Στο δρόμο για τον τρίτο πόλο Φώφη, Γιώργος και ΔΗΜΑΡ

Πυρετός διαβουλεύσεων για κοινή εκλογική κάθοδο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΚΙΔΗΣΟ. Η πρόσκληση Φώφης, η απάντηση Γιώργου, η στάση της ΔΗΜΑΡ. Τα αγκάθια και το παρασκήνιο.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Στο δρόμο για τον τρίτο πόλο Φώφη, Γιώργος και ΔΗΜΑΡ

Η προοπτική των εκλογών και η επίθεση φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς έχουν χτυπήσει το καμπανάκι του συναγερμού στα κόμματα του χώρου που αναζητούν διεξόδους συνεργασίας και κοινής εκλογικής καθόδου.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ ως η μεγαλύτερη εκλογικά δύναμη στον χώρο της πάλεποτέ Κεντροαριστεράς, απεύθυνε πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας για κοινή εκλογική κάθοδο με κόμματα κινήσεις και προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς για την δημιουργία του Τρίτου Πόλου στο πολιτικό σκηνικό.

Συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά δήλωσε στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή: «Θέλω επομένως να καλέσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τις κινήσεις, τα πρόσωπα του σοσιαλδημοκρατικού και κεντροαριστερού χώρου, σε συσπείρωση των δυνάμεων και συστράτευση, με ενιαία στάση και ψηφοδέλτια σε αυτές τις εκλογές. Και η πρόσκλησή μας δεν αφορά μόνο πολιτικά κόμματα. Αφορά και τις δυνάμεις της κοινωνίας, αφορά και στελέχη που προέρχονται από τα κινήματα, τα συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση, αφορά κινήσεις πολιτών. Αφορά ακόμη και στελέχη που ήταν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα για διάφορους λόγους δεν ανήκουν στις τάξεις μας».

Σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη η κ. Γεννηματά με την δήλωσή της ουσιαστικά απευθύνθηκε στη ΔΗΜΑΡ με την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει προχωρήσει τις συζητήσεις για κοινή εκλογική κάθοδο, στο Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα που έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης. Η απάντηση του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών ήταν θετική στο προσκλητήριο της Φ. Γεννηματά καθώς ο Πρόεδρος Γ. Παπανδρέου με ανακοίνωσή του χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Πυρετός διαβουλεύσεων και συσκέψεων πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στα στρατηγεία των δύο κομμάτων προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα ενώ σήμερα το μεσημέρι αναμένεται νεότερη ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών για την προοπτική συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Το παρασκήνιο της πρόσκλησης από την Φώφη

Μετά την δημιουργία του Κινήματος Σοσιαλιστών Δημοκρατών από τον Γ. Παπανδρέου τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οι σχέσεις μεταξύ ΚΙΔΗΣΟ και ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζονταν από έντονες αντιπαραθέσεις όπως συνήθως συμβαίνει μετά από την διάσπαση ενός κόμματος.

Η κ. Γεννηματά με την δήλωσή της απευθύνθηκε στη ΔΗΜΑΡ με την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει προχωρήσει τις συζητήσεις για κοινή εκλογική κάθοδο, στο Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα που έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και η εκλογή της Φ. Γεννηματά δημιούργησε την ελπίδα ότι θα γίνουν κινήσεις επαναπροσέγγισης των δύο χώρων κυρίως μετά την εκλογική καταγραφή του ΚΙΔΗΣΟ στις εκλογές όπου δεν κατάφερε να κατακτήσει το πολυπόθητο 3%. Τον τελευταίο μήνα οι επαφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ με πρώην βουλευτές και στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ αλλά και οι διαρροές στον τύπο ότι η Χαριλάου Τρικούπη συζητά με την ΔΗΜΑΡ και παπανδρεϊκούς, χωρίς να γίνεται αναφορά στο ΚΙΔΗΣΟ και στον Πρόεδρό του Γ. Παπανδρέου προκάλεσε έντονη δυσφορία και αντιδράσεις από στελέχη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Όπως αναφέρουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τον Γ. Παπανδρέου μετά την διάσπαση του Ιανουαρίου ενώ παράλληλα θέτουν βέτο για την επιστροφή του κορυφαία στελέχη του κόμματος μεταξύ των οποίων ο πρώην Πρόεδρος Ευ. Βενιζέλος. Κορυφαία στελέχη του Κινήματος έχουν εισηγηθεί στην κ. Γεννηματά να συζητήσει μία ειδική σχέση της νέας εκλογικής σύμπραξης με τον Γ. Παπανδρέου που θα τον βγάζει από το κάδρο των επικεφαλής του συμμαχίας των κομμάτων.

Σε αυτήν την προοπτική όμως έχουν αντιδράσει με έντονο τρόπο πρώην βουλευτές και στελέχη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών που εκτιμούν ότι για να προχωρήσει μία συνεργασία θα πρέπει να επικοινωνήσει η κ. Γεννηματά με τον Πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ. «Δεν είναι δυνατόν να συνομιλεί το ΠΑΣΟΚ με την ΔΗΜΑΡ και τον Πρόεδρό της και να μην έχει επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ κάνοντας λόγο για συνεργασία με παπανδρεϊκούς», σημείωναν στελέχη του κόμματος.

Η υπέρβαση της Φώφης

Η πρόσκληση της κ. Γεννηματά που έκανε λόγο για συνεργασία κομμάτων και κινήσεων του χώρους εκτιμήθηκε θετικά από την ηγεσία του ΚΙΔΗΣΟ που στελέχη της χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία «υπερβατική», ανοίγοντας τον δρόμο για εκλογική σύμπραξη. Παρόλ’ αυτά τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο ΚΙΔΗΣΟ εκτιμούν ότι η προοπτική συνεργασίας πρέπει να εκφραστεί με πρακτικό τρόπο και να επιταχυνθεί τις επόμενες ώρες κιόλας με επικοινωνία των επικεφαλής των δύο κομμάτων.

Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου μία ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜΑΡ θα θωρακίσει τα κόμματα της Κεντροαριστεράς από την …επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως εκτιμούν συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου μία ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜΑΡ θα θωρακίσει τα κόμματα της Κεντροαριστεράς από την …επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και θα διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό φορέα που ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ενδεχόμενες κυβερνητικές συνεργασίες στο μέλλον. Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμούν ότι θα υπάρξουν διαρροές ψηφοφόρων και των δύο κομμάτων προς τον ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της μείωσης της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του χώρου στην επόμενη βουλή.

Η στάση της ΔΗΜΑΡ

Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς που στις τελευταίες εκλογές έλαβε 0,5% έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ συζητώντας την κοινή εκλογική κάθοδο στην βάση προγραμματικών συγκλίσεων αλλά διατηρώντας τη οργανωτική και πολιτική της αυτονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αγ. Κωνσταντίνου βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ καθώς φαίνεται ότι εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις που θέτει για συνεργασία ενώ συζητείται το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής στο επικρατείας του συνασπισμού κομμάτων ο Πρόεδρος του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος. Παράλληλα η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί την κάθοδο των κομμάτων υπό την μορφή συνασπισμού με κοινή επωνυμία και την αναγραφή των φορέων που συμμετέχουν στην εκλογική συμμαχία.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ- όπως αναφέρουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ- έχει διαμηνυθεί ότι μπορεί να υπάρξει προοπτική συνεργασίας με το σύνολο του κόμματος και όχι με μεμονωμένα στελέχη, διαψεύδοντας τα σενάρια περί συμμετοχής του Φ. Κουβέλη στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος. Όμως δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία με το κυβερνών κόμμα κυρίως λόγω των αντιδράσεων από την ομάδα των 53 για την σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με την ΔΗΜΑΡ.

Αντίστοιχα οι ίδιες πηγές της Αγ.Κωνσταντίνου κάνουν λόγο για εξαιρετικές σχέσεις του κόμματος με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρεόυ που έχει απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας στην ΔΗΜΑΡ αλλά και αλλαγή κλίματος με το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη μετά την εκλογή του Θ. Θεοχαρόπουλου στην Θέση του Προέδρου του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε συνεργασία στην ΔΗΜΑΡ αλλά στην προοπτική να ενσωματωθεί στο Ποτάμι και η Αγ. Κωνσταντίνου απάντησε αρνητικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 11 Σεπ 2020 | 12:59

Γεννηματά: Να δώσει τώρα ο Μητσοτάκης την έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία που μας έκρυψε

"Απαιτούμε ο κ. Μητσοτάκης να δώσει τώρα στα πολιτικά κόμματα, την έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία που μας απέκρυψε, ακολουθώντας επικίνδυνη μυστική διπλωματία", τόνισε η κ. Γεννηματά.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 10 Σεπ 2020 | 11:24

Ανεβάζει τους τόνους η Γεννηματά: Που το πάει ο κ. Μητσοτάκης με τη μυστική διπλωματία; Ως εδώ και μη παρέκει

"Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία. Δεν έχει λευκή επιταγή. Να δοθεί στα κόμματα η "έγγραφη συμφωνία" για διάλογο με την Τουρκία", είπε η κ. Γεννηματά.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 10 Σεπ 2020 | 09:39
ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 07 Σεπ 2020 | 22:38

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δεν φορά μάσκα

Είναι δύσκολο να υποχρεωθεί ένα μικρό παιδί να φορά συνέχεια τη μάσκα, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 04 Σεπ 2020 | 09:34

ΠΑΣΟΚ: Καρέ- Καρέ η εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο - Οι παρουσίες και οι ...απουσίες

Η φετινή εκδήλωση ήταν, λόγω της συνεχιζόμενης έξαρσης της υγειονομικής κρίσης, αφιερωμένη στην εμβληματική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΟ FACEBOOK 04 Σεπ 2020 | 08:53

Μπέρδεψαν τα... κόμματα Σπίρτζης και Μωραΐτης: Πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υμνούν ακόμη το ΠΑΣΟΚ

Με τις αναρτήσεις τους Σπίρτζης και Μωραΐτης "τιμούν" το κόμμα, το οποίο εγκατέλειψαν για να πάρουν το δρόμο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όπως φαίνεται, δε μπορούν να ξεχάσουν.

04 Σεπ 2020 | 08:28

ΠΑΣΟΚ: Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά

Όταν το ΚΙΝΑΛ αποφασίσει "με ποιους" και "για ποιο στόχο", τότε θα σταματήσουν και όλες οι αντιφάσεις του.

3Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 03 Σεπ 2020 | 17:22

46 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Αφιερωμένη στο ΕΣΥ η επέτειος - Δείτε το trailer από το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί

Σαρανταέξι χρόνια κλείνουν σήμερα από την ιστορική ημέρα της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ,

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 03 Σεπ 2020 | 13:02

Το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου για τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη: Ας πιστέψουμε ξανά στις δυνάμεις μας

Ας απελευθερώσουμε τη σκέψη μας από τη μιζέρια των τελευταίων ετών και ας πιστέψουμε ξανά στις δυνάμεις μας, αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η ΘΥΕΛΛΩΔΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 03 Σεπ 2020 | 07:52

Επέτειος 3η Σεπτέμβρη: 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ - Ένα ιστορικό αφιέρωμα στον "πράσινο ήλιο"

ΠΑΣΟΚ - Η ίδρυση ενός ιστορικού κόμματος και η διαδρομή μέχρι τις ιστορικές εκλογές του 1981.

ΛΙΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 01 Σεπ 2020 | 10:54

46 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Αφιερωμένη στο ΕΣΥ η φετινή επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη

3η Σεπτέμβρη - Πολιτική εκδήλωση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ομιλία της Φώφης Γεννηματά.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ 28 Αυγ 2020 | 13:26

Γεννηματά: Ψηφίσαμε τις συμφωνίες ΑΟΖ γιατί είναι αδιανόητο να διασπάμε το εσωτερικό μέτωπο

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για τη χώρα, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς, δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 27 Αυγ 2020 | 14:33

Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά: Προτεραιότητα έχει η αποκλιμάκωση, αλλά μετά, τι;

Σε μακροσκελή δήλωσή του για τα ελληνοτουρκικά με τίτλο "Προτεραιότητα έχει η αποκλιμάκωση, αλλά μετά, τι;" προειδοποιεί ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται πάλι υπό την απειλή μιας σύρραξης.