Στο "στόχαστρο" η Μενδώνη - Η καταστροφική επιλογή Λιγνάδη για το Εθνικό και οι ατυχείς χειρισμοί μετά τις καταγγελίες

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μετά τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση Λιγνάδη - Ο Τσίπρας βάζει στο στόχαστρο τη Μενδώνη

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς
Λιγνάδης Μενδώνη NDP

Χρειάστηκε να περάσουν 13 ημέρες από τη στιγμή που η Λίνα Μενδώνη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη προκειμένου η υπουργός Πολιτισμού να σπάσει τη σιωπή της και να χαρακτηρίσει τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου "επικίνδυνο".

Ωστόσο η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου ήταν καταστροφική καθώς οι καταγγελίες για κακοποιήσεις ανηλίκων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φέρνουν τη Λίνα Μενδώνη σε δύσκολη θέση.

Η ίδια κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή επανέλαβε πολλές φορές πως δεν γνώριζε. "Εμείς γνωρίζουμε τους καλλιτέχνες, όχι την προσωπική τους ζωή" τόνιζε συνεχώς.

Παράλληλα διέψευσε τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είχε φιλική σχέση με τον Δημήτρη Λιγνάδη. "Δικός μου προσωπικός φίλος ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ". Και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περιμένει από μια υπουργό να γνωρίζει την προσωπική ζωή και τι κρύβει ένα πρόσωπο που διορίζει σε μια δημόσια θέση.

Το βέβαιο είναι όμως πως εκ του αποτελέσματος η επιλογή Λιγνάδη αποδεικνύεται καταστροφική ενώ και οι χειρισμοί της, μια αίσθηση καθυστέρησης και μη επείγοντος, έδωσαν λαβή στον ΣΥΡΙΖΑ να ξιφουλκεί εναντίον της κυβέρνησης. Οσο και να είναι αποδεκτό ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ενέργειες, χωρίς να εχει στοιχεία συγκεκριμμένα στα χέρια της, όσο και να είναι κατανοητό ότι δεν αρκούν οι φήμες για να ληφθούν αποφάσεις, η αντίδρδαση της Λίνα Μενδώνη έδωσε την αίσθηση της καθυστέρησης στην απομάκρυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και αυτό αποδείχθηκε πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως δεν υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή καμία επώνυμη καταγγελία, αν και η πρώτη μήνυση που κατατέθηκε από τον Νίκο Σ. για σεξουαλική κακοποίηση από τον Δημήτρη Λιγνάδη ήταν στις 4 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν την παραίτηση του σκηνοθέτη. Υπάρχει εξήγηση; Ναί.

"Γι' αυτή τη μήνυση επισήμως το Υπουργείο, και ανεπισήμως, δεν ενημερώθηκε ποτέ" είπε η Λίνα Μενδώνη η οποία πρόσθεσε πως "εξαπατήθηκε".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση

Οι αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση Λιγνάδη έχουν προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί συνεχώς να βάλει στο "κάδρο" και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Μαξίμου που έκανε λόγω για "χυδαία" προσπάθεια εκμετάλλευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας στις καταγγελίες πολιτικό χρώμα.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ όταν υπήρξαν καταγγελίες για πρόσωπα, όπως του Παύλου Χαϊκάλη και του Γιώργου Κιμούλη. "Ζήτησε κανείς ευθύνες από τον κ.Τσίπρα για τον κ. Χαϊκάλη που με την υπογραφή του τον διόρισε υπουργό; Του ζήτησε ευθύνες για τον κ. Κιμούλη που η κυβέρνησή του διόρισε σε θέσεις ευθύνης;"

Στην ανακοίνωση το Μαξίμου ξεκαθαρίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως ο πρωθυπουργός δεν ήταν προσωπικό φίλος με τον Δημήτρη Λιγνάδη. "Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τον κ. Λιγνάδη μόνο από θεατρικές παραστάσεις του, που είχε παρακολουθήσει. Τελεία. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που μέσω της ημερίδας με θέμα "Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι", ενθάρρυνε τα πρώτα στόματα να ανοίξουν. Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των θυμάτων της κακοποίησης".

Τσίπρας: "Αυτογελοιοποιήθηκε η Μενδώνη"

Αλέξης Τσίπρας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τέσσερα περιφερειακά μέσα υποστήριξε πως η υπουργός Πολιτισμού με τα όσα είπε "αυτογελοιοποιήθηκε". "Ο κ. Λιγνάδης είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός, αλλά την τέχνη της υποκριτικής σήμερα μας την έδωσε απλόχερα η κα Μενδώνη, αν και αρχαιολόγος. Της πήρε βέβαια λίγο παραπάνω για να ανακαλύψει ότι ο κ. Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Δεν τον γνώριζε καθόλου, άλλωστε, ούτε ο κ. Μητσοτάκης τον γνώριζε. Αναρωτιέμαι πώς αυτός ο άνθρωπος είδε φως και μπήκε μόνος του...", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη, την οποία κατηγόρησε για την κατάργηση του νόμου της Μυρσίνης Ζορμπά, προκειμένου να διορίσει τον Δημήτρη Λιγνάδη. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για απόπειρα κουκουλώματος και επιτέθηκε στην υπουργό Πολιτισμού και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είχαν υποστηρίξει πως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. "Ποιοι είναι προσωπικοί οι λόγοι; Η παιδοφιλία; Είναι προσωπικοί λόγοι οι βιασμοί; Δεν αφορούν το κοινωνικό σύνολο;".

Λιγνάδης: "Δεν κρύβομαι, περιμένω τις εξελίξεις "

Ο Δημήτρης Λιγνάδης σχολιάζοντας τους χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε εναντίον του η Λίνα Μενδώνη, τόνισε πως "το εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος, είτε στη ζωή μου, είτε πολλώ δε μάλλον στη δουλειά μου, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το αποφασίσει η ιστορία και άλλοι θεσμοί".

Ωστόσο, απέφυγε να δώσει απαντήσεις για τα όσα καταγγέλλονται εναντίον του και ζήτησε "να μην προεξοφλούμε και να μην προδικάζουμε. Και σίγουρα όχι στο λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί εδώ και ημέρες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρει, δεν κρύβεται και περιμένει τις εξελίξεις, δηλαδή αν υπάρξει σε βάρος του ένταλμα σύλληψης θα το αντιμετωπίσει. Για τον λόγο αυτό παίρνει συμβουλές από δικηγόρους για να κινηθεί ανάλογα, σε περίπτωση που οι καταγγελίες που έχουν γίνει αφορούν τον ίδιο και δεν έχουν παραγραφεί: "Θα κινηθώ ανάλογα με αυτό που θα πάρω στα χέρια μου. Να ξέρω τι έχω απέναντί μου και θα προσπαθήσω πάντοτε μέσα σε θεσμικά πλαίσια, με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια και με όση ψυχραιμία μπορώ να διαθέσω".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΤΟΥ» 28 Φεβ 2021 | 11:37

Συγκλονίζει ο Παναγιώτης Διονυσακόπουλος: Πάγωσα όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης μου πρότεινε να πάμε οι δυο μας για ποτό

Ο Παναγιώτης Διονυσακόπουλος είχε λάβει μέρος στην παράσταση "Billy Elliot", το οποίο είχε σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Λιγνάδης.

ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ 28 Φεβ 2021 | 10:41

Καινούργιου για Μπιμπίλα: "Ενώ έκλαιγα από ντροπή, ήρθες και με πήρες αγκαλιά χωρίς να με γνωρίζεις"

Η τηλεπαρουσιάστρια αποκάλυψε ένα άγνωστο σκηνικό από τα πρώτα επαγγελματικά βήματά της στην τηλεόραση, για να αποδείξει πόσο υπέροχος άνρθωπος είναι ο Σπύρος Μπιμπίλας.

ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 28 Φεβ 2021 | 08:13

Ο Κουφοντίνας σε κρίσιμη κατάσταση - Το μεγάλο δίλλημα της κυβέρνησης, οι φόβοι για έκρηξη βίας

"Δεν θα επιλέξει εκείνος την φυλακή κράτησης του", τονίζει το Μαξίμου για τον Δημήτρη Κουφοντίνα και σημειώνει πως η εφαρμογή του νόμου ισχύει για όλους

«Ο ΝΟΜΟΣ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» 27 Φεβ 2021 | 23:31

Μαξίμου σε Τσίπρα: Δεν είναι δυνατόν ο Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας

"Παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης" τονίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

"Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ" 27 Φεβ 2021 | 21:58

Παρέμβαση Τσίπρα για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα - Καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει ότι "η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν".

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟ 27 Φεβ 2021 | 20:27

Λακόπουλος κατά Πολάκη: Ένας κουτσαβάκης του ίντερνετ - Ανοιχτή πληγή για τον ΣΥΡΙΖΑ, "σωσίβιο" για τον Μητσοτάκη

"Το λούμπεν "θεριακλίκι" είναι βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη. Τα "Άπαντα Πολάκη" είναι βίβλος καταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ", γράφει χαρακτηριστικά.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ 27 Φεβ 2021 | 19:55

Σταύρος Σβήγκος για το ελληνικό #MeToo: Από εδώ και πέρα δε θα ξανακάνει κανείς οντισιόν στο σπίτι του

"Στα 19 πριν μπω στη σχολή, με έστειλαν σε μια οντισιόν σκηνοθέτη. Μέσω της οντισιόν εκείνος πήγε να με αγγίξει, να με κάνει να βγάλω τα ρούχα μου, και έφυγα έτοιμος να τον πλακώσω" ανέφερε ο ηθοποιός.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΝΟΧΗΣ 27 Φεβ 2021 | 19:40

Υπόθεση Λιγνάδη: "Καταπέλτης" το δικαστικό βούλευμα - Συστηματική δράση από το 1984, υπάρχουν και άλλα θύματα

Το βούλευμα κάνει λόγο για συστηματική δράση του Δημήτρη Λιγνάδη με σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων και νέων ατόμων από το 1984.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΝΟΗΜΑ 27 Φεβ 2021 | 16:15

Η Σοφία Μπεκατώρου "σφάζει" με το γάντι: Μην γίνεις κάθαρμα - Γίνε Σπύρος Μπιμπίλας

Η ολυμπιονίκης δημοσίευσε στο προφίλ της μια φωτογραφία του Σπύρου Μπιμπίλα, σημειώνοντας με νόημα: "Μη γίνεις κάθαρμα. Γίνε Σπύρος Μπιμπίλας".

ΕΙΡΩΝΙΚΟΣ 27 Φεβ 2021 | 15:54

Νίκος Μαστοράκης: Η αινιγματική ανάρτηση για την προφυλάκιση Λιγνάδη

Με τίτλο: "Με τον Λιγνάδη στην φυλακή", ο Νίκος Μαστοράκης καταλήγει πως "ο όμορφος κόσμος μας θα είναι πιο ηθικός και θα συνεχίσει να είναι αγγελικά πλασμένος".

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΓΝΑΔΗ 27 Φεβ 2021 | 15:31

"Χείμαρρος" ο Σταμάτης Κραουνάκης: Καταφέραμε οι μετριώτατοι εν συνόλω καλλιτέχνες και ορθώσαμε τείχος αξιοπρέπειας

Ο Σταμάτης Κραουνάκης καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να καθήσουν σε ένα τραπέζι και να τα βρουν. Τι λέει για τη Λίνα Μενδώνη.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ 27 Φεβ 2021 | 15:25

Κρατούμενος Λιγνάδης: Πρώτη ημέρα στη φυλακή - Καταβεβλημένος και σχεδόν αμίλητος [Εικόνες]

Την πρώτη ημέρα της προφυλάκισής του, ο Λιγνάδης προαυλίστηκε με δύο ακόμη κρατούμενους που βρίσκονται και αυτοί σε προληπτική επταήμερη καραντίνα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 27 Φεβ 2021 | 14:14

Μπεκατώρου: Δυστυχώς στην Ελλάδα ο φεμινισμός δεν είναι ιδιαίτερα αγαπημένος

Η χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου τόνισε τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μία γυναίκα θύμα σε αυτές τις περιπτώσεις.