Μοσκοβισί: Χρειάζεται ακόμη δουλειά, κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πιέρ Μοσκοβισί με μηνύματα προς την κυβέρνηση. Η επικοινωνία με τον Ντάισελμπλουμ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μοσκοβισί: Χρειάζεται ακόμη δουλειά, κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Να αλλάξει το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις Νταϊσενμπλουμ σχετικά με το Eurogroup της Δευτέρας επιχείρησε ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ο κ. Μοσκοβισί είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Eurogroup κατά την οποία ο κ. Νταϊσενμπλουμ διευκρίνισε στον Επίτροπο ότι το μήνυμα των δηλώσεών του δεν ήταν ότι υπάρχει αδυναμία εξεύρεσης λύσης.

Αυτήν την ώρα ο ευρωπαίος Επίτροπος συναντάται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μοσκοβισί: Οι επόμενες ημέρες είναι ζωτικής σημασίας

Για μείγμα μεταρρυθμίσεων με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του πριν τη συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στα στοιχεία που έδειξαν επιστροφή της οικονομίας σε ανάκαμψη και στην υπεραπόδοση στα έσοδα που δημιουργούν αισιοδοξία για φετινή χρονιά και η οποία αποτυπώθηκε στις προβλέψεις της Κομισιόν.

Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι φτάνει πια η λιτότητα για την Ελλάδα. Μπορεί να είναι καταστροφική μια συζήτηση για μέτρα ακόμα και ενός ευρώ, υποστήριξε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις αλλά και για μείγμα με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Μοσκοβισί: Χρειάζεται ακόμη δουλειά, κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα χρειάζεται ανακούφιση στη φορολογία και ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια «συμμαχία λογικής». Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός.

«Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά. Υπήρξε ανάπτυξη αντί για ύφεση το 2016 και οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει εντυπωσιακή ανάπτυξη» απάντησε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Στα δημοσιονομικά υπήρξε υπεραπόδοση, τόσο το 2015, όσο και το 2016. Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει φέτος και το 2018, προσέθεσε. Όλα πρέπει να γίνουν με βάση τους πραγματικούς αριθμούς, τόνισε.

Όπως είπε το Eurogroup μπορεί να θέσει τις παραμέτρους της συμφωνίας. «Με λίγη προσπάθεια από όλους μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ .Τσίπρας περί λιτότητας, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι θέλει να δουν οι Ελληνες φως στο τούνελ της λιτότητας. Κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας. Πρέπει να υπάρξει ισορροπημένο σετ μεταρρυθμίσεων για να είναι η ελληνική οικονομία ελκυστική. Η εμπιστοσύνη είναι σημαντική για την οικονομία. Πρέπει να βρούμε την σωστή ισορροπία.

Τόνισε ότι οι επόμενες ημέρες είναι ζωτικής σημασίας αλλά νομίζω ότι δεν απέχουμε πολύ. «Όλοι πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε θετικά μηνύματα». Σημείωσε ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές, μαζί με το ΔΝΤ.

Μοσκοβισί: Χρειάζεται ακόμη δουλειά, κρίσιμες οι επόμενες μέρες - εικόνα 2

Η συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε καλή φάση προόδου υποστήριξε ο κ. Μοσκοβισί πριν τη συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο ενώ προσέθεσε ότι μπορεί η συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου να γίνει μια «καλή στιγμή για την Ελλάδα».

Μετά το τέλος της συνάντησης, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. «εργαζόμαστε πολύ εντατικά στις παραμέτρους ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης. Είμαι σίγουρος ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί και ότι θα βρούμε τις καλύτερες λύσεις για την Ελλάδα και τους εταίρους εντός της Ευρωζώνης».

Πρόσθεσε βέβαια ότι «πρέπει να γίνουν προσπάθειες και νέες μεταρρυθμίσεις». Οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να βελτιωθούν, χρειάζονται προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις. Βλέπω πως υπάρχει θέληση και όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και λύση». «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη. Η κατάσταση στη χώρα είναι καλύτερη, η πρόβλεψη μας είναι ότι μπορεί να γίνει καλύτερη το 2017 και να υπάρξει υπεραπόδοση αλλά γι' αυτό χρειάζονται προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη» συμπλήρωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Μοσκοβισί: Χρειάζεται ακόμη δουλειά, κρίσιμες οι επόμενες μέρες - εικόνα 3

Ο Μοσκοβισί που έχει παίξει και στο παρελθόν το ρόλο του φιλικού μεσολαβητή, στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να επισημάνει στον πρωθυπουργό ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το Φεβρουάριο για να μην χαθεί η ευκαιρία ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πριν η Ευρώπη μπει σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

O Πιέρ Μοσκοβισί είχε στείλει μήνυμα μέσω του Σταύρου Θεοδωράκη, με τον οποίο συναντήθηκε την Τρίτη στο Στρασβούργο. «Είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα και να μην χαθεί ο Φεβρουάριος, δεν υπάρχουν περιθώρια για Μάρτη ή Απρίλη», διεμήνυσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Γάλλος Επίτροπος ο οποίος θα επισκεφθεί την Τετάρτη την Αθήνα και θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε μια ύστατη προσπάθεια να κλείσουν τα μέτωπα της αξιολόγησης.

Ο κ. Μοσκοβισί δείχνει να εκτιμά ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει εγκαίρως εφόσον το ΔΝΤ πάψει να έχει παράλογες απαιτήσεις και να στηρίζεται σε λανθασμένους υπολογισμούς. Η Κομισιόν φαίνεται ότι έχει αναλάβει έναν ρόλο «γεφυροποιού», αλλά παραμένει πιστή στη γραμμή της ότι «χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα», ενώ προσπαθεί να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να μην δείξει αδιαλλαξία ή να τρενάρει την διαπραγμάτευση.

Μοσκοβισί: Χρειάζεται ακόμη δουλειά, κρίσιμες οι επόμενες μέρες - εικόνα 4

Κομισιόν: Η επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα δεν συνδέεται με την επιστροφή των θεσμών
«Πολιτικού χαρακτήρα» που δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα χαρακτήρισε η εκπρόσωπος τύπου του Πιερ Μοσκοβισί την επίσκεψη του επιτρόπου στην Αθήνα. Η Ανίκα Μπράιτχαρτ κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες επανέλαβε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει» προσθέτοντας ωστόσο πως η επίσκεψη «πολιτικού χαρακτήρα» από τον κ. Μοσκοβισί αύριο στην Αθήνα «δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

07 Αυγ 2020 | 14:53

"Μπουρλότο" Ερντογάν: Ξεκινάμε γεωτρήσεις - Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

Εξοργισμένος ο Ερντογάν από τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου - Ενημέρωσε τη Μέρκελ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Αυγ 2020 | 13:11

Αυστηρό μήνυμα Μπορέλ προς Τουρκία: Να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο καλεί την Τουρκία ο Ζοζέπ Μπορέλ

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 07 Αυγ 2020 | 12:06

Δένδιας για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Αμεσα στη Βουλή η συμφωνία - "Δεν γνώριζα ότι πάω να υπογράψω"

Για "μεγάλη εθνική επιτυχία και μεγάλο εθνικό κεκτημένο" έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας, αναφορικά με τη σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο

Η ΝΕΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 07 Αυγ 2020 | 11:09

Κορονοϊός - Ζωή Ράπτη: Το τοπικό lockdown είναι το απόλυτο μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

"Η διασπορά γίνεται από εμάς τους ίδιους. Αυτό είναι το ανησυχητικό", είπε αναφορικά με τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ 07 Αυγ 2020 | 10:49

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Προσλήψεις οδηγών ανακοινώνει σήμερα ο Μητσοτάκης

Οι εικόνες συνωστισμού στα ΜΜΜ τις προηγούμενες εβδομάδες έφεραν την αντίδραση της κυβέρνησης. Προσλήψεις θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ 07 Αυγ 2020 | 10:32

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη για ΑΟΖ: Εθνική επιτυχία η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο

Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 07 Αυγ 2020 | 09:49

Η πρώτη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

Οι πρώτες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συμφωνία που οριοθετεί ΑΟΖ.

ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 07 Αυγ 2020 | 07:40

Πώς η Αθήνα "διεμβόλισε" την τουρκολιβυκή συμφωνία αιφνιδιάζοντας την Άγκυρα – Εκνευρισμός και απειλές από τον Τσαβούσογλου

Η στρατηγική που ακολούθησε η Αθήνα αιφνιδίασε την Άγκυρα δημιουργώντας εκνευρισμό στην Τουρκία.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 21:30

Εξοργισμένη η Τουρκία: Ακύρωσε τις διερευνητικές επαφές του Αυγούστου

Εντονος ο εκνευρισμός στην Αγκυρα μετά την συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ 06 Αυγ 2020 | 19:55
ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 06 Αυγ 2020 | 19:27

Εκνευρισμός και απειλές της Τουρκίας για ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου: Ανύπαρκτη η συμφωνία, θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο

Η Τουρκία ανέβασε τους τόνους απειλώντας πως "η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι".

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ 06 Αυγ 2020 | 19:10

ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Αυτός είναι ο χάρτης της ιστορικής συμφωνίας

Σε ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου κατέληξαν Αθήνα και Κάιρο

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 18:47

Μητσοτάκης για ΑΟΖ με Αίγυπτο: "Επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή"

Χαιρετίζει από τη Χάλκη τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης