Παραμένουν οι δύο γραμμές στο Μαξίμου για το χρόνο των εκλογών

Η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τον εκλογικό ορίζοντα ανέδειξε μια υποβόσκουσα διάσταση απόψεων που υπάρχει εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παραμένουν οι δύο γραμμές στο Μαξίμου για το χρόνο των εκλογών

Η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τον εκλογικό ορίζοντα ανέδειξε μια υποβόσκουσα διάσταση απόψεων που υπάρχει εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τον χρόνο που πρέπει να διενεργηθούν οι εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με την πρώτη άποψη που συμμερίζονται ορισμένα στελέχη, η κυβέρνηση θα πρέπει πάση θυσία να εξαντλήσει την τετραετία, φτάνοντας μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό θα επιτρέψει να φανούν τα αποτελέσματα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας, δίνοντας ώθηση σε μια αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Συνακόλουθα, η απόδοση της λεγόμενης θετικής ατζέντας είναι αυτή που θα επιτρέψει, σύμφωνα με την πρώτη αυτή άποψη, ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, οι εθνικές κάλπες θα πρέπει να στηθούν τον Μάιο, μαζί με τις υπόλοιπες τρεις κάλπες (για τις δημοτικές, για τις περιφερειακές και για τις ευρωεκλογές). Όπως αναφέρουν οι υποστηρικτές της άποψης αυτής, οι πολλαπλές κάλπες θα αποσυμπιέσουν την κάλπη για την εθνικές εκλογές, ενώ θα δώσουν και τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης, στην περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος.

Σε αυτό το υπόρρητο και άτυπο debate που διεξάγεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των κυβερνητικών γραφείων τοποθετήθηκε με το δικό του τρόπο ο Νίκος Βούτσης την Τρίτη. «Στόχος μας είναι ο Οκτώβριος, εργαζόμαστε για εκλογές τον Οκτώβριο» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. Συνέδεσε, ωστόσο, την προσφυγή στις κάλπες με το γενικότερο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, προσθέτοντας τα εξής: «Ως προς το Κοινοβούλιο ναι, μπορούμε να πάμε μέχρι Οκτώβριο. Ως προς την οικονομία, την Ευρώπη και τα αποτελέσματα του Μαΐου (ευρωεκλογές/ αυτοδιοικητικές) είναι παράγοντες του μεγάλου κάδρου που προφανώς όλοι σκέφτονται και κάνουν τις κινήσεις του. Πάντως σίγουρα δεν υπάρχει κανένα σενάριο για να γίνουν εκλογές πριν από τις πρώτες εκλογές για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Εργαζόμαστε για την εξάντληση της τετραετίας. Εμείς ως Βουλή που είμαστε υποχρεωμένοι και η κυβέρνηση κατά τον πρωθυπουργό που θέλει να κάνει κάτι τέτοιο και κατά το Σύνταγμα. Θα δούμε…».

Η κάθε μία από τις δύο γραμμές αναφορικά με το χρόνο των εκλογών έχει τα δικά της βάσιμα επιχειρήματα. Οι “υπερασπιστές του Οκτωβρίου” υποστηρίζουν ότι ο πολιτικός χρόνος μέχρι τότε είναι πυκνός κάτι που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να χαράξει μια συνεκτική και μεσοπρόθεσμη στρατηγική, χωρίς να “άγεται και να φέρεται” από την τροπή που παίρνουν τα γεγονότα της επικαιρότητας. Έτσι, θα μπορούσε να ξεδιπλώσει μια στρατηγική σε κάποιο βάθος χρόνου που θα επενδύει στη θετική οικονομική ατζέντα αλλά και τη σκανδαλολογία, ενώ θα κορυφωθεί με τις εξαγγελίες που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2019 στη ΔΕΘ. Τα παραπάνω, λένε οι υποστηρικτές της άποψης αυτής, θα ενισχύσουν τον διλημματικό χαρακτήρα της ψήφου στις εθνικές εκλογές. Στα επιχειρήματα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η πολιτική εκτίμηση που γίνεται από ορισμένους για τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι ευρωεκλογές στο πολιτικό σκηνικό όχι μόνο της Ελλάδας αλλά γενικότερα της Ευρώπης. Έτσι, αναφέρουν αυτές οι εκτιμήσεις, μια άνοδος των λαϊκιστικών ή και ακροδεξιών ψήφων στις ευρωεκλογές, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα προοδευτικό μέτωπο.

Οι “θιασώτες του Μαΐου”, από την άλλη, επιμένουν ότι εάν προτιμηθεί ο Οκτώβριος, η κυβέρνηση διατρέχει τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί σε ένα καθοδικό σπιράλ, εφόσον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείξει μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ. Ο ίδιος ακριβώς κίνδυνος υπάρχει και για τις αυτοδιοικητικές κάλπες, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, τα πράγματα δεν δείχνουν ιδιαίτερα ευοίωνα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουν δε το παράδειγμα του κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση του οποίου δεν ανέκαμψε ποτέ μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Τονίζουν ακόμη ότι οι άλλες τρεις κάλπες που θα στηθούν θα λειτουργήσουν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για τις εθνικές κάλπες, ενώ προσθέτουν πως θετικά αναμένεται να λειτουργήσει και το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Τέλος, υπογραμμίζουν ότι θετικά θα συμβάλει και το γεγονός ότι οι εκλογικοί μηχανισμοί των άλλων κομμάτων θα είναι πολυδιαπσπασμένοι.

Οι πρόσφατες κινήσεις του Μαξίμου, πάντως, που είχαν ως στόχο να θωρακιστεί η κυβέρνηση από τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «πλειοψηφίας-κουρελού», δείχνουν αρχικά μια πρόθεση εξάντλησης της τετραετίας. Ή τουλάχιστον της διατήρησης της δυνατότητας εξάντλησής της. Την ίδια στιγμή, o Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να αντιλαμβάνεται την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας σαν το «προσωπικό του στοίχημα». Ο πρωθυπουργός, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, δηλώνει ότι ο στόχος είναι ο Οκτώβριος, ενώ δείχνει να εκτιμά ότι εάν η κυβέρνηση φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο αυτό θα συνιστά από μόνο του ένα επίτευγμα, μια ένδειξη σταθερότητας σε μια πολιτική ατμόσφαιρα η οποία τα τελευταία χρόνια χαρακτηριζόταν από ρευστότητα.

Η αντίστροφη όψη του νομίσματος βεβαίως είναι η δημιουργία μιας εικόνας στους πολίτες ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία. Και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μόνο κολακευτικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν... Ακόμη, όπως έχει δείξει και στο παρελθόν, ο πρωθυπουργός αρέσκεται στο να χρησιμοποιεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και ως γνωστόν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αποτελούν ένα τέτοιο πολιτικό χαρτί.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω αποτελούν σχέδια επί χάρτου, πολιτικές εκτιμήσεις και αρχικές εισηγήσεις. Στο τέλος της ημέρας, η πολιτική πραγματικότητα μπορεί να τα ανατρέψει άρδην. Και σε αυτό το πλαίσιο, πολλά θα κριθούν από το πόσο ευθραυστη ή όχι είναι η κοινοβουλευτική ισορροπία των 145 + 6 που έχει πετύχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Ήδη ένα πρώτο ανησυχητικό κρούσμα ήρθε τις τελευταίες ημέρες από τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Απομένει να φανεί εάν αυτό θα έχει συνέχεια…

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 15:47

Οι εξηγήσεις Μητσοτάκη για τη δήλωση Γεραπετρίτη για τις κλίνες ΜΕΘ και τους "περισσότερους νεκρούς"

Κάλυψη στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη δήλωσή του για τις κλίνες ΜΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 25 Νοε 2020 | 08:01

Πορείες Πολυτεχνείου: Η Κρατική Ασφάλεια αρχίζει έρευνα για τους Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη - Ζητά ονόματα βουλευτών

Η παραγγελία για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έφθασε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

«ΖΗΤΑΕΙ ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» 24 Νοε 2020 | 20:58

Απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Πλειοδοσία για όλα η αντιπολιτευτική συνταγή του

Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα μας και ο υπόλοιπος κόσμος, οι πολίτες ζητούν λιγότερο λαϊκισμό και περισσότερη σοβαρότητα, αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας.

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 24 Νοε 2020 | 18:35

Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: "Η κυβέρνηση είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας"

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 23 Νοε 2020 | 18:55

Βουλή: Κόντρα Σκουρλέτη - Βρούτση για την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για Τσίπρα, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα

Κόντρα Σκουρλέτη - Βρούτση για την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για Τσίπρα, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα για το Πολυτεχνειο

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΗΛΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ 23 Νοε 2020 | 16:13

Ερευνα Εισαγγελέα για τη διαδήλωση του ΚΚΕ στο Πολυτεχνείο και τα "happening" Τσίπρα και Βαρουφάκη

Ερευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τις διαδηλώσεις και τις τελετές την ημέρα του Πολυτεχνείου

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 23 Νοε 2020 | 13:42

Επίσκεψη Τσίπρα στο "Γεννηματάς": Η χώρα βιώνει μια τραγωδία και η κυβέρνηση δεν ενισχύει το ΕΣΥ [εικόνες]

"Το ΕΣΥ είναι ένα βήμα πριν τα όρια του, οφείλουμε να το στηρίξουμε ουσιαστικά", είπε μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 20 Νοε 2020 | 23:05

Αιχμηρή απάντηση Πέτσα στον Τσίπρα: "Έχει ταυτιστεί με τα ψέματα, τα fake news και την επιπολαιότητα"

Νέα πολιτική κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις δαπάνες στην υγεία - Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα.

«ΦΕΡΕΙ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ» 20 Νοε 2020 | 19:52

Τσίπρας: Εγκληματικά ανίκανη και ιδεοληπτική η κυβέρνηση για να διαχειριστεί την πανδημία

"H κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη στη συνείδηση των πολιτών", δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 20 Νοε 2020 | 17:22

Παρατηρητήριο Fake news της ΝΔ: "Στημένη" η φωτογραφία με τα παιδιά στο καφενείο της Ηλείας

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τον κοινοτάρχη για Fake news κατ' εντολήν της Κουμουνδούρου

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ 19 Νοε 2020 | 22:07

ΝΔ: 15 λάπτοπ στους μαθητές στην Πεύκη Ηλείας - Αιχμές για τον Τσίπρα και τον κοινοτάρχη

Στην αντεπίθεση η ΝΔ για τη δήλωση Τσίπρα αναφορικά με τη φωτογραφία παιδιών που κάνουν μάθημα σε καφενείο.