλυφθεί τουλάχιστον ένα 70-80% των απωλειών.

Το δημοσιονομικό κόστος για το υπόλοιπο έτος θα ξεπεράσει τα 2,5 δις. ευρώ και θα καλυφθεί με πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, αν προκύψουν κάτι που θα φανεί από το πόρισμα που ετοιμάζεται να καταθέσει η ΡΑΕ

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ» 21 Μαϊ 2022 | 12:06

Έξαλλος ο Ερντογαν με τις δηλώσεις Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: "Πρέπει να αναθεωρήσουμε την στρατηγική συνεργασία και εταιρική μας σχέση"

Σε συνεδρίαση του AKP ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις της στρατηγικής συνεργασίας της Τουρκίας με την Ελλάδα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 21 Μαϊ 2022 | 08:06

Σε νευρική κρίση η Άγκυρα μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Μπαράζ προκλήσεων - Φόβοι για θερμό καλοκαίρι

Με μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου η Άγκυρα εξακολουθεί να αντιδρά για την αποτελεσματικότητα που είχε η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ 20 Μαϊ 2022 | 18:50

Μητσοτάκης στον Βόλο: "Η ακρίβεια είναι εισαγόμενο πρόβλημα - Θα τo λύσουμε και αυτό"

"Εμείς όταν συνεργαζόμαστε με δήμους δεν βλέπουμε κόμματα, βλέπουμε δημοτικές αρχές", τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ 20 Μαϊ 2022 | 16:19

Μητσοτάκης: Έργα 16 εκατ. για την επέκταση του αρδευτικού δικτύου στον θεσσαλικό κάμπο

Ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Λίμνη Κάρλα και το Θερμοκηπιακό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ανακοίνωσε έργα ύψους 16 εκατ. ευρώ.

"Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ" 20 Μαϊ 2022 | 15:17

Μπακογιάννη: Δεν τον ξέρουν καλά τον Κυριάκο, όσοι λένε για πρόωρες εκλογές"

Κάποιοι λένε ότι ο πρωθυπουργός θα εκμεταλλευτεί τη μεγάλη επιτυχία για να πάει σε εκλογές. "Δεν τον ξέρουν καλά τον Κυριάκο", σχολιάζει η Ν. Μπακογιάννη.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 20 Μαϊ 2022 | 12:52

Ο Μητσοτάκης σε εγκαίνια τυροκομικής μονάδας στη Μαγνησία: Πρόσθετοι πόροι 171 εκατ. ευρώ για τη βιολογική κτηνοτροφία

"Η Ελλάδα εξήγαγε περισσότερα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα από όσα εισήγαγε[...]μια επίδοση που είχαμε να δούμε από το μακρινό 1984" ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ 20 Μαϊ 2022 | 12:19

Πελώνη για επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Αναγνωρίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο αποτέλεσε μια αναγνώριση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και του ρόλου της ως πόλου σταθερότητας, αναφέρει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ 20 Μαϊ 2022 | 11:42

Κουφέτα στο Μέγαρο Μαξίμου - Δυο γάμοι και μια βάφτιση στο περιβάλλον Μητσοτάκη

Ποιοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Δύο γάμοι στη Τζια και μία... βάφτιση.

ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 20 Μαϊ 2022 | 11:08

Μητσοτάκης: Στόχος της κυβέρνησης να καταστεί η Ελλάδα κόμβος βιοφαρμακευτικής καινοτομίας

Να μετατραπεί σε "χώρα επιλογής, χώρα αναφοράς" στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρεία σύσκεψη με τα μέλη της Ομάδας Εργασίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΜΠΕΡ 20 Μαϊ 2022 | 10:03

Θανάσης Μπακόλας: Ο Έλληνας υποψήφιος Γ.Γ. του ΕΛΚ - Από συνεργάτης του Μητσοτάκη δίπλα στον Βέμπερ

Ο Θανάσης Μπακόλας είναι από τους παλαιότερους και πλέον έμπιστους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Είναι υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ.

ΘΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ 20 Μαϊ 2022 | 09:16

Η πρώτη δικαστική νίκη για την αλλαγή της ρήτρας αναπροσαρμογής: Κέρδισε την πρώτη συλλογική αγωγή η ΕΚΠΟΙΖΩ

Εναγόμενος προμηθευτής προχώρησε σε τροποποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, έπειτα από αγωγή που είχε καταθέσει η ΕΚΠΟΙΖΩ τον Μάιο του 2021.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ 20 Μαϊ 2022 | 07:35

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μαγνησία - Το πρόγραμμά του

Την Μαγνησία επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΓΙΑ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΜΙΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 20 Μαϊ 2022 | 07:21

Σε παροξυσμό οι Τούρκοι μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Επιθετικές δηλώσεις και προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο

Την 111 πτέρυγα μάχης στην Αγχίαλο επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο περιοδείας του στην Μαγνησία.