Στο συρτάρι η γραβάτα, στον αέρα το QE & στο βάθος... μνημόνιο

Υποστολή της σημαίας του χρέους από τον ίδιο τον πρωθυπουργό δημιουργεί βέρτιγκο σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

Στο συρτάρι η γραβάτα, στον αέρα το QE & στο βάθος... μνημόνιο

Την απαράμιλλη «προσαρμοστικότητα» του επέδειξε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «ενταφιάζοντας» στόχους και διακηρύξεις για το χρέος και εμφανιζόμενος έτοιμος να αποδεχθεί το σχέδιο Σόιμπλε το οποίο «έβαλε» τον Τσακαλώτο να απορρίψει την Δευτέρα στο Eurogroup. Το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη εγκάλεσε και πάλι τους ευρωπαίους ότι δεν μπορεί θέλουν ala cart το ΔΝΤ και να μην ικανοποιούν την απαίτησή του για το χρέος.

Στο συρτάρι η γραβάτα, στον αέρα το QE & στο βάθος... μνημόνιο
Ο κ. Τσίπρας δεν δείχνει την γραβάτα του Γιώργου Σταθάκη!

Ευθαρσώς και δημοσίως από το υπουργείο Ενέργειας περιέγραψε ως επιλογή στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου να αποδεχθεί το σχέδιο που εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του Βερολίνου δηλ. το ΔΝΤ να μείνει ως παρατηρητής στο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος να εξεταστούν στο τέλος του 2018 κι αν χρειαστεί.

Από στρατηγικό στόχο σε στρατηγικό στόχο

'Οπως είπε ο πρωθυπουργός ,στρατηγικός στόχος είναι η έξοδος στις αγορές στο τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 για «μια σταθερή δυνατότητα δανεισμού με βιώσιμα επιτόκια...».

Κι αυτός ο στόχος υποστήριξε «μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση που μας παρουσίασε ο κ. Σόιμπλε και αρνηθήκαμε, πόσο δε μάλλον με μια καλύτερη λύση για την οποία διαπραγματευόμαστε. Δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές θα έχουμε με καλούς όρους».

Εκ των υστέρων το Μαξίμου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με την διαρροή «αν ήταν να το δεχθούμε θα το είχαμε κάνει προχθές» . Ενώ το βράδυ μιλώντας στον ΣΕΒ Βορείου Ελλάδας είπε ότι η λύση που επιδιώχθηκε στο Eurogroup «δεν έδινε οριστικό τέλος στις αμφιβολίες για τη συμμετοχή ή μη του ταμείου. Διότι εμπεριείχε μεν μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους αλλά αυτή δεν ήταν αρκετή. Και δεν ήταν αρκετή κυρίως διότι έδινε πάτημα για τη συνέχιση της επαμφοτερίζουσας στάσης του Ταμείου»

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μεγάλη υποχώρησε προκειμένου να καλυφθεί η μια από τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή του Ταμείου

« Δεχτήκαμε να νομοθετήσουμε την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019 – 2020 ώστε να καλυφθεί η μια από τις δύο προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα...Και ξέρετε βεβαίως ποια είναι η δεύτερη προϋπόθεση. Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Και τώρα είναι καθήκον της Ευρώπης να ικανοποιήσει αυτή τη συνθήκη» είπε ο πρωθυπουργός. Δεν έθεσε κανένα ζήτημα να παρθούν πίσω τα μέτρα απλά περιορίστηκε να σημειώσει «Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».

Απομακρύνεται το QE και η ...δοκιμή των αγορών

Η νέα στάση Τσίπρα συνιστά παραδοχή ότι δεν θα πάρει την περιγραφή της ελάφρυνσης του χρέους που απαιτούσε.

Ταυτοχρόνως όμως συνιστά και αποδοχή ότι μαζί με το χρέος χάνεται και ο στόχος για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ που περιγραφόταν επίσης ως ένας κρίσιμος παράγοντας για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Και βεβαίως τα σχέδια για την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές εντός του Ιουλίου θα πρέπει να θεωρούνται από ριψοκίνδυνα έως καταστροφικά.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού ήταν αρκετές για να εκτινάξουν την απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 5,7% το πρωί της Τετάρτης στο 6% ενώ και στην αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο υπήρξαν ρευστοποιήσεις.

Και οι διαβεβαιώσεις για τις αναπτυξιακές και επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας δεν ακούστηκαν πειστικές.

« Η Ελλάδα μετά από επτά χρόνια υποτίμησης και ύφεσης έχει πολύ καλές προοπτικές. Εχουμε εξυγιάνει τα οικονομικά και αυτό δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για ένα δυνατό comeback και γι’ αυτό ζητούμε μια απόφαση για το χρέος που θα αντανακλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά και υποσχέθηκε « μετά τις 15 Ιουνίου θα έχουμε εναλλασσόμενες καλές και θετικές ειδήσεις για την οικονομία και για τον σχεδιασμό της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης».

Citi: Πιθανότερο το τέταρτο μνημόνιο στο τέλος του 2018

Τα δεδομένα μετά το Eurogroup της Δευτέρας όπως τα αποτιμά και η Citigroup φέρνουν την Ελλάδα πιο κοντά σε ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης μετά το 2018. H αμερικανική τράπεζα αμφιβάλει και για την ένταξη στο QE και για την έξοδο στις αγορές και για το αν τελικά θα υπάρξει ποτέ ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Θεωρεί ότι είναι εφικτός μόνο ένας συμβιβασμός σχετικά με ορισμένα δευτερεύοντα μέτρα μείωσης του χρέους, αλλά είναι απίθανο να γίνουν σημαντικές παραχωρήσεις σε ότι αφορά τις περιόδους χάριτος / αναβολές πληρωμής / ανώτατα όρια επιτοκίων, ιδιαίτερα εν όψει και των γερμανικών εκλογών.

Βέρτιγκο στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ταχύτητα με την οποία ο πρωθυπουργός αλλάζει θέση προκαλεί βέρτιγκο σε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θα πρέπει να αιφνιδιάστηκε καθώς λίγες ώρες πριν έλεγε « θέλουμε καθαρή λύση (για το χρέος) και εννοούμε καθαρή λύση» και « αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα δεν είναι απλά μία υπόσχεση. Είναι κάτι σαφές και συγκεκριμένο για το ελληνικό χρέος».

Ο ίδιος μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον ΣΚΑΙ και στο επίμονο ερώτημα αν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί χωρίς λύση για το χρέος είπε «Εννοείται πως τα μέτρα του 2019 και του 2020 δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν υπάρχουν μεσοπρόθεσμα.

Εξάλλου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας έλεγε το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ ότι αν στις 15 Ιουνίου δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος τότε ούτε τα μέτρα θα ψηφιστούν.

Τον μεγαλύτερο αιφνιδιασμό από τον Αλέξη Τσίπρα και την κατ΄' ουσίαν την αποδοχή των σχεδιασμών των δανειστών για το χρέος θα πρέπει να ένοιωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Πριν τις δηλώσει του πρωθυπουργού ανέβασε στο facebook μια...πολεμική ανάρτηση κατά των... μενουμερωπαίων.

«Γκεσταμπιτες, μενουμεευρώπηδες, βαστασοιμπλέδες ......μη χαίρεστε....

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ...όσο καθυστέρηση κι αν μας παίξει ο αρχηγός σας.....δεν έχει πολύ χρόνο ακόμα ...... », έγραψε ο κ. Πολάκης.

Στο συρτάρι η γραβάτα, στον αέρα το QE & στο βάθος... μνημόνιο - εικόνα 2

Από το μεσημέρι και τις νέες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί χρέους υπήρξε σιγή ασυρμάτου στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Κατ' ιδίαν πάντως στελέχη διερωτώνται αν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού περί γραβάτας ήταν αποτέλεσμα υπεραισιοδοξίας ή απλώς κακής εκτίμησης των δεδομένων.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ 03 Δεκ 2020 | 23:07

Fake news ξανά από τον Τσίπρα στη Βουλή - Η ανάρτηση για το "πρόστιμο σε συνταξιούχο"

Η αλήθεια πίσω από την ιστορία με τον "συνταξιούχο" που του επιβλήθηκε πρόστιμο γιατί η μάσκα ήταν κάτω από τη μύτη του - Τι είπε ο Τσίπρας στη Βουλή

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 18:35

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: "Είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών με Λουδοβίκους και Αντουανέτες"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθιξε το θέμα των φωτογραφιών του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:07

Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στο πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας: "Να φύγει ο κορονοϊός", του ζήτησαν τα παιδιά

Το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρία στη Βούλα επισκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Παρούσα και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Σκληρή απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Κάθε μέρα και μια ακόμη αυτογελοιοποίηση

Άμεση αντίδραση Πέτσα στην ανάρτηση Τσίπρα που κατηγορεί εκ νέου την κυβέρνηση για παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

"ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ" 02 Δεκ 2020 | 14:36

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 30 Νοε 2020 | 15:41

Κορονοϊός-Ασθενής καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο με 250 νοσηλευόμενους: Δεν τους νοιάζει αν φταίει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας

Τι αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας που νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο μέσα από την κλινική Covid του νοσοκομείου

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

"ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" 25 Νοε 2020 | 20:57

Το μήνυμα Τσίπρα για τον θάνατο του Μαραντόνα - "Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ"

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον "Ντιέγκο των παιδικών μας αναμνήσεων".

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 15:47

Οι εξηγήσεις Μητσοτάκη για τη δήλωση Γεραπετρίτη για τις κλίνες ΜΕΘ και τους "περισσότερους νεκρούς"

Κάλυψη στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη δήλωσή του για τις κλίνες ΜΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή