Follow us

Στυλιανίδης για εγκλωβισμένους: Ευθύνες σε Αττική Οδό - Περιφέρεια Αττικής - "Δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τον σχεδιασμό που μας είχε υποσχεθεί"

"Δεν είναι έτοιμη η διαχείριση των κρίσεων στο βαθμό που πιστεύουμε, κτίζουμε το υπουργείο" σχολίασε ο Χρήστος Στυλιανίδης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
αττικηοδος

Ευθύνες στην Αττική Οδό, και δευτερευόντως στην Περιφέρεια Αττικής, επέρριψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα σοβαρότατα προβλήματα, με χιλιάδες εγκλωβισμένους, που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στο λεκανοπέδιο.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι δεν υπήρξε συνεννόηση της εταιρείας που διαχειρίζεται την Αττική Οδό με την τροχαία, αντιπαραβάλλοντας την ομαλότερη κατάσταση στην Αθηνών – Λαμίας.

Σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό χάος στην Κατεχάκη, τη Μεσογείων και τη Μαραθώνος είπε ότι στους κεντρικούς άξονες έχει την ευθύνη η περιφέρεια και σε μικρότερες οδούς οι δήμοι. Παρέπεμψε πάντως στο πρόγραμμα ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ Αιγίς, δεσμευόμενος ότι οι μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων θα κτιστούν εκ βάθρων με βάση τα χθεσινά διδάγματα.

Στυλιανίδης για εγκλωβισμένους: Ευθύνες σε Αττική Οδό - Περιφέρεια Αττικής - "Δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τον σχεδιασμό που μας είχε υποσχεθεί"

"Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν ένα δύσκολο φαινόμενο μια χιονοκαταιγίδα που δεν εμφανίζεται συχνά και δημιουργεί τέτοια πίεση και τέτοιο όγκο χιονιού που είναι δύσκολα διαχειρίσιμα. Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχαν ελλείψεις και ανεπάρκειες σε όλα τα επίπεδα της υλοποίησης του σχεδιασμού" σημείωσε ο υπουργός. και γι’ αυτό από την αρχή τόνισα ότι πρέπει η πολιτεία να πει συγγνώμη στους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν. Όμως αν εξετάσουμε πώς εξελίχθηκε ο σχεδιασμός, και η υλοποίησή του υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες οι οποίες μεγέθυναν το πρόβλημα. Όπως σωστά λένε οι μετεωρολόγοι, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την ακριβή ώρα ενός τέτοιου φαινόμενου.

Υπήρξε, παρατήρησε ο κ. Στυλιανίδης, από πλευράς της ΕΜΥ, που είναι η σύμβουλος του υπουργείου, η προειδοποίηση ότι έχουμε έντονα φαινόμενα, αλλά νομίζω ότι η ένταση των φαινομένων ξεπέρασε οποιαδήποτε πρόβλεψη, ήταν τέτοια η ένταση των φαινομένων γι’ αυτό το λέμε χιονοκαταιγίδα, όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία.

αττικη

Εάν είχαμε την υλοποίηση του σχεδιασμού με βάση την εξέλιξη του φαινομένου και στην Αττική Οδό, αν είχαμε ανάλογη συμπεριφορά όπως στην Αθηνών – Λαμίας, όπου είναι και πιο δύσκολη περιοχή, πιστεύω ότι οι επιπτώσεις του φαινομένου θα ήταν πολύ – πολύ λιγότερες. "Είχαμε κάνει δύο συσκέψεις την Παρασκευή και την Κυριακή. Ακριβώς για να προετοιμάσουμε τις εταιρείες και να τους εξηγήσουμε ακριβώς πώς πρέπει να προετοιμαστούν. Υπήρχε μια εμπειρία στις εταιρείες αυτές σε όσες έχουν την ευθύνη μιας συγκεκριμένης οδού. Όλοι έλεγαν ότι η Αττική Οδός είχε πάντα πολύ καλές επιδόσεις" εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης.

Στη σύσκεψη, τόνισε ο υπουργός, ειπώθηκε ο καθένας πόσα οχήματα έχει και έχει την ευθύνη της σύμβασης. Η Αττική Οδός μας είπε ότι έχει ικανοποιητικά οχήματα. Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να υλοποιήσει το δικό της σχεδιασμό. Δεν υπήρξε η συνεννόηση με την τροχαία, όπως υπήρξε με τη Νέα Οδό, στην Αθηνών – Λαμίας, γι’ αυτό εκεί είχαμε σαφή επιτυχία και δεν είχαμε καθόλου προβλήματα. Εδώ δυστυχώς, υπήρχαν προβλήματα. "Με βάση τη σύμβαση η Αττική Οδός δεν μπόρεσε να υλοποιήσει το σχεδιασμό που μας είχε υποσχεθεί".

Διαβάστε Επίσης

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι την ευθύνη για το ποιοι θα μπουν και ποιοι θα βγουν στην Αττική Οδό την έχει η εταιρεία από τη στιγμή που θα συμφωνήσει με την τροχαία.

αττικη

"Δεν είναι έτοιμη η διαχείριση των κρίσεων"

"Δεν είναι έτοιμη η διαχείριση των κρίσεων στο βαθμό που πιστεύουμε, κτίζουμε το υπουργείο, θα κτίσουμε μια διαχείριση κρίσεων σε ένα συντονιστικό κέντρο, με βάση ένα πρόγραμμα Αιγίς 1,7 δισεκ. που θα μπορούμε να παρακολουθούμε τα πάντα με αισθητήρες κλπ δεν τα έχουμε αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό παραμένουμε στην πιο παραδοσιακή μέθοδο όπως κτίστηκε τόσα χρόνια. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν παθογένειες στο όλο σύστημα γι’ αυτό πρέπει να τα ξαναδούμε όλα. Και τις συμβάσεις και τον ρόλο του κράτους". Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για διδάγματα για την επόμενη μέρα, και ζήτησε συγγνώμη από τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν αναγνωρίζοντας ότι το όλο σύστημα πρέπει να βελτιωθεί. Έγιναν όμως και σωστά πράγματα είπε. "Χθες το βράδυ έγινε τεράστια επιχείρηση από Έλληνες στρατιώτες, πυροσβέστες, αστυνομικούς πολιτική προστασία, όπου απεγκλωβίστηκαν 3.500 άνθρωποι κάτω από δυνατή χιονοθύελλα.

Επικαλύψεις αρμοδιοτήτων

Ερωτηθείς για τα προβλήματα σε Κατεχάκη, Μεσογείων, Μαραθώνος μίλησε για επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. "Ξέρουμε όλοι ότι σε αυτούς τους κεντρικούς άξονες έχει την ευθύνη η περιφέρεια, και σε μικρότερες οδούς οι δήμοι" σχολίασε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Με αυτά τα δεδομένα όλες αυτές οι επικαλύψεις και η προετοιμασία που έγινε έδειξε ότι δεν μπόρεσε να υλοποιήσει ένα σχεδιασμό. Όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό".

Διαβάστε Επίσης

"Δεν θα αποδώσω ευθύνες πριν να έχω επιστημονική αξιολόγηση. Θα γίνει επιτροπή ειδικών επιστημόνων για να αξιολογήσει όλα τα προβλήματα που εμφανιστήκαν στη διαδικασία υλοποίησης του σχεδιασμού. Θα ήταν λάθος και ανώριμο από εμένα να κατανείμω ευθύνες χωρίς να έχω τα επιστημονικά δεδομένα. Και η ιδία η εξέλιξη στην ηγεσία της Αττικής Οδού, αλλά και η αποδοχή της αποζημίωσης αποδεικνύει ότι υπάρχει θέμα" σημείωσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 17 Μαϊ 2022 | 00:09

Μητσοτάκης - Μπάιντεν: Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση - Γαλανόλευκη γραβάτα φόρεσε ο Αμερικανός πρόεδρος [Εικόνες]

Με πλατύ χαμόγελο και φορώντας γραβάτα στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Τζο Μπάιντεν

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 16 Μαϊ 2022 | 22:18

Στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - "Σημαντικότερη όσο ποτέ η σχέση των δύο χωρών" το μήνυμα Μπάιντεν

"Θα γιορτάσουμε τα 201 έτη από την ανεξαρτησία σας", είπε ο Τζο Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά στις κάμερες - "Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο" ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ GEORGETOWN 16 Μαϊ 2022 | 19:34

Μητσοτάκης: Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία η άρνησή της για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Λάθος χαρακτήρισε την τακτική της Τουρκίας ο Κ. Μητσοτάκης στο πανεπιστήμιο Georgetown University

ΤΙ ΕΙΠΕ 16 Μαϊ 2022 | 17:13

Live: Η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον David Ignatius στο πανεπιστήμιο Georgetown

Σε εξέλιξη η συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University

ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ «ΣΥΜΜΑΧΟΙ» 16 Μαϊ 2022 | 16:04

Καρφί Μητσοτάκη στον Ερντογάν: Δεν είναι ώρα για παζάρια... - Φινλανδία και Σουηδία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ

"Δεν είναι ώρα για παζάρεμα", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο MSNBC για τις αντιρρήσεις της Αγκυρας στις υποψηφιότητες Φινλανδίας- Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 16 Μαϊ 2022 | 14:10

Σύνοδος κορυφής των ηγετών χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις 10 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη

Σύνοδος κορυφής με την συμμετοχή των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 16 Μαϊ 2022 | 14:07

To σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Η πλειοψηφία δεν επιλέγει ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής τον κ. Τσίπρα

"Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά φαίνεται πως δεν επιλέγει ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής τον κ. Τσίπρα", λέει το ΠΑΣΟΚ.

ΠΟΛΑΚΙΣΜΟΣ 16 Μαϊ 2022 | 13:54
ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ 16 Μαϊ 2022 | 13:40

Επίθεση της ΕφΣυν στα "Νέα" και τον Γιώργο Παπαχρήστο - "Πλερέζες στο Συγκρότημα" για τις κάλπες του Τσίπρα

Επίθεση της ΕφΣυν στην εφημερίδα Τα Νέα και τον αρθρογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, με αφορμή τα σχόλια για τις εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 18 ΜΑΙΟΥ 16 Μαϊ 2022 | 13:08

Εξετάσεις Ελληνικής PISA: Αγωγή Κεραμέως κατά ΟΛΜΕ και ΔΟΕ - Ζητά να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική

Καθηγητές και δάσκαλοι επιχειρούν να μπλοκάρουν την Ελληνική PISA. Η Ν. Κεραμέως με κατεπείγουσα αγωγή ζητά να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

«ΨΗΦΙΖΕ ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΠ ΕΞΩ» 16 Μαϊ 2022 | 11:57

Απάντηση της ΟΝΝΕΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των 15χρονων: Όσα ψέματα και να πουν, η αλήθεια θα τους εκθέτει

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ηλικιακά όρια εγγραφής στις νεολαίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έδωσε η ΟΝΝΕΔ, κάνοντας λόγο για "φιάσκο των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών" του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 16 Μαϊ 2022 | 11:36

Η αποτίμηση των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ: Σε ποιον έστειλε τελικά τον "λογαριασμό" ο Αλέξης Τσίπρας με το... 99%;

Το στοίχημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ασφαλώς, δεν ήταν να επανεκλεγεί.

ΒΟΛΙΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ 16 Μαϊ 2022 | 11:18

Καιρίδης: Δεν υπάρχει αμερικανική απόφαση για αγορά ή αναβάθμιση τουρκικών F-16

Δεν έχει αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση να πουλήσει νέα μαχητικά ή να αναβαθμίσει τα τουρκικά F-16, όπως τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης.