Σύγκρουση κορυφής Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή για πανεπιστήμια και ανομία

Σε σύγκρουση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης.

Σύγκρουση κορυφής Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή για πανεπιστήμια και ανομία

Σε σύγκρουση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο – η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την ανομία στα πανεπιστήμια.

Η ατμόσφαιρα στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν άλλωστε εξ αρχής ηλεκτρισμένη λόγω της καθυστέρησης στην προσέλευση του Πρωθυπουργού στην αίθουσα, κάτι που δεν άφησε ασχολίαστο ο πρόεδρος της ΝΔ προτρέποντας τον αρχηγό της κυβέρνησης να μάθει να σέβεται τη Βουλή και τους αντιπάλους του.

Ο Πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και αφού είπε ότι είναι ο μοναδικός αρχηγός που εκτός του Γιώργου Παπανδρέου έρχεται στη Βουλή την ώρα του Πρωθυπουργού, υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ και στις τρείς επίκαιρες ερωτήσεις του είχε ως ατζέντα τα θέματα της βίας. «Εγώ θα έρχομαι κάθε Παρασκευή να με ρωτάτε τα ίδια πράγματα αφού η καταστροφολογία σας για την οικονομία έχει καταρρεύσει» απάντησε και με σκωπτική διάθεση ανέφερε «εγώ χθες σας περίμενα μια ολόκληρη ημέρα στη Βουλή για να μιλήσουμε για την οικονομία, αλλά εσείς αποδράσατε».

«Αφού θέλετε να είστε εδώ κάθε Παρασκευή να προγραμματίσουμε την επόμενη την προ ημερησίας συζήτηση για τη ψήφο του απόδημου ελληνισμού που έχουμε ζητήσει εδώ και έξι μήνες και την μεθεπόμενη τη συζήτηση για το προσφυγικό» επανήλθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά την επίκαιρη ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι με την ανοχή της κυβέρνησης τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν μεταβληθεί από κυψέλες ελεύθερης σκέψης σε ένα ιδιότυπο χώρο βίας.

«Πρόκειται για μια αφόρητη πραγματικότητα που δεν δέχεται ωραιοποιήσεις» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και καταθέτοντας ως «πειστήρια» φωτογραφίες με βανδαλισμούς από χώρους των ΑΕΙ, είπε ότι εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια την ίδια ώρα που διαβόητες συλλογικότητες όπως ο Ρουβίκωνας ελέγχουν πολλές σχολές και τις έχουν μετατρέψει σε γιάφκες κουκουλοφόρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για το πανεπιστημιακό άσυλο. Υποστήριξε ότι έχει καταργηθεί στην πράξη και έχει μεταβληθεί σε παραβατικό άσυλο και δεσμεύθηκε εκ νέου ότι όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα καταργηθεί.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι την ερώτηση του προς τον Πρωθυπουργό την υπογράφουν άτυπα 1500 φοιτητές που αισθάνονται απειλούμενοι από όσα συμβαίνουν στα ΑΕΙ, αλλά και καθηγητές που έχουν υποστεί κρούσματα βίας.

«Στην Ελλάδα του κυρίου Τσίπρα ο μόνος χώρος που δεν μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα τις σκέψεις σου είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο» δήλωσε και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τον κάλεσε να απαντήσει αν είναι με τους φοιτητές και τους καθηγητές ή με τους τραμπούκους και τους κουκουλοφόρους.

«Ως εδώ δεν πάει άλλο. Φτάνει πια αυτή την ντροπή» έκλεισε την αρχική του παρέμβαση.

«Δεν θέλετε λύση, θέλετε πολιτική εκμετάλλευση και καταστροφολογία» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας αντιτείνοντας ότι και στο παρελθόν τα ίδια γίνονταν «Το πολυτεχνείο κάηκε επί των ημερών σας» είπε.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ψαρεύει» στα «θολά» νερά της ακροδεξιάς, υποστηρίζοντας ότι ανάλογες ερωτήσεις κατέθεταν στο παρελθόν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και εξέφρασε την άποψη ότι η εμμονή του προέδρου της ΝΔ αποδεικνύει το μίσος σε οτιδήποτε υπάρχει στη δημόσια σφαίρα.

«Εγώ δεν ήρθα να υπερασπιστώ ότι ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων, ούτε να πω ότι δεν υπάρχει εγκληματικότητα» πρόσθεσε και κατηγόρησε τον Κυριάκο ότι έχει ιδεοληψία με τα θέματα της βίας, ενώ ξεχνά ότι κάθεται δίπλα -δίπλα με βουλευτές που στα νιάτα τους ανήκαν σε ακροδεξιές ομάδες και χρησιμοποιούσαν τσεκούρια κατά των αντιπάλων τους.

«Εγώ δεν είμαι ούτε με τα τάγματα εφόδων των ακροδεξιών ούτε με εκείνους που θεωρούν ιδιοκτησία τους τα πανεπιστήμια και απαγορεύουν σε όσους έχουν αγωνιστεί να καταθέτουν στεφάνια στο Πολυτεχνείο. Αυτόν τον φασισμό τον καταδικάζω» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επικαλέστηκε στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας η οποία όπως υποστήριξε δείχνει μείωση των κρουσμάτων βίας, ενώ για μια ακόμα φορά υπερασπίστηκε το Πόρισμα Παρασκευόπουλου για τα Πανεπιστήμια.

«Δεν θέλετε λύση αλλά πολιτική εκμετάλλευση και καταστροφολογία» είπε και χρέωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι πίσω από τις επιθέσεις του κρύβεται η ιδεολογική του εμμονή κατά των δημοσίων πανεπιστημίων.

Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε το χαρακτήρα του δημοσίου πανεπιστήμιου (με αφορμή και την διεξαχθείσα συνταγματική αναθεώρηση) κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλει πανεπιστήμια μόνο για τους πλουσίους, υποταγμένα σε συμφέροντα και στις ανάγκες της αγοράς.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανέχεται τη βία στα Πανεπιστήμια «Μήπως επιτρέπετε να σε αυτές τις ομάδες να κάνουν εκπαιδεύσεις ώστε όταν αλλάξει η κυβέρνηση να ξεχυθούν στους δρόμους και να κάψουν την Αθήνα όπως έκαναν στο παρελθόν;» ρώτησε με νόημα τον Πρωθυπουργό και τον κάλεσε ταυτόχρονα να απαντήσει αν ανέχεται την κατάληψη δημοσίων χώρων από «γκρουπούσκουλα» όπως ο Ρουβίκωνας.

Εξέφρασε τέλος την άποψη ότι η εγχώρια τρομοκρατία στη χώρα είχε δεσμούς αίματος με την εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας καταδίκασε τον ισχυρισμό του προέδρου της ΝΔ ότι το έγκλημα έχει «ιδεολογική τοποθέτηση». Δικαιολόγησε τη θέση του αυτή με το επιχείρημα ότι εκτός από τους νεκρούς της τρομοκρατίας υπήρχαν και οι νεκροί όπως ο Τεμπονέρας.

Υποστήριξε επίσης ότι τα πανεπιστήμια είναι χώρος διακίνησης ιδεών «είτε μας αρέσουν είτε δεν μας αρέσουν» Διευκρίνισε ωστόσο ότι όταν γίνονται έκνομες πράξεις το λόγο έχει ο εισαγγελέας.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΟ ΝΗΣΙ 31 Οκτ 2020 | 14:30

Σεισμός στη Σάμο- Μητσοτάκης: Όλη η Ελλάδα σήμερα θρηνεί - Συναντήθηκε με τους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών [Βίντεο]

Στη Σάμο έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκη για να ενημερωθεί για τις καταστροφές από το σεισμό.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 31 Οκτ 2020 | 14:01

Προπηλακισμός πρύτανη ΑΣΟΕΕ: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με πρυτάνεις τη Δευτέρα

Ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας με αφορμή την άθλια επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 31 Οκτ 2020 | 13:22

Μήνυμα στήριξης Μητσοτάκη σε Τσιόδρα με "καρφιά" στον ΣΥΡΙΖΑ

Στήριξη του Σωτήρη Τσιόδρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο διάγγελμα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 31 Οκτ 2020 | 11:57

Κορονοϊός - Νέα μέτρα: Κλείνουν εστίαση, ψυχαγωγία και άθληση σε Αττική και Β. Ελλάδα από την Τρίτη

Αυτά είναι τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού. Κλείνουν μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. Ανοικτά τα κομμωτήρια και τα ξενοδοχεία.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 31 Οκτ 2020 | 09:10

Σεισμός στη Σάμο: Στο νησί μεταβαίνει ο Μητσοτάκης μετά το διάγγελμα

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές που προκάλεσε ο φονικός σεισμός των 6,7 Ρίχτερ.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 31 Οκτ 2020 | 08:36

Κορονοϊός: Lockdown στην εστίαση και απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Στις 12 το διάγγελμα

Πιθανότατα από τις 22:00 το βράδυ θα ξεκινά η απαγόρευση της κυκλοφορίας - Κατεβάζουν ρολά γυμναστήρια και θέατρα - Από τη Δευτέρα σε ισχύ τα μέτρα.

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ 30 Οκτ 2020 | 21:32

Κλείνει η εστίαση και στην Αττική - Προς ολικό κλείσιμο και στις "πορτοκαλί" περιοχές - Τι θα ανακοινώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ειλημμένη η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης και στις πορτοκαλί

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 30 Οκτ 2020 | 18:51

Σεισμός στη Σάμο: "Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές" - Τα συλλυπητήρια Μητσοτάκη για τον θάνατο των δύο παιδιών

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των δύο ανήλικων στον σεισμό στη Σάμο εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 30 Οκτ 2020 | 17:16

Σεισμός: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν- "Οι λαοί μας πρέπει να μείνουν ενωμένοι"

"Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, υπάρχουν στιγμές που οι πολίτες μας πρέπει να σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλο" το μήνυμα Μητσοτάκη μετά τον σεισμό.

Η ΣΑΜΟΣ ΑΝΤΕΞΕ 30 Οκτ 2020 | 16:29

Το Σάββατο το πρωί το διάγγελμα Μητσοτάκη για τον κορονοϊό- Το μήνυμά του για τον σεισμό στη Σάμο

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό θα γίνει το πρωί του Σαββάτου

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 30 Οκτ 2020 | 13:43

Κορονοϊός: Αναβάλλεται το έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη- Λόγω του σεισμού στη Σάμο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έκανε διάγγελμα στις 3 το μεσημέρι για τα νέα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 30 Οκτ 2020 | 13:32

Πέτσας: Ο Τσίπρας από το άγχος του έκανε δήλωση πριν ακούσει το μήνυμα Μητσοτάκη

"Είναι τόσο το άγχος του κ. Τσίπρα που έκανε δήλωση πριν καν ακούσει το μήνυμα του Πρωθυπουργού", αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 30 Οκτ 2020 | 12:41

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να αφήσει την προπαγάνδα και να πάρει ουσιαστικά μέτρα

"Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει σχέδιο ενός μηνός ενώ άφησε 8 μήνες χωρίς να χτίσει καμία άμυνα στην πανδημία", αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.