Στο Xanthi TechLab ο Κυριάκος Μητσοτάκης: "Αρκετές ιστορίες επιχειρήσεων ξεκίνησαν έτσι όπως ξεκινάτε εσείς"

Το εργαστήριο πολυμέσων Xanthi TechLab ήταν ο πρώτος "σταθμός" του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην πόλη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Το εργαστήριο πολυμέσων Xanthi TechLab, το οποίο αποτελεί κόμβο για την έρευνα και την καλλιέργεια τεχνογνωσίας στην περιοχή της Ξάνθης, ήταν ο πρώτος "σταθμός" του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην πόλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, μαζί με το Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα, με τρεις μαθητές γυμνασίου και τέσσερις φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σχετικά με τα όνειρά τους, το ενδιαφέρον τους για την τεχνολογία και τη συνεισφορά του Xanthi TechLab στις δημιουργικές επιδιώξεις τους.

Οι μαθητές παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό ένα ρομπότ που έχουν κατασκευάσει, κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων του. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αισθάνεται "πολύ περήφανος" όταν βλέπει "εφήβους μας να διαπρέπουν σε διαγωνισμούς ρομποτικής". "Γίνεται μια σπουδαία δουλειά, σε ολόκληρη τη χώρα στον τομέα αυτόν, και νομίζω ότι είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύουμε περισσότερο", πρόσθεσε.

Στο Xanthi TechLab ο Κυριάκος Μητσοτάκης: "Αρκετές ιστορίες επιχειρήσεων ξεκίνησαν έτσι όπως ξεκινάτε εσείς"
1

Οι φοιτητές μίλησαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βιομηχανική ρομποτική και τις δυνητικές εφαρμογές της και για τις εμπειρίες τους από την Ολυμπιάδα Ρομποτικής, στην οποία η ομάδα όπου συμμετείχαν κατέκτησε την τέταρτη θέση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως στο παρελθόν στην Ελλάδα απουσίαζε η σύνδεση ανάμεσα στην ανάπτυξη τεχνολογικών προϊόντων και την αξιοποίησή τους, με συνέπεια μεγάλο κομμάτι του έργου που παραγόταν να μένει "ανεκμετάλλευτο, είτε στα ερευνητικά κέντρα, είτε -ακόμα περισσότερο- στα πανεπιστήμια".

Ο κ. Δήμας ανέφερε πως πλέον χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας ώστε να καλύπτεται αυτό το κενό, ενώ ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι "υπάρχει πια ένα οικοσύστημα καινοτομίας το οποίο αναπτύσσεται πολύ δυναμικά στη χώρα".

1

"Υπάρχουν κεφάλαια τα οποία υπάρχει διάθεση να τοποθετηθούν σε τέτοιες νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, πολύ υψηλού ρίσκου και έχουμε και αρκετές ιστορίες επιχειρήσεων οι οποίες ξεκίνησαν -καλή ώρα- έτσι, όπως ξεκινάτε εσείς. Έγιναν από μια ιδέα, έγινε start-up, έγινε επιχείρηση και αρχίζουν και κάνουν τον κύκλο τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό", προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει.

"Το σημαντικό, και αυτό το οποίο βλέπουν και πολλές ξένες εταιρίες οι οποίες θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, είναι και το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διαθέτουμε. Γιατί το ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι μόνο στην Αθήνα, δεν είναι μόνο στη Θεσσαλονίκη, είναι και σε μια σειρά από περιφερειακές πόλεις που έχουν δυνατά τμήματα τεχνολογικά", είπε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Ιωάννινα είδε ένα απτό παράδειγμα καλλιέργειας τεχνολογικών κόμβων στην χώρα μας.

"Ποιος θα το περίμενε ότι στα Γιάννενα θα έρχονταν μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας από το εξωτερικό να δημιουργήσουν υποδομή ανάπτυξης προϊόντος -όχι απλά υποστηρικτική υποδομή. Και να βρίσκουν κόσμο και να προσλαμβάνουν παιδιά τα οποία αποφοιτούν από το πανεπιστήμιο, να έρχεται κόσμος πίσω από το εξωτερικό για να έρθει να δουλέψει σε μια μεγάλη ξένη εταιρεία", ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και σημείωσε πως αυτή τη στιγμή η σχολική ύλη δεν περιλαμβάνει μαθήματα για καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας, ενώ η διδασκαλία τέτοιων αντικειμένων επαφίεται σε πρόθυμους εκπαιδευτικούς "οι οποίοι είναι διατεθειμένοι, πέρα και πάνω από τις τυπικές τους αρμοδιότητες, να υποστηρίξουν παιδιά που έχουν τέτοιου είδους ενδιαφέροντα".

Όπως είπε, αυτό αλλάζει με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν στο σχολείο. "Είμαι ενθουσιασμένος με τις καινούργιες δραστηριότητες που εισάγουμε στα σχολεία μας, πέρα από τα κλασικά μαθήματα τα οποία πρέπει να διδάσκουμε. Νομίζω ότι και τα παιδιά θα τα ευχαριστηθούν πάρα πολύ όλα αυτά τα καινούργια γνωστικά αντικείμενα. Και για τους δασκάλους και για τους καθηγητές νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία, ο καθένας και η καθεμία ανάλογα με το δικό τους ενδιαφέρον, να μπορέσουν να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά πρόσθετες γνώσεις που να ξεφεύγουν από την ανάγκη να αποστηθίσουν απλά ένα βιβλίο".

1

*Εκκολαπτήριο γνώσεων*

Το Xanthi TechLab, που δημιουργήθηκε χάρη στη σύμπραξη του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μορφωτικού Τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας, αποτελεί σημείο συνάντησης, εκπαίδευσης και πειραματισμού για την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Το εργαστήριο στεγάζεται στο κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όπου υποδέχτηκε τον Πρωθυπουργό ο υπεύθυνος συντονιστής Δημήτρης Γιαννακούδης, μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης, Μανώλη Τσέπελη και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Χρήστο Μέτιο.

Εξοπλισμένο -μεταξύ άλλων- με 3D εκτυπωτή και κιτ ρομποτικής, το κέντρο διαθέτει προγράμματα για παιδιά, ενήλικες αλλά και για εταιρείες που ενδιαφέρονται για ψηφιακές δεξιότητες ή πληροφοριακά συστήματα.

1

Ιδιαίτερη άνθιση έχουν οι εφαρμογές στον τομέα της γλωσσικής και πολιτιστικής τεχνολογίας, που αποβλέπουν, ανάμεσα σε άλλα, στην τρισδιάστατη απεικόνιση μνημείων και αρχαιολογικών ευρημάτων, στην πληροφοριακή υποστήριξη αρχαιολογικών ερευνών και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 23 Ιουλ 2021 | 11:35

Απάντηση Μητσοτάκη στους αντιεμβολιαστές: Το Σύνταγμα αξιώνει από όλους κοινωνική αλληλεγγύη

Μήνυμα του πρωθυπουργού στους αντιεμβολιαστές κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 23 Ιουλ 2021 | 07:33

Ερχεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για εκπαιδευτικούς - Στο τραπέζι και οι Ενοπλες Δυνάμεις

Μέσα στον Αύγουστο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για δασκάλους και καθηγητές. Κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 22 Ιουλ 2021 | 21:43

Μητσοτάκης: Κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για να αυξηθούν τα ραντεβού εμβολιασμού

Ακόμη και αύριο οι ανακοινώσεις για το πλαίσιο κινήτρων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ» 22 Ιουλ 2021 | 19:34

Νέα ανάρτηση Μητσοτάκη με βίντεο για τον εμβολιασμό:"Χτίζουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας, γίνε μέρος της ασπίδας"

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter νέο βίντεο της εκστρατείας εμβολιασμού

ΑΝ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΣΗΣΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ 22 Ιουλ 2021 | 11:57

Εκκληση Μητσοτάκη προς τους εκπαιδευτικούς: Σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε για να ανοίξουν τα σχολεία

Εκκληση Κυριάκου Μητσοτάκης σε εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ 22 Ιουλ 2021 | 10:08

Μητσοτάκης: Ζωτικής σημασίας η ψυχική υγεία - Να συζητάμε περισσότερο και ανοιχτά

Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνές συνέδριο για τις συνέπειες της πανδημίας της COVID στην ψυχική υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 22 Ιουλ 2021 | 07:40

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Μισόλογα από τον ΣΥΡΙΖΑ, "ναι" από το ΚΙΝΑΛ - Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την απογοήτευση τους για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ STRENGTHENING US-CYPRUS 21 Ιουλ 2021 | 19:03

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Δεν θα νομιμοποιήσετε τα παράνομα πεπραγμένα σας στην Κύπρο

Υπάρχει μόνον ένα νόμιμο πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, αυτό που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης

ΟΤΑΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ "ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ" 21 Ιουλ 2021 | 18:45

Ακρόπολη: Ενθουσιασμένη η Παραολυμπιακή ομάδα με τον ανελκυστήρα και τις νέες διαδρομές [Εικόνες]

"Ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία στον κόσμο είναι πλέον προσβάσιμο σε όλους" έγραψε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επίσκεψη της Παραολυμπιακής ομάδα στην Ακρόπολη

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 21 Ιουλ 2021 | 17:01

Μητσοτάκης για το πρώτο ελληνικό Rafale: Πολλαπλασιάζει την αποτρεπτική ισχύ - Τα Ελληνικά φτερά δυναμώνουν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε μία φωτογραφία του πρώτου Rafale - "Ένα αεροσκάφος νέας γενιάς που πολλαπλασιάζει την αποτρεπτική ισχύ της ΠΑ"

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 21 Ιουλ 2021 | 14:45

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το FreedomPass - Ανέβασε νέο βίντεο "πρόσκληση" για τους 18-25

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε ανάρτηση στο Facebook για την πλατφόρμα FreedomPass με το νέο βίντεο που απευθύνεται στους 18-25.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 21 Ιουλ 2021 | 12:48

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Ιρακινό ομόλογό του - Αναβλήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού

Συμφωνήθηκε ότι η αναβληθείσα επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ιράκ θα πραγματοποιηθεί το ταχύτερο.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 21 Ιουλ 2021 | 08:27

Μητσοτάκης για Αντετοκούνμπο: "Απίστευτος Γιάννης! Οι Έλληνες παντού πανηγυρίζουν!"

Ο πρωθυπουργός έκανε ανάρτηση στο twitter, από την τηλεόραση που έβλεπε το ματς, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να πανηγυρίζει για το πρωτάθλημα που κατέκτησε.