Follow us

Στο podcast του προέδρου της Microsoft ο Μητσοτάκης: Έχουμε βάλει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά

Στο πλαίσιο της συζήτησής τους μίλησαν για τις αλλαγές που έχουν γίνει στη χώρα μας λόγω της οικονομικής ανάκαμψης που συντελείται μετά από μια δεκαετία ύφεσης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στο podcast "Tools and Weapons", ως καλεσμένος του προέδρου της Microsoft, Μπραντ Σμιθ.

Στο πλαίσιο της συζήτησής τους μίλησαν για τις αλλαγές που έχουν γίνει στη χώρα μας λόγω της οικονομικής ανάκαμψης που συντελείται μετά από μια δεκαετία ύφεσης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και όπως επεσήμανε εισαγωγικά ο Μπραντ Σμιθ, για "τη φιλοδοξία της Ελλάδας να συντηρήσει, με ψηφιακά εργαλεία, αρχαίους χώρους πολιτισμού και για την προσπάθεια που χρειάζεται ώστε να προστατευτεί μία από τις παλαιότερες και καλύτερες συνεισφορές της Ελλάδας: η ίδια η δημοκρατία".

Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Μπραντ Σμιθ:

Μπραντ Σμιθ: Είμαι ο Μπραντ Σμιθ, και αυτό είναι το "Tools and Weapons". Σε αυτό το podcast συνομιλώ με ηγέτες που βρίσκονται στο "σταυροδρόμι" μεταξύ των υποσχέσεων και των κινδύνων της ψηφιακής εποχής. Θα διερευνήσουμε τον ρόλο της τεχνολογίας στον κόσμο, καθώς αναζητούμε νέες λύσεις για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αντίληψη για τη χώρα και η εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες, στην Ελλάδα, στις ικανότητές μας να τα πάμε πολύ καλύτερα, έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Διαβάστε Επίσης

Μπραντ Σμιθ: Αυτός που ακούσατε είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Οι δυο μας είχαμε την ευκαιρία να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε πρόσφατα, στην Αθήνα. Είναι μια συναρπαστική περίοδος για να πάει κανείς στην Ελλάδα. Ύστερα από μια δεκαετία ύφεσης, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φέρει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη. Παρά τις αντιξοότητες και την ύφεση στην Ευρώπη, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται φέτος κατά περίπου 6% και η ψηφιακή τεχνολογία έχει διαδραματίσει αδιαμφισβήτητο ρόλο. Πιστεύω ότι θα μπορούσε εύλογα να πει κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι όντως ένας πρωθυπουργός του 21ου αιώνα.

Χρησιμοποίησε την ψηφιακή τεχνολογία ως κινητήρια δύναμη, όχι μόνο για την οικονομική ανάκαμψη αλλά και για έναν ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και για τον αναπτυσσόμενο τεχνολογικό της τομέα. Και εστιάζει στο πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία προκειμένου να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι απλοί πολίτες συναλλάσσονται με το κράτος.

Σε αυτό το podcast θα συζητήσουμε για τη φιλοδοξία της Ελλάδας να συντηρήσει, με ψηφιακά εργαλεία, αρχαίους χώρους πολιτισμού και για την προσπάθεια που χρειάζεται ώστε να προστατευτεί μία από τις παλαιότερες και καλύτερες συνεισφορές της Ελλάδας: η ίδια η δημοκρατία. Ακολουθεί η συνομιλία μου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο "Tools And Weapons".

Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι υπέροχο που βρίσκομαι μαζί σας, εδώ στην Αθήνα. Οδεύουμε προς το τέλος του 2022. Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά. Είχατε μια σειρά από πολύ επιτυχημένα χρόνια στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ξεκινήσω με αυτό. Εμείς στη Microsoft ήμασταν σε θέση να συνειδητοποιήσουμε μάλλον πριν από κάποιους άλλους πόσο αξιοσημείωτη ήταν η οικονομική ανάταση εδώ στην Ελλάδα. Ήσασταν στο επίκεντρο αυτής της οικονομικής ανάτασης. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το τι συνετέλεσε σε αυτό, τι βλέπετε εδώ και πώς σκέφτεστε το μέλλον;

Διαβάστε Επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, σε ευχαριστώ, Μπραντ, για την ευκαιρία να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Πράγματι, θυμάμαι όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν τρία χρόνια και παρουσίαζα τα σχέδιά μας για την Ελλάδα σε μια περίοδο που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να πείσουμε τους συνομιλητές μας, επειδή η Ελλάδα ήταν ακόμα στη φάση εξόδου από μια δεκαετή κρίση, με πολλή αρνητική δημοσιότητα, άλλοτε δικαιολογημένα κι άλλοτε αδικαιολόγητα.

Ήμασταν μια νέα κυβέρνηση, είχαμε έρθει στα πράγματα υποσχόμενοι να βάλουμε την Ελλάδα σε μία διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά και να εφαρμόσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε περισσότερο πλούτο για τους πολίτες μας και με δίκαιο τρόπο. Τρία χρόνια μετά, είμαστε ικανοποιημένοι: η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να προσεγγίσει το 6% και εξακολουθούμε να προσδοκούμε ισχυρή ανάπτυξη το 2023.

Παρ' όλες τις αντιξοότητες, έχουμε μειώσει το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, σαφώς ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Βρισκόμαστε στην κορυφή των μετρήσεων όσον αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα πάμε πολύ καλά στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που προσελκύουν ξένα κεφάλαια. Κάνουμε πολλά στον ψηφιακό τομέα. Είμαι σίγουρος ότι θα το συζητήσουμε λίγο αργότερα. Είμαστε πρωτοπόροι στην ενεργειακή μετάβαση. Ο γεωπολιτικός μας ρόλος, λόγω της Ουκρανίας και λόγω της κρίσης του φυσικού αερίου, έχει ενισχυθεί. Θα έλεγα ότι η εικόνα της χώρας και η εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες, εδώ στην Ελλάδα, στις ικανότητές μας να τα πάμε πολύ καλύτερα, έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Μπραντ Σμιθ: Είναι πράγματι αξιοσημείωτο. Τα καλά νέα, νομίζω, είναι ότι πλέον αυτό είναι ευρέως γνωστό. Αναφερθήκατε στο ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας. Νομίζω ότι ήσασταν ένας από τους πρώτους πρωθυπουργούς που αναγνώρισε ότι έπρεπε να ενισχύσετε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και της ίδιας της διοίκησης. Υιοθετήσατε και το Κοινοβούλιο υποστήριξε, τον Σεπτέμβριο του 2020, μια πολιτική που έδινε προτεραιότητα στο cloud. Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς οδηγηθήκατε σε αυτό και για το πώς κατευθύνατε προς τα εκεί και τη χώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ενδιαφέρον, γιατί είχα την ευκαιρία στο παρελθόν να υπηρετήσω ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το 2013, 2014. Την εποχή εκείνη συνειδητοποίησα ότι το χαρτοφυλάκιό μου αφορούσε την ψηφιακή διακυβέρνηση μόνο κατ' όνομα. Δεν είχα τα εργαλεία για να προωθήσω τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Οπότε σκέφτηκα ότι αν μου δινόταν κάποτε η ευκαιρία θα το κάναμε διαφορετικά. Έτσι, δημιουργήσαμε ένα υπουργείο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό με πολύ ευρείες αρμοδιότητες. Έχει στην κατοχή του όχι μόνο δεδομένα αλλά και διαδικασίες, επειδή δεν αρκεί να συγκεντρώσουμε τα δεδομένα και να κάνουμε τις βάσεις δεδομένων να "επικοινωνούν" μεταξύ τους, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα γραφειοκρατία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, λοιπόν, πρέπει να συμβαδίζει με μία αξιολόγηση για τον προσδιορισμό των περιττών και αχρείαστων διαδικασιών. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και του κράτους τα τελευταία τρία χρόνια. Το gov.gr ήταν μια επανάσταση για τους Έλληνες που ήταν πάντα συνηθισμένοι στην ιδέα ότι απαιτείται η φυσική παρουσία τους για τις συναλλαγές με το κράτος, ακόμα και για να βεβαιωθεί το γνήσιο της υπογραφής τους ή να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση. Τώρα, όλα αυτά μπορούν να γίνουν ψηφιακά.

Δώσαμε μεγάλη έμφαση στο ψηφιακό σκέλος της Υγείας. Επίσης, η πανδημία COVID αποτέλεσε ευκαιρία ώστε να το κάνουμε αυτό και πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια δράσης για ένα πλήρως ψηφιακό κράτος. Έχει μεγάλη απήχηση στη νεότερη γενιά, η οποία γνωρίζει πολύ καλύτερα την ψηφιακή τεχνολογία. Τώρα, βέβαια, έχουμε τις επόμενες προκλήσεις.

Μπραντ Σμιθ: Όταν ήρθα στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2020 και ανακοινώσαμε από κοινού ότι η Microsoft θα κατασκευάσει μεγάλα data centers, εδώ στην Ελλάδα, ανακοινώσαμε επίσης ένα πρόγραμμα απόκτησης δεξιοτήτων για 100.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εργαζόμενων στην δημόσια διοίκηση. Έχουμε διανύσει πάνω από το ένα τρίτο της διαδρομής. Πώς βλέπετε τις προκλήσεις όσον αφορά τις δεξιότητες για την ψηφιακή τεχνολογία στην Ελλάδα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτα απ' όλα, είναι κάτι παντελώς διαφορετικό από την παραδοσιακή εκπαίδευση. Πάντα είχαμε την αντίληψη ότι αποφοιτείς από το λύκειο, πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο για τέσσερα ή πέντε χρόνια και παίρνεις το πτυχίο σου. Το πεδίο της κατάρτισης λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Είναι κάτι πολύ πιο συμπυκνωμένο, πολύ περισσότερο επικεντρωμένο στα αποτελέσματα, στην πιστοποίηση, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι αποκτούν πραγματικά τις δεξιότητες που ζητά η αγορά. Και, φυσικά, δεν μπορούμε απλά να το σχεδιάσουμε εν κενώ. Πρέπει να μιλήσουμε με τους αποδέκτες και είναι οι άνθρωποι που θέλουν να αποκτήσουν δεξιότητες και οι εταιρείες που θα τους προσλάβουν. 'Αρα, πρέπει να υπάρχει πολύ πιο στενή διασύνδεση μεταξύ αυτού που κάνουμε και αυτού που πραγματικά ζητά η αγορά.

Το καλό είναι ότι διαθέτουμε πολλούς πόρους από ευρωπαϊκά κονδύλια για να το κάνουμε. Έχουμε πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους που, πιστεύω, θέλουν να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους.

Για παράδειγμα, έχουμε πολλούς αποφοίτους STEM (επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά). Αν στο παρελθόν ήθελες, στην Ελλάδα, να πάρεις πτυχίο στα μαθηματικά, στη χημεία ή στη φυσική, μάλλον θα ήθελες να διδάξεις φυσική σε ένα σχολείο. Ωστόσο, πλέον οι θέσεις εργασίας για τη διδασκαλία φυσικής σε ένα δημόσιο σχολείο είναι πεπερασμένες. Έχεις όμως υπόβαθρο STEM. Επομένως, πώς μπορούμε να πάρουμε αυτούς που έχουν εκπαίδευση σε STEM και να τους εφοδιάσoυμε με επιπρόσθετες δεξιότητες, οι οποίες μπορούν να τους κάνουν περιζήτητους σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον; Ή πώς μπορούμε να πάρουμε, για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση που δεν έχει ιδέα για το ψηφιακό μάρκετινγκ και να της διδάξουμε τα στοιχεία που θα της επιτρέψουν να κάνει πραγματικά τη διαφορά;

Πρέπει λοιπόν να είναι προσεκτικά προσαρμοσμένο. Δεν υπάρχει μία και μόνο λύση. Και, ασφαλώς, μιλάμε για ψηφιακές δεξιότητες, όμως θα υπάρχει επίσης ανάγκη για βιωσιμότητα, δεξιότητες στις οποίες ξέρω ότι εστιάζετε ιδιαίτερα, με την Ελλάδα να είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Μεσόγειο, όπου βλέπουμε την κλιματική αλλαγή να εκτυλίσσεται ήδη. Αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο μπορείς απλώς να είσαι παρατηρητής. Φυσικά, θα συνεισφέρουμε, με βάση τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές μας, αλλά θέλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα απ' αυτά που μας αναλογούν, προκειμένου να συμβάλλουμε σε αυτήν την παγκόσμια συζήτηση.

Μπραντ Σμιθ: Στο απόγειο της πανδημίας, η λύση που αναδείχθηκε ως προτιμητέα από τον κλάδο της τεχνολογίας ήταν, ειλικρινά, πολύ περίπλοκη. Η ιδέα ήταν ότι θα εγκαθιστούσαμε εφαρμογές στα κινητά, οι οποίες θα τηρούσαν ένα ιστορικό των ατόμων με τα οποία ήρθε κάθε ένας σε επαφή, ώστε εάν κάποιος στη συνέχεια έβγαινε θετικός, με Covid θα ενημερωνόταν μία βάση δεδομένων και στη συνέχεια θα ενημερώνονταν οι υπόλοιποι, δίχως να αποκαλύπτονται ονόματα. Η αλήθεια όμως είναι πως αυτό ποτέ δεν έγινε αποδεκτό.

Αντιθέτως, εσείς και η ελληνική κυβέρνηση κινηθήκατε με εξαιρετική ταχύτητα, χρησιμοποιώντας μια πολύ απλούστερη και πιο αποτελεσματική τεχνολογία με γραπτά μηνύματα μέσω τηλεφώνου. Μπορείτε να μας περιγράψετε τι κάνατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Όταν εξετάσαμε τις λύσεις αυτές κοιτάξαμε ο ένας τον άλλο και είπαμε: "Αυτό δεν θα λειτουργήσει ποτέ". Είναι πραγματικά πολύ περίπλοκο. Τίθενται πολλά θέματα, θα υπήρχαν πολλά ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, θα προκαλούνταν μεγάλη σύγχυση. Επομένως, είπαμε: "Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε βασικού επιπέδου τεχνολογία για να βοηθηθούμε στην επίλυση σημαντικών πτυχών αυτού του προβλήματος;". Και αξιοποιήσαμε την τεχνολογία των SMS. "Στείλτε μας μήνυμα αν θέλετε να πάτε βόλτα τον σκύλο σας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πού είστε. Και έτσι έχουμε και την απόδειξη ότι όντως ενημερώσατε κάποιον". Αυτό ίσχυε για την περίοδο που εφαρμόζονταν οι αυστηροί περιορισμοί και λειτούργησε πολύ καλά. Ο κόσμος το αποδέχτηκε πολύ. Και, βεβαίως όταν σχεδιάσαμε τη στρατηγική μας για τον εμβολιασμό, τη σχεδιάσαμε από τη βάση ως το τέλος (bottom-up) με τρόπο ψηφιακό.

Με εξέπληξε πραγματικά όταν είδα την κόρη μου, που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και τη ρώτησα "πού είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού σου;" και μου έδειξε μια μικρή χειρόγραφη κάρτα. 'Αρχισα να γελάω. Είπα, "τι είναι αυτό;". Στην Ελλάδα όλη η διαδικασία ήταν ψηφιακή, εξ αρχής. Ήμασταν στην πρώτη γραμμή της σχεδίασης του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού της ΕΕ, που μας έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε κατά την περίοδο του Covid, καθώς αναγνώριζε την πραγματοποίηση εμβολιασμού στα κράτη-μέλη.

Μπορεί να μην είμαστε άνθρωποι της τεχνολογίας, αλλά κάποιες φορές η εφαρμογή μιας προσέγγισης κοινής λογικής, όταν επεξεργάζεσαι μια λύση και αποφασίζεις πως μπορεί τελικά να είναι πολύ περίπλοκη για ένα ήδη σύνθετο πρόβλημα, αποδίδει. Συνεπώς, ουδέποτε επιλέξαμε ένα οικοσύστημα ψηφιακής ιχνηλάτησης.

Και νομίζω πως αυτό που περιγράψατε, θα το χαρακτήριζα σχεδόν ως "διαστρωμάτωση" (layering). Βλέπεις δηλαδή πώς ζει ο κόσμος και προσθέτεις το πιο απλό "στρώμα" τεχνολογίας από πάνω.

Ακόμη ένα σημείο στο οποίο χρησιμοποιήσαμε τεχνολογία αιχμής, το 2020, ήταν όταν είπαμε: "Λοιπόν, δεν έχουμε αρκετά τεστ. Θέλουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας. Σε ποιους θα κάνουμε τεστ; Πώς θα μπορούσε να γίνει μια δειγματοληπτική επιλογή;". Επικοινωνήσαμε με κάποιους πραγματικά λαμπρούς επιστήμονες στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και αξιοποιήσαμε αυτή την τεχνολογία για να διενεργούμε στοχευμένα τεστ στους ανθρώπους που ήρθαν στη χώρα. Μάλιστα, αυτή η πρακτική παρουσιάστηκε μέχρι και στο επιστημονικό περιοδικό "Nature" ως ένα καλό παράδειγμα εφαρμογής τεχνολογίας που προωθήθηκε από μία κυβέρνηση. Ήταν μία ιδιαίτερα επεξεργασμένη προσέγγιση, η οποία απέφερε ξεκάθαρα αποτελέσματα. Είπα στην ομάδα μου: "Ποιο είναι το πρόβλημα που καλούμαστε να λύσουμε; Έχουμε Χ αριθμό τεστ και τον εικοσαπλάσιο αριθμό επισκεπτών. Μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τη διαδικασία των τεστ ώστε να γίνει πιο αποδοτική";

Μπραντ Σμιθ: Αναρωτιέμαι ποιό είναι το συμπέρασμα από όλο αυτό. Πιο συγκεκριμένα, στον κόσμο σήμερα χρειαζόμαστε ειδικούς σε ένα συγκεκριμένο τομέα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η πρόσβαση σε δεδομένα για να δούμε τι θα πρέπει να κάνουμε. Αλλά όταν πηγαίνουμε σε μία πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, έναν ολόκληρο πληθυσμό ή μια ομάδα τουριστών από όλο τον κόσμο, τότε πρέπει να κάνεις πιό απλά τα πράγματα όσον αφορά την επαφή αυτών των ανθρώπων με την τεχνολογία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, και αν δει κανείς την ιστοσελίδα μας, gov.gr, είναι εξαιρετικά απλή, έχει τα στοιχειώδη, χωρίς φανταχτερά γραφικά ή οτιδήποτε τέτοιο. Η προσέγγιση είναι: "Τι θέλετε να κάνετε; Ιδού ο τρόπος. Αυτές είναι οι οδηγίες και είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε".

Σε κάποιες περιπτώσεις αποδίδει να διαθέτεις και παραδοσιακά κανάλια εξυπηρέτησης. Τι εννοώ: όταν κάποια στιγμή καταλάβαμε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε στη σχέση του πολίτη με το κράτος, ρώτησα: "Πού έχουμε τα παράπονα"; Το 50% των παραπόνων εκείνων που απευθύνονταν στο κράτος αφορούσε τις συντάξεις ή κάποιο ζήτημα με τις συντάξεις. Είναι περίπλοκος ο υπολογισμός της σύνταξης των πολιτών. Κι έτσι χρειάστηκε να δημιουργήσουμε ένα τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης.

Επομένως, ναι, έχουμε στη διάθεσή μας την τεχνολογία αλλά κάποιες φορές αυτό που χρειάζεται είναι να μιλήσεις σε κάποιον, δεν υπάρχει υποκατάστατο -μπορεί να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στα τηλεφωνικά κέντρα μας, αλλά θα πρέπει να έχουμε επίγνωση του είδους του προβλήματος, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η τεχνολογία. Αυτή η μέθοδος ήταν απόλυτα επιτυχημένη και μας βοήθησε να μειώσουμε τα παράπονα που λαμβάνουμε από τους πολίτες.

Ωστόσο, μία άλλη παράμετρος της τεχνολογίας, την οποία δεν εκτιμά πολύς κόσμος, είναι ότι αν διασυνδέσεις τα συστήματά σου και πετύχεις την ενδοεπικοινωνία τους, τότε μπορείς να εφαρμόσεις πιο στοχευμένες δημόσιες πολιτικές.

Μπραντ Σμιθ: Πρέπει να παραδεχτώ, δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι στην κορύφωση της πανδημίας είχαμε οι δυο μας μία video conference νομίζω ήταν Απρίλιος 2020 επομένως στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Στο Seattle -που θα έλεγε κανείς είναι μία από τις "πρωτεύουσες" του τεχνολογικού τομέα- ουδείς είχε ιδέα ποια ήταν η χωρητικότητα των ΜΕΘ της περιοχής από πλευράς κλινών. Κανείς δεν ήξερε ποιος νοσηλευόταν σε ΜΕΘ και ποιος ήταν ο λόγος νοσηλείας. Δεν υπήρχε βάση δεδομένων. Και ενώ σάς το ανέφερα, εσείς κοιτάξατε τον υπολογιστή σας και είπατε: "Έχω εδώ, στην οθόνη μου, τη δυνατότητα να συγκεντρώνω δεδομένα για όλες τις κλίνες σε νοσοκομεία ανά την Ελλάδα".

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εγκαταστήσαμε μία ψηφιακή πλατφόρμα, ειδικά για την πανδημία Covid, όπου μπορούσα να ελέγχω όλα τα βασικά ποσοτικά δεδομένα. Και πιστεύω πως μόλις καταλάβαμε τη δύναμη που μάς δίνουν τα δεδομένα για να κάνουμε προβλέψεις, μετά από το πρώτο κύμα, αυτό μας βοήθησε πραγματικά. Το επιθυμητό, ουσιαστικά, είναι να διασφαλίσεις ότι είσαι σε θέση να εντείνεις την προσπάθεια όταν χρειάζεσαι κλίνες και θα πρέπει να έχεις μια εικόνα του πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Αλλά στην αρχή κανένας δεν γνώριζε.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι ότι το σύστημα υγείας ελέγχεται κεντρικά. Η χώρα έχει επτά Υγειονομικές Περιφέρειες και 120 νοσοκομεία. Επομένως, όλα τα νοσοκομεία έπρεπε να λειτουργούν βάσει κοινών κατευθυντήριων γραμμών. Ωστόσο, σας λέω με ειλικρίνεια ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που επιθυμούμε σε επίπεδο μέτρησης. Ειδικά σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, ακόμα υστερούμε σε σχέση με το επιθυμητό επίπεδο στην αξιολόγηση της ποιότητας της περίθαλψης, αλλά και στη χρήση της τεχνολογίας ως εργαλείου για τη διαφάνεια.

Μπραντ Σμιθ: Αξιοποιήσατε λοιπόν τη δύναμη της τεχνολογίας, όπως περιγράφετε, για να εκσυγχρονίσετε τη διοίκηση, να απλοποιήσετε και να βελτιώσετε τις κυβερνητικές υπηρεσίες, και να αντιμετωπίσετε την πανδημία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για κάποιους άλλους τομείς και τις σκέψεις σας για την τεχνολογία. Πρόσφατα η χώρα σας πέτυχε ένα μεγάλο ορόσημο, κατά την γνώμη μου: για ένα χρονικό διάστημα ηλεκτροδοτήσατε τη χώρα μόνο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε 10 GW εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σε 10 GW ανέρχεται και η μέγιστη κατανάλωση. Προφανώς δεν γίνεται όλη αυτή η ζήτηση να καλυφθεί σε κάθε φάση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά στις 7 Οκτωβρίου κατακτήσαμε ένα ορόσημο. Μια όμορφη, ηλιόλουστη μέρα που έπνεαν άνεμοι, μία Παρασκευή με λογική θερμοκρασία, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε ανάγκη χρήσης κλιματισμού, ούτε θέρμανσης -κάτι που συνεπάγεται σχετικά χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας- καταφέραμε για έξι ώρες να ηλεκτροδοτήσουμε ολόκληρη τη χώρα βασιζόμενοι σε ανανεώσιμες πηγές. Με αιολική και ηλιακή ενέργεια -και σε μικρό ποσοστό υδροηλεκτρική ενέργεια.

Είναι κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν, όμως αυτός είναι ο δρόμος προς το μέλλον. Και όσο μεγαλύτερη διείσδυση έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο περισσότερο θα πλησιάσουμε αυτή την πραγματικότητα. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως ότι στο μεσοδιάστημα θα χρειαστούμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Επικρατούσε μία πλάνη στο πράσινο κίνημα: ότι θα μπορούσαμε να περάσουμε από τον άνθρακα και το πετρέλαιο στην αιολική και ηλιακή ενέργεια ανοίγοντας έναν διακόπτη. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Θα χρειαστούμε ορυκτά καύσιμα στο ορατό μέλλον. Θα πρέπει να είναι το φυσικό αέριο. Θα πρέπει να είμαστε όσο πιο επαρκείς γίνεται σε αέριο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Και ταυτόχρονα να αντιληφθούμε πως η επίσπευση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι η λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λύση με βάση οικονομικά και γεωπολιτικά κριτήρια. Γιατί ουδείς μπορεί να μας στερήσει τον ήλιο και τον άνεμό μας. Ο κ. Putin δεν μπορεί να "κλείσει την παροχή".

Επομένως υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους έχει νόημα να αυξήσουμε ιδιαίτερα την επένδυση στις ΑΠΕ. Και αυτό, ασφαλώς, συνεπάγεται την υπέρβαση διαφόρων εμποδίων. Στο θέμα της αδειοδότησης, θα πρέπει να βελτιστοποιήσουμε τη διαδικασία. Και θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ως προς τις περιοχές όπου θα επιτρέπεται ή δεν θα επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων. Είμαι, λοιπόν, σαφώς υπέρ του προσδιορισμού κατάλληλων περιοχών. 'Αρα, αντί να έχουμε διάσπαρτες ανεμογεννήτριες ανά την Ελλάδα, δύο εδώ και τρεις εκεί, ας επιλέξουμε δέκα μέρη όπου έχουμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, όπου τα δίκτυα είναι εγκατεστημένα και όπου πραγματικά μπορούμε να επιταχύνουμε.

Για παράδειγμα, στο θέμα της αδειοδότησης, είπαμε πως δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες σε ψηλά βουνά, καθώς αυτό θα ερχόταν σε σύγκρουση με το φυσικό οικοσύστημα. Έχουμε αρκετό χώρο ώστε να εγκαταστήσουμε ανεμογεννήτριες σε άλλα σημεία. Το δεύτερο θέμα, βεβαίως, είναι το δίκτυο. Πιστεύω πως οι επενδύσεις σε δίκτυα θα είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας από τα σημεία όπου γίνεται η παραγωγή. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό. Επομένως, τα δίκτυα και η διασυνδεσιμότητα, με τις ευρωπαϊκές αγορές επίσης, θα είναι εξαιρετικά σημαντικά, ιδίως αν θέλουμε να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας ενέργειας -κάτι που όντως θα πρέπει να γίνουμε. Ή αν θέλουμε να εισάγουμε ενέργεια από την Αφρική, η οποία διαθέτει πολύ φθηνή ηλιακή ενέργεια, ώστε μετά να τη μεταφέρουμε σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης οι οποίες δεν έχουν το ίδιο επίπεδο αποδοτικότητας στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Μπραντ Σμιθ: Βλέπετε λοιπόν ότι η τεχνολογία, προφανώς σε διασταύρωση με τη δημόσια πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής για την ηλεκτρική ενέργεια, της πολιτικής για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα συνεχίσει να οδηγεί την Ελλάδα προς το μέλλον. Υπάρχουν επίσης κάποια πράγματα σχετικά με την Ελλάδα, η οποία νομίζω έχει απαράμιλλη συνεισφορά στον κόσμο επί χιλιετίες, κυριολεκτικά. Και θα ήθελα να σάς ρωτήσω για τις σκέψεις σας σχετικά με την τεχνολογία σε αυτό το πλαίσιο.

Εσείς και εγώ είχαμε, προφανώς, την ευκαιρία σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο να συνομιλήσουμε αλλά και να συνεργαστούμε για το πώς χρησιμοποιεί κανείς τη νέα ψηφιακή τεχνολογία, όχι μόνο για να διατηρήσει αλλά και για να διευρύνει την πρόσβαση στον πολιτισμό. Μπορείτε να μιλήσετε λίγο γι' αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάναμε μαζί ένα καταπληκτικό πρότζεκτ στην Ολυμπία, που είναι ένας από τους εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους μας. Ζητήστε και από τους ακροατές που μας ακούνε να το ψάξουν, γιατί είναι μια καταπληκτική αναπαράσταση επαυξημένης πραγματικότητας του πώς ήταν η αρχαία Ολυμπία. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση από τον φορητό σας υπολογιστή. Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι, αν επισκεφθείτε τον χώρο και χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας, θα εμφανιστεί μια αναπαράσταση επαυξημένης πραγματικότητας της αρχαίας Ολυμπίας. Και είναι πραγματικά διαφωτιστικό, πιστεύω, να βιώσει κανείς αυτή την πολιτιστική εμπειρία in situ με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Ανοίγει κατ' αυτόν τον τρόπο, πραγματικά, μία εντελώς νέα διάσταση με σημαντικές ευκαιρίες για τη χώρα: για περισσότερους επισκέπτες, για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας στο πλαίσιο αυτής της διασύνδεσης πολιτισμού και επαυξημένης πραγματικότητας. Είναι συναρπαστικές οι δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία για να αναδημιουργήσουμε τον αρχαίο κόσμο.

Ασφαλώς, όμως, είναι απαραίτητο και το κατάλληλο περιεχόμενο. Χρειάζονται λοιπόν οι αρχαιολόγοι, οι ιστορικοί, χρειάζεται η συμβολή τους γιατί αυτοί είναι που ξέρουν. Και μετά χρειάζονται οι τεχνικοί για να κάνουν τη σύνθεση όλων αυτών. 'Αρα μιλάμε για έναν συναρπαστικό τρόπο να φτιάξεις ένα κράμα πολύ διαφορετικών γνωστικών πεδίων.

Αναλογιστείτε όμως τι έχει γίνει εδώ, σε αυτά τα μέρη. Αν επισκεφτεί κανείς την Ακρόπολη, αν δει τον Παρθενώνα, δεν έχει κατά νου τις μηχανικές γνώσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του. Αυτό από μόνο του -σκεφτείτε την τεχνολογία της εποχής- είναι συναρπαστικό. Δεν έχουμε μιλήσει αρκετά γι' αυτό, γιατί μιλάμε πολύ για την κλασική Ελλάδα και τις αξίες με τις οποίες προίκισε τον κόσμο, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες ήταν επίσης εξαιρετικά καινοτόμοι και επινοητικοί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της τεχνολογίας τους, είτε επρόκειτο για τεχνολογία για τον πόλεμο -πολύ γρήγορα πλοία, καινούργιου σχεδιασμού τότε- είτε επρόκειτο για τεχνολογία για τη διαβίωση ή για την ομορφιά και για τη λατρεία, όπως στην περίπτωση των ναών μας.

Μπραντ Σμιθ: Και ένα από τα πράγματα που βρίσκω πραγματικά συναρπαστικό σχετικά με το έργο που γίνεται εδώ είναι -για να το αντιπαραβάλλω λίγο με την τεχνολογική συζήτηση που έγινε το προηγούμενο διάστημα- κατά κάποιο τρόπο η φράση ή λέξη "metaverse" κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται να επισκεφθούν άλλα μέρη ενώ παραμένουν στο σπίτι τους. Και αυτό είναι σπουδαίο, μπορείς να έχεις πρόσβαση σε ένα μέρος που ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας από οπουδήποτε στον κόσμο.

Αλλά δείξατε επίσης πώς η τεχνολογία μπορεί να εμπλουτίσει την εμπειρία του να επισκέπτεσαι δια ζώσης έναν τόπο. Μπορείς να περιπλανηθείς στην Ολυμπία, να δεις τα μνημεία, να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνό σου, να δεις πώς ήταν πριν από 3.000 χρόνια, και ταυτόχρονα να μιλήσεις σε έναν ξεναγό με τον οποίο είσαι μαζί. Και αυτό αναδεικνύει, νομίζω -ειδικά για ένα μέρος όπως η Ελλάδα, ας πούμε εδώ στην Αθήνα- μια νέα πτυχή του τουρισμού που θα κάνει την επίσκεψη εδώ ακόμα πιο θελκτική από ό,τι είναι ήδη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι σημαντικό να μπορείς να βλέπεις πράγματα στο tablet, όμως δεν μπορείς να γευτείς το φαγητό σε αυτό ή να μυρίσεις τα λουλούδια ή να εκτιμήσεις πραγματικά το νόημα της εμπειρίας. Πιστεύω ότι όσο περισσότερο εξαρτιόμαστε από την τεχνολογία, τόσο περισσότερο θα υπάρχει η ανάγκη να επιστρέψουμε στις ρίζες της ανθρωπότητας και να δούμε πώς αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν.

Εκτιμώ ότι αυτό είναι που έχει να προσφέρει η Ελλάδα στον κόσμο. Και επίσης την κληρονομιά μας και τη γνώση που γεννήθηκε εδώ, η οποία αποτελεί θεμέλιο για πολλά πράγματα που γνωρίζουμε. Όχι μόνο για τα πολιτικά μας συστήματα, όχι μόνο για τη δημοκρατία, αλλά και για την επιστήμη. Είναι συναρπαστικό να βλέπεις πώς σκέφτονταν αναφορικά με αυτά τα πολύπλοκα προβλήματα και να εμπνέεσαι. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να σκεφτόμαστε αρκετά συχνά "έξω από το κουτί" και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκτεθούμε σε άλλα ερεθίσματα, με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που η τεχνολογία μπορεί να προσθέσει σε αυτό που πραγματικά υπάρχει εδώ.

Μπραντ Σμιθ: Η Ελλάδα έχει δώσει τόσα πολλά στον κόσμο. Ο κόσμος σκέφτεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το φαγητό -όπως αναφέρατε- τη φιλοσοφία, την επιστήμη. Και θα μπορούσα να πω ότι το μεγαλύτερο δώρο που έχει δώσει η Ελλάδα στον κόσμο, κατά την άποψή μου, είναι η ίδια η δημοκρατία. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την κατάσταση της δημοκρατίας, την υγεία της δημοκρατίας ανά τον κόσμο, τη "διασταύρωσή" της με την τεχνολογική εποχή στην οποία ζούμε όλοι μας; Βρίσκεστε εδώ ως εκλεγμένος ηγέτης του τόπου όπου πρωτοεμφανίστηκε η δημοκρατία. Βλέπετε τη δημοκρατία, ίσως, με έναν τρόπο που είναι ασυνήθιστος στον κόσμο. Πώς το βλέπετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πολλές σκέψεις για το θέμα αυτό. Μερικές φορές είναι σημαντικό να γυρίζουμε πίσω στην αρχαία Ελλάδα και να βλέπουμε τι σκέφτονταν οι στοχαστές που ουσιαστικά αποτύπωσαν τι ήταν η αρχαία ελληνική δημοκρατία. Διότι αν διαβάσετε τον "Επιτάφιο" του Περικλή, ουσιαστικά αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια δημοκρατία η οποία δέχεται επίθεση από ένα αυταρχικό καθεστώς. Είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο κείμενο. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να αποτελεί υποχρεωτικό ανάγνωσμα, ειδικά για όλους τους εκλεγμένους πολιτικούς.

Κοιτάξτε όμως, η δημοκρατία μας αντιμετωπίζει προκλήσεις και πρέπει να αποδείξει ότι είναι ανθεκτική. Ζούμε σε ένα τοξικό περιβάλλον όπου αυτή η συζήτηση μπορεί να χαρακτηρίζεται από μεγάλη πόλωση. Πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε επίγνωση ότι μερικές φορές όλη αυτή η τοξικότητα στη σφαίρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι απαραίτητα αυτό που σκέφτονται οι άνθρωποι και αυτό που τους απασχολεί.

Θέλω να πω ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται για το κόστος ζωής. Νοιάζονται για τους λογαριασμούς για τα καύσιμα, τους απασχολεί η υγειονομική περίθαλψη. Δεν νοιάζονται κατ' ανάγκη για πολιτικούς που καυγαδίζουν. Έτσι, μερικές φορές, μέσα στη "φούσκα" των πολιτικών συζητήσεων, πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία άλλη πραγματικότητα που αποζητά πραγματικές λύσεις για πραγματικά προβλήματα. Και κάποιος πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση ότι, στο τέλος της ημέρας, η δουλειά μας είναι να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη και να λύνουμε προβλήματα. Και θα κριθούμε, πιστεύω, με βάση την ικανότητά μας να παράγουμε πραγματικά αποτελέσματα.

Μπραντ Σμιθ: Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον το επιχείρημά σας, και νομίζω επίσης ότι μας οδηγεί πίσω στην αρχαία Ελλάδα. Δύο πράγματα "πήραν σάρκα και οστά" ταυτόχρονα: το ένα ήταν το θέατρο και το άλλο ήταν αυτή η τεράστια, όχι απλώς πεποίθηση αλλά πίστη στην ικανότητα, τότε, του απλού ανθρώπου, των απλών ανθρώπων, να εκφέρουν την απόψή τους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι όλοι είχαν έναν ρόλο.

Μπραντ Σμιθ: Ακριβώς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πράγμα που σημαίνει ότι στον δικό μας κόσμο, της περιορισμένης συμμετοχής των πολιτών -η αρχαία Αθήνα, ναι, ήταν μια πόλη-κράτος, είχε δούλους και οι γυναίκες δεν είχαν καμία συμμετοχή, αλλά όλοι οι άλλοι είχαν κάποιο ρόλο. Και η προσδοκία ήταν ότι θα συμμετείχες, έπρεπε να συμμετέχεις για να θεωρείσαι πολίτης άξιος να απολαμβάνεις τα οφέλη μιας εύπορης πόλης.

Μπραντ Σμιθ: Και οι πολίτες αγαπούν το θέατρο. Εδώ όμως -όχι απλά σε αυτή τη χώρα, αλλά και σε αυτή την πόλη όπου βρισκόμαστε σήμερα- υπήρχε αυτή η ικανότητα των απλών ανθρώπων να εκτιμούν, όπως λέτε, αυτό που πραγματικά είχε σημασία. Και μπορεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι, σε κάποιο βαθμό, το θέατρο των ημερών μας, μπορεί να είναι δραματικό, αλλά -όπως λέτε- όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν να ψηφίσουν, εξακολουθούμε, όπως και τότε, να έχουμε κάποια εμπιστοσύνη, πίστη ότι, όπως λέτε, έχουν την ικανότητα να σκεφτούν τι πραγματικά έχει σημασία.

Θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω. Η Ελλάδα επέστρεψε. Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, είναι καλό είναι ότι πολλοί άνθρωποι το διαπιστώνουν. Δεν είναι κάτι πρόσκαιρο. Νομίζω ότι η ανάπτυξη που έχετε οικοδομήσει, έχει χτιστεί πάνω σε ισχυρά θεμέλια. Και νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ. Και για όσους μας ακούτε, ειδικά σε αυτό το podcast, από τον κόσμο της τεχνολογίας και στη Δυτική Ακτή, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα αναδύεται ένα πολύ ζωντανό οικοσύστημα στον τομέα της τεχνολογίας, με πολλές εξαιρετικά επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις. Έχουμε τις πρώτες μας εταιρείες "μονόκερους" και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία θα συνεισφέρει περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ μας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό.

Μπραντ Σμιθ: Είναι μια αξιοσημείωτη κατάσταση. Και, ναι, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι εδώ, στην Ελλάδα. Και θα είναι καλό για την Ελλάδα αν η Microsoft αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην πρόσληψή τους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό. Σε ευχαριστώ πολύ, Μπραντ.

Μπραντ Σμιθ: Ευχαριστώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ταινία που βλέπουν όλοι στους κινηματογράφους έχει τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και έναν πωρωμένο σκηνοθέτη

Στην πανηγυρική επιστροφή του, ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης σκαρφίζεται τα πιο αστείρευτα κινηματογραφικά μπάχαλα.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 27 Σεπ 2025 | 08:30

Απίθανη μια συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο αμέσως επόμενο διάστημα- Το μήνυμα για το casus belli

Πώς βλέπουν στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά - Η συνάντηση με Ερντογάν που δεν έγινε, αυτή με Τραμπ που... θα γίνει

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ 26 Σεπ 2025 | 23:47

ΟΗΕ: Συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι εξελίξεις στη Λιβύη

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 26 Σεπ 2025 | 19:34

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: "Η Τουρκία να ανακαλέσει το casus belli - Δεν δικαιολογείται ο θάνατος αμάχων στη Γάζα"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το Βήμα του ΟΗΕ, ανέφερε ότι "η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και αξιόπιστος εταίρος στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων -Στηρίζουμε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου - Επιζητούμε διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας"

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 26 Σεπ 2025 | 15:25
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 26 Σεπ 2025 | 13:36

ΠΑΣΟΚ: Ένοχη η σιωπή του Μαξίμου για τον Μυλωνάκη - Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατάπιε τη γλώσσα του

"Πέντε ώρες μετά την ανακοίνωση μας και το Μαξίμου συνεχίζει την ένοχη σιωπή" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 26 Σεπ 2025 | 11:20

Νέες αιχμές Βαληνάκη σε Μητσοτάκη: Κατέρρευσαν οι ψευδαισθήσεις των "ήρεμων νερών" στα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Βαληνάκης έκανε λόγο για κατάρρευση των ψευδαισθήσεων ότι ο Ερντογάν θα σταματούσε τις διεκδικήσεις του λόγω των "ήρεμων νερών".

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 26 Σεπ 2025 | 10:39

Αποκάλυψη Τζον Κατσιματίδη: Ο Τραμπ είπε στον Μητσοτάκη ότι κάνει φοβερή δουλειά

Ο ομογενής επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης εξήρε την πορεία της χώρας υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

36 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 26 Σεπ 2025 | 09:47

Μητσοτάκης για Παύλο Μπακογιάννη: "Η στάση σου επαναστατική - Η μνήμη σου φάρος ελπίδας για όλους μας"

Ανάρτηση για τα 36 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την "17 Νοέμβρη" έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΚΟΥΓΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ 25 Σεπ 2025 | 23:08

"Μπλόκο" από την Microsoft στον ισραηλινό στρατό για τις παρακολουθήσεις Παλαιστινίων

Το σχέδιο του ισραηλινού στρατού ξεκίνησε το 2021 μετά από συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, Σάτυα Ναντέλα, με τον τότε διοικητή της Μονάδας 8200.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 25 Σεπ 2025 | 22:30

Νεα Υόρκη: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο της Exxon Mobil και τον πρόεδρο της Lockheed Martin

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Lockheed Martin, επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική συνεργασία, και η ομαλή πρόοδος τόσο στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F16, όσο και στο πρόγραμμα των F35

ΗΠΑ 25 Σεπ 2025 | 18:00

Μητσοτάκης: "Οι επιλογές, σχετικά με την ΤΝ, θα καθορίσουν αν η τεχνολογία θα γίνει δύναμη προόδου ή μοχλός απειλής"

Σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που διοργανώθηκε από την κορεατική Προεδρία

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΕΜΠΛΕΤΟΝ 25 Σεπ 2025 | 17:39

Βράβευση Οικουμενικού Πατριάρχη στη Ν. Υόρκη - Μητσοτάκης: "Αντιπροσωπεύει μεγάλη κληρονομιά"

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι η διάκριση "δεν ανήκει σε ένα άτομο αλλά σε ένα όραμα που εμπνέει το Οικουμενικό Πατριαρχείο επί τρεις δεκαετίες"

ΗΠΑ 25 Σεπ 2025 | 17:39

Συνάντηση Μητσοτάκη με επενδυτές και επιχειρηματίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τα σχέδια της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες της Ελλάδας να αποτελέσει σημαντικό επενδυτικό προορισμό στους κλάδους τεχνολογιών υγείας και AI

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Σεπ 2025 | 07:38

Το "C'est la vie" Μητσοτάκη στην Τουρκία και η αποκάλυψη για τη συνομιλία του με τον Τραμπ

Για την Αθήνα, η διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας παραμένει μείζον θέμα, ώστε οι δύο χώρες να συζητούν, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα προβλήματά τους ανοιχτά.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 25 Σεπ 2025 | 07:35

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον μεταβατικό Πρόεδρο της Συρίας Αχμέντ Αλ Σάρα

O Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει την ανοικοδόμηση της Συρίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 25 Σεπ 2025 | 00:32

Ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν για τις έρευνες της Chevron στην Κρήτη: Αν ενοχλεί την Τουρκία, c'est la vie

Η απάντηση της Αθήνας στη δυσφορία που εξέφρασε η Αγκυρα μέσω της ακύρωσης της συνάντησης των δυο ηγετών

ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ 24 Σεπ 2025 | 21:56

Μητσοτάκης: Η οικονομία μας μεγαλώνει με διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την ευρωζώνη - Η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία

«ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΙΑΣΙΕΣ» 24 Σεπ 2025 | 18:47

Milliyet για το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν που ακυρώθηκε: "Υποτροπιάζουσα εμμονή" της Ελλάδας με την Τουρκία

Άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Milliyet αναλύει την ακύρωση του ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24 Σεπ 2025 | 18:01

Μητσοτάκης: Σκεφτόμαστε την απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά κάτω των 16 ετών

"Σίγουρα δεν είναι η τέλεια λύση, βλέπουμε ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμόσουμε αυτή την νομοθεσία, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία", ανέφερε ο πρωθυπουργός

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 24 Σεπ 2025 | 17:10

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα

"Είναι επικίνδυνη η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική που μας απομονώνει όλο και περισσότερο", αναφέρει ο Σωκράτης Φάμελλος

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ 24 Σεπ 2025 | 14:24

Ηταν η ακύρωση του ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν, ένα "μήνυμα" της Αγκυρας προς την Αθήνα; Τι κρύβει

Η ακύρωση του ραντεβού αιφνιδίασε την ελληνική κυβέρνηση που ψάχνει να ερμηνεύσει το γεγονός

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 24 Σεπ 2025 | 14:19

Επίθεση Κωνσταντοπούλου σε γαλάζιο βουλευτή: Επισκέφθηκε τον Ρούτσι ως εντεταλμένος του Μητσοτάκη σε βρόμικη αποστολή

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Σταμάτη, κατηγορώντας τον για τους σκοπούς της διπλής επίσκεψής του στον Πάνο Ρούτσι.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Σεπ 2025 | 09:41

Το παρασκήνιο του ναυαγίου με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η αναβολή, η τουρκική διαρροή και η απάντηση

Ανώτερη κυβερνητική πηγή διέψευσε ότι η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που παραβίασε τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 24 Σεπ 2025 | 08:51

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την βράβευσή του από το Ίδρυμα John Templeton.

24 Σεπ 2025 | 06:35

Ανώτατη κυβερνητική πηγή από Νέα Υόρκη: Δύσκολο να γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ακυρώθηκε στο "παρά 1" η προγραμματισμένη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 23 Σεπ 2025 | 22:14

Νεα Υόρκη: Συναντήσεις Μητσοτάκη με ηγέτες κρατών στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ [εικόνες]

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου συζητήθηκε η στρατηγική σχέση των δύο χωρών και η σημασία της συνεργασίας στον τομέα της Μετανάστευσης.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ 23 Σεπ 2025 | 19:19

Συνάντηση Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη: "Επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις"

Σε σχέση με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, επανέλαβαν ότι οι δύο κυβερνήσεις παραμένουν απολύτως προσηλωμένες στην υλοποίηση αυτού του έργου στρατηγικής σημασίας

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 23 Σεπ 2025 | 19:05

"Υποτίμηση της χώρας": Ομαδικά "πυρά" της αντιπολίτευσης για την αναβολή της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση τοποθετήθηκαν για την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 23 Σεπ 2025 | 19:00

Ολο το παρασκήνιο της αναβολής της συνάντησης Μητσοτάκη με Ερντογάν - Πότε μπορεί να γίνει το τετ-α-τετ

Το ραντεβού δεν θα γίνει σήμερα, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, λόγω της συμμετοχής του Ερντογάν σε συνάντηση ηγετών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, που διοργανώνει την ίδια ώρα ο Τραμπ

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 23 Σεπ 2025 | 16:11

Αναβλήθηκε τελευταία στιγμή η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη - Γιατί δεν θα γίνει

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Σεπ 2025 | 10:37

Δημοσκόπηση Interview: 4 στους 10 θα ψηφίσουν για την ανατροπή της κυβέρνησης - Διχασμός στη ΝΔ για Λοβέρδο

Σημάδια ανάκαμψης για τη ΝΔ και οριακή ενίσχυση για το ΠΑΣΟΚ δείχνει η δημοσκόπηση της Interview. Πώς κρίνουν οι ψηφοφόροι την προσχώρηση Λοβέρδου στο κυβερνών κόμμα.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 23 Σεπ 2025 | 07:11

Απόψε το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στο "Σπίτι της Τουρκίας" - Τα δεδομένα και οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι στηρίζει τον διάλογο, χωρίς όμως να θέτει σε αμφισβήτηση ζητήματα κυριαρχίας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 22 Σεπ 2025 | 18:41

Στο "Σπίτι της Τουρκίας" η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν την Τρίτη - Mε σύνθεση 1 + 2

Η συνάντηση θα λάβει χώρα στο "Σπίτι της Τουρκίας". Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στον ΟΗΕ

ΑΠΟΨΗ 22 Σεπ 2025 | 13:39

Ο Ηλίας Κανέλλης στα Νέα για τον "Τσαντίρ Μαχαλά" στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη- Στόχος ο Μητσοτάκης

Τι γράφει ο γνωστός αρθρογράφος για τις διαδηλώσεις, τον απεργό πείνας και την κατάληψη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

ΩΝΑΣΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Σεπ 2025 | 11:58

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε Ωνάσειο Σχολείο στο Περιστέρι: Η κυβέρνησή μας επενδύει συστηματικά στη δημόσια παιδεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στις αίθουσες, παρακολούθησε επίδειξη του διαδραστικού πίνακα από καθηγητή και συνομίλησε με μαθητές.

ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΕΣ 22 Σεπ 2025 | 10:42

Η ενόχληση Μητσοτάκη με την... αδιάβαστη υπουργό και τον γενικό γραμματέα πριν τη ΔΕΘ: "Να έρθετε πιο προετοιμασμένοι"

Ο πρωθυπουργός έδειξε ευθέως την ενόχλησή του για την προχειρότητα με την οποία εμφανίστηκε.

"ΨΗΦΙΖΑΝ ΣΥΡΙΖΑ" 22 Σεπ 2025 | 10:38

Λοβέρδος: Όσοι ψήφισαν Ανδρουλάκη, Γερουλάνο ή Δούκα στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν σχέση με τις απόψεις μου

"Δεν υπάρχει άλλη λύση για έναν κεντρώο πολιτικό. Τον χώρο τον παραχώρησε το ΠΑΣΟΚ εξ ολοκλήρου στη ΝΔ", τόνισε ο Α. Λοβέρδος.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ 22 Σεπ 2025 | 08:17

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - Αύριο η συνάντηση με Ερντογάν

Την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21 Σεπ 2025 | 11:41

Μητσοτάκης: Άρχισε η διαδικασία οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη - Η αγορά της 4ης Belharra θα αναβαθμίσει το Πολεμικό Ναυτικό

Ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του αναφέρθηκε σε θέματα αγοράς εργασίας, ψηφιακού μετασχηματισμού, υγείας, εκπαίδευσης, αστικών συγκοινωνιών και του νέου ΚΟΚ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ SELFIES 21 Σεπ 2025 | 10:34

Απροσδόκητη συνάντηση Μητσοτάκη - Τρανού μέσα σε αεροπλάνο: Ταξίδεψαν στον ίδιο προορισμό [εικόνες]

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τράπερ Trannos είχαν τυχαία συνάντηση μέσα σε αεροπλάνο, σε πτήση της γραμμής.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 20 Σεπ 2025 | 10:04

Κ. Μητσοτάκης: Στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα για τη Γ.Σ. του ΟΗΕ – Σειρά συναντήσεων και επαφών

Την Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει δύο παρεμβάσεις στον ΟΗΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟ 19 Σεπ 2025 | 16:35

ΠΑΣΟΚ για την ομιλία Μητσοτάκη: Σε εμφανή πολιτική αμηχανία ο πρωθυπουργός

"Ανυπαρξία πρότασης για τους μικρομεσαίους, τον κόσμο της εργασίας και τους αγρότες[...]και ανεξέλεγκτη ακρίβεια" αναφέρει ο ΠΑΣΟΚ

ΚΟΝΤΡΕΣ 19 Σεπ 2025 | 15:33

Κάλπη για τον Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ ζήτησε ο "καραμανλικός" Γιώργος Βλάχος- Ηθελε να καταγραφούν πιθανοί "αντάρτες"

Η συνεδρίαση δεν είχε επικριτικές ομιλίες από τους βουλευτές, η διαφοροποίηση όμως του Γιώργου Βλάχου δεν πέρασε απαρατήρητη

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Σεπ 2025 | 12:39

Κόλαφος ο Ρόκκος για τον Μητσοτάκη: "Έχεις αποτύχει πρώτα ως άνθρωπος και μετά ως πρωθυπουργός"

Σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανάρτηση προχώρησε ο Στέλιος Ρόκκος, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την απεργία πείνας του Πάνο Ρούτσι στο Σύνταγμα.

ΒΟΥΛΗ 19 Σεπ 2025 | 12:26

Μητσοτάκης στην ΚΟ ΝΔ: Φοροελαφρύνσεις σε 4,3 εκατ. συμπολίτες μας - Το ΠΑΣΟΚ μοιράζει δισ. από το "πράσινο λεφτόδεντρο"

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ, ενώ επιτέθηκε και στον Νίκο Ανδρουλάκη κάνοντας λόγο για "πράσινα λεφτόδεντρα".

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 19 Σεπ 2025 | 10:18

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σύντομα δύο εταιρείες ξεκινούν απευθείας πτήσεις Ελλάδας - Ινδίας.

19 Σεπ 2025 | 06:44

Κρας τεστ για την κυβέρνηση η σύγκλιση της ΚΟ: Ψηφίζουν νέο γραμματέα - Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ για τα μέτρα της ΔΕΘ

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πρόσωπο του Μάξιμου Χαρακόπουλου- που κάποιοι εξέλαβαν ως "άνοιγμα" στο Καραμανλικό στρατόπεδο-αναμένεται να υπερψηφιστεί.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 18 Σεπ 2025 | 19:08

"Κλείδωσε" η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν - Την Τρίτη 23/9 στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο το βράδυ (ώρα Ελλάδος) της επόμενης Τρίτης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 18 Σεπ 2025 | 14:12

Παύλος Μαρινάκης: Υποχώρησε στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, από 3,7% τον Ιούλιο

"Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με την Ευρώπη δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε", είπε ο Παύλος Μαρινάκης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 18 Σεπ 2025 | 12:56

Αδωνις Γεωργιάδης: Κάθε επιχειρηματίας ή εκδότης, εφοπλιστής ή όχι, έχει το δικαίωμα να θέλει να ρίξει τον Μητσοτάκη

"Ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε επιχειρηματίας, εφοπλιστής ή όχι, έχει το δικαίωμα να ρίξει έναν πρωθυπουργό που δεν του αρέσει", λέει ο υπουργός Υγείας.

ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ 18 Σεπ 2025 | 12:52

Μητσοτάκης από Λήμνο: Διορθώσαμε μια αδικία με τη μείωση του ΦΠΑ στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο

"Αναλάβαμε, πιστεύω, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τους μικρότερους οικισμούς μας, κάτω των 1.500 ατόμων, να μηδενίσουμε τον ΕΝΦΙΑ", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Σεπ 2025 | 07:32

Βαθιά ανάσα στη ΝΔ για το σχεδόν 30% στις δημοσκοπήσεις - Μητσοτάκης: "Το ΠΑΣΟΚ ο σημαντικότερος αντίπαλος"

Παρά τη δημοσκοπική φθορά φαίνεται ότι μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η ΝΔ κρατά τις δυνάμεις της.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17 Σεπ 2025 | 23:59

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: "Έίναι πολύ μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών"

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι "Δεν αναφέρθηκε στα καρτέλ, δεν αναφέρθηκε στην αισχροκέρδεια και κυρίως ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θα πειράξει τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη τους"

ΠΥΡΑ 17 Σεπ 2025 | 22:51

ΠΑΣΟΚ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Όσο περισσότερο μένει στη διακυβέρνηση κάνει ζημιά, μονόδρομος οι εκλογές

"Στην αποψινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πόσο μακριά είναι από τα προβλήματα της κοινωνίας. Χωρίς όραμα για τη χώρα και γεμάτος αλαζονεία, με μοναδική αγωνία την εξουσία του", αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΔΕΘ 17 Σεπ 2025 | 20:53

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 15 μονάδες η διαφορά ΝΔ- ΠΑΣΟΚ - Αρνητικοί οι πολίτες σε κόμμα Τσίπρα - Οκτακομματική η Βουλή

Η Νέα Δημοκρατία, λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 89η ΔΕΘ, εμφανίζεται στο 29%, έναντι 14% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 17 Σεπ 2025 | 20:08

Μητσοτάκης: Αντιμετώπιση της ακρίβειας με γενναία, μόνιμη και στοχευμένη αύξηση των πραγματικών μισθών

Πρωθυπουργό εκλέγει ο λαός και όχι οι παράγοντες σχολίασε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι δεν αρέσκεται στις αλλαγές των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού εν κινήσει.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ 17 Σεπ 2025 | 16:04

Συνάντηση Μητσοτάκη -περιφερειάρχη Κρήτης: Στο επίκεντρο η δημιουργία δύο προσωρινών δομών παραμονής μεταναστών

Τι συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση

ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΑΣ 17 Σεπ 2025 | 15:22
ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 17 Σεπ 2025 | 13:46

Η Ελλάδα παίρνει και τέταρτη φρεγάτα Belharra με καλύτερο εξοπλισμό - Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για εξοπλιστικά και μεταναστευτικό

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για εξοπλιστικά θέματα των ενόπλων δυνάμεων και για την εξάσκηση δικαιώματος προαίρεσης για 4η φρεγάτα τύπου FDI.

ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΣΤΗ ΝΔ 17 Σεπ 2025 | 10:01

Λοβέρδος: Δεν θα ανοίξω βεντέτα με το ΠΑΣΟΚ - Αρχές Ιουνίου έκλεισε το deal με τον Μητσοτάκη

Ο Ανδρέας Λοβέρδος άφησε σαφείς αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη αν και σημείωσε πως δεν θέλει βεντέτα με το ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΙΣ 11 17 Σεπ 2025 | 08:43

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

Συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ 17 Σεπ 2025 | 07:12

Τα μηνύματα από την προσχώρηση Λοβέρδου στη ΝΔ - "Διεύρυνση με στόχο την αυτοδυναμία"

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η διεύρυνση είναι η απάντηση στο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από μία αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση.

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ 16 Σεπ 2025 | 18:35

Τέμπη: Εξώδικο Καρυστιανού - Ρούτσι σε Μητσοτάκη, Κακλαμάνη και Δικαιοσύνη για την άδεια εκταφής του 22χρονου Ντενίς

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρούτσι πραγματοποιεί απεργία πείνας και δίψας ζητώντας άδεια εκταφής της σορού του παιδιού του

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 16 Σεπ 2025 | 15:10

Συνάντηση Μητσοτάκη με Αρχιεπίσκοπο Κρήτης - "Σε πολύ θερμό και εποικοδομητικό κλίμα"

Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη διάθεσή τους για περαιτέρω στενή συνεργασία ενώ από την κυβέρνηση εκφράστηκε η ιδιαίτερη εκτίμηση για το σημαντικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία της Κρήτης.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΟ ΤΟΜΕΑ Β' ΑΘΗΝΩΝ 16 Σεπ 2025 | 12:14

Στη ΝΔ και επίσημα ο Ανδρέας Λοβέρδος: "Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πατριωτικά, μεταρρυθμιστικά, φιλελεύθερα"

"Καλωσορίζουμε στη Νέα Δημοκρατία τον καθηγητή Ανδρέα Λοβέρδο και στελέχη των Δημοκρατών", αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 16 Σεπ 2025 | 10:12

Στο Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης - Συνάντηση με Μητσοτάκη με στόχο να πέσουν οι τόνοι

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα παραστεί αντιπροσωπεία της κρητικής εκκλησίας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο.

16 Σεπ 2025 | 06:17

Από τις παροχές της ΔΕΘ ξανά στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ - Σκληραίνει η κόντρα κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ

Σε ρυθμούς σκληρού ροκ με έντονη προεκλογική εσάνς η πολιτική σκηνή, με την κυβέρνηση να έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα και την αντιπολίτευση να βρίσκεται σε τροχιά αναζήτησης.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 15 Σεπ 2025 | 22:09

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Κουγιουμτσίδη για το χρυσό στην πάλη: "Σε ευχαριστούμε που μας έκανες υπερήφανους"

"Κατέκτησες την κορυφή του κόσμου στα 79κ. Ελευθέρας. Σε ευχαριστούμε που μας έκανες υπερήφανους!", έγραψε ο Κ. Μητσοτάκης.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ Ν. ΚΥΡΠΙΔΗ 15 Σεπ 2025 | 20:27

Bio3 Forum 2025 - Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξετάζεται η δημιουργία υπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει μόνιμο κονδύλι για την έρευνα στον προϋπολογισμό

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 15 Σεπ 2025 | 17:32

Μητσοτάκης: "Συγχαρητήρια, Μανόλο! Συνέχισε να κατακτάς... Και κράτα για πάντα το χαμόγελο που δίνει σε όλους χαρά"

Τι έγραψε στo Facebook ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου από τον Εμμανουήλ Καραλή

ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 15 Σεπ 2025 | 11:04

Τσίπρας για τον αγνοούμενο Παλαιστίνιο σκηνοθέτη: Μας ντροπιάζει η στάση της ΕΕ και του κ. Μητσοτάκη

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη και ΕΕ με αφορμή την επίθεση σε Παλαιστίνιο σκηνοθέτη από Ισραηλινούς.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 15 Σεπ 2025 | 10:32

Μητσοτάκης σε Κόστα: Δεν μπορούν να μετέχουν στο πρόγραμμα SAFE χώρες που απειλούν με πόλεμο μέλη της ΕΕ

"Σε μία ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική άμυνας δεν μπορούν να μετέχουν χώρες οι οποίες απειλούν ακόμη και με πόλεμο μέλη της Ένωσης", είπε ο πρωθυπουργός.

ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΘΑ ΤΗΝ 3Η ΘΕΣΗ 14 Σεπ 2025 | 19:48

Μητσοτάκης για την Εθνική μπάσκετ: Το χάλκινο μετάλλιο λάμπει σαν χρυσό στα μάτια όλων μας

Ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στην Εθνική μας.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 14 Σεπ 2025 | 10:51

Μητσοτάκης: Το σχέδιο που υλοποιούμε αυξάνει το εισόδημα όλων– 10 παραδείγματα για τις φορολογικές ελαφρύνσεις

Τι αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 13 Σεπ 2025 | 11:29

O Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Γιάννη, δικαιούχο του προγράμματος κατ’ οίκον παράδοσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους [εικόνες]

Ο πρωθυπουγός επισκέφθηκε το σπίτι του Γιάννη, ενός από τους "χιλιάδες πολίτες που εξυπηρετούνται από το νέο πρόγραμμα κατ' οίκον παράδοσης φαρμάκων υψηλού κόστους"

ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 13 Σεπ 2025 | 08:05

Επιχείρηση "βομβαρδισμός καλών νέων" στο Μαξίμου: Μία θετική είδηση κάθε μέρα - Πώς θα γίνει το... δημοσκοπικό άλμα

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά ικανοποίησης των ερωτηθέντων πολιτών είναι πολύ μεγαλύτερα όταν η ερώτηση γίνεται για κάθε νέο μέτρο που εξαγγέλθηκε ξεχωριστά

ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ 12 Σεπ 2025 | 23:16

Συνάντηση Μητσοτάκη - CEO της Google Deepmind: Στην Ελλάδα ένα από τα πρώτα AI factory

"Αντιμετωπίζουμε την τεχνητή νοημοσύνη ως μια πραγματικά μετασχηματιστική τεχνολογία που μπορεί να μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε άλλες ευρωπαϊκές χώρες", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 12 Σεπ 2025 | 18:13
12 Σεπ 2025 | 13:41

Τι δείχνουν οι μυστικές μετρήσεις του Μαξίμου μετά τη ΔΕΘ: Πόσο ανέβηκε η ΝΔ και πόσο την απειλούν τα "κόμματα" Σαμαρά και Τσίπρα

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα κόμμα Σαμαρά πηγαίνει σήμερα καλύτερα από ότι φαινόταν πριν από μερικούς μήνες,

«ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ» 12 Σεπ 2025 | 13:27

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ντέμη Χασάμπη της Google: Τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα με την τεχνητή νοημοσύνη

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα "Το Μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης", στην οποία μετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind, Ντέμης Χασάμπης.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ 12 Σεπ 2025 | 13:15

Δημοσκόπηση για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία: Πρώτος και με διαφορά ο Νίκος Δένδιας

Η εφημερίδα Παραπολιτικά θα δημοσιεύσει δημοσκόπηση για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 12 Σεπ 2025 | 10:10

Ο "καραμανλικός" Μάξιμος Χαρακόπουλος για γραμματέας της ΚΟ ΝΔ - Με πρόταση Μητσοτάκη

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 19 Σεπτεμβρίου με θέμα την εκλογή Γραμματέα της ΚΟ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 12 Σεπ 2025 | 07:37

Χαμόγελα στην κυβέρνηση μετά το 30,5% στη δημοσκόπηση της Opinion Poll - Παραμένει αγκάθι η ακρίβεια

"Οι δημοσκοπήσεις έχουν αξία, αλλά μεγαλύτερη αξία έχουν οι πολιτικές και, στο τέλος της ημέρας, οι αποφάσεις των πολιτών στις εκλογές", λένε στο Μαξίμου.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 11 Σεπ 2025 | 20:08

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεϊχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανεπίτρεπτη παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας του Κατάρ και υπογράμμισε ότι ο διάλογος είναι το μόνο μέσο για την αποκατάσταση της σταθερότητας

ACTION 24 11 Σεπ 2025 | 20:06

Δημοσκόπηση Opinion Poll: 7 στους 10 δεν "βλέπουν" νίκη Τσίπρα επί Μητσοτάκη στις εκλογές - Πώς εκτιμούν τις εξαγγελίες της ΔΕΘ

Η ΝΔ επιστρέφει στα ποσοστά που είχε δημοσκοπικά τους πρώτους μήνες του 2025, καθώς ξεπερνά έστω και λίγο το 30% - Η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο "αγκάθι" για την κυβέρνηση

ΕΡΕΥΝΕΣ 11 Σεπ 2025 | 16:24

Τα μυστικά γκάλοπ του Μαξίμου δεν δείχνουν άνοδο της κυβέρνησης μετά τη ΔΕΘ, γράφει ο Γιώργος Παπαχρήστος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου των Νέων, τα μέτρα δεν έχουν προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ CHEVRON 11 Σεπ 2025 | 13:56

Μητσοτάκης στον Αμερικανό "τσάρο" της ενέργειας για τη δολοφονία Κερκ: "Η πολιτική βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας"

Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, Νταγκ Μπέργκαμ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 11 Σεπ 2025 | 11:14

Δημοσκόπηση Interview: Πόσοι θα ψήφιζαν κόμμα Καρυστιανού, Τσίπρα και Σαμαρά - Το 77% δεν ικανοποιήθηκε από τα μέτρα της ΔΕΘ

Το 77% των ερωτηθέντων δήλωσαν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 11 Σεπ 2025 | 09:26

Στον αγιασμό του 8ου Δημοτικού Ν. Φιλαδέλφειας ο Μητσοτάκης με έμπλαστρο στον αυχένα - Επαθε ψύξη στη ΔΕΘ [εικόνες]

Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον αγιασμό ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Είχε έμπλαστρο στον αυχένα λόγω ψύξης.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 11 Σεπ 2025 | 07:37

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να "γοητεύσει" ξανά το 40% που τον ψήφισε το '23 - Η μοναδική δεξαμενή ψήφων που διαθέτει

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί "ρελάνς" με τα μέτρα της ΔΕΘ, με τον πρωθυπουργό να κοιτάζει στο κέντρο, που έδωσε στη Νέα Δημοκρατία δύο εκλογικές νίκες.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 10 Σεπ 2025 | 20:30

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βίντεο στο TikTok για το Final 4 στην Αθήνα - "Δικαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης"

"Αποτελεί μια δικαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης μας να φέρει στην πατρίδα μας μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις", αναφέρει ο πρωθυπουργός κρατώντας μια μπάλα μπάσκετ.

ΤΙ ΕΙΠΕ 10 Σεπ 2025 | 20:17

Στο Χαϊδάρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο" [εικόνες]

Ο Κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο Χαϊδάρι όπου μίλησε σε πολίτες και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εξελίξεις στα ενεργειακά μετά την επίσημη αίτηση ενδιαφέροντος που κατέθεσε η Chevron μαζί με τη HELLENiQ Energy για την αξιοποίηση τεσσάρων οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων.

«ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ» 10 Σεπ 2025 | 07:16

Ο Μητσοτάκης αφήνει ανοιχτό παράθυρο για νέες παροχές - Οι 10 παρεμβάσεις για την αύξηση του εισοδήματος

Στη χθεσινή του συνάντηση με τον Κώστα Τασούλα, ο πρωθυπουργός "έδειξε" σε νέα θετικά μέτρα, με έμφαση τις μειώσεις φόρων.

ΔΗΛΩΣΗ 09 Σεπ 2025 | 15:59

Δυσφορία στην κοινότητα των Ρομά για τη φορολογική μεταρρύθμιση του Κ. Μητσοτάκη- Γιατί εξαιρούνται

Αν και πολύτεκνοι, πολλοί εκ των εκπροσώπων της κοινότητας, δεν θα δουν όφελος στα οικονομικά τους

ΠΩΣ ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 09 Σεπ 2025 | 12:47

Το μυστικό "γκρουπ των 5" στο WhatsApp για τα μέτρα της ΔΕΘ και η ατάκα Μητσοτάκη για το... 2026

Το συγκεκριμένο γκρουπ λειτουργούσε ως συνεχής και αδιάκοπη σύσκεψη και εκεί ουσιαστικά προς τα τέλη Αυγούστου "κλείδωσαν" όλα τα μέτρα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 09 Σεπ 2025 | 11:18

Μητσοτάκης σε Τασούλα: "Μειώνουμε φόρους, αυξάνουμε καθαρούς μισθούς με έμφαση στις οικογένειες"

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον ενημέρωσε για την πορεία της οικονομίας και τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ.