Στο "στόχαστρο" η Μενδώνη - Η καταστροφική επιλογή Λιγνάδη για το Εθνικό και οι ατυχείς χειρισμοί μετά τις καταγγελίες

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μετά τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση Λιγνάδη - Ο Τσίπρας βάζει στο στόχαστρο τη Μενδώνη

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς
Λιγνάδης Μενδώνη NDP

Χρειάστηκε να περάσουν 13 ημέρες από τη στιγμή που η Λίνα Μενδώνη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη προκειμένου η υπουργός Πολιτισμού να σπάσει τη σιωπή της και να χαρακτηρίσει τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου "επικίνδυνο".

Ωστόσο η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου ήταν καταστροφική καθώς οι καταγγελίες για κακοποιήσεις ανηλίκων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φέρνουν τη Λίνα Μενδώνη σε δύσκολη θέση.

Η ίδια κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή επανέλαβε πολλές φορές πως δεν γνώριζε. "Εμείς γνωρίζουμε τους καλλιτέχνες, όχι την προσωπική τους ζωή" τόνιζε συνεχώς.

Παράλληλα διέψευσε τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είχε φιλική σχέση με τον Δημήτρη Λιγνάδη. "Δικός μου προσωπικός φίλος ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ". Και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περιμένει από μια υπουργό να γνωρίζει την προσωπική ζωή και τι κρύβει ένα πρόσωπο που διορίζει σε μια δημόσια θέση.

Το βέβαιο είναι όμως πως εκ του αποτελέσματος η επιλογή Λιγνάδη αποδεικνύεται καταστροφική ενώ και οι χειρισμοί της, μια αίσθηση καθυστέρησης και μη επείγοντος, έδωσαν λαβή στον ΣΥΡΙΖΑ να ξιφουλκεί εναντίον της κυβέρνησης. Οσο και να είναι αποδεκτό ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ενέργειες, χωρίς να εχει στοιχεία συγκεκριμμένα στα χέρια της, όσο και να είναι κατανοητό ότι δεν αρκούν οι φήμες για να ληφθούν αποφάσεις, η αντίδρδαση της Λίνα Μενδώνη έδωσε την αίσθηση της καθυστέρησης στην απομάκρυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και αυτό αποδείχθηκε πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως δεν υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή καμία επώνυμη καταγγελία, αν και η πρώτη μήνυση που κατατέθηκε από τον Νίκο Σ. για σεξουαλική κακοποίηση από τον Δημήτρη Λιγνάδη ήταν στις 4 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν την παραίτηση του σκηνοθέτη. Υπάρχει εξήγηση; Ναί.

"Γι' αυτή τη μήνυση επισήμως το Υπουργείο, και ανεπισήμως, δεν ενημερώθηκε ποτέ" είπε η Λίνα Μενδώνη η οποία πρόσθεσε πως "εξαπατήθηκε".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση

Οι αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση Λιγνάδη έχουν προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί συνεχώς να βάλει στο "κάδρο" και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Μαξίμου που έκανε λόγω για "χυδαία" προσπάθεια εκμετάλλευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας στις καταγγελίες πολιτικό χρώμα.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ όταν υπήρξαν καταγγελίες για πρόσωπα, όπως του Παύλου Χαϊκάλη και του Γιώργου Κιμούλη. "Ζήτησε κανείς ευθύνες από τον κ.Τσίπρα για τον κ. Χαϊκάλη που με την υπογραφή του τον διόρισε υπουργό; Του ζήτησε ευθύνες για τον κ. Κιμούλη που η κυβέρνησή του διόρισε σε θέσεις ευθύνης;"

Στην ανακοίνωση το Μαξίμου ξεκαθαρίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως ο πρωθυπουργός δεν ήταν προσωπικό φίλος με τον Δημήτρη Λιγνάδη. "Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τον κ. Λιγνάδη μόνο από θεατρικές παραστάσεις του, που είχε παρακολουθήσει. Τελεία. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που μέσω της ημερίδας με θέμα "Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι", ενθάρρυνε τα πρώτα στόματα να ανοίξουν. Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των θυμάτων της κακοποίησης".

Τσίπρας: "Αυτογελοιοποιήθηκε η Μενδώνη"

Αλέξης Τσίπρας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τέσσερα περιφερειακά μέσα υποστήριξε πως η υπουργός Πολιτισμού με τα όσα είπε "αυτογελοιοποιήθηκε". "Ο κ. Λιγνάδης είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός, αλλά την τέχνη της υποκριτικής σήμερα μας την έδωσε απλόχερα η κα Μενδώνη, αν και αρχαιολόγος. Της πήρε βέβαια λίγο παραπάνω για να ανακαλύψει ότι ο κ. Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Δεν τον γνώριζε καθόλου, άλλωστε, ούτε ο κ. Μητσοτάκης τον γνώριζε. Αναρωτιέμαι πώς αυτός ο άνθρωπος είδε φως και μπήκε μόνος του...", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη, την οποία κατηγόρησε για την κατάργηση του νόμου της Μυρσίνης Ζορμπά, προκειμένου να διορίσει τον Δημήτρη Λιγνάδη. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για απόπειρα κουκουλώματος και επιτέθηκε στην υπουργό Πολιτισμού και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είχαν υποστηρίξει πως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. "Ποιοι είναι προσωπικοί οι λόγοι; Η παιδοφιλία; Είναι προσωπικοί λόγοι οι βιασμοί; Δεν αφορούν το κοινωνικό σύνολο;".

Λιγνάδης: "Δεν κρύβομαι, περιμένω τις εξελίξεις "

Ο Δημήτρης Λιγνάδης σχολιάζοντας τους χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε εναντίον του η Λίνα Μενδώνη, τόνισε πως "το εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος, είτε στη ζωή μου, είτε πολλώ δε μάλλον στη δουλειά μου, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το αποφασίσει η ιστορία και άλλοι θεσμοί".

Ωστόσο, απέφυγε να δώσει απαντήσεις για τα όσα καταγγέλλονται εναντίον του και ζήτησε "να μην προεξοφλούμε και να μην προδικάζουμε. Και σίγουρα όχι στο λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί εδώ και ημέρες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρει, δεν κρύβεται και περιμένει τις εξελίξεις, δηλαδή αν υπάρξει σε βάρος του ένταλμα σύλληψης θα το αντιμετωπίσει. Για τον λόγο αυτό παίρνει συμβουλές από δικηγόρους για να κινηθεί ανάλογα, σε περίπτωση που οι καταγγελίες που έχουν γίνει αφορούν τον ίδιο και δεν έχουν παραγραφεί: "Θα κινηθώ ανάλογα με αυτό που θα πάρω στα χέρια μου. Να ξέρω τι έχω απέναντί μου και θα προσπαθήσω πάντοτε μέσα σε θεσμικά πλαίσια, με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια και με όση ψυχραιμία μπορώ να διαθέσω".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΓΣΕΒΕΕ - ΚΕΕΕ 23 Σεπ 2021 | 19:40

Τσίπρας: Στρατηγική της κυβέρνησης για τις ΜμΕ είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο - Η απάντηση της κυβέρνησης

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι "η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης"

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 23 Σεπ 2021 | 12:23

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετά την Ανγκελα Μέρκελ- Το κρυφό δείπνο σε ψαροταβέρνα στον Πειραιά

Ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην Die Zeit αποχαιρετά την Ανγκελα Μέρκελ

23 Σεπ 2021 | 07:38

Ανάλυση των δημοσκοπήσεων: Η διψήφια διαφορά και ο λόγος που ο Τσίπρας δεν ζητά πρόωρες εκλογές

Κυρίαρχος στον χώρο του Κέντρου ο Μητσοτάκης σε σχέση με τον Τσίπρα. Κολλημένα τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 22 Σεπ 2021 | 21:30

Δημοσκοπήσεις Pulse και MRB: Ο Μητσοτάκης κέρδισε τον Τσίπρα στη ΔΕΘ - Γενικό lockdown βλέπει το 40% - Το προφίλ των αρνητών

Προηγείται και στις δύο δημοσκοπήσεις η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

«ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ...» 22 Σεπ 2021 | 18:10

Τσίπρας για e-food: Οι αόρατοι εργαζόμενοι έγιναν ορατοί - Φέρνουμε νομοθετική ρύθμιση [Βίντεο]

"Ένα ποτάμι αξιοπρέπειας πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων", τονίζει σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ 22 Σεπ 2021 | 11:52

Πέτρος Φιλιππίδης: Αρνήθηκε να συμμετάσχει σε θεατρική παράσταση στη φυλακή - Ο ρόλος του Λιγνάδη

Ο Πέτρος Φιλιππίδης ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση τις πρώτες ημέρες, όμως εγκλιματίστηκε και τώρα προαυλίζεται.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 22 Σεπ 2021 | 10:38

Παρέμβαση Τσίπρα για το θέμα Κούλογλου: Το τηλεφώνημα για να τα... μαζέψει και το παρασκήνιο της σφαγής στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του τηλεφώνησε για εξηγήσεις, οφείλεται η μερική αναδίπλωση στην οποία υποχρεώθηκε ο Στέλιος Κούλογλου, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος αργά το βράδυ της Τρίτης.

ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ 22 Σεπ 2021 | 10:08

Δημήτρης Λιγνάδης: Αποφυλάκιση με ή χωρίς περιοριστικούς όρους ζητά ο Κούγιας

Δεν δικαιολογείται νέα προσωρινή κράτηση του Δημήτρη Λιγνάδη για τις δύο νέες κατηγορίες για βιασμό που του αποδόθηκαν, υποστηρίζει ο Αλέξης Κούγιας.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ 21 Σεπ 2021 | 19:27

Υπόθεση Λιγνάδη: 18 μήνες η προφυλάκιση του σκηνοθέτη - Αντίστροφη μέτρηση για την παραπομπή σε δίκη

Απορρίφθηκε η έφεση κατά του βουλεύματος που έκρινε πως δεν πρέπει να προφυλακιστεί εκ νέου ο Δημήτρης Λιγνάδης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 21 Σεπ 2021 | 14:07

Λοβέρδος: Ο Τσίπρας δεν είναι αριστερός και θέλει να μας καταπιεί - Όχι στην "προοδευτική διακυβέρνηση"

Ο κ. Τσίπρας θέλει να μας καταπιεί αλλά είναι πολύ "μικρός" για να θέτει το δίλημμα "εγώ ή το χός", τονίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2021 | 12:21

Οι βραδινές εμφανίσεις της Μπέττυς Μπαζιάνα: Το σμαραγδί slip dress και το λευκό jumpsuit

Η εμφάνιση της 47χρονης Μπέττυς Μπαζιάνα στο Ηρώδειο με δροσερό φόρεμα και το λευκό jumpsuit που φόρεσε στη Θεσσαλονίκη.

21 Σεπ 2021 | 11:21

Και αν ξαναχάσεις από τον "Ραντανπλάν";

Αντέχει o Αλέξης Τσίπρας και τέταρτη ήττα παραμένοντας ισοβίως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ενός "κόμματος Τσίπρα";

ΕΓΙΝΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ KONTRA CHANNEL 21 Σεπ 2021 | 10:44

Νέα σφαγή στην Κουμουνδούρου: ΦιλοΣΥΡΙΖΑ σάιτ καταγγέλλει τον πρώην γραμματέα της νεολαίας που ρωτούσε τον Τσίπρα στη ΔΕΘ

Γνωστό για τις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ απόψεις του σάιτ "καρφώνει" τον πρώην γραμματέα του κόμματος που ρώτησε ως δημοσιογράφος τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.