
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος από το 1999 στο νησάκι Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά Κούρδος ηγέτης, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)κατά της Ελλάδας. Το δικαστήριο έχει κάνει δεκτή την προσφυγή του που αφορά την είσοδό του στην χώρα το 1998 και ζήτησε από την Αθήνα να παρουσιάσει τις θέσεις της.
Η προσφυγή αφορά στην άφιξη του Οτσαλάν στην Ελλάδα το 1998, την αίτησή του για άσυλο στη χώρα αυτή και την παράδοσή του στις τουρκικές αρχές στην Κένυα το Φεβρουάριο του 1999.
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στην προσφυγή του στο ΕΔΑΔ μέσω των δικηγόρων του υποστήριξε ότι οι πρακτικές εναντίον του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα ήταν αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).
"Η αίτηση του για άσυλο στην Ελλάδα δεν εξετάστηκε"
Στην προσφυγή του, ο Οτσαλάν υποστήριξε ότι είναι αντίθετα με πολλά άρθρα της ΕΣΔΑ το γεγονός ότι παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές, ενώ βρισκόταν στα χέρια των ελληνικών αρχών στην Κένυα, ότι η αίτησή του για άσυλο στην Ελλάδα δεν εξετάστηκε, ότι κρατήθηκε χωρίς νομική βάση κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα και ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.
Τα δύο μέρη έχουν στη διάθεσή τους 12 εβδομάδες για να υποβάλουν τις θέσεις τους στο Δικαστήριο.
Με βάση αυτές τις θέσεις, το ΕΔΔΑ αναμένεται να εκδώσει απόφαση για την υπόθεση Οτσαλάν κατά της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους. Το δικαστήριο μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει ακρόαση κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
Οτσαλάν κατά Τουρκίας
Ο Οτσαλάν είχε προσφύγει και κατά της Τουρκίας. Η εκδίκαση της προσφυγής του Οτσαλάν στο ΕΔΔΑ ξεκίνησε στις 16 Φεβρουαρίου 1999. Όταν μεταφέρθηκε στην Τουρκία από την Κένυα, οι δικηγόροι του προσέφυγαν στη δικαιοσύνη με το επιχείρημα ότι "η ζωή του κινδύνευε, υπέστη κακομεταχείριση και δεν θα υποστεί δίκαιη δίκη". Μετά την αίτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Κακομεταχείρισης (CPT), η οποία είναι η πρώτη και μοναδική ξένη αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε το Ιμραλί στις 2 Μαρτίου 1999, δημοσίευσε μια έκθεση τον Μάιο του 1999 στην οποία ανέφερε ότι "ο Οτσαλάν δεν υπέστη βασανιστήρια ή κακομεταχείριση".
Κηρύσσοντας την αίτηση του Οτσαλάν παραδεκτή μετά την ακρόαση στο Στρασβούργο στις 21 Νοεμβρίου 2000, το ΕΔΔΑ, στην πρώτη του απόφαση στις 12 Μαρτίου 2003, δήλωσε ότι κατά τη δικαστική διαδικασία του Οτσαλάν στην Τουρκία, το άρθρο 5 για το δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια και το άρθρο 3 για την κακομεταχείριση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) είχαν παραβιαστεί.

Η δεύτερη υπόθεση Οτσαλάν κατά της Άγκυρας στο ΕΔΔΑ ολοκληρώθηκε το 2014 και το Δικαστήριο του Στρασβούργου, που εξέτασε την καταγγελία που υποβλήθηκε βάσει του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, έκρινε ότι οι συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2009 συνιστούσαν παραβίαση των δικαιωμάτων του, αλλά από την άλλη, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση των συνθηκών κράτησης μετά την ημερομηνία αυτή.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr