X

Στο Μέγαρο Μουσικής η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Μεγαλεία

Το στίγμα του πλαισίου το οποίο θα κινηθούν οι τοποθετήσεις του έχει δοθεί ήδη στις πρόσφατες ομιλίες του, όπως αυτή χθες στη Λαμία.

Γράφει: TheToc team

Η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετική από τις άλλες όχι μόνο γιατί θα διεξαχθεί μέσα σε κλίμα ευφορίας για την έξοδο στις αγορές αλλά και γιατί η εναρκτήρια ομιλία του΄Αλέξη Τσίπρα γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής!.

«Ανοίγει ο δρόμος εξόδου από την θλιβερή περιπέτεια των μνημονίων» επανέλαβε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε το κόμμα ότι δεν είναι ώρα για «χαρές και πανηγύρια» αλλά επιτάχυνσης των προσπαθειών ώστε η χώρα σε ένα χρόνο να βγει από τη λάσπη.

Σε εναμιση μήνα θα κλείσουμε δυο χρόνια από τις εκλογές όταν ο λαός έχοντας πλήρη γνώση μας έδωσε την εντολή να βγάλουμε την χώρα από την περιπέτεια ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Εκτίμησε ότι ο λαός στις εκλογές εκείνες εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ « λόγω της εντιμότητας του και της αποφασιστικότητας του».

Μίλησε για «εσμό» αναφερόμενος σε παλιούς πρωθυπουργούς, υπουργούς στελέχη, τραπεζίτες και άλλους στους οποίους χρέωσε την καταστροφή της χώρας.

Η πορεία μας δεν είναι εύκολη είπε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε πως οι συνθήκες που αντιμετώπισε η δική του κυβέρνηση ήταν οι δυσκολότερες.

Ο απολογισμός στα δυο αυτά χρόνια δείχνει ότι σταθήκαμε στο ύψος των απαιτήσεων σημείωσε ο κ. Τσίπρας μίλησε για αποκατάσταση του κύρους της χώρας , για αποφασιστική διαπραγμάτευση τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη διαπραγμάτευση.

«Αλλάξαμε την εικόνα της χώρας δεν είναι ο παρίας και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης είπε προ τα στελέχη του και τόνισε ότι ο λαός δεν δυσφημείται ως τεμπέλης αλλά ως λαός που υπέστη θυσίες

Παρά την απειρία μας είχαμε την σοφία να τεντώσουμε το σχοινί στο σημείο να μην σπάσει είπε μιλώντας για επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Ολοκληρώσαμε τις διαπραγματεύσεις με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες για τους πλέον ασθενέστερους υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Στήριξη των βασικών πυλώνων του κοινωνικού κράτους: απασχόληση,υγεία παιδεία

Εθεσε την απασχόληση ως την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης παραθέτοντας στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας.

Ως δεύτερη προτεραιότητα έθεσε την υγεία και προανήγγειλε την διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν μέχρι το 2015 προς το ΕΣΥ ανασφάλιστων πολιτών.

Και τρίτη την παιδεία όπου όπως είπε οι επιδόσεις της κυβέρνησης στα αυτονόητα είναι πολύ σημαντικές. Επικαλέστηκε ως απόδειξη γι αυτό ότι τα βιβλία έφτασαν στα σχολεία εγκαίρως.

Δημόσια έργα ,εξωτερική πολιτική και εθνικά θέματα

Στον θετικό απολογισμό ενέταξε την πορεία των δημοσίων έργων και κυρίως των οδικών αξόνων,την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, την διαχείριση του προσφυγικού, το νόμο για την ιθαγένεια.

Επίσης αναφέρθηκε στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και την κατοχύρωση της ταυτότητας φύλλου.

Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας

« Απομένουν δυο χρονια να σχεδιάσουμε την μετάβαση της χώρας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας θέτοντας και το νέο πολιτικό διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ όταν θα ζητήσει ξανά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η Ελλάδα του 2019 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού.

Αυτή είναι η Ελλάδα που οραματιζόμαστε

« Θα είναι μια Ελλάδα με περισσότερη δημοκρατία, με ανασυγκροτημένο κοινωνικό κράτος , με μια ανεξάρητητη και λειτουργική δικαιοσύνη χωρίς διακρίσεις σε βάρος εργοδοτών και εργαζομένων σε βάρος νέων ανθρώπων χωρίς αδιάσειστατα στοιχεία ενώ έξω κυκλοφορούν έμποροι ναρκωτικών» είπε ο κ. Τσίπρας χειροκροτούμενος θερμά. Μίλησε για την Ελλάδα που θα έχει νέο Σύνταγμα. Το όραμα μας δεν είναι ουδέτερο φέρει πρόσημο ταξικό και ιδιεολογικό της αριστεράς που μοιράζεται ο προοδευτικός κόσμος είπε βάζοντας απέναντι το σχέδιο του πλούτου που μοιράζεται η νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Χρέωσε στον πρόεδρο της ΝΔ «ταξικό σχέδιο» στο οποίο θα κυριαρχεί η υποαμειβόμενη εργασία, απολύσεις γιατρών και νοσηλευτών, απαξίωση των πανεπιστημίων και αναβάθμιση κολεγίων αμφίβολης αξίας.

« Το δικό μας σχέδιο είναι να μπει τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής πολιτικής , τραπεζών και επιχειρηματιών» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Καταλόγισε στη ΝΔ ότι βρίσκεται σε «κατάσταση αμόκ» και απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα γιατί ενοχλείται ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ασκείται σκληρή αντιπολίτευση είπε « εμείς τους ζητούσαμε να αντισταθούν στους δανειστές. Δεν ζητούσαμε από τους δανειστές να αντισταθούν στην Ελλάδα».

«Θα αντιπαρατεθούμε σε κάθε πτυχή του σχεδίου του Μητσοτάκη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας .

Η δική μας κουλτούρα μας διαχωρίζει από τους ακροδεξιούς και φιλελεύθερους φονταμενταλσιτές που κυριαρχούν στη ΝΔ υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο για ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο της αριστεράς στην Ευρώπη και υπογράμμισε πως ο ρόλος του ΣΥΡΘΙΖΑ ως δύναμη κυβερνώσα και αναστοχαστική είναι κρίσιμος.

« Είμαστε η μόνη αριστερά που φτάσαμε στη διακυβέρνηση» θύμισε στα στελέχη της Κ.Ε χειροκροτούμενος ξανά αποδεχόμενος την κριτική από το κόμμα στην κυβέρνηση ως υποστηρικτική και όχι ενοχλητική.

Η πρώτη μας μέριμνα να επουλώσουμε τις πληγές για μια δίκαιη ανάπτυξη και δημιουργική Ελλάδα.

Να μην κουραστείτε να εργάζεστε όχι για να βοηθήσετε την κυβέρνηση αλλά την κοινωνία τη χώρα την πατρίδα και τους πιο αδύνατους. Δεν θα είναι ένας εύκολος δρόμος αλλά θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να ανταποκριθούμε στην μεγάλη ευθύνη.

«Τα καλύτερα είναι μπροστά μας» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα το ρεπορτάζ του TOC ανέφερε:

Είναι η πρώτη φορά που κόμμα επιλέγει για μια τέτοια αμιγώς κομματική συνεδρίαση, έναν χώρο πολιτισμού όπως το Μέγαρο Μουσικής. Αν και αύριο Σάββατο οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα μεταφερθούν σε ξενοδοχείο εγγύτερα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

'Ισως η επιλογή του Μεγάρου Μουσικής να «επιβλήθηκε» και εξαιτίας του εορτασμού των σημερινών γενεθλίων του πρωθυπουργού και της ανάγκης να δοθεί η εικόνα ότι κάτι καλό έρχεται στη χώρα μετά την επιστροφή στις αγορές χρήματος και την άντληση των 3 δισ. ευρώ.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα - φαίνεται σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του - να φτιάξει το νέο αφήγημα για την «μεταμνημονιακή εποχή» την οποία προσδιορίζει τον Αύγουστο του 2018 αν και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση του ξεπερνούν κατά πολύ το διάστημα αυτό.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα αναμένεται να αποκαλύψει πολλά για το πως σκοπεύει να απευθυνθεί στο εσωτερικό του κόμματος από δω και στο εξής.

Εκτιμάται πως θα παίξει και εντός ΣΥΡΙΖΑ με το χαρτί της αισιοδοξίας , θα διαβεβαιώσει τα κομματικά στελέχη πως πλέον υπάρχει ανοικτός διάδρομος για να εφαρμοστούν πολλά από τα κοινωνικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Και κυρίως ότι υπάρχει χρόνος τουλάχιστον 2 ετών για την προσφυγή στις κάλπες με πιθανή την αναστροφή του κακού δημοσκοπικού κλίματος.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν προγραμματισμένη για τις 19:30, στο Αίθριο των Μουσών, στο Μέγαρο Μουσικής. Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο, Σάββατο (10:00-20:00, στο Wyndham Grand Hotel, στην πλατεία Καραϊσκάκη), με τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΕ.

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πέτυχε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εξόδο στις αγορές και την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη. Στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή θα συζητηθεί το σχέδιο μας για τη μεταμνημονιακή εποχή», ανέφερε σχετικά γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας μιλώντας «στο Κόκκινο 105,5»

Φωτο Eurokinissi

Διαβάστε ακόμη

Γενέθλια Τσίπρα σήμερα - τι δώρο θα του κάνει ο Μητσοτάκης