Στον αέρα το πρόγραμμα εμβολιασμού μετά τη σύγκρουση Ε.Ε. και AstraZeneca - Ανησυχητικές καθυστερήσεις

Για αδιαφάνεια στις παραδόσεις κατηγορεί η Ευρώπη την φαρμακευτική εταιρεία. Λιγότερες δόσεις κατά 75% θα παραλάβουν οι χώρες της Ε.Ε.

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις με της Ε.Ε. με την AstraZeneca, η οποία δήλωσε αδυναμία να ανταπεξέλθει στην συμφωνία που είχε υπογράψει για τις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι έχει πάρει ήδη προκαταβολή 336 εκ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την φαρμακευτική εταιρεία να δώσει εξηγήσεις, ωστόσο η παρουσία ενός και μόνο στελέχους στη συνάντηση, δείχνει την οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της AstraZeneca υποστήριξε πως ο αριθμός των δόσεων που θα λάβουν οι χώρες της Ε.Ε θα είναι μειωμένος κατά 75% και όχι 60%, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, γεγονός που τινάζει τον ευρωπαϊκό προγραμματισμό στον αέρα. Στις Βρυξέλλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της ακύρωσης της συμφωνίας, την ώρα που οι ρυθμοί των εμβολιασμών σταδιακά αρχίζουν να πέφτουν.

Υπόνοιες πως τα εμβόλια πηγαίνουν εκτός Ε.Ε.

Τα τελευταία 24ωρα φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν την AstraZeneca να μην μπορεί να τηρήσει την συμφωνία με την Ε.Ε. λόγω των εξαγωγών εμβολίων σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, που έχουν ήδη ξεκινήσει τους εμβολιασμούς από την συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία. Η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου κατηγόρησε ευθέως την AstraZeneca για αδιαφανείς διαδικασίες όσο αφορά το ζήτημα των παραδόσεων στα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

"Λυπούμαστε για τη συνεχή έλλειψη διαφάνειας για το πρόγραμμα παραδόσεων και ζητήσαμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο από την AstraZeneca για τη γρήγορη παράδοση της ποσότητας των εμβολίων που αξίζουμε για το πρώτο τετράμηνο του 2021".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους, ώστε να μπλοκάρουν τις συγκεκριμένες εξαγωγές από τη στιγμή που οι όροι της συμφωνίας δεσμεύουν την εταιρεία, κάτι που διαψεύδει επισήμως η Κομισιόν. Η αντιπρόεδρος Ντουμπράβκα Σουίτσα ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιαζόμενος μηχανισμός παρακολούθησης των εξαγωγών έχει ως στόχο τη διαφάνεια και όχι τις απαγορεύσεις εξαγωγών. Από την πλευρά της η AstraZeneca τονίζει πως η Ε.Ε. καθυστέρησε στη σύναψη συμφωνίας κατά τρεις μήνες σε σχέση με την Μεγάλη Βρετανία.

Η Pfizer τρέχει για να αυξήσει τις παραγωγές

Η πρώτη εταιρεία που άρχισε να περιορίζει τις παραδόσεις ήταν η Pfizer, που επιχειρεί να αναβαθμίσει την παραγωγή της κάνοντας συνεργασίες με άλλες εταιρείες, προκειμένου μέσω εργοστασίων να αυξήσουν την παραγωγή και να καλύψουν άμεσα το κενό που δημιούργησαν. Ωστόσο, σε σχέση με τηνAstraZeneca η τιμή του εμβολίου της Pfizer είναι ακριβότερη, ενώ είναι και πιο δύσκολη η συντήρηση του, καθώς θα πρέπει να φυλάσσεται σε ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό τον λόγο η Ε.Ε. προχώρησε σε μεγαλύτερη παραγγελία με την βρετανοσουηδική εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρατάει δυνάμεις η χώρα μας

Οι καθυστερήσεις και οι μειώσεις στις δόσεις που θα παραλάβουν οι 27 χώρες της Ε.Ε. προκαλούν έντονο προβληματισμό και στην Ελλάδα που αναθεωρεί προς το παρόν τον προγραμματισμό. "Η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις αναφορικά με τις παραδόσεις στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης" δήλωσε ο υπουργός Υγείας που κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρίες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ωστόσο, η αρχική επιλογή που υπήρξε να διασφαλιστεί η δεύτερη δόση, για όσους έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο, δικαίωσε την κυβέρνηση, καθώς άλλες χώρες που ακολούθησαν διαφορετική τακτική τώρα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Όπως είναι γνωστό, μόνο η πρώτη δόση δεν διασφαλίζει την ανοσία από τον κορονοϊό, για αυτό τον λόγο η εθνική επιτροπή εμβολιασμών αποφάσισε να φυλάξει τη δεύτερη δόση ώστε κανένας πολίτης να μην είναι εκτεθειμένος απέναντι στην πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός ενημερώνει το υπουργικό Συμβούλιο

Στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση. Ο πρωθυπουργός αναμένεται κατά την εισήγηση του να αναφερθεί στην πορεία της πανδημίας καθώς σήμερα θα συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τελικά τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Παράλληλα θα ενημερώσει τα κυβερνητικά στελέχη για τις εξελίξεις στο ζήτημα των εμβολιασμών και τις κινήσεις που αναμένεται να κάνει η χώρα μας σε συνεργασία πάντα με τις Βρυξέλλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα μιλήσει και θα κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας όσον αφορά τους εμβολιασμούς οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τους 200 χιλιάδες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 08 Μαρ 2021 | 19:56

Κορονοϊός: Πρώτη ανάσα κανονικότητας τον Απρίλιο - Θα έχουν εμβολιαστεί όλοι άνω των 60 ετών

Τον Απρίλιο θα έχει χτιστεί το πρώτο τείχος ανοσίας από τον κορονοϊό - Θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 60 ετών

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 08 Μαρ 2021 | 19:53

Lamda Development: Στη διάθεση της Πολιτείας για εμβολιασμούς το Ελληνικό Κέντρο Ξιφασκίας

Στο Ελληνικό θα δημιουργηθεί το δεύτερο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο που θα δημιουργηθεί στην Αττική

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ NBC 08 Μαρ 2021 | 19:48

ΗΠΑ: Συγκεντρώσεις σε σπίτια χωρίς μάσκες για τους εμβολιασμένους - Οι οδηγίες του CDC

Μια πρώτη γεύση από την επιστροφή στην κανονικότητα δίνουν οι οδηγίες του CDC των ΗΠΑ - Τι επιτρέπεται και τι όχι για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 08 Μαρ 2021 | 19:12

Κορονοϊός: Αρχίζουν τις επόμενες ημέρες οι εμβολιασμοί ευπαθών ομάδων και των ηλικιών 70-74 και 65-69

Εντός Μαρτίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τον κορονοϊό και για άλλες ηλικιακές ομάδες

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08 Μαρ 2021 | 18:56

Κορονοϊός: Γιατί νόσησαν 1.354 άτομα ενώ έκαναν τη μία ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου

Πόσοι εμβολιασμένοι νόσησαν με κορονοϊό ενώ έχουν εμβολιαστεί - Η εξήγηση από Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριο Θεμιστοκλέους

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 08 Μαρ 2021 | 18:49

Στα... κάγκελα Υπ. Υγείας - ΝΔ για τον ΣΥΡΙΖΑ και το "Μπέργκαμο": Ο κινδυνολογικός λαϊκισμός υπονομεύει την εθνική προσπάθεια

Στην αντεπίθεση το υπουργείο Υγείας και η Νέα Δημοκρατία για την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ περί "Μπέργκαμο με υπογραφή Μητσοτάκη"

ΣΤΟ TWITTER 08 Μαρ 2021 | 18:38

Θάνατος βρέφους από κορονοϊό: Η συγκινητική ανάρτηση Κικίλια

Τι έγραψε ο Βασίλης Κικίλιας για το βρέφος που κατέληξε από επιπλοκές του κορονοϊού

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ 08 Μαρ 2021 | 18:28

Κορονοϊός: Με σπασμένη φωνή ο Δημήτρης Μαρκόπουλος - "Είμαι 46 ετών, δεν έχω καπνίσει ποτέ και έχω διπλή πνευμονία" [βίντεο]

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος που νοσεί με κορονοϊό αποκάλυψε ότι χρειάστηκαν 10 τεστ για να φανεί ότι είναι θετικός.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 08 Μαρ 2021 | 18:02

Κορονοϊός: Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca, θα χορηγηθεί και σε άνω των 65 ετών στην Ελλάδα

Συνολικά στη χώρα έχουν γίνει πάνω από 1.120.000 εμβολιασμοί - Η επίσημη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό

ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ ΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ 08 Μαρ 2021 | 17:53

Σοκ: Πέθανε το βρέφος 37 ημερών που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορονοϊό στο "Αγλαΐα Κυριακού"

Πέθανε βρέφος 37 ημερών που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορονοϊό στο "Αγλαΐα Κυριακού"

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 08 Μαρ 2021 | 17:46

Κορονοϊός: Στο επίκεντρο της πανδημίας η Αττική με 556 νέα κρούσματα - 108 στη Θεσσαλονίκη

Ξανά στην Αττική σχεδόν τα μισά από τα συνολικά κρούσματα κορονοϊού - Τριψήφιος αριθμός στη Θεσσαλονίκη

ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 08 Μαρ 2021 | 17:45

Γεωργιάδης: Το Πάσχα πιθανή περίοδος για να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους

Σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη λόγω της προόδου των εμβολιασμών είμαστε πολύ κοντά στο να αρχίσει αυτό να φαίνεται

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 08 Μαρ 2021 | 17:36

Κορονοϊός: Ανησυχητικά για Δευτέρα τα κρούσματα - 1.165 νέες μολύνσεις σήμερα - 39 θάνατοι και 477 διασωληνωμένοι

Συνολικά 6.797 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού - Λίγο πάνω από 19.000 τα τεστ του τελευταίου 24ώρου.