Στο ίδιο έργο θεατές: Επώδυνος συμβιβασμός ή πάλι εκλογές

Το φάντασμα της διαπραγμάτευσης του 2015 πλανάται πάνω από την Αθήνα. Γιατί τινάχτηκε στον αέρα η διαπραγμάτευση;

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Στο ίδιο έργο θεατές: Επώδυνος συμβιβασμός ή πάλι εκλογές

Το φάντασμα της διαπραγμάτευσης του 2015 πλανάται πάνω από την Αθήνα μετά το ξαφνικό χθεσινοβραδινό ναυάγιο των συζητήσεων με τους δανειστές.

Μετά τις εκτιμήσεις του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών ότι Αθήνα και δανειστές είναι κοντά σε συμφωνία, ήρθε η ψυχρολουσία του αδιεξόδου στις συνομιλίες με την γνωστοποίηση από την Ε.Ε. ότι δεν πρόκειται να γίνει Eurogroup την Μ. Πέμπτη ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έριξε πόρτα στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για Σύνοδο Κορυφής ζητώντας να προγραμματιστεί νέο Eurogroup τις επόμενες ημέρες.

Με την δήλωσή του ο κ. Τουσκ στέλνει διπλό μήνυμα τόσο στην Ελλάδα να υιοθετήσει τα προληπτικά μέτρα και προς το ΔΝΤ προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση η δημόσια τοποθέτηση του κ. Τουσκ βάζει τέλος στα σενάρια περί πολιτικής διαπραγμάτευσης που καλλιεργεί η Αθήνα και καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να βρουν άμεσα λύση στο πλαίσιο της απόφασης του τελευταίου Eurogroup.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε το Μέγαρο Μαξίμου σε αναδίπλωση, με την Ολγα Γεροβασίλη να καλεί σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να δηλώσει πως η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα τη συνεδρίαση του Eurogroup και εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε θα ζητήσει Σύνοδο Κορυφής.

Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων

Πάντως αργά χθες το βράδυ το Μ. Μαξίμου γνωστοποίησε την πρόθεση του Πρωθυπουργού να ζητήσει Σύνοδο Κορυφής μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Η Αθήνα εκτιμά ότι η στάση του ΔΝΤ έχει προκαλέσει την αντίδραση των ευρωπαίων ηγετών οι οποίο βρίσκονται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, όπως ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών Τζ. Πιτέλα αλλά και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ που φέρεται να εκφράζει δυσφορία για την αμφισβήτηση των οικονομικών μεγεθών της Eurostat από την πλευρά του ΔΝΤ.

Παρ'όλα αυτά όμως τα σημερινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου και κυρίως των γερμανικών εφημερίδων έδιναν ελάχιστες πιθανότητες στην διοργάνωση μίας νέας Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση στο παρασκήνιο συνέχισε τις επαφές με το κουαρτέτο προκειμένου να αναζητηθεί νέα φόρμουλα για τα προληπτικά μέτρα στο πλαίσιο της πρότασης των ευρωπαϊκών θεσμών που περιλαμβάνει την θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων 1% του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 1% να ενταχθεί στον Μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παράλληλα η κυβέρνηση με αυτήν την κίνηση και με επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους πίεζε για την αναγγελία του Eurogroup γνωρίζοντας ότι έχει χάσει το παιχνίδι της Συνόδου Κορυφής. Σε μια προσπάθεια να μην φανεί ότι η Αθήνα καταγράφει μία ακόμη ήττα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς μετά την απόρριψη του αιτήματος για Σύνοδο Κορυφής, το Μ. Μαξίμου μεθοδεύει την διοργάνωση του Eurogroup όπου- σύμφωνα με εκτιμήσεις- θα αποδεχτεί ένα μεγάλο μέρος της θεσμοθέτησης των προληπτικών μέτρων για να …σώσει την παρτίδα. Την ίδια στιγμή, το σκηνικό στην Ελλάδα θυμίζει έντονα το καλοκαίρι του 2015 με τα κρατικά ταμεία να είναι άδεια και την κυβέρνηση να σαρώσει τα αποθεματικά των δημόσιων φορέων για να αντιμετωπίσει την καταβολή μισθών και συντάξεων τον επόμενο μήνα.

Πως φτάσαμε στο αδιέξοδο

Το Μαξίμου καλλιεργούσε μέχρι και την τελευταία στιγμή ένα κλίμα αισιοδοξίας για την έκβαση των συζητήσεων με το κουαρτέτο σχετικά με τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δις. ευρώ καθώς στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου επισήμαναν ότι οι Έλληνες διαπραγματευτές ήταν κοντά σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο μεταξύ Αθήνας και δανειστών σε ένα επερχόμενο Eurogroup τότε εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τις κάλπες

Μετά την διακοπή των συνομιλιών για να επικοινωνήσει το κουαρτέτο με τους πολιτικούς του προϊσταμένους σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Ουάσιγκτον οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Μέσα σε μισή ώρα οι δανειστές εξήγησαν στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δις. ευρώ τα οποία θα αφορούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Είχε προηγηθεί συμβιβαστική πρόταση των ευρωπαϊκών θεσμών προς την Αθήνα να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα ύψους 1,8 δις. ευρώ και τα υπόλοιπα 1,8 δις, ευρώ να περιληφθούν στον μηχανισμό αυτόματων περικοπών όπως τον είχε περιγράψει η ελληνική πλευρά όμως και σε αυτό το σημείο δεν υπήρξε συμφωνία με την ελληνική αντιπροσωπεία. Οι Έλληνες διαπραγματευτές είχαν εντολή από το Μ. Μαξίμου να συμφωνηθεί ο μηχανισμός αυτόματων περικοπών χωρίς όμως να προβλέπεται η προέλευση των περικοπών στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος «συμφωνήσαμε στα 5,6 ευρώ σκληρών μέτρων. Εάν δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να ψηφίσει προληπτικά μέτρα που θα περιγράφουν περικοπές από μισθούς και συντάξεις, τότε έχουν κάνει τις επιλογές τους», σημείωνε αφήνοντας να εννοηθεί ότι σπρώχνουν την ελληνική κυβέρνηση στις κάλπες.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Μετά από την τελευταία εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση διατείνεται ότι παρά τρις διαφωνίες για τα μέτρα – κάβα, Αθήνα και Κουαρτέτο έχουν συμφωνήσει στα μέτρα ύψους 5,4 δις. ευρώ. Η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το μεσοπρόθεσμο μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου με στόχο να καταγράψει την πρόθεσή της να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Στο Μαξίμου πλέον εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα καθώς κάποια στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι οι πιέσεις των δανειστών προς την Αθήνα καταγράφουν την πρόθεσή τους να μην στηρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα και να την ωθήσουν σε εκλογές.

Ουσιαστικά το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα είναι «επώδυνος συμβιβασμός» ή διαφυγή μέσω κάλπης. Η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί Eurogroup και να επέλθει επώδυνη συμφωνία για την χώρα με την αποδοχή των μέτρων ύψους 3,6 δις. ευρώ, είναι ισχυρή, καθώς τα άδεια ταμεία και ο κίνδυνος για μη καταβολή μισθών και συντάξεων τρομοκρατεί την κυβέρνηση. Αλλά σε αυτό το σενάριο του επώδυνου συμβιβασμού, ο Αλέξης Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις για τα μέτρα, από τους 11 βουλευτές της ομάδας των 53 αλλά και άλλους συναδέλφους τους από την περιφέρεια.

Σε αυτήν την περίπτωση ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει στην στήριξη των κομμάτων της Κεντροαριστεράς χωρίς όμως να έχει μεγάλες ελπίδες να έρθει σε συμφωνία μαζί τους καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι έχουν θέσει τις διαχωριστικές τους γραμμές με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μία πιθανή καταψήφιση των μέτρων στην βουλή θα οδηγούσε σε εκλογές με το κυβερνητικό στρατόπεδο να διαμορφώνει πολωτικό κλίμα κάνοντας λόγο για …«αποστάτες, διαπλοκή και την επάρατο Δεξιά του Κ. Μητσοτάκη».

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο μεταξύ Αθήνας και δανειστών σε ένα επερχόμενο Eurogroup τότε εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τις κάλπες με τον Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει να …«μπετονάρει» ένα ποσοστό ικανό να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον δεύτερο πόλο του πολιτικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θα διεκδικήσει μία ευκαιρία στο άμεσο μέλλον για να ξαναγίνει πρωθυπουργός, αξιοποιώντας το επιχείρημα ότι δεν… υπέκυψε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και των δανειστών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Οκτ 2021 | 13:50

Τσίπρας: Στόχος καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές - Να νικηθεί το παρακράτος της διαπλοκής

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ζήτησε καθαρή νίκη για προοδευτική κυβέρνηση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΛΟΓ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 14:06

Κεραμέως: Το 60% των σχολείων έχουν εφαρμόσει τον νόμο της αξιολόγησης

Η Ν. Κεραμέως διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να προτρέπουν τους εκπαιδευτικούς να παρανομούν και να τους υποδεικνύουν αξιολόγηση φασόν.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 09:32

Κεραμέως προς εκπαιδευτικούς: Δεν περνάει η "φασόν" αξιολόγηση - Ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

Η Νίκη Κεραμέως διαμηνύει ότι ο νόμος για την αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά. Για κάθε παράβαση της απόφασης έχει οριστεί ποινή τριών χιλιάδων ευρώ.

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:47

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σαμποτάρει την αξιολόγηση με σκονάκι- Το κόλπο με τις βαθμολογίες

Να ακυρώσει την αξιολόγηση θέλει η ΔΟΕ και καλεί τους καθηγητές να δώσουν όλοι τις ίδιες απαντήσεις με σκονάκι

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΜΕ 22 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 19:04

Γερμανία: Tην Πέμπτη αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με 22 ομάδες εργασίας

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.