Στο υπουργικό συμβούλιο οι συμβάσεις για F-16, Mirage και υποβρύχια

Στα μέσα Δεκεμβρίου κλείνουν οι πρώτες εκκρεμότητες δηλώνει ο ΥΕΘΑ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στο υπουργικό συμβούλιο οι συμβάσεις για F-16, Mirage και υποβρύχια

Tις συμβάσεις για την αναβάθμιση των F-16, υποστήριξης των Mirage και των excess materials (τορπίλες) για τα υποβρύχια κλάσης 214 τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε , κηρύσσοντας την έναρξη της 1ης Συναντήσεως Εργασίας με θέμα «Ανάλυση Γεωπολιτικού Περιβάλλοντος Βαλκανίων και Ανατολικής Μεσογείου», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο «Επισμηναγός (Ι) Δημήτριος Καμπέρος» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

"Είναι θέλω να πιστεύω η πρώτη νομοθετική παρέμβαση, όχι η τελευταία, αλλά η πρώτη και θα ακολουθήσουν κι άλλες γρήγορα, ανήγγειλε, που θα βάλουν και αυτές το μικρό τους λιθαράκι στο μεγάλο αγώνα που γίνεται για να αναβαθμίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεδομένου ότι υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις, αλλά δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες. Θα ακολουθήσει η διαβούλευση, η νομοθετική διαδικασία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Ολομέλεια ώστε στα μέσα Δεκεμβρίου, πριν αρχίσει ο προϋπολογισμός," θα έχουμε τακτοποιήσει αυτά τα βασικά θέματα και από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουν με αρκετά ταχείς ρυθμούς και τα υπόλοιπα", όπως είπε.

"Πρέπει να ξεκινήσουμε δεδομένης της συγκυρίας από την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση των μεγάλων οπλικών συστημάτων τα οποία κακά τα ψέματα πρέπει να έχουμε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό λειτουργικότητας στη διάθεσή μας. Ο αγώνας όλων είναι να κάνουμε τώρα την προσπάθεια ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να καταστούν πιο έτοιμες, πιο αξιόμαχες και σε επίπεδο πλατφόρμας και σε επίπεδο προσωπικού. Αυτό χρειάζεται παρεμβάσεις. Χρειάζεται να προχωρήσουμε χωρίς φόβο και πάθος στις διευθετήσεις, τακτοποιήσεις των εκκρεμοτήτων που πρέπει να γίνουν και να προχωρήσουμε γοργά.. Δεν πρέπει να μας αποσπάσει τίποτα από αυτήν την αποστολή μας και τώρα είναι η ώρα περισσότερο από ποτέ, που πρέπει να την εκτελέσουμε με κάθε προσήλωση", κατέστησε σαφές.

Με την ευκαιρία της 1ης Συνάντησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στη σύσταση αυτοτελούς Γραφείου Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών για τον καλύτερο συντονισμό των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής "διότι ασφαλώς αυτά τα δύο υπουργεία είναι οι πυλώνες χάραξης της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας της χώρας και επομένως πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους, διότι στο πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων και των σύνθετων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, ιδίως σε αυτές τις εποχές, θεωρώ ότι τα δύο υπουργεία πρέπει να έχουν έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους", όπως είπε χαρακτηριστικά.

"Η διπλωματία προσαρμόζεται στην Εθνική Άμυνα και η Εθνική Άμυνα προσαρμόζεται και τροφοδοτεί με δεδομένα τη διπλωματία και οι δύο αυτοί πυλώνες, συνεργαζόμενοι και όχι αποκλείοντας ο ένας τον άλλον ή μη επικοινωνώντας επαρκώς ο ένας με τον άλλον, νομίζω ότι μπορούν να παράξουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά την εθνική γραμμή", πρόσθεσε.

Περαιτέρω ο κ. Παναγιωτόπουλος ανήγγειλε την ενδυνάμωση της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΕΘΑ και τη διοργάνωση νέων επιστημονικών συναντήσεων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήρε την εισφορά των μελών της Ακαδημαϊκής κοινότητας, με την ειδική τους γνώση και την ολοκληρωμένη σφαιρική οπτική γωνία, στη γεωστρατηγική ανάλυση, στη γεωπολιτική, στα ζητήματα στρατηγικής επικοινωνίας, ιδίως δεδομένης της περίπλοκης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Πρέπει να έχουμε τις κεραίες μας ευαισθητοποιημένες σε κάθε αλλαγή" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Συνάντηση διοργανώθηκε από τη γενική διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΕΘΑ.

Στην τελετή έναρξης της Συνάντησης παρέστησαν επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο γενικός γραμματέας του ΥΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.

Στη Συνάντηση μίλησαν: Ο Παναγιώτης Ήφαιστος, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, γεωλόγος Πετρελαίων - Ενεργειακός οικονομολόγος. Η Μαρία Μπόση, καθηγήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο και βουλευτής Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κώστας Υφαντής, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο. μΟ Κωνσταντίνος Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Ο Δρ. Βασίλης Κοψαχείλης, Διεθνολόγος - Γεωστρατηγικός Αναλυτής και ο Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Μπαλωμένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ 31 Αυγ 2020 | 16:02

Ξεκινάει ο φράχτης στον Εβρο για τους παράνομους μετανάστες- Ενημέρωση Χρυσοχοΐδη στο Υπουργικό Συμβούλιο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για το έργο του φράχτη στον Εβρο

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 31 Αυγ 2020 | 12:47

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Δεύτερη ευκαιρία στους αδύναμους οφειλέτες - Αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών

"Από 1ης Ιανουαρίου του 2021 λοιπόν, οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται", είπε ο πρωθυπουργός για το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ.

ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ 31 Αυγ 2020 | 08:01

Συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο - Φράχτης στον Έβρο και μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 30 Αυγ 2020 | 20:29

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο - Όλη η ατζέντα

Στα θέματα της συνεδρίασης ανήκουν ο Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας" και το νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 21 Σεπ 2020 | 15:48

Απολογία Κουμουτσάκου στη Βουλή για την Θεία Κοινωνία- "Το θέμα είναι λήξαν"

Εξηγήσεις έδωσε- η καλύτερα δεν έδωσε...- ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος για την απόφασή του να κοινωνήσει χωρίς μέτρα προστασίας

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 21 Σεπ 2020 | 13:17

Δεν θα πάει στην ορκωμοσία του γιου του στον Εβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του γιου του- που υπηρετεί στο Πυροβολικό- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ 21 Σεπ 2020 | 13:07

Συνάντηση Μητσοτάκη με Αμερικανούς επενδυτές ενέργειας - υποδομών - τεχνολογίας

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ταχεία υλοποίηση μεγάλων ξένων επενδύσεων.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 21 Σεπ 2020 | 12:35

Πέτσας: Αυτά είναι τα 9 έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων της κακοκαιρίας

Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από την θεομηνία Ιανός. Στην Καρδίτσα την Τρίτη ο Μητσοτάκης.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 21 Σεπ 2020 | 12:22

Σακελλαροπούλου σε Αναστασιάδη: Ενιαίο και αραγές το διπλωματικό μέτωπο Κύπρου - Ελλάδας

Οι δηλώσεις των δυο προέδρων για την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΙΣΕΛ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΜΕΡΚΕΛ 21 Σεπ 2020 | 12:03

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: Στην ατζέντα Τουρκία, Λιβύη, Λευκορωσία

Τα ζητήματα της Λευκορωσίας, της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 21 Σεπ 2020 | 11:55

H πρώτη παρέμβαση του Σταύρου Θεοδωράκη μετά το τέλος του Ποταμιού: Γιατί καλεί Μητσοτάκη - Τσίπρα σε κοινή γραμμή

"Ας μπούμε λοιπόν στο μυαλό του Βενιζέλου. Και πρώτα από όλα ο πρωθυπουργός που πρέπει να διακηρύξει έναν νέο πατριωτισμό", λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης.