Στο μυαλό του Τσίπρα: Τα τρία σενάρια για τις εθνικές εκλογές

Τα ερωτήματα που απασχολούν το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου.

Στο μυαλό του Τσίπρα: Τα τρία σενάρια για τις εθνικές εκλογές

Τον πρώτο ή τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης; Μήπως θα πρέπει να εξαντλήσουμε τα συνταγματικά περιθώρια; Τι θα πράξει τελικά ο Πάνος Καμμένος; Μία ή πολλαπλές κάλπες; Οι πολίτες θα προλάβουν να αντιληφθούν τις παροχές; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου που σταθμίζει όλους τους παράγοντες πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ωστόσο, τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι με το μέρος της κυβέρνησης, Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιθυμούσε να ολοκληρώσει την τετραετία αλλά ο Πάνος Καμμένος και η στάση του απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών είναι πιθανόν να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις. Ένας ακόμη αρνητικό σημείο είναι οι δημοσκοπήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι από τη ΝΔ με σημαντική διαφορά.

«Ξορκίζοντας» τις πρόωρες εκλογές

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση επιμένει με παρεμβάσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης στο Μαξίμου την παραμονή της πρωτοχρονιάς, και ερωτηθείς για το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαριτολογώντας ότι «ψάχνουμε ημερομηνία τον Οκτώβρη».

Την Τετάρτη ήταν η σειρά του κυβερνητικού εκπροσώπου να επαναλάβει την ίδια θέση. Μιλώντας στο ρ/φ του news 24/7, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε πως πιθανή αποχώρηση στελεχών των ΑΝΕΛ λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα επηρεάσει την ολοκλήρωση της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης. Σημείωσε δε με νόημα ότι σε μια τέτοια περίπτωση, «θα έχουμε μια κυβέρνηση όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, - θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή».

Επειδή όμως, ως γνωστόν, στην πολιτική τίποτα δεν είναι βέβαιο μέχρι να γίνει, ιδού τα τρία πιθανά σενάρια για να στήθούν κάλπες και οι διαφορετικές εισηγήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του πρωθυπουργού για εκλογικό αιφινιδιασμό.

Κερδίζει έδαφος ο Μάρτιος

Όλα δείχνουν πως το Μακεδονικό θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Στην περίπτωση που δεν υπάρξουν απρόοπτα στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στα Σκόπια για τις συνταγματικές αλλαγές, τότε το "μπαλάκι" πέφτει στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής, όλα είναι ανοιχτά για το πότε θα έρθει η συμφωνία προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται το σενάριο του Ιανουαρίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ψηφοφορία θα γίνει στην ώρα της, δεν έχω αποφασίσει ακόμη εάν θα έρθει νωρίτερα από τον Μάρτη». Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε ακόμη και για όσα γράφονται αναφορικά με την καθυστέρηση της ψήφισης του πρωτοκόλλου ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ τα οποία και χαρακτήρισε ανοησίες. Όπως σημείωσε η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κύρωση του πρωτοκόλλου θα έχει διαφορά λίγων ημερών για τεχνικούς λόγους

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην δεσμεύεται χρονικά για το πότε θα φέρει τη συμφωνία στην Βουλή, ωστόσο οι πιέσεις από την αντιπολίτευση, οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν από πολίτες που διαφωνούν με την συμφωνία αλλά και η αρνητική στάση του Πάνου Καμμένου, δεν θα αφήσουν πολλά περιθώρια στον πρωθυπουργό για καθυστερήσεις. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και την πρόταση μομφής που αναμένεται να καταθέσει η ΝΔ προκειμένου να μπλοκάρει τις διαδικασίες και να φέρει σε δύσκολη θέση τον κυβερνητικό εταίρο.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να θελήσει, μετά το αποτέλεσμα της κύρωσης της συμφωνίας, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο. Κυβερνητικά στελέχη που στηρίζουν την συγκεκριμένη εκλογική στρατηγική εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των παροχών θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ εάν περάσει το Μακεδονικό από την Βουλή με περισσότερους από 151 βουλευτές τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει ενισχυμένος από αυτή την διαδικασία.

Φαβορί ο Μάιος

Παρά το γεγονός ότι "φουντώνουν" συνεχώς τα σενάρια για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο, τις περισσότερες πιθανότητες προκειμένου να στηθούν κάλπες για τις εθνικές εκλογές εξακολουθεί να έχει ο Μάιος. Άλλωστε τον ίδιο μήνα της άνοιξης θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές. Τα περισσότερα στελέχη εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης καθώς οι πολλαπλές κάλπες που θα στηθούν θα θολώσουν το πολιτικό στίγμα, ενώ παράλληλα ελπίζουν πως με την αύξηση της πόλωσης θα αυξηθεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Επίσης τα κυβερνητικά στελέχη στις εισηγήσεις τους υποστηρίζουν πως στις τέσσερις κάλπες που θα στηθούν θα δοθεί η ευκαιρία στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους προς την κυβέρνηση.

Δεν αποκλείεται μάλιστα την πρώτη Κυριακή να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και την δεύτερη Κυριακή οι εθνικές εκλογές και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών. Το σενάριο αυτό μπορεί και να αλλάξει φέρνοντας την πρώτη Κυριακή τις εθνικές εκλογές. Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη θα έχει προηγηθεί το Πάσχα και θα έχουν ολοκληρωθεί και οι παροχές της κυβέρνησης με τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Απομακρύνεται ο Οκτώβριος;

Το ενδεχόμενο της εξάντλησης της τετραετίας ολοένα και απομακρύνεται καθώς ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως δύσκολα θα αντέξει μια κυβέρνηση «ανοχής» στην περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ.

Ακόμα όμως και αν μπορούσε συνεχίσει ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι το φθινόπωρο, αυτό ίσως θα ήταν μία κίνηση υψηλού ρίσκου. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κέρδιζε πολιτικό χρόνο με στόχο να κλείσει την δημοσκοπική ψαλίδα, όμως μια ήττα στις ευρωεκλογές θα δημιουργούσε μια κατάσταση δύσκολα αναστρέψιμη για το κυβερνών κόμμα. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που κάνει τον πρωθυπουργό να σκέφτεται να προκηρύξει εκλογές νωρίτερα...

ΦΩΤΟ: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 28 Σεπ 2020 | 15:14

Τσίπρας: Τώρα που φουντώνει η οργή των πολιτών, δίνετε λεφτά στα κανάλια για να αποκρύψουν την πραγματικότητα

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει επιπλέον 2 εκατ. στα κανάλια για την προβολή μηνυμάτων για την πανδημία, ενώ υποχρεούνται να τα προβάλλουν δωρεάν.

"ΦΕΟΥΔΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ" 28 Σεπ 2020 | 13:09

Καρφιά Κοντονή κατά Τσίπρα: Έχουμε φαινόμενα αρχηγισμού - Τα προβλήματα δεν λύνονται με πειθαρχικά

Ο κ. Κοντονής σε συνέντευξή του τόνισε πως υπάρχουν φέουδα μέσα στο κόμμα, ενώ σημείωσε πως τα προβλήματα δεν λύνονται με πειθαρχικά.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 28 Σεπ 2020 | 12:52

Ηλιόπουλος: Ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ

Η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 28 Σεπ 2020 | 12:40

Βούτσης: "Ούτε κατά διάνοια" ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ - Δε νομίζω ότι είναι διχαστικό το κλίμα

"Πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης", που αποποιείται τις ευθύνες του, χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Βούτσης.

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΣΚΙΤΣΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ 28 Σεπ 2020 | 12:13

Αρπάχτηκαν στον αέρα Μπογδάνος - Γιαννούλης: "Ακροδεξιό απολειφάδι" - "Είστε συνεργάτες της Χρυσής Αυγής"

Απίστευτοι χαρακτηρισμοί ανάμεσα στον Κ. Μπογδάνο της ΝΔ και τον Χρήστο Γιαννούλη του ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψει. Το σκίτσο που δείχνει μαθητές σαν πίθηκους.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 26 Σεπ 2020 | 19:13

ΣΥΡΙΖΑ: "Μια κυβέρνηση που επιλέγει να κατηγορεί τους πολίτες, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα"

"Πολύ γρήγορα θα φανεί ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη αυτή την κυβέρνηση", τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 53 26 Σεπ 2020 | 11:15

Καζάνι που "βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας στο εσωκομματικό "αντάρτικο"

Το πραγματικό "μπρα ντε φερ" είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ» 25 Σεπ 2020 | 16:51

Πέτσας σε ΣΥΡΙΖΑ: Βγάλτε το κεφάλι από την άμμο, υπάρχει παγκόσμια έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού

Σε στρουθοκαμηλισμό απέδωσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ «ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ» 25 Σεπ 2020 | 16:01

Οι νέες "βόμβες" Καλογρίτσα κάνουν άνω κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ - Η απάντηση Παππά

Στους ισχυρισμούς του Χρ. Καλογρίτσα για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών απάντησε ο Νίκος Παππάς.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 25 Σεπ 2020 | 15:11

Ξαναχτύπησε η Ζαννέτ Τσίπρα μετά την επίθεση σε Τσακαλώτο: "Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, δικές μου οι απόψεις"

Σε νέα ανάρτησή η Ζαννέτ Τσίπρα τονίζει ότι "δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, οι απόψεις μου εκφράζουν εμένα αποκλειστικά".

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.