Τσίπρας: Συνεργασία με την Αγκυρα στη βάση του διεθνούς δικαίου

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής με θέμα το προσφυγικό βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πιέσεις της ΕΕ για συνεργασία με Τουρκία και η στάση της Ελλάδας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τσίπρας: Συνεργασία με την Αγκυρα στη βάση του διεθνούς δικαίου

Στις Βρυξέλλες για την σύνοδο Κορυφής με αντικείμενο το προσφυγικό βρίσκεται ο Πρωθυπουργός υπό το καθεστώς διακριτικών και μη πιέσεων στην Αθήνα να δεχθεί ελληνοτουρκική σύμπραξη στο Αιγαίο προκειμένου να αποτραπούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Προσερχόμενος ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η σύνοδος είναι πολύ σημαντική και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία αλλά στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Τσίπρας: Συνεργασία με την Αγκυρα στη βάση του διεθνούς δικαίου

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και της ακεραιότητας της ενταξιακής διαδικασίας της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρώτα απ ' όλα όμως είναι η ώρα να αναλάβουμε θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες για να σταματήσει η κρίση στη Συρία, για να σταματήσουμε τα κύματα προσφύγων στη Μεσόγειο...»ανέφερε ο κ. Τσίπρας προσερχόμενος στην σύσκεψη.

Πριν απ αυτό είχε επισημάνει ότι είναι αναγκαία η υποστήριξη απο τις χώρες πρώτης γραμμής με σεβασμό και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και είναι προς το συμφέρον όλων αλλά και προς το ευρωπαϊκό συμφέρον.

Τι έχει προηγηθεί

Η Αθήνα έχει απορρίψει τις προτάσεις Βερολίνου και Βρυξελλών και προετοιμάζει την άμυνά της απέναντι στις πιέσεις που θα δεχτεί, κυρίως από τις χώρες του Βορρά.

Πρόγευση των πιέσεων που αναμένεται να δεχθεί ο έλληνας πρωθυπουργός ,προσωπικά και από την Μέρκελ - πληροφορίες ανέφεραν πως θα υπάρξει συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου -πήρε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης.

Και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ την Τετάρτη μίλησε το ευρωκοινοβούλιο για τη «χρησιμότητα μίας ναυτικής συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας υπό ευρωπαϊκή αιγίδα σημειώνοντας πως η Αγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις, «αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς».

Ο κ. Γιούνκερ ουσιαστικά προανήγγειλε ότι «θα υπάρξουν διαβουλεύσεις» επ' αυτού με την αμφίσημη υπόμνηση πως «είναι ευρωπαϊκό και δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»...

Σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία για επαφές με τις τουρκικές αρχές ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος αύριο θα επισκεφτεί την Λέσβο.

Στην ατζέντα Τσίπρα και το χρέος

Παράλληλα συζητήθηκε και το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας καθώς και τα βήματα της υλοποίησης με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για την διευθέτηση του χρέους.

Αυτό θα επαναλάβει ο πρωθυπουργός και στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες, υπογραμμίζοντας τη βούλησή του για ταχεία ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει το επόμενο διάστημα η δύσκολη συζήτηση για το χρέος.

Η κουβέντα Τσίπρα - Μέρκελ αναμένεται να συνεχιστεί και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, όπου οι δύο ηγέτες θα έχουν εκ νέου συνάντηση, την πρώτη τους μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη και με πληθώρα θεμάτων στην ατζέντα.

Χαρακτηριστική δήλωση των πιέσεων που δέχεται η ελληνική πλευρά είναι οι επίμονες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος την Τετάρτη ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «να επανεξετάσει τη θέση της, γιατί θα ήταν πολύ χρήσιμο να συνεργαστούν οι ναυτικές δυνάμεις των δυο χωρών υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, ώστε να επιτηρείται αυτή η πύλη εισόδου».

Πυρετός συσκέψεων

Σημειώνεται ότι η επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού, ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και οι θέσεις της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής, έχουν εξεταστεί στις διυπουργικές συσκέψεις, των τελευταίων ημερών. Στη σύσκεψη της Τρίτης προγραμματίστηκε η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής.

Η κυβέρνηση προσέρχεται στη σημερινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες με ατζέντα που αφορά τόσο στα θέματα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς απέναντι στην Ευρώπη, με τα hot spots στα πέντε ελληνικά νησιά, δηλαδή τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, όσο και για τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά στην Ευρώπη. Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την επανεγκατάσταση (resetllement) των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης και τη μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τι θα ζητήσει και τι θα δώσει η Ελλάδα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κεντρικό ζήτημα για την κυβέρνηση, ενόψει και της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, είναι η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από την γείτονα χώρα (που αποτελεί την τελευταία χώρα από την οποία περνούν στην Ελλάδα) προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Μείζον επιχείρημα για αυτό το ελληνικό αίτημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται νέες τραγωδίες με ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει την Ελλάδα και για το οποίο η Ευρώπη δεν έχει λάβει ακόμα πρωτοβουλίες, αφορά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των προσφυγικών ροών που υποδέχεται η χώρα (πέραν των Σύρων) αποτελείται από Αφγανούς πρόσφυγες, που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίζεται ο προσφυγικός χαρακτήρας.

Επιπλέον, στις θέσεις της ελληνικής ατζέντας συμπεριλαμβάνονται και αντισταθμιστικές ενέργειες (τεχνική και οικονομική υποστήριξη) που θα πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Ευρώπης, ώστε να είναι υποστηρικτική, για τα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου προσφύγων. Ακόμα, αφορούν και στην αύξηση των εκταμιεύσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Βild: Ο Τσίπρας ζήτησε επιπλέον κονδύλια

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας με την Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε και επιπλέον χρήματα για την προσφυγική κρίση. Αυτό αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη ελληνικές κυβερνητικές πηγές. Κατά την διάρκεια της 40λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χτες το απόγευμα οι δύο ηγέτες, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει ενεργά στο θέμα της προσφυγικής κρίσης με στόχο να ανακόψει την ροή των προσφύγων από την Τουρκία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ 04 Δεκ 2020 | 14:00

Δένδιας για Τουρκία: Προσπαθεί να αποφύγει τις κυρώσεις – Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της

Σαφές μήνυμα Δένδια προς Ε.Ε. και Τουρκία. Ζήτησε να αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ 03 Δεκ 2020 | 23:07

Fake news ξανά από τον Τσίπρα στη Βουλή - Η ανάρτηση για το "πρόστιμο σε συνταξιούχο"

Η αλήθεια πίσω από την ιστορία με τον "συνταξιούχο" που του επιβλήθηκε πρόστιμο γιατί η μάσκα ήταν κάτω από τη μύτη του - Τι είπε ο Τσίπρας στη Βουλή

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 18:35

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: "Είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών με Λουδοβίκους και Αντουανέτες"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθιξε το θέμα των φωτογραφιών του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:07

Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στο πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας: "Να φύγει ο κορονοϊός", του ζήτησαν τα παιδιά

Το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρία στη Βούλα επισκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Παρούσα και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Σκληρή απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Κάθε μέρα και μια ακόμη αυτογελοιοποίηση

Άμεση αντίδραση Πέτσα στην ανάρτηση Τσίπρα που κατηγορεί εκ νέου την κυβέρνηση για παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

"ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ" 02 Δεκ 2020 | 14:36

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 01 Δεκ 2020 | 19:11

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τις προκλήσεις Ερντογάν - "Να επιβληθούν κυρώσεις"

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυδής

ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ 01 Δεκ 2020 | 12:19

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής

Συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 30 Νοε 2020 | 15:41

Κορονοϊός-Ασθενής καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο με 250 νοσηλευόμενους: Δεν τους νοιάζει αν φταίει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας

Τι αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας που νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο μέσα από την κλινική Covid του νοσοκομείου

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ 30 Νοε 2020 | 14:29

Εκπρόσωπος Κομισιόν για κυρώσεις στην Τουρκία: "Τα πάντα είναι στο τραπέζι"

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο είπε αναφορικά με την Τουρκία ότι "τα πάντα είναι στο τραπέζι".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 30 Νοε 2020 | 13:25

Οργή Δένδια: Διαψεύδει κατηγορηματικά μυστική συνάντηση με Μέρκελ

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι ουδέποτε υπήρξε μυστική συνάντηση μεταξύ του Ν. Δένδια και της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ 28 Νοε 2020 | 13:00

Αιχμές Δένδια για την Γερμανία: Δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο με τη στάση της απέναντι στην Τουρκία

"Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ της" επισημαίνει ο κ. Δένδιας.

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".