Σύγκληση κυβερνητικού συμβουλίου για την συμφωνία του Eurogroup

Στο κυβερνητικό συμβούλιο θα συζητηθεί η «λίστα» των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση υπόψη των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως αποφασίστηκε στο χθεσινό Eurogroup

sugklisi-kubernitikou-sumbouliou-gia-tin-sumfwnia-tou-eurogroup
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το κυβερνητικό συμβούλιο συγκαλείται σήμερα στις 5:00 μ.μ., προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης να ενημερώσει την κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο θα συζητηθεί η «λίστα» των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση υπόψη των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως αποφασίστηκε στο χθεσινό Eurogroup, οι οποίες θα αποτελέσουν και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της αξιολόγησης της συμφωνίας-γέφυρα που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης θα είναι η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά, καθώς και μέτρα για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι στο σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο θα συζητηθούν και θα εξειδικευτούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία ομιλία στην ΚΟ του κόμματος, οι οποίες θα κατατεθούν στην βουλή την επόμενη εβδομάδα και περιλαμβάνουν: την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, την απαγόρευση στις τράπεζες της πώλησης των κόκκινων δανείων σε ξένα funds και την ρύθμιση για τις 100 δόσεις για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και στο κράτος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι προτεινόμενες διατάξεις δε διαταράσσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αντιθέτως η πρωτοβουλία για τις 100 δόσεις έχει ως στόχο στην αύξηση των εσόδων του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων.

Γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στο κόμμα υπάρχει αναβρασμός από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και στελεχών της Σοσιαλιστικής τάσης για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας κρατούσαν επιφυλάξεις, όσον αφορά το τελικό κείμενο και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, αναμένοντας αναλυτική πληροφόρηση για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση του Αντιπροέδρου της βουλής Αλ. Μητρόπουλου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι μία ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εφαρμογή νέων μέτρων. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να ανακοινωθεί η άμεση σύγκληση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητηθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook