Στο μυαλό του Τσίπρα: Τα τρία σενάρια για τις εθνικές εκλογές

Τα ερωτήματα που απασχολούν το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου.

Στο μυαλό του Τσίπρα: Τα τρία σενάρια για τις εθνικές εκλογές

Τον πρώτο ή τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης; Μήπως θα πρέπει να εξαντλήσουμε τα συνταγματικά περιθώρια; Τι θα πράξει τελικά ο Πάνος Καμμένος; Μία ή πολλαπλές κάλπες; Οι πολίτες θα προλάβουν να αντιληφθούν τις παροχές; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου που σταθμίζει όλους τους παράγοντες πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ωστόσο, τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι με το μέρος της κυβέρνησης, Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιθυμούσε να ολοκληρώσει την τετραετία αλλά ο Πάνος Καμμένος και η στάση του απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών είναι πιθανόν να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις. Ένας ακόμη αρνητικό σημείο είναι οι δημοσκοπήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι από τη ΝΔ με σημαντική διαφορά.

«Ξορκίζοντας» τις πρόωρες εκλογές

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση επιμένει με παρεμβάσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης στο Μαξίμου την παραμονή της πρωτοχρονιάς, και ερωτηθείς για το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαριτολογώντας ότι «ψάχνουμε ημερομηνία τον Οκτώβρη».

Την Τετάρτη ήταν η σειρά του κυβερνητικού εκπροσώπου να επαναλάβει την ίδια θέση. Μιλώντας στο ρ/φ του news 24/7, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε πως πιθανή αποχώρηση στελεχών των ΑΝΕΛ λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα επηρεάσει την ολοκλήρωση της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης. Σημείωσε δε με νόημα ότι σε μια τέτοια περίπτωση, «θα έχουμε μια κυβέρνηση όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, - θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή».

Επειδή όμως, ως γνωστόν, στην πολιτική τίποτα δεν είναι βέβαιο μέχρι να γίνει, ιδού τα τρία πιθανά σενάρια για να στήθούν κάλπες και οι διαφορετικές εισηγήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του πρωθυπουργού για εκλογικό αιφινιδιασμό.

Κερδίζει έδαφος ο Μάρτιος

Όλα δείχνουν πως το Μακεδονικό θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Στην περίπτωση που δεν υπάρξουν απρόοπτα στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στα Σκόπια για τις συνταγματικές αλλαγές, τότε το "μπαλάκι" πέφτει στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής, όλα είναι ανοιχτά για το πότε θα έρθει η συμφωνία προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται το σενάριο του Ιανουαρίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ψηφοφορία θα γίνει στην ώρα της, δεν έχω αποφασίσει ακόμη εάν θα έρθει νωρίτερα από τον Μάρτη». Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε ακόμη και για όσα γράφονται αναφορικά με την καθυστέρηση της ψήφισης του πρωτοκόλλου ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ τα οποία και χαρακτήρισε ανοησίες. Όπως σημείωσε η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κύρωση του πρωτοκόλλου θα έχει διαφορά λίγων ημερών για τεχνικούς λόγους

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην δεσμεύεται χρονικά για το πότε θα φέρει τη συμφωνία στην Βουλή, ωστόσο οι πιέσεις από την αντιπολίτευση, οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν από πολίτες που διαφωνούν με την συμφωνία αλλά και η αρνητική στάση του Πάνου Καμμένου, δεν θα αφήσουν πολλά περιθώρια στον πρωθυπουργό για καθυστερήσεις. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και την πρόταση μομφής που αναμένεται να καταθέσει η ΝΔ προκειμένου να μπλοκάρει τις διαδικασίες και να φέρει σε δύσκολη θέση τον κυβερνητικό εταίρο.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να θελήσει, μετά το αποτέλεσμα της κύρωσης της συμφωνίας, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο. Κυβερνητικά στελέχη που στηρίζουν την συγκεκριμένη εκλογική στρατηγική εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των παροχών θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ εάν περάσει το Μακεδονικό από την Βουλή με περισσότερους από 151 βουλευτές τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει ενισχυμένος από αυτή την διαδικασία.

Φαβορί ο Μάιος

Παρά το γεγονός ότι "φουντώνουν" συνεχώς τα σενάρια για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο, τις περισσότερες πιθανότητες προκειμένου να στηθούν κάλπες για τις εθνικές εκλογές εξακολουθεί να έχει ο Μάιος. Άλλωστε τον ίδιο μήνα της άνοιξης θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές. Τα περισσότερα στελέχη εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης καθώς οι πολλαπλές κάλπες που θα στηθούν θα θολώσουν το πολιτικό στίγμα, ενώ παράλληλα ελπίζουν πως με την αύξηση της πόλωσης θα αυξηθεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Επίσης τα κυβερνητικά στελέχη στις εισηγήσεις τους υποστηρίζουν πως στις τέσσερις κάλπες που θα στηθούν θα δοθεί η ευκαιρία στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους προς την κυβέρνηση.

Δεν αποκλείεται μάλιστα την πρώτη Κυριακή να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και την δεύτερη Κυριακή οι εθνικές εκλογές και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών. Το σενάριο αυτό μπορεί και να αλλάξει φέρνοντας την πρώτη Κυριακή τις εθνικές εκλογές. Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη θα έχει προηγηθεί το Πάσχα και θα έχουν ολοκληρωθεί και οι παροχές της κυβέρνησης με τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Απομακρύνεται ο Οκτώβριος;

Το ενδεχόμενο της εξάντλησης της τετραετίας ολοένα και απομακρύνεται καθώς ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως δύσκολα θα αντέξει μια κυβέρνηση «ανοχής» στην περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ.

Ακόμα όμως και αν μπορούσε συνεχίσει ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι το φθινόπωρο, αυτό ίσως θα ήταν μία κίνηση υψηλού ρίσκου. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κέρδιζε πολιτικό χρόνο με στόχο να κλείσει την δημοσκοπική ψαλίδα, όμως μια ήττα στις ευρωεκλογές θα δημιουργούσε μια κατάσταση δύσκολα αναστρέψιμη για το κυβερνών κόμμα. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που κάνει τον πρωθυπουργό να σκέφτεται να προκηρύξει εκλογές νωρίτερα...

ΦΩΤΟ: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 22:04

Κακοκαιρία Μπάλλος - Τσίπρας: Το κράτος δεν λειτουργεί ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι

"Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει".

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 13 Οκτ 2021 | 18:08

47 χρόνια ΝΔ - Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της"

Σύσσωμη η ΝΔ έδωσε το παρών στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος - Ομιλίες Μητσοτάκη και Καραμανλή - Παρών ο Αντώνης Σαμαράς

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.

ΣΤΗ ΦΙΛΟΘΕΗ 13 Οκτ 2021 | 13:48

Εκδήλωση ενότητας για τα 47 χρόνια της ΝΔ: Ομιλίες Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή μετά από καιρό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα αναφερθούν μεταξύ άλλων και στην πορεία της κεντροδεξιάς παράταξης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 13 Οκτ 2021 | 11:48

Κρήτη: Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας

Την σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12 Οκτ 2021 | 19:47

Σκληρή κριτική ΝΔ σε Πολάκη: Διχασμός, μισαλλοδοξία και ρεβανσισμός από το alter ego του κ. Τσίπρα

"Ο κ. Πολάκης μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Νίκαια απείλησε με ρεβάνς όσους είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ" αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 12 Οκτ 2021 | 13:55

Καραμανλής: Οι ακροδεξιοί δεν έχουν θέση στη ΝΔ - Μήνυμα ενότητας η εκδήλωση της Τετάρτης

"Δεν ανήκουν οι ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία", δήλωσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΕΡ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 12 Οκτ 2021 | 07:25

Ρελάνς της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει διεύρυνση της Εξεταστικής για τις δημοσκοπήσεις από το 2015

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την διερεύνηση της υπόθεσης που θα ερευνήσει η Εξεταστική από το 2015, δηλαδή από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 11 Οκτ 2021 | 20:12

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτικό "ναι" με 75,2% για τη συμφωνία με Γαλλία - Μπροστά με 12,8% η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος Τσίπρα η καταψήφιση της συμφωνίας - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Οκτ 2021 | 19:34

Τάσος Κουράκης: Έγινε η πολιτική κηδεία - Παρών ο Αλέξης Τσίπρας με κόκκινο τριαντάφυλλο [εικόνες]

Με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, ο Αλέξης Τσίπρας παρέστη στην πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη.