
Νέα κόντρα ξέσπασε στο πολιτικό σκηνικό, αυτή τη φορά για την ψήφο των αποδήμων, ειδικά μετά τις κυβερνητικές διαρροές αλλά και την δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος μιλώντας για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αναφέρθηκε και στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων.
Σημειώνεται ότι βάσει του νόμου που ψηφίστηκε το 2019, στους απόδημους αναλογούν 3 έδρες, οι οποίοι προέρχονται από την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, από 12 σε 15. Η όποια αλλαγή απαιτεί ωστόσο 200 ψήφους στη Βουλή, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ χρειάζεται είτε τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ είτε όλων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σε χθεσινή του συνέντευξη όμως στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τον προβληματισμό του, λέγοντας ότι "οι αιτήσεις που έχουν γίνει είναι κοντά στις 3.500, έχουν εγκριθεί 2.600-2.700 από αυτές. Θα γίνει εκ νέου μια εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων του εξωτερικού καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Ομως, είναι μικροί οι αριθμοί, εδώ πρέπει να κάνουμε κάποιες σκέψεις", προσέθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ
Την έντονη αντίθεση του σε πιθανή αλλαγή στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων, όπως διέρρευσε από την κυβέρνηση εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ.
"Παραμονές των εκλογών, η Κυβέρνηση με διαρροές αφήνει να εννοηθεί ότι θα αλλάξει ξανά τον νόμο, μειώνοντας την εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς στην επόμενη Βουλή. Αντί να επιφέρει βελτίωση, η Νέα Δημοκρατία θέλει να ακυρώσει το πρώτο λάθος διαπράττοντας ένα ακόμη" λένε από την Χαριλάου Τρικούπη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να συνεναίσουν σε καμία σχετική αλλαγή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:
Η συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων στην πολιτική ζωή της χώρας θυσιάστηκε στο βωμό μικροκομματικών συμβιβασμών με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας
Παρά τις "τυμπανοκρουσίες" της Κυβέρνησης, οι προϋποθέσεις που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακύρωσαν στην πράξη τη μαζική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές.
Οι δαπανηρές ενημερωτικές καμπάνιες απέτυχαν να κινητοποιήσουν τους απόδημους συμπατριώτες μας που είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Μέχρι σήμερα στους εκλογικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί μόλις 4.000 εκλογείς, αριθμός αναντίστοιχος με όσους μετανάστευσαν τα χρόνια της κρίσης.
Παραμονές των εκλογών, η Κυβέρνηση με διαρροές αφήνει να εννοηθεί ότι θα αλλάξει ξανά τον νόμο, μειώνοντας την εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς στην επόμενη Βουλή. Αντί να επιφέρει βελτίωση, η Νέα Δημοκρατία θέλει να ακυρώσει το πρώτο λάθος διαπράττοντας ένα ακόμη.
Δεν πρόκειται μόνο για σιωπηρή ομολογία αποτυχίας, αλλά για μια ακόμη αντιθεσμική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία δεν πρόκειται να συναινέσουμε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr