Το τολμηρό "φρένο" Μητσοτάκη στις λειτουργίες εκθέτει την Ιερά Σύνοδο

Από την κυβερνητική απόφαση εξαιρούνται οι κηδείες, τα μνημόσυνα και η ατομική προσευχή.

Ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα και ανέμενε τις αποφάσεις της κρίσιμης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου. Τα ημίμετρα όμως που ανακοίνωσαν οι Ιεράρχες οι οποίοι μπορεί να μείωσαν τις ώρες της κυριακάτικης λειτουργίας αλλά δεν απέκλεισαν την παρουσία των πιστών, προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνηση η οποία με κοινή υπουργική απόφαση έβαλε τέλος στις ακολουθίες στους λατρευτικούς χώρους όλων των δογμάτων.

"Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις" ανέφερε η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο twitter.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της αρμόδιας υπουργού Νίκης Κεραμέως η οποία με επίσημο τρόπο τόνιζε την αναστολή κάθε είδους τέλεσης λειτουργίας και ιεροπραξίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας μέχρι τις 30 Μαρτίου. Από την κυβερνητική απόφαση εξαιρούνται οι κηδείες, τα μνημόσυνα και η ατομική προσευχή.

Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια

Ο πρωθυπουργός σεβόμενος τον σημαντικό ρόλο της εκκλησίας όλα αυτό διάστημα, με δημόσιες παρεμβάσεις του αλλά και με τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο, τόνισε τους κινδύνους που υπάρχουν από τις μαζικές συναθροίσεις στους ιερούς ναούς για την μετάδοση του Κορωνοϊού.

Μάλιστα ήταν κοινή απόφαση να μεταβεί στην Μονή Πετράκη και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας προκειμένου να ενημερώσει του Μητροπολίτες για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και για το πόσο επικίνδυνο για την δημόσια υγεία είναι να παραμείνουν ανοικτοί οι ναοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος όμως σε μια θυελλώδη πολύωρη συνεδρίαση στο συνοδικό μέγαρο δεν κατάφερε να πείσει τους Ιεράρχες να συμφωνήσουν στην αναστολή όλων των λειτουργιών χωρίς αστερίσκους. Ο πρωθυπουργός έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, πήρε την κατάσταση στα χέρια του βάζοντας τέλος στις θρησκευτικές τελετές.

Οι "ιερές" κόντρες – Στο "στόχαστρο" ο Μεσογαίας

Το κλίμα στην Μονή Πετράκη ήταν εκρηκτικό. Ο Αρχιεπίσκοπος πριν από την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου κάλεσε τους 11 Μητροπολίτες της Αττικής για να ακούσει τις απόψεις τους, αλλά και να ενημερωθούν όλοι από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Μόλις αποχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας άρχισαν τα όργανα στο συνοδικό Μέγαρο.

Ιεράρχες έβαλαν εναντίον του Μητροπολίτη Μεσογαίας ο οποίος ήταν ο πρώτος που μείωσε τις ακολουθίες αλλά και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως που συρρίκνωσε την κυριακάτικη λειτουργία χωρίς να περιμένει την απόφαση της ΔΙΣ.

Αρκετοί Μητροπολίτες αποχωρώντας από την Μονή Πετράκη, όπως ο Μητροπολίτης Πειραιώς κατηγορούσαν την κυβέρνηση πως θέλει να κλείσει τις εκκλησίες ενώ αφήνει ανοιχτά τα τζαμιά. Ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ υποστήριξε "Είμασταν 25 Ιεράρχες και είπαμε 25 διαφορετικά πράγματα".

Το διχαστικό κλίμα μεταξύ των Ιεραρχών επικράτησε και στην συνεδρίαση της συνόδου. Ο Αρχιεπίσκοπος επιχειρούσε να ισορροπήσει την κατάσταση που επικρατούσε αλλά μάταια. Τελικά κατέληξαν σε μια μεσοβέζικη ανακοίνωση με την οποία ματαιώνονται οι λειτουργίες εκτός της Κυριακής η οποία θα έχει διάρκεια μία ώρα αλλά θα είναι ανοιχτή προς τους πιστούς.

Η Αρχιεπισκοπή "άδειασε" τον ΣΥΡΙΖΑ

Αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο, η Κουμουνδούρου διέρρευσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε πως την ευθύνη για την αναστολή του εκκλησιασμού έπρεπε να την αναλάβει η πολιτεία, και όχι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Μάλιστα σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ Ιερώνυμος εμφανιζόταν προβληματισμένος και δυσαρεστημένος από τη στάση της κυβέρνησης.

Για νοσηρή φαντασία έκανε λόγο σε δήλωσή του ο διευθυντής τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης τονίζοντας πως ο κ. Ιερώνυμος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ενημέρωσε πως θα επικοινωνήσει μετά το τέλος της ΔΙΣ για να τους ενημερώσει.

"Οτιδήποτε άλλο γράφεται ή λέγεται, ή δολίως "κυκλοφορεί" σχετικά με το περιεχόμενο των επικοινωνιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις αυτά που αποδίδονται στον Αρχιεπίσκοπο υπερβαίνουν και τα όρια της πλέον νοσηρής φαντασίας" ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 27 Μαϊ 2020 | 16:08

Μητσοτάκης για το πακέτο των 750 δισ.: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αρθεί τώρα στο ύψος των περιστάσεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter καλωσορίζει την τολμηρή πρόταση

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 27 Μαϊ 2020 | 13:21

Σύσκεψη Μητσοτάκη με Δένδια και Παναγιωτόπουλο για τον Έβρο - Σε ετοιμότητα για νέες τουρκικές προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος βρίσκεται στις Φέρες και βλέπει από κοντά την πρόοδο των εργασιών του φράχτη.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ 7 ΧΩΡΩΝ 27 Μαϊ 2020 | 13:03

Μητσοτάκης: Ανοίγουν τα αεροδρόμια 15 Ιουνίου για τους τουρίστες- Από χώρες με λίγα κρούσματα κορονοϊού

Οι πρώτοι τουρίστες θα έρθουν από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα

ΤΟΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ, ΛΕΕΙ Η ΝΔ 27 Μαϊ 2020 | 07:45

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει το έδαφος για αποχώρηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία δεν μπορεί να καταστήσει κάποιους υπόπτους, πριν τη σύνταξη του πορίσματος.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ 26 Μαϊ 2020 | 21:52

Γιορτάστηκε η Ανάσταση σε όλες τις εκκλησίες - Δόθηκε "η ευκαιρία στους πιστούς να αναβιώσουν την πασχάλια χαρά"

Πανηγυρική αναστάσιμη ακολουθία (Παννυχίδα) την Τρίτη στις εκκλησίες της χώρας, παρουσία πιστών

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26 Μαϊ 2020 | 18:41

Μητσοτάκης: Κατ' εξαίρεση από τις 15 Ιουνίου οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός την τροποποιημένη, λόγω κορονοϊού, 85η ΔΕΘ

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Μαϊ 2020 | 16:49

Μητσοτάκης: Ποιο βιβλίο είχε πάνω στο γραφείο του στη συνέντευξή του στο STAR [εικόνες]

Η κάμερα "έπιασε" δίπλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα πολυσέλιδο βιβλίο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ 26 Μαϊ 2020 | 12:29
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 26 Μαϊ 2020 | 10:35

Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός - Μπαράζ επαφών και επισκέψων

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει την επίσκεψη του από το σταθμό λεωφορείων Μακεδονίας.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 26 Μαϊ 2020 | 07:41

Ο Μητσοτάκης ξέκοψε την κουβέντα για εκλογές και ανασχηματισμό - Τέρμα στα σενάρια

"Δεν είναι ζητούμενο να "κάψουμε" την απλή αναλογική. Η ελληνική κοινωνία μας εμπιστεύεται", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

"ΘΑ ΓΙΝΕΙ" ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Μαϊ 2020 | 07:28

Θωρακίζονται τα σύνορα στον Εβρο - Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα με την κατασκευή νέου φράχτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για "νευρικότητα" από την πλευρά της Τουρκίας που προκαλεί η κατασκευή του φράχτη.

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΙΚΟΥΕΛ 25 Μαϊ 2020 | 21:25

Καυστικός Πέτσας για το "Μένουμε όρθιοι ΙΙ": Μένει ίδιος ο Τσίπρας, αγκαλιά με το "λεφτόδεντρο"

Τα "πυρά" του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε η παρουσίαση του "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ" από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 25 Μαϊ 2020 | 20:04