Στο μυαλό της Ανγκελα Μέρκελ: Τι σκέφτεται για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Καγκελάριος των αριθμών,η Καγκελάριος της Ευρώπης η σύγκρουση με τον Τσίπρα και το ελληνικό δράμα. Η Μέρκελ στα ερείπια στο Der Spiegel που κυκλοφορεί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στο μυαλό της Ανγκελα Μέρκελ: Τι σκέφτεται για τον Αλέξη Τσίπρα

Πως η Μέρκελ απογοήτευσε την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου του περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί, μια ανάλυση για την Καγκελάριο των αριθμών, την Καγκελάριο της Ευρώπης και το ελληνικό δράμα. Η εικονογράφηση του εξωφύλλου είναι ενδεικτική.

Η Μέρκελ κάθεται πάνω στα ερείπια ενός αρχαιοελληνικού ναού. Γύρω της επικρατεί πυκνή ομίχλη που παραπέμπει σε βομβαρδισμό, ένα σημαιάκι της ΕΕ είναι καρφωμένο δίπλα της, ανάμεσα στα ερείπια και στο βάθος φαίνεται αχνά η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας.

«Μπορείς να με βοηθήσεις« ζήτησε ο Τσίπρας από τον Σουλς που είχε καλές διασυνδέσεις στο ΠΑΣΟΚ

Η Ανγκελα Μέρκελ είχε ήδη αναχωρήσει για Σαββατοκύριακο όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα που θα άλλαζε τα πάντα. Η Καγκελάριος είχε ήδη μια άσχημη μέρα έχοντας περάσει όλες τις ώρες της σε συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, κάποιες φορές μαζό με όλους ή και μόνο του μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ.

Είχαν συζητήσει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους και δισ. ευρώ σε επιπρόσθετες επενδύσεις. Σε θέματα που ο Τσίπρας θεωρούσε σοβαρά ήταν πεισματάρης έως εξαντλήσεως. Στο τέλος, όμως, η Μέρκελ είχε μείνει με την αίσθηση της συνόδου κορυφής της ΕΕ ήταν το ορόσημο που θα μπορούσε πιθανότατα να σηματοδοτήσει μια στροφή προς το καλύτερο.

Ο Μάρτιν Σουλτς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε τραβήξει Μέρκελ στην άκρη στις συναντήσεις των Βρυξελλών και της ψιθύρισε ότι ο Τσίπρας αναζητούσε συμμάχους στην αντιπολίτευση, με τους οποίους θα μπορούσε να περάσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με ελληνικό κοινοβούλιο, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση της ριζοσπαστικής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, αν έκρινε ότι ήταν απαραίτητο. «Μπορείς να με βοηθήσεις« ζήτησε ο Τσίπρας από τον Σουλς που είχε καλές διασυνδέσεις στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλά όταν η Μέρκελ επέστρεψε στο Βερολίνο, έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Τσίπρα. Εκείνος της είπε ότι δεν ενδιαφερόταν για μια συμφωνία και ότι θα έκανε δημοψήφισμα. Λίγο αργότερα, ο ίδιος έγραψε: «Με ένα ξεκάθαρο« ΟΧΙ », να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραδοθεί"

Η Μέρκελ είναι γνωστή για το γεγονός ότι δεν πτοείται εύκολα . Εμεινε σιωπηλή καθ 'όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αλλά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ηγετικών στελεχών του CDU την περασμένη Δευτέρα, άφησε να εννοηθεί ότι ήταν βαθιά απογοητευμένη από τον Τσίπρα. Οι πολιτικές του είναι "σκληρά ιδεολογικές», είπε, προσθέτοντας ότι οδηγεί την χώρα του σε τοίχο με «τα μάτια του ορθάνοιχτα».

Η Μέρκελ περιέγραφε πάντα τον Τσίπρα ως έναν άνθρωπο ο οποίος, ηγείτο μιας τρελής οργάνωσης αλλά ήταν αρκετά ανοιχτός άνθρωπος. Ηλπιζε ότι τελικά θα επικρατούσε η λογική. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι παρέδωσε στην Μέρκελ η μεγαλύτερη πανωλεθρία της θητείας της ως καγκελάριος.

«Δεν έμεινε τίποτα να φοβηθούμε»

Στο τέλος, βέβαια, θα είναι κατά κύριο λόγο το σφάλμα της ριζοσπαστικής ελληνικής κυβέρνησης εάν η χώρα οδηγηθεί σε Grexit. Γιατί θα πρέπει κάποιος να ασχοληθεί με έναν πρωθυπουργό ο οποίος διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με την γλώσσα της στρατιωτικής κινητοποίησης; "Έχουμε το δίκαιο στο πλευρό μας. Αν μπορούμε να ξεπεράσουμε το φόβο, τότε δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθούμε, έγραψε ο Τσίπρας τη Δευτέρα.

Αλλά το χάσμα που υπάρχει τώρα στην Ευρώπη έχει να κάνει και με το στυλ ηγεσίας της Μέρκελ - και με την ιδιοσυγκρασία της. Αφήνει μια κατάσταση να εκφυλιστεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί όταν πρόκειται να διαπραγματευτεί για μια συμβιβαστική λύση και όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι ενδιαφέρονται για ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα. Αλλά φτάνει στα όριά της όταν κάποιος σαν τον Τσίπρα είναι αποφασισμένος φέρει τα πράγματα στα άκρα.

Η ελληνική κρίση απαιτεί ηγεσία και ένα σχέδιο, αλλά η Μέρκελ ήταν πρόθυμη να παράσχει. Τώρα αντιμετωπίζει τα συντρίμμια της ευρωπαϊκής πολιτικής της

Η Μέρκελ των αριθμών και η Μέρκελ της Ευρώπης

Από καιρό ήταν σαφές ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Είναι μια χώρα στην οποία δεν λειτουργεί ούτε το φορολογικό σύστημα, ούτε το σύστημα του κτηματολογίου, μια χώρα που είναι τόσο βαθιά βουτηγμένη στο χρέος που κανένας λογικός οικονομολόγος δεν μπορεί να εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί ποτέ να επιστρέψει ό, τι οφείλει. Επιπλέον, τα κόμματα που λεηλάτησαν τη χώρα ήταν αυτά που κυβερνούσαν για πολλά χρόνια. Στη συνέχεια ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κίνημα που, ονειρευόταν την ανατροπή του συστήματος.

Η Μέρκελ τα γνώριζε όλα αυτά. Παρ 'όλα αυτά, προσπάθησε να διορθώσει το πρόβλημα με τις συνταγές που είχαν χρησιμοποιηθεί στη γερμανική εσωτερική πολιτική: παρελκυστικά, κρύβοντας και επιτρέποντας τα πράγματα να παραμένουν ασαφή. Ο Σόιμπλε υποστήριζε εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ.

Η Μέρκελ ελπίζει ότι οι Έλληνες θα καταψηφίσουν τον Τσίπρα και θα ταχθούν υπέρ των προτάσεων της λιτότητας την Κυριακή. Αν αυτό συμβεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία. Αλλά ακόμα κι έτσι, η Ελλάδα θα παραμείνει μια χρεοκοπημένη χώρα και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη μέση του χάους. Η ελληνική κρίση απαιτεί ηγεσία και ένα σχέδιο, αλλά η Μέρκελ ήταν πρόθυμη να παράσχει. Τώρα αντιμετωπίζει τα συντρίμμια της ευρωπαϊκής πολιτικής της.

Για να καταλάβει κανείς τις πολιτικές της Μέρκελ αξίζει να γυρίσει τον χρόνο, πίσω στο 2003. Η Μέρκελ ήταν στην ηγεσία του κόμματος τρία χρόνια. Στη Γερμανία υπήρχαν 4,5 εκατ. άνεργοι, τα ασφαλιστικά Ταμεία ήταν άδεια και οι φόροι ήταν στα ύψη. Υπήρχε η ανάγκη της αναδόμησης. Σύμβουλος της ήταν η εταιρεία McKinsey η οποία την βοήθησε να υποστηρίξει με αριθμούς το πικρό μήνυμα της λιτότητας. Υπό μια έννοια το ΔΝΤ είναι η McKinsey της παγκόσμιας πολιτικής.

Ο σκοπός να μπει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις ήταν ουσιαστικά να μπουν τα μαθηματικά στην εξίσωση. Ομως η αρχή της McKinsey έρχεται σε σύγκρουση με την αρχή της Μέρκελ στην εξουσία. Στους συμβούλους της αρέσει να αναφέρονται στην ως τη βασίλισσα της Ευρώπης,αυτή που διαμορφώνει τις κατευθυντήριες γραμμές. Τους τελευταίους μήνες όμως η Μέρκελ είναι μια γυναίκα που κρύβεται πίσω από τις συμβουλές και τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ - πίσω από τους «τεχνοκράτες», όπως το θέτει ο Τσίπρας. Υπό αυτή την έννοια, ο αγώνας μεταξύ της Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού είναι μια μάχη για τον ορισμό της πολιτικής. Ο Τσίπρας έχει μετατρέψει το ΔΝΤ σε σύμβολο της καταπίεσης, σε μια ομάδα τεχνοκρατών που στερούνται της δημοκρατικής νομιμότητας. Ήξερε πώς να στυλιζάρει την αντίσταση προς το ΔΝΤ σε μια μάχη για την αυτοδιάθεση ενός έθνους. Σκοπός του ήταν να θέσει τις συζητήσεις σε άλλο επίπεδο, πολιτικό.

Για τον Τσίπρα η πολιτική είναι μαγικό ραβδί

Για τον Τσίπρα, η πολιτική είναι ένα μαγικό ραβδί που μπορεί να κάνει τα πάντα να εξαφανίζονται: τα βουνά του χρέους, οι απαιτήσεις της μεταρρύθμισης και του κράτους που απαγορεύουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κρατούν χώρες στην επιφάνεια τυπώνοντας χρήμα.

Είναι δύσκολο να πω τι πραγματικά θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα είναι συνονθύλευμα πρώην μαοϊκών όσο και για απογοητευμένων σοσιαλιστών. Κάποιοι ονειρεύονται μια επανάσταση, ενώ άλλοι θα ήταν ικανοποιημένοι με την αναδιάρθρωση του χρέους. Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: ο ριζοσπαστισμός του Τσίπρα έγκειται στην πίστη του στη δύναμη της απόφασης. Εάν δεν αποδεχθεί τους κανόνες θα μπορέσει να τους διαλύσει. Αυτή είναι η λογική του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πραγματική αποτυχία της Μέρκελ είναι ότι δεν παρενέβη αποφασιστικά στον τρόπο σκέψης του. Κρύφτηκε πίσω από την τρόικα, επειδή δεν ήθελε να είναι αυτή που θα παραδώσει τις πικρές αλήθειες στην ελληνική κυβέρνηση. Ακολούθησε την αρχή της McKinsey.

Στη συνέχεια, όταν οι απαιτήσεις του Τσίπρα αυξήθηκαν υπέκυψε στη λογική του. Υιοθέτησε το σύνθημα: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος». Στη Γερμανία, οι λέξεις αυτές ερμηνεύθηκαν ως ένδειξη καλής θέλησης - την επιθυμία να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Αλλά ο Τσίπρας τις ερμήνευσε με εντελώς διαφορετικό τρόπο: ως μια πρόκληση για να φέρει τα πράγματα σε ένα turning point.

Η θέση της στην Ευρώπη, ωστόσο, είναι λιγότερο σαφής. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η Μέρκελ των αριθμών

Η θέση της στην Ευρώπη, ωστόσο, είναι λιγότερο σαφής. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η Μέρκελ των αριθμών. Όταν ταξιδεύει στον κόσμο, την Κίνα ή την Ινδονησία, για παράδειγμα, έχει πάντα όλους τους πίνακες και τα διαγράμματα στο χέρι για να δείξει τη μεγάλη προσπάθεια αυτών των χωρών και πόσο καλή είναι η Ευρώπη που έχει την ευημερία της. Από την άλλη πλευρά, έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια ότι φαίνεται ως εχθρική κίνηση το να κοιτά μόνο από την οικονομική πλευρά την Ευρώπη. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύτηκε ο Τσίπρας και την εμφάνισε ως την γερμανική dominatrix της λιτότητας.

Ο Nikolaus Meyer-Landrut είναι αυτός που παρέχει Μέρκελ με όλους τους αριθμούς που δείχνουν γιατί δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στην Ελλάδα. Η απάντησή του στην κρίση είναι η εξής: τα εθνικά κράτη πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο.

Η Μέρκελ των αριθμών δεν έχει αυταπάτες για την Ελλάδα. Δεν πιστεύει ότι οι πολιτικές τάξεις της Αθήνας είναι σε θέση να οδηγήσουν τη χώρα στον σωστό δρόμο. Τον Οκτώβριο του 2012 η Μέρκελ επισκέφθηκε τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα. Δεν είχε μεγάλο σεβασμό για τον Σαμαρά. Οι υποσχέσεις του στις Βρυξέλλες δεν είχαν ποτέ εκπληρωθεί.

Στην πτήση της επιστροφής στο Βερολίνο,σαστισμένη η Μέρκελ μίλησε για τον Σαμαρά που είχε καυχηθεί σε μια συνέντευξη ότι οι υπουργοί του μπορούν να τον βρουν και τα Σαββατοκύριακα. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας ήταν σαφές γι 'αυτήν: Πώς μπορεί μια χώρα να προχωρήσει μπροστά, όταν ο ηγέτης της βλέπει κάτι τόσο απλό ως μια πράξη ηρωισμού;

Το 2012, η ​​Μέρκελ ήταν κοντά να εκδιώξει την Ελλάδα από το ευρώ αλλά στο τέλος το εμπόδισε. Φοβόταν ότι θα μπορούσε να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με την πτώχευση της Lehman το 2008, τη σπίθα που άναψε την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Από τότε, η καγκελάριος έχει κάνει πολλά πισωγυρίσματα. Μερικές φορές είναι η Μέρκελ των αριθμών άλλες φορές είναι η Μέρκελ της Ευρώπης. Αλλες φορές βλέπει το Grexit ως την πιο λογική λύση, αλλά η Ευρώπη της Μέρκελ ανησυχεί ότι θα χαρακτηριστεί ο νεκροθάφτη της ΕΕ. Υπάρχουν αξιοπρεπή επιχειρήματα και στις δύο πλευρές, αλλά η Μέρκελ δεν πήρε ποτέ αποφάσεις. Άφησε τα πράγματα ανοικτά.

Η κρίση του ευρώ άνοιξε μια νέα διάσταση της εξουσίας για τη Μέρκελ. Από το 2010, υπήρξε μια ατελείωτη σειρά από συνόδους κορυφής κρίσης στις Βρυξέλλες και η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν πάντα το κέντρο της προσοχής. Η Μέρκελ ακολούθησε μια πολιτική παιδαγωγική ιμπεριαλισμού, για τη δημοσιονομική πειθαρχία, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. Δούλεψε στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Η Μέρκελ είδε τι συνέβαινε, αλλά δεν είχε το κουράγιο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Και υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις. Θα μπορούσε να προσφέρει στην Ελλάδα ένα ασφαλές δρόμο έξω από τη ζώνη του ευρώ. Αυτή είναι η πορεία που ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε για χρόνια. Θα μπορούσε, επίσης, να προσφέρει στην Ελλάδα ένα κούρεμα του χρέους. Αν είχε γίνει έτσι θα μπορούσε τουλάχιστον να είχε αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής πολιτικής. Καμία από αυτές τις επιλογές δεν θα ήταν ακίνδυνη. Θα απαιτούσε θάρρος και τα χρήματα.

Έτσι, κρύφτηκε πίσω από την Τρόικα, πίσω από τους μισητούς τεχνοκράτες, επιταχύνοντας την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, ο Τσίπρας είναι, σε κάποιο βαθμό, ένα προϊόν του αμφιταλαντευόμενου στυλ ηγεσίας της Μέρκελ.

Στην Καγκελαρία λένε ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τη Γερμανία για το σημερινό αδιέξοδο. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά είναι επίσης μια μάλλον απλουστευμένη άποψη.

Στο μυαλό της Ανγκελα Μέρκελ: Τι σκέφτεται για τον Αλέξη Τσίπρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 16 Σεπ 2020 | 19:39

Ερντογάν: Ζήτησε δίκαιη προσέγγιση από τη Μέρκελ ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της

Άλλη μία επικοινωνία είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο

16 Σεπ 2020 | 08:00

Η Μέρκελ παίρνει 1.500 από τη Μόρια, οι Έλληνες δήμαρχοι πόσους;

Πόσοι Έλληνες δήμαρχοι και περιφερειάρχες έκαναν έστω μια δήλωση ότι θα δεχτούν έναν μικρό αριθμό ανθρώπων για να βοηθήσουν τη Λέσβο;

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ 15 Σεπ 2020 | 18:33

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ: Στην ατζέντα προσφυγικό και ελληνοτουρκικά

Για τις εξελίξεις στην Αν.Μεσόγειο και το προσφυγικό συζήτησαν Μητσοτάκης και Μέρκελ. Πρόθεση της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.533 πρόσφυγες.

ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΕΔΩΣΑΝ 14 Σεπ 2020 | 14:40

Ανάλυση: Η αποχώρηση του Oruc Reis έφερε αποκλιμάκωση - Ποιο είναι το επόμενο βήμα, γιατί είναι σημαντική η δήλωση Καλίν

Η αποχώρηση του Oruc Reis αποτέλεσε μια μίνι έκπληξη αλλά οδηγεί αναμφίβολα σε αποκλιμάκωση- Μένει να δούμε αν θα διαρκέσει

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ 10 Σεπ 2020 | 19:50

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ: Η Γερμανία θα υποδεχτεί προσφυγόπουλα από τη Μόρια

Μετά την καταστροφική φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, Μητσοτάκης και Μέρκελ συμφώνησαν σε μεταφορά προσφυγόπουλων στη Γερμανία

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 10 Σεπ 2020 | 15:12

Ανάλυση: Γιατί η Αγκυρα τορπιλίζει τον διάλογo- Το παρασκήνιο της συνάντησης του Βερολίνου, η αποκάλυψη Μητσοτάκη

Τη μυστική συνάντηση...στο Βερολίνο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αποκάλυψε και έκαψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ 03 Σεπ 2020 | 19:27

Σκληρός ο Ερντογάν με Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία - "Απαράδεκτο να υποστηρίζετε την Ελλάδα"

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο της επικοινωνίας Μέρκελ με Ερντογάν - Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρώπη ότι υποστηρίζει την Ελλάδα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ-ΜΙΣΕΛ 31 Αυγ 2020 | 22:00

Επικοινωνία Δένδια με Μπορέλ - Στο "μενού" η Ανατολική Μεσόγειος

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του Νίκου Δένδια με τον Ζοζέπ Μπορέλ

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 31 Αυγ 2020 | 13:00

Μήνυμα Γεραπετρίτη στην Άγκυρα: Η Τουρκία θα το πληρώσει... αν συνεχίσει τις προκλήσεις

Εκείνος ο οποίος θα πληρώσει άμεσα, εάν συνεχίσει αυτήν την εχθροπαθή ρητορεία είναι αποκλειστικά και μόνον η Τουρκία, είπε ο υπουργός Επικρατείας.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ 29 Αυγ 2020 | 08:37

Διορία 27 ημερών στον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις - Έξαλλη η Άγκυρα με τις 7 κυρώσεις της ΕΕ

Ευρωπαϊκή διορία 27 ημερών στην Τουρκία – Πως φτάσαμε στην ομόφωνη απόφαση για κυρώσεις - Το παρασκήνιο της συνόδου των ΥΠΕΞ.

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ 28 Αυγ 2020 | 14:31

Κρίση με Τουρκία: Επαφές με Μακρόν και Μέρκελ θα έχει ο Σάρλ Μισέλ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κινητοποιείται για να υπάρξει εκτόνωση στα ελληνοτουρκικά

"ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΗ" 28 Αυγ 2020 | 13:46

Η Μέρκελ προειδοποιεί: Η πανδημία του κορονοϊού θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες

"Θα πρέπει να ζήσουμε με τον ιό για καιρό ακόμη (...) Η κατάσταση παραμένει σοβαρή. Να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας", υπογράμμισε η Μέρκελ.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ Ο ΜΑΑΣ 28 Αυγ 2020 | 13:18

Παρασκήνιο από την ΤΑΖ: Ενδεχόμενη γερμανο-τουρκική ατζέντα πίσω από τη μη προώθηση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία

Ενδεχομένως να υπάρχει κοινή ατζέντα Γερμανίας-Τουρκίας ισχυρίζεται σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung (ΤΑΖ).