Follow us

Στο...άγνωστο η Ευρώπη για προσφυγικό και Brexit

Ολονύχτιες οι διαβουλεύσεις των ευρωπαίων ηγετών για το Brexit, με το προσφυγικό να μπαίνει σε δεύτερο πλάνο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στο...άγνωστο η Ευρώπη για προσφυγικό και Brexit

Ολονύχτιες οι διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας ή όχι στη ζώνη των 28, με το θέμα της προσφυγικής κρίσης να μπαίνει σε δεύτερο πλάνο καθώς έλειπε από τις Βρυξέλλες ο «πρωταγωνιστής», δηλαδή η Τουρκία.

Η μεγάλη μάχη για το προσφυγικό μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατίθεται για τον Μάρτιο οπότε και -εκτός απροόπτου- θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος Κορυφής με την Τουρκία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να απέσπασε τη δέσμευση τους ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας στο προσφυγικό και κυρίως κλείσιμο συνόρων μέχρι τις 6 Μαρτίου. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος για αυτό και οι εξελίξεις θα πρέπει να είναι και ανάλογες», φέρεται να είπε στους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τρεις συμφώνησαν ότι η πίεση θα πρέπει να ασκηθεί προς την Τουρκία για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Νωρίτερα, υπήρξαν διαρροές ότι η ελληνική πλευρά προτίθετο να «μπλοκάρει» την απόφαση για τη Βρετανία σε περίπτωση που δεν απομονώνονταν όσες χώρες «φλερτάρουν» με μονομερείς ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας στο προσφυγικό.

Στο...άγνωστο η Ευρώπη για προσφυγικό και Brexit

Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό

Στο τμήμα του κειμένου των συμπερασμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Παρασκευής και αφορά το προσφυγικό, υπογραμμίζεται ότι στόχος της ΕΕ «πρέπει να είναι η ταχεία μείωση των προσφυγικών ροών, η προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του Σένγκεν». Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, οι «28» χαιρετίζουν «την απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει στη διεξαγωγή αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο» και επισημαίνουν πως η FRONTEX θα πρέπει να «συνεργαστεί στενά» με το ΝΑΤΟ.

«Η πλήρης και ταχεία εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία παραμένει προτεραιότητα για τη μείωση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών» αναφέρεται στο κείμενο και προστίθεται πως «έχουν γίνει βήματα από την Τουρκία, ωστόσο οι μεταναστευτικές ροές παραμένουν πολύ υψηλές». «Απαιτείται σημαντική και συνεχής μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύεσεων και αυτό απαιτεί επιπλέον, αποφασιστικές προσπάθειες και από την τουρκική πλευρά» σημειώνεται. «Η συνεχής μη ομαλή μεταναστευτική ροή πάνω στο βαλκανικό διάδρομο παραμένει παράγοντας βαθιάς ανησυχίας που απαιτεί επιπλέον δράση και τερματισμό της προσέγγισης “ανεξέλεγκτης διάβασης” και μη συντονισμένων μέτρων πάνω στη διαδρομή αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρωπιστικές συνέπειες για τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο, ενώ τονίζεται πως «είναι απαραίτητη η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Σένγκεν, με πλήρη υποστήριξη σε μέλη που αντιμετωπίζουν δύσκολες περιστάσεις» και ότι «πρέπει να επιστρέψουμε σε μία κατάσταση στην οποία όλα τα μέλη να εφαρμόζουν πλήρως το Σένγκεν και αρνούνται είσοδο στα εξωτερικά σύνορα σε υπηκόους τρίτων χωρών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ή δεν κάνουν αίτηση για άσυλο όταν τους έχει δοθεί η ευκαρία».

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, η σύσταση και λειτουργία των hotspot «βελτιώνεται σταδιακά, [...] ωστόσο μένουν ακόμη αρκετά να γίνουν, ώστε συγκεκριμένα να γίνουν πλήρως λειτουργικά και να διασφαλιστεί η πλήρης ταυτοποίηση και καταγραφή κάθε εισόδου και η πλήρης εφαρμογή της μετεγκατάστασης».

Στο...άγνωστο η Ευρώπη για προσφυγικό και Brexit - εικόνα 2

Η συζήτηση για τη Βρετανία

Με το προσφυγικό να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, οι διαβουλεύσεις για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας της ΕΕ συνεχίζονται για δεύτερη με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο. H απογευματινή συνεδρίαση που επρόκειτο να αρχίσει στις 17.00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας αναβλήθηκε, για να πραγματοποιηθούν επιμέρους διαβουλεύσεις του βρετανού πρωθυπουργού με ηγέτες της ΕΕ, καθώς τα μεγάλα «αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας -όπως η βρετανική απαίτηση για αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων στους ευρωπαίους εργαζόμενους στη χώρα- φαίνεται πως παραμένουν. Δεν θα πρέπει ωστόσο να αποκλειστεί η συνέχιση της Συνόδου και το Σάββατο, καθώς όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, ζητήθηκε από τους ηγέτες να κλείσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία για το Σάββατο. Όπως όλα δείχνουν, οι Ευρωπαίοι θέλουν να ξεκαθαρίσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στην τρέχουσα Σύνοδο Κορυφής έτσι ώστε να μην επανέλθουν σε μεταγενέστερο στάδιο, κάτι που θα δημιουργούσε νέες αναταράξεις στις ευρωπαϊκές ισορροπίες. Ενδεικτική αυτής της πρόθεσης είναι άλλωστε και η δήλωση με την οποία προσήλθε στη Σύνοδο την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: «Σε αυτή τη σύνοδο ή θα τα βρούμε ή θα τα σπάσουμε».

Στο...άγνωστο η Ευρώπη για προσφυγικό και Brexit - εικόνα 3

Γιατί όλοι φοβούνται το Brexit

Τι θα συνέβαινε όμως εάν το χειρότερο σενάριο γινόταν πραγματικότητα; Πως θα έμοιαζε ένα Brexit και τι συνέπειες θα είχε για την ίδια τη Βρετανία, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα;

Σύμφωνα με τους ευρωσκεπτικιστές, μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα οδηγούσε στην αντιστροφή του μεταναστευτικού ρεύματος προς το Ηνωμένο Βασίλειο, θα εξοικονομούσε για τον βρετανό φορολογούμενο δισεκατομμύρια και θα απάλλασσε τη χώρα από σοβαρά οικονομικά βάρη. Είναι όμως ακριβής μια τέτοια εκτίμηση;

Οι πιθανές συνέπειες ενός Brexit για την ίδια την Βρετανία δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια εκ των προτέρων, καθώς εξαρτώνται εν πολλοίς από τις οικονομικές δράσεις που θα αναλάβει η χώρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κομβικής σημασίας ζήτημα σε αυτό το πλαίσιο είναι οι εμπορικές σχέσεις της Αγγλίας με τις χώρες του υπόλοιπου κόσμου. Σημειώνεται πως στην παρούσα φάση, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του think-tank Open Europe, στο χειρότερο σενάριο -στο οποίο η Βρετανία αποτύχει να συνάψει κάποιου είδους εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και δεν ακολουθήσει πολιτική ελεύθερου εμπορίου- το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί μέχρι το 2030 2,2 % περισσότερο από ότι αν παρέμενε στην ΕΕ. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις σοβαρές αναμένεται να είναι οι συνέπειες και στο εισόδημα των βρετανών. Σύμφωνα με ανάλυση κέντρου του Πανεπιστημίου London School of Economics, το εισόδημα των βρετανών θα μπορούσε να υποστεί μείωση της τάξης του 6,3% με 9,5% του ΑΕΠ. Μια ανάλογη μείωση είχαν υποστεί τα βρετανικά εισοδήματα μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009.

Στο...άγνωστο η Ευρώπη για προσφυγικό και Brexit - εικόνα 4

Οικονομική ανασφάλεια στην Ευρώπη

«Η προοπτική του να μην μπορεί κανείς να λειτουργεί ανεμπόδιστα εντός ολόκληρης της Ευρώπης [σε ενδεχόμενο βρετανικής αποχώρησης] είναι ανησυχητική». Αυτό είχε δηλώσει τον Μάιο στους Financial Times aμερικανός διευθύνων σύμβουλος, του οποίου η εταιρία έχει ως έδρα των ευρωπαϊκών της δραστηριοτήτων το Λονδίνο. Η δήλωση είναι ενδεικτική του «οικονομικού σοκ» που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα Brexit στην ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως σημείωνε τότε η Sacha Romanovitch, διευθύντρια της εταιρίας Grant Thornton, η Μεγάλη Βρετανία αποτελούσε παραδοσιακά μια πύλη των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων προς την Ευρώπη. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μεγάλη ιστορία στην παροχή διευκολύνσεων για το εμπόριο και έχει υπάρξει πύλη [για τις αμερικανικές επιχειρήσεις] τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Για τις αμερικανικές εταιρίες υπάρχει νευρικότητα για το πώς θα δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη. Υπάρχει μια εμπιστοσύνη και μια σιγουριά όταν έρχεσαι στην Ευρώπη μέσω Μεγάλης Βρετανίας» είχε σημείωσε τότε.

Πριν από μία εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's έδωσε ωστόσο μια ακόμη διάσταση των οικονομικών συνεπειών που θα είχε για την Ευρώπη μια βρετανική αποχώρηση. Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου αναλυτή του αμερικανικού οίκου μία έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρέαζε την πιστοληπτική αξιολόγηση ολόκληρης της περιοχής. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ένα Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει ένα προηγούμενο που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

«Εάν η Μεγάλη Βρετανία όντως έφευγε, θα βάρυνε αρνητικά για την αξιολόγηση όλης της Ε.Ε.», σημείωσε ο επικεφαλής κινδύνου κρατικού χρέους της Moody's για την Ευρώπη, Dietmar Hornung. «Θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης που οδηγεί σε περαιτέρω κατακερματισμό. Οποιαδήποτε έξοδος από την Ε.Ε. ή από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω ταχύτητα στις φυγόκεντρες δυνάμεις, επειδή θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Bild, το Brexit θα είχε ωστόσο αρνητικό αντίκτυπο και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι την πολιτική ασφάλειας της Ένωησης. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η Βρετανία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα και συνεισφέρει ανάλογα στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Σε περίπτωση Brexit το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος για την κάλυψη του κενού θα πρέπει να το επωμιστεί η Γερμανία. Την ίδια στιγμή -σύμφωνα πάντοτε με τη Bild- η ΕΕ θα χάσει το 15% της οικονομικής της δύναμης αλλά και την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης που σημείωσε σε ποσοστό 2,8% το 2014. Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας η ΕΕ αναμένεται να χάσει τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ με έντονη μάλιστα παρουσία σε μια ιδιαίτερη κομβική περιοχή, εκείνην της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο...άγνωστο η Ευρώπη για προσφυγικό και Brexit - εικόνα 5

Ο ασκός του Αιόλου και η Ελλάδα

Πέραν όλων των άλλων ωστόσο το βασικό ζήτημα που αναμένεται να τεθεί σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ είναι εκείνο της αντιστρεψιμότητας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Υπενθυμίζεται πως παρά το γεγονός πως το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισσαβόνας αναφέρει πως μια χώρα-μέλος της ΕΕ μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από αυτήν σύμφωνα με τις προβλέψεις του δικού της συντάγματος, κάτι τέτοιο δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα εφαρμοστεί. Μια από τις βασικές παραμέτρους της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας που αποπνέει η Ένωση των 28 οφείλεται ακριβώς στην παραδοχή πως η συμμετοχή σε αυτήν έχει χαρακτηριστικά οιονεί μονιμότητας.

Το τελευταίο αυτό ζήτημα έχει σαφώς μια ιδιαίτερη σημασία και για τη χώρα μας που στο παρελθόν αντιμετώπισε την απειλή μιας εξόδου από τη ζώνη του ευρώ και προσφάτως από τη ζώνη Σένγκεν. Ένα ενδεχόμενο Brexit θα άνοιγε δίχως αμφιβολία τον ασκό του Αιόλου στην διαδικασία της αποσύνθεσης της ΕΕ. Την ίδια στιγμή θα ενεργοποιούσε επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη φυγόκεντρων δυνάμεων από την Ένωση όπως εκφράζονται αυτή τη στιγμή από υπερσυντηρητικές δυνάμεις της ακροδεξιάς, όπως εκείνη του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 13 Μαϊ 2022 | 12:48

Ευρωπαϊκή ανησυχία για κίνδυνο πυρηνικής απειλής μετά την στροφή Φινλανδών και Σουηδών προς ΝΑΤΟ

"Η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται" - Οι δηλώσεις του κορυφαίου Ευρωπαίου αξιωματούχου γίνονται μία μέρα μετά τις δηλώσεις από τη Μόσχα για αντίποινα έπειτα από την απόφαση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ 13 Μαϊ 2022 | 07:52

Συζήτηση Μακρόν - Ματαρέλα για δημιουργία Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόταση του για την δημιουργία Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας με την οποία δήλωσε απολύτως σύμφωνος και ο Ιταλός πρόεδρος.

«ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» 12 Μαϊ 2022 | 10:55

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Κρατήστε μας μία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κρατήσει μία θέση για την χώρα του.

ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 11 Μαϊ 2022 | 13:29

30 χρόνια μετά, ο Εμανουέλ Μακρόν αναγεννά την ιδέα του Μιτεράν για "Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα"

Μετά από 30 χρόνια, η ιδέα της "Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας" επανέρχεται στο προσκήνιο με πρωτοβουλία Μακρόν.

ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ 11 Μαϊ 2022 | 11:29

Ουγγαρία: Απαράδεκτη η πρόταση της ΕΕ για πετρελαϊκό εμπάργκο στην Ρωσία

Κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας η Ουγγαρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΟ 2023 10 Μαϊ 2022 | 14:11

Συρία: Βοήθεια ύψους 1,53 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες από την ΕΕ

Βοήθεια ύψους 1,53 δισεκατομμυρίου ευρώ στους Σύρους πρόσφυγες θα προσφέρει η ΕΕ το 2022.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 10 Μαϊ 2022 | 13:08

ΕΕ light: Τι είναι η "ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα" που προτείνει ο Μακρόν

Πιο ευέλικτη, ταχύτερη και αποτελεσματική θέλει την Ευρωπαίκή Ένωση ο Μακρόν που προτείνει τη δημιουργία μιας "ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας".

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ 10 Μαϊ 2022 | 11:31

Ε.Ε.- Πολύ σύντομα η απόφαση για εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Για πιθανή συμφωνία εντός της εβδομάδας απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου από την Ρωσία έκανε λόγο ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 09 Μαϊ 2022 | 13:01

Γαλλία: Επισκέψεις του Εμανουέλ Μακρόν σε Στρασβούργο και Βερολίνο "για μια πιο ισχυρή Ευρώπη"

Στο Στρασβούργο και το Βερολίνο θα μεταβεί ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για να πλέξει το εγκώμιο μιας πιο ισχυρής Ευρώπης που είναι έτοιμη να μεταρρυθμιστεί.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΕ-ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ 09 Μαϊ 2022 | 11:55

EE: Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε εκ νέου τις συνομιλίες με τη Βρετανία για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

Πρόθυμη η ΕΕ να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ 09 Μαϊ 2022 | 08:16

Μπορέλ: Εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Υπέρ της κατάσχεσης ρωσικών αποθεμάτων συναλλάγματος που έχουν παγώσει, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, τάσσεται ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ''ΟΧΙ'' 09 Μαϊ 2022 | 08:07

Πόλεμος στην Ουκρανία: H Βουλγαρία απειλεί με βέτο στο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο εάν δεν εξαιρεθεί

Αρνείται να υποστηρίξει το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Βουλγαρία εάν δεν εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από το έκτο πακέτο κυρώσεων.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ 08 Μαϊ 2022 | 18:17

Νέο αδιέξοδο στην ΕΕ: Χωρίς τελική συμφωνία οι συνομιλίες για το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

Το μεγαλύτερο "φρένο" στην επίτευξη συμφωνίας στο 6ο πακέτο κυρώσεων αποτελεί το ζήτημα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, που τροφοδοτούνται πετρέλαιο μόνο από τη Ρωσία