Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Στη διήμερη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, αναφέρεται εκτενής ανάλυση του Al Jazeera, αλλά και του πρακτορείου Reuters

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στη διήμερη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου αναφέρεται εκτενής ανάλυση του Al Jazeera.

"Πρόκειται για μία διήμερη, ιδιαίτερου συμβολισμού επίσκεψη, που στόχο έχει να διατηρήσει ανοικτό τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται, παραδοσιακά, σε κόντρα", αναφέρεται στο άρθρο.

«Χωρίς αμφιβολία, ο πρόεδρος Ερντογάνπραγματοποιεί μία ιστορική επίσκεψη», τονίζει η Αλεξάνδρα Βουδούρη, ειδική στην εξωτερική πολιτική στο Macropolis και προσθέτει «είναι σημαντικό κυρίως για θέματα συμβολισμών και καταφθάνει σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή βάσει των εξελίξεων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην πολύχρονη ιστορία συγκρούσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας έως και το δραματικό επεισόδιο στα Ίμια.

Από την "Διπλωματία των Σεισμών" στην "Ψυχρή Ειρήνη"

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, όπως σημειώνεται, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναθερμάνθηκαν μετά τους μεγάλους σεισμούς του 1999 που έπληξαν αμφότερες τις χώρες. "Τότε είναι που προέκυψε ο όρος "Διπλωματία των Σεισμών", από την προσέγγιση που επιχειρήθηκε", επισημαίνεται στο άρθρο που ωστόσο καταλήγει πως σήμερα οι διμερείς σχέσεις είναι σε ένα εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν πάντα χαρακτηρισμένες από «πάνω» και «κάτω», τονίζει στο Al Jazeera ο Εμ. Καραγιάννης, καθηγητής στο King’s College στο Λονδίνο και προσθέτει ότι «η τρέχουσα φάση μπορεί να χαρακτηρισθεί ως εποχή «Ψυχρής Ειρήνης: Οι δύο χώρες έχουν σημαντικές επαφές, αλλά η ένταση μεταξύ τους παραμένει εξαιρετικά υψηλή».

Reuters: Ελλάδα-Τουρκία αφήνουν στην άκρη τις ευγένειες

Στις παλαιές τους διαμάχες αναφέρθηκαν Ελλάδα και Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την πρώτη από ένα Τούρκο αρχηγό κράτους εδώ και 65 χρόνια, που εξέθεσε γρήγορα τα μακροχρόνια ιστορικά παράπονα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι διπλωματικές λεπτότητες τέθηκαν κατά μέρος μετά τις πρόωρες παρατηρήσεις του Ερντογάν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης πως μια συνθήκη που ορίζει τα σύνορά τους μπορεί να χρειαστεί αναθεώρηση.

Η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 ορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και κατ’ επέκταση της Ελλάδας.

Σε μια ασυνήθιστα έντονη συζήτηση κατά την υποδοχή του Τούρκου προέδρου, ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή στη Συνθήκη, ενώ ο συνοφρυωμένος Ερντογάν, δίπλα του, είπε πως υπάρχουν λεπτομέρειες στη συνθήκη που απαιτούν σαφήνεια.

"Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου δεν ξεκίνησε ομαλά, όταν τουρκικά F-16 που συνόδευαν το αεροσκάφος του Ερντογάν απομακρύνθηκαν από ελληνικά αεροσκάφη όταν εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο", τονίζει το δημοσίευμα, καταλήγοντας πως "Ο πιλότος του τουρκικού προεδρικού αεροσκάφους αρνήθηκε να εισέλθει με τη συνοδεία ελληνικών αεροσκαφών".

Τα τουρκικά ΜΜΕ καλύπτουν εκτενώς την επίσκεψη

Το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και τον τρόπο που αυτό διατυπώθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο μέσα στο ελληνικό Προεδρικό Μέγαρο, προβάλλει σχεδόν το σύνολο του τουρκικού Τύπου.

Τα τουρκικά Μέσα παρουσιάζουν ως ιστορική την επίσκεψη Ερντογάν αλλά αναφέρονται και στο κλίμα έντασης που επικράτησε κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αναθεωρηθεί για τους ‘Τούρκους’ της Ελλάδας», αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Σαμπάχ που σχολιάζει ότι ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του για αναθεώρηση της Συνθήκης κάνοντας αναφορά στις συνθήκες που αντιμετωπίζει ο τουρκογενής πληθυσμός που ζει στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι νεκρή» αναφέρει η Μιλιέτ στην ηλεκτρονική της έκδοση. Ο συντάκτης του άρθρου σχολιάζει μάλιστα ότι ο τούρκος Πρόεδρος απάντησε «αυστηρά» στον Προκόπη Παυλόπουλο όταν εκείνος του είπε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος αναθεώρησης.

Μάλιστα το ίδιο Μέσο σχολιάζει και το εξής για τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο: «Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν πρόσεχε ιδιαίτερα τον τρόπο που καθόταν ο ομόλογός του στον καναπέ», εικόνα που σχολιάστηκε από τα social media.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν εφαρμόζεται», είναι ο τίτλος της αγγλόγλωσης έκδοσης της Χουριέτ, Daily News που στέκεται ιδιαίτερα στο αίτημα του Τούρκου Προέδρου για υλοποίηση των προβλέψεων της Συνθήκης, για τους Μουσουλμάνους της Θράκης.

Στην τουρκόφωνη έκδοση του Μέσου, η Χουριέτ κάνει λόγο για «πόλεμο και σκληρές εκφράσεις» που επικράτησαν κατά τις κοινές δηλώσεις Παυλόπουλου – Ερντογάν.

Ο ιστότροπος της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του: «Υπάρχουν κάποια λεπτά σημεία που ακόμα δεν έχουν κατανοηθεί», και αναπαράγει το σύνολο των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Λωζάνης και των μουσουλμάνων που ζουν στην δυτική Θράκη.

Τέλος, ο αγγλόφωνος ιστότοπος του πρακτορείου Anadolu αναφέρει: «Το να αρνείται κανείς στους 'Ελληνες μουσουλμάνους τον μουφτή τους παραβιάζει τη Λωζάνη», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του πρακτορείου.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ 28 Φεβ 2020 | 17:26

Με την πλάτη στον τοίχο στη Συρία o Ερντογάν - Καμία "ευνοϊκή επιλογή"

Αν και η Αγκυρα εξαπέλυσε αιματηρή αντεπίθεση κατά των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, κινδυνεύει να ηττηθεί αν εμπλακεί σε μία μακροχρόνια κλιμάκωση

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 28 Φεβ 2020 | 16:31

Ο Τσίπρας καλεί την Κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

"Να εγγυηθεί η Ε.Ε την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας ή να εκπονηθεί εναλλακτικό σχέδιο", λέει η Κουμουνδούρου.

ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 28 Φεβ 2020 | 06:33

Κόλαση πυρός στη Συρία - 33 Τούρκοι στρατιωτικοί νεκροί

Οι δυνάμεις του Άσαντ χτύπησαν θέσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώνοντας δεκάδες Τούρκους στρατιωτικούς.

«ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΛΩΤΑ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ» 27 Φεβ 2020 | 17:19

Ερντογάν: Γεωτρήσεις θα κάνουμε και σε άλλες θάλασσες εκτός από τις δικές μας

"Αυτό ήταν που τρέλανε τους γνωστούς κύκλους στη συμφωνία μας με τη Λιβύη"

«ΠΟΡΤΑ» ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 27 Φεβ 2020 | 16:18

Ο Πούτιν αρνείται να συναντηθεί με τον Ερντογάν - Τι αναφέρει το Κρεμλίνο

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη.

27 Φεβ 2020 | 15:36

Τουρκία: Στα χαμηλότερα ποσοστά των τελευταίων 17 ετών το κόμμα του Ερντογάν

Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 17 χρόνια βρίσκονται τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία και είναι πιθανό να χάσει τις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με έρευνα της γνωστής τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων KONDA.

«ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΘΑ ΦΕΡΝΑΤΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ» 27 Φεβ 2020 | 14:25

Τσίπρας σε κυβέρνηση: Έχετε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του χάους

Ευθύνες για καταστάσεις "χάους" και "ανασφάλειας" επέρριψε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Φεβ 2020 | 11:02

Στο πλευρό των νησιωτών ο ΣΥΡΙΖΑ - Αποστάσεις από τις βιαιότητες

"Η βία δεν μπορεί να απαντηθεί με βία" λέει η Κουμουνδούρου και ζητά παραίτηση Χρυσοχοίδη.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΙΝΤΛΙΜΠ 26 Φεβ 2020 | 14:00

Ο Ερντογάν γιορτάζει τα 66α γενέθλιά του με απειλές σε Ρωσία και Συρία

Προειδοποίησε ότι πλησιάζει το τέλος της διορίας που έχει θέσει για την αποχώρηση του στρατού του Άσαντ.

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ 25 Φεβ 2020 | 15:03

Ο Μητσοτάκης μέτρησε πόσες φορές ο Τσίπρας είπε τη λέξη "πολίτης" και πόσες τη λέξη "Αριστερά"

Πέραν των όλων των άλλων, ένα σημείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 24 Φεβ 2020 | 20:13

Τσίπρας: Σχέδιο της κυβέρνησης η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει μία συζήτηση συνολικά αλλά και για τα επιμέρους θέματα της κλιματικής αλλαγής