Follow us

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Οτσαλάν κατά της Ελλάδας - Για την είσοδό του στη χώρα το 1998

Οι δύο πλευρές έχουν 12 εβδομάδες για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους - Απόφαση αναμένεται το 2023

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νεκρός βρέθηκε στη Βιέννη ο 36χρονος ανιψιός του Οτσαλάν

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος από το 1999 στο νησάκι Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά Κούρδος ηγέτης, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)κατά της Ελλάδας. Το δικαστήριο έχει κάνει δεκτή την προσφυγή του που αφορά την είσοδό του στην χώρα το 1998 και ζήτησε από την Αθήνα να παρουσιάσει τις θέσεις της.

Η προσφυγή αφορά στην άφιξη του Οτσαλάν στην Ελλάδα το 1998, την αίτησή του για άσυλο στη χώρα αυτή και την παράδοσή του στις τουρκικές αρχές στην Κένυα το Φεβρουάριο του 1999.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στην προσφυγή του στο ΕΔΑΔ μέσω των δικηγόρων του υποστήριξε ότι οι πρακτικές εναντίον του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα ήταν αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).

Διαβάστε Επίσης

"Η αίτηση του για άσυλο στην Ελλάδα δεν εξετάστηκε"

Στην προσφυγή του, ο Οτσαλάν υποστήριξε ότι είναι αντίθετα με πολλά άρθρα της ΕΣΔΑ το γεγονός ότι παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές, ενώ βρισκόταν στα χέρια των ελληνικών αρχών στην Κένυα, ότι η αίτησή του για άσυλο στην Ελλάδα δεν εξετάστηκε, ότι κρατήθηκε χωρίς νομική βάση κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα και ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.

Τα δύο μέρη έχουν στη διάθεσή τους 12 εβδομάδες για να υποβάλουν τις θέσεις τους στο Δικαστήριο.

Με βάση αυτές τις θέσεις, το ΕΔΔΑ αναμένεται να εκδώσει απόφαση για την υπόθεση Οτσαλάν κατά της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους. Το δικαστήριο μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει ακρόαση κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Οτσαλάν κατά Τουρκίας

Ο Οτσαλάν είχε προσφύγει και κατά της Τουρκίας. Η εκδίκαση της προσφυγής του Οτσαλάν στο ΕΔΔΑ ξεκίνησε στις 16 Φεβρουαρίου 1999. Όταν μεταφέρθηκε στην Τουρκία από την Κένυα, οι δικηγόροι του προσέφυγαν στη δικαιοσύνη με το επιχείρημα ότι "η ζωή του κινδύνευε, υπέστη κακομεταχείριση και δεν θα υποστεί δίκαιη δίκη". Μετά την αίτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Κακομεταχείρισης (CPT), η οποία είναι η πρώτη και μοναδική ξένη αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε το Ιμραλί στις 2 Μαρτίου 1999, δημοσίευσε μια έκθεση τον Μάιο του 1999 στην οποία ανέφερε ότι "ο Οτσαλάν δεν υπέστη βασανιστήρια ή κακομεταχείριση".

Κηρύσσοντας την αίτηση του Οτσαλάν παραδεκτή μετά την ακρόαση στο Στρασβούργο στις 21 Νοεμβρίου 2000, το ΕΔΔΑ, στην πρώτη του απόφαση στις 12 Μαρτίου 2003, δήλωσε ότι κατά τη δικαστική διαδικασία του Οτσαλάν στην Τουρκία, το άρθρο 5 για το δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια και το άρθρο 3 για την κακομεταχείριση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) είχαν παραβιαστεί.

Ο Οτσαλάν συναντήθηκε με τον αδελφό του στην φυλακή του Ίμραλι

Η δεύτερη υπόθεση Οτσαλάν κατά της Άγκυρας στο ΕΔΔΑ ολοκληρώθηκε το 2014 και το Δικαστήριο του Στρασβούργου, που εξέτασε την καταγγελία που υποβλήθηκε βάσει του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, έκρινε ότι οι συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2009 συνιστούσαν παραβίαση των δικαιωμάτων του, αλλά από την άλλη, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση των συνθηκών κράτησης μετά την ημερομηνία αυτή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΕΛΤΙΩΣΗ 02 Φεβ 2023 | 11:48

Economist: Η θέση της Ελλάδας στον "δείκτη δημοκρατίας" στον κόσμο- Ανέβηκε 9 θέσεις, πού βρίσκονται οι ΗΠΑ

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση παγκοσμίως στον δείκτη δημοκρατίας του έγκυρου περιοδικού Economist

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 02 Φεβ 2023 | 09:30

Ανάλυση Deutsche Welle: Γιατί είναι απίθανη μια πολεμική σύρραξη της Ελλάδας με την Τουρκία

Το γεγονός ότι γίνεται μια πολιτική σύνδεση μεταξύ των δύο ημερομηνιών των εκλογών αποδεικνύει τον ειδικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων σήμερα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 02 Φεβ 2023 | 06:50

ΗΠΑ: Μπλόκο γερουσιαστών για τα F16 στην Τουρκία - "Απαραίτητη προϋπόθεση η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"

Νέα επιστολή Αμερικανών γερουσιαστών για την Τουρκία στον Μπάιντεν. "Απαραίτητη προϋπόθεση η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για την παράδοση των F-16 στην Αγκυρα".

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 02 Φεβ 2023 | 06:30
ΥΠΕΞ 01 Φεβ 2023 | 23:43

Δένδιας: Δεν έχουμε την πολυτέλεια διχασμού- Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, από σύμμαχο του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε στην έκθεση "Δώρα Διπλωματίας: Η Εξωτερική Πολιτική τον 21ο αιώνα μέσα από αντικείμενα πολιτικού συμβολισμού" στο Ζάππειο.

ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ TRT 01 Φεβ 2023 | 22:20

Νέο παραλήρημα από Ερντογάν: "Η Ελλάδα παραβιἀζει τον εναέριο χώρο μας και παρενοχλεί τους ψαράδες μας"

"Η Ελλάδα ενοχλείται από το ανερχόμενο προφίλ της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο" αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος σε νέες δηλώσεις που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα

ΥΠΕΞ 01 Φεβ 2023 | 18:41

Απάντηση Σουηδίας σε Τουρκία: Η θρησκεία δεν ήταν μέρος του μνημονίου που υπογράψαμε για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι κατανοεί την τουρκική οργή για τα περιστατικά, τα οποία αν και νόμιμα, ήταν ασεβή.

ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑΤΟ 01 Φεβ 2023 | 13:36

Επίθεση Ερντογάν στην αντιπολίτευση ότι "βάζει πλάτη στην Ελλάδα" : Στέλνουν χαιρετίσματα στην Αθήνα για τα F35

"Δεν θα πούμε 'ναι' στο αίτημά τους για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ όσο εκείνοι επιτρέπουν το κάψιμο του Κορανίου", δήλωσε ο Ερντογάν.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Φεβ 2023 | 12:24

Eurostat: Στο 7,2% έπεσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα - Σημάδια αποκλιμάκωσης και στην Ευρωζώνη

Πέρυσι ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2022 ήταν στο 5,5% σε μια περίοδο πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΙΜ 01 Φεβ 2023 | 11:06

Το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε λόγω απειλής για επίθεση

Η Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες της στην Κωνσταντινούπολη ότι ο κίνδυνος επίθεσης είναι ιδιαίτερα υψηλός στην κεντρική περιφέρεια Μπεϊογλού.

«ΑΠΙΣΤΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ» 01 Φεβ 2023 | 09:38

ΗΠΑ: Λευκός Οίκος και Γερουσία λένε όχι για F-16 στην Τουρκία πριν την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

"Λευκός Οίκος και Γερουσία συμφωνούν ότι τα F-16 δεν πρέπει να δοθούν στην Τουρκία πριν την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ" δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστήε Κρις Βαν Χόλεν.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 01 Φεβ 2023 | 09:36

"Εγώ τον αγαπώ πολύ, πάρα πολύ": Το ερωτικό τραγούδι Ερντογάν για να ανεβάσει τα ποσοστά του

Ο Ερντογάν βρέθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), και... τα έδωσε όλα με ένα ερωτικό τραγούδι.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 31 Ιαν 2023 | 22:23

Προκαλεί ο Ερντογάν: Επισπεύδει την ψήφιση του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου

Ο Ερντογάν αποφάσισε να επισπεύσει την ψήφιση, από το κοινοβούλιο της χώρας του, του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου, με πρόθεση να ξεκινήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης.