Στο Eurogroup φέρνει η Κομισιόν το θέμα της καταδίκης Γεωργίου

Ξανά «απολογούμενος» για την δικαστική περιπέτεια του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου θα βρεθεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

sto-eurogroup-fernei-i-komision-to-thema-tis-katadikis-gewrgiou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ξανά «απολογούμενος» για την δικαστική περιπέτεια του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου θα βρεθεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το προανήγγειλε η εκπρόσωπος της  Κομισιόν Ανίκα Μπαιτχαρτ η οποία, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ,σχολίασε την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του κ. Γεωργίου ως προς την κατηγορία ότι απέστειλε στην Eurostat τα στοιχεία για το έλλειμμα χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ.

Η Κομισιόν καλύπτει πλήρως τον κ. Γεωργίου για την ακρίβεια και των στοιχείων και της διαδικασίας και θεωρεί πως η διαρκής δίωξη του θέτει εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑT και των μελών της ,κάτι που έχουν απαιτήσει οι Βρυξέλλες και έχουν ψηφιστεί και σχετικοί νόμοι από την κυβέρνηση.

Η υπόθεση Γεωργίου και συγκεκριμένα η αποζημίωση του για τα δικαστικά έξοδα ( είχε υπάρξει απαλλακτικό βούλευμα πριν η εισαγγελία του Αρ. Πάγου ζητήσει αναίρεση) είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο στην τελευταία αξιολόγηση.

Και ο ίδιος ο Μ. Ντράγκι στο τραπέζι του Eurogroup είχε ζητήσει από τον παριστάμενο Ε.Τσακαλώτο  να εφαρμίσει «όσα έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος για την ΕΛΣΤΑΤ. Ο νυν και ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει να αποζημιωθούν για όλα τα έξοδα από τις νομικές πράξεις που έχουν γίνει εναντίον εκείνων και του προσωπικού τους»       

Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις - θα τα πούμε στο Eurogroup   

«Η υπόθεση του κ. Γεωργίου θα εξεταστεί από τα κράτη - μέλη, στο πλαίσιο του επόμενου Eurogroup» τόνισε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί εκφράζοντας την ανησυχία της Κομισιόν για την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Αυτό που έχει σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί, να προστατεύονται με βάση τον νόμο» έσπευσε να προσθέσει. «Γι' αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις» συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ίδια υπενθύμισε ότι η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου είναι «ανοικτή» για προσφυγή και ως εκ τούτου, η υπόθεση δεν έχει κλείσει. «Καταδικάστηκα επειδή εφάρμοσα την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας, όπως ορίζει το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο» ανέφερε.

Εν τω μεταξύ ο ίδιος ο κ. Γεωργίου στους FT σχετικά με την δικαστική του περιπέτεια. «Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή (σ.σ. της ανεξαρτησίας) ξανά σήμερα, χωρίς κανένα δισταγμό, και το ίδιο θα πρέπει να κάνει κάθε επικεφαλής στατιστικής υπηρεσίας» έσπευσε να προσθέσει.

Οι συνήγοροι του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ που καταδικάστηκε στην ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των δύο ετών με τριετή αναστολή χωρίς κανένα ελαφρυντικό για μία εκ των τριών κατηγοριών που αντιμετώπιζε, συγκεκριμένα για το ότι δεν ενημέρωσε εγκαίρως τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος των ελλειμμάτων πριν τα παραδώσει στην Eurostat, έχουν προαναγγείλει προσφυγή σε κάθε νόμιμο μέσο. 

Γερμανικός τύπος:  Καταδικάστηκε γιατί δεν ήθελε να κάνει... ζαβολιές 

Η υπόθεση του κ. Γεωργίου πέρα από τα νέα προβλήματα που θα δημιουργήσει στις σχέσεις της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες προκαλεί αντιδράσεις και στον διεθνή τύπο. Σχετικό ρεπορτάζ με τον τίτλο «ποινές φυλάκισης για τον έλληνα επικεφαλής στατιστικολόγο που δεν ήθελε να κάνει ζαβολιές» δημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Για τους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν την προϊστορία κάνει αναλυτική παρουσίαση της υπόθεσης και των διαφόρων δικαστικών σταδίων, των δύο αθωωτικών αποφάσεων φθάνοντας μέχρι τη χθεσινή καταδικαστική απόφαση. 

Στο σχόλιο για το ίδιο θέμα η εφημερίδα κάνει λόγο για το δεύτερο στατιστικό σκάνδαλο στην Ελλάδα. «Το πρώτο συνίσταται στα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία, με τα οποία η Αθήνα κορόιδεψε για να μπει στη Νομισματική Ένωση και να καθησυχάσει τις χρηματαγορές και τους ευρωπαίους εταίρους χωρίς ποτέ να τιμωρηθεί γι' αυτό», σημειώνει ο σχολιαστής.

«Το δεύτερο σκάνδαλο συνίσταται στο ότι ο τότε επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Γεωργίου μετά από απανωτές δίκες τώρα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης. Σύμφωνα με την άποψη του δικαστή, απειλείται με φυλάκιση όποιος δεν 'μαγειρεύει' σε πολιτικό επίπεδο τα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπό αυτό το πρίσμα εγείρουν ακόμη περισσότερες αμφιβολίες και τα τωρινά στατιστικά στοιχεία υπό τον νέο επικεφαλής που εξελέγη με την κυβερνητική πλειοψηφία».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Εάν οι επικεφαλής της υπηρεσίας δεν επιτρέπεται να είναι ανεξάρτητοι, τότε και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα πρέπει να κρατήσουν συνεπή στάση και να μην πιστεύουν στατιστικά στοιχεία από την Αθήνα. Και ακόμη λιγότερο όταν, όπως τα τελευταία, κάνουν λόγο για εκπλήρωση των στόχων εξυγίανσης και αποτελούν τη βάση για εμβάσματα οικονομικής βοήθειας δισεκατομμυρίων».

Για φθοροποιό πόλεμο κάνει λόγο το τηλεοπτικό δίκτυο ntv στην ιστοσελίδα του. Ο αρθρογράφος επισημαίνει το αλλόκοτο της υπόθεσης. «Ο Γεωργίου αθωώθηκε επανειλημμένα στο παρελθόν από την κατηγορία της διόγκωσης των στατιστικών στοιχείων, αυτήν τη φορά όμως καταδικάστηκε όχι γι' αυτήν την κατηγορία αλλά για παράβαση καθήκοντος, επειδή απέστειλε τα στοιχεία χωρίς να ενημερώσει πρώτα τo ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. (...) Η Κομισιόν βέβαια επαναλάμβανε συνεχώς ότι τα στατιστικά στοιχεία για το ελληνικό χρέος είναι αξιόπιστα και τα επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία».

Στη διαδικτυακή της σελίδα η τηλεοπτική ειδησεογραφική εκπομπή tagesschau κάνει επίσης αναφορά στην καταδικαστική απόφαση Γεωργίου. «Τιμωρήθηκε για την ειλικρίνειά του» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου, που σημειώνει: «Ο Ανδρέας Γεωργίου από το 2010 έως το 2015 ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ έκανε μόνο αυτό που θεωρούσε ως καθήκον του. Ενημέρωσε τη EUROSTAT ότι τα δικά του στατιστικά στοιχεία για το ελληνικό χρέος είναι υψηλότερα από όσο θεωρούσαν μέχρι τότε. Τα αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί στην Ελλάδα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για να πάρει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Η Κομισιόν δηλώνει ότι ο τότε επικεφαλής της υπηρεσίας έπραξε ορθά, (...) αλλά οι  έλληνες δικαστές πιστεύουν ότι έδωσε τα στοιχεία χωρίς προηγούμενη άδεια του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. Άρα ο Γεωργίου είναι θύμα της ειλικρίνειάς του».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook