Follow us

Σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή για το νομοσχέδιο "Δουλειές Ξανά" - Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία

Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο "Δουλειές Ξανά". Στη Βουλή συγκρούονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ψηφίζεται μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας "Δουλειές Ξανά". Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου έχουν καταθέσει, ήδη, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ λίγο πριν την ολοκλήρωση της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης, επί του νομοσχεδίου, και η ΝΔ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για μία σειρά άρθρων.

Το αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας της ΝΔ αφορά στα εξής άρθρα:

Στο άρθρο 15 "Διαδοχή Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών".

Στο άρθρο 17 "Ψηφιακό Ατομικό Δελτίο Δράσης".

Στο άρθρο 19 "Εισοδηματικές προϋποθέσεις για παροχές προς ανέργους και αναζητούντες εργασία".

Στο άρθρο 20 "Υποχρεώσεις ΔΥΠΑ προς αναζητούντες εργασία".

Στο άρθρο 22 "Συνέπειες σε παράβαση υποχρεώσεων των αναζητούντων εργασία".

Στο άρθρο 23 "Κυρώσεις περίπτωση αναληθών δηλώσεων για εγγραφή ή παραμονή στο Ψηψιακό Μητρώο Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης".

Στο άρθρο 25 "Παράταση καταβολής του επιδόματος ανεργίας".

Στο άρθρο 35 "Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων".

Στο άρθρο 36 "Επιλεξιμότητα και πληρωμή παρόχων επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης".

Στο άρθρο 38 "Πλαίσιο αξιολόγησης και λογοδοσίας επιλέξιμων παρόχων επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης".

Στο άρθρο 48 "Δράση "Δημιουργία χώρων φύλαξης εντός των επιχειρήσεων"".

Στο άρθρο 49 "Δικαιούχοι και ωφελούμενοι Δράσης "Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών επιχειρήσεων" Ελάχιστες προϋποθέσεις ένταξης".

Στο άρθρο 50 "Οργάνωση, λειτουργία και στελέχωση του χώρου φύλαξης στο πλαίσιο υλοποίησης Δράσης "Δημιουργία χώρων φύλαξης εντός των επιχειρήσεων".

Στο άρθρο 51 "Καταβολή αξιών τοποθέτησης (vouchers) Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία και τροφείων Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας"

Στο άρθρο 55 "Ενίσχυση υποχρεώσεων φορέων κοινωνικής προστασίας -Τροποποίηση άρθρων 7 και 54 ν. 4837/2021".

Στην τροπολογία για τις fast track συντάξεις και τις συντάξεις "εμπιστοσύνης".

ΝΔ: Δίκαιη η ονομαστκή ψηφοφορία

"Δικαίως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο κ. Χατζηδάκης έβαλε ονομαστική ψηφοφορία, για να γίνει πλέον πλήρως κατανοητό στους συμπολίτες μας ποιοι θέλουν να προχωρήσουν τα πράγματα, να εκσυγχρονιστούν, να αλλάξουν, να πάνε προς το καλύτερο και ποιοι θέλουν να μη γίνει τίποτα σε αυτή τη χώρα", ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια, ο βουλευτής της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης και πρόσθεσε: "Οι συμπολίτες μας, ειδικά αυτήν την περίοδο, με όλα αυτά που συμβαίνουν, απαιτούν λύσεις και αποτελέσματα. Κρινόμαστε. Εμείς, εξ αρχής, από την πρώτη μέρα αυτής της κυβέρνησης, έχουμε αποφασίσει ότι αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα και σε αυτά θα δίνουμε λύσεις με απτά αποτελέσματα, λύσεις που θα διευκολύνουν τη ζωή των συμπολιτών μας, λύσεις που θα διευκολύνουν τον άνεργο, γιατί κανείς από εμάς δεν πιστεύει ότι ο άνεργος απλά θέλει να βρίσκεται στο Ταμείο Ανεργίας. Εμείς θεωρούμε ότι ο άνεργος δεν θέλει να ζει με ένα επίδομα".

"Κατορθώσαμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Και θα την κρατήσουμε ξανά όρθια, παρά τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε ό,τι αφορά την ακρίβεια. Και ακριβώς για να την κρατήσουμε όρθια, το υπουργείο Εργασίας φέρνει μία ρύθμιση, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική και αφορά τη γρήγορη απονομή των συντάξεων", σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος, ο οποίος τόνισε πως όλοι όσοι είναι βουλευτές τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο παράπονο των ψηφοφόρων ήταν η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, καθυστέρηση εξαιρετικά μεγάλη και άδικη χωρίς καμία αμφιβολία. "Ήταν μία διαδικασία γραφειοκρατική, πολύ δύσκολη και πολύ επίπονη, η οποία οδηγούσε σε αυτές τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και στα δίκαια παράπονα των πολιτών", επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ και συμπλήρωσε: "Με τις νέες ρυθμίσεις που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης και το υπουργείο Εργασίας, με τις "fast track" διαδικασίες από τη μια και τις "συντάξεις εμπιστοσύνης" από την άλλη, νομίζω ότι δίνεται επιτέλους μία λύση σε αυτό το πρόβλημα".

Διαβάστε Επίσης

Πραγματικός σας στόχος είναι να εμφανίσετε μικρότερη ανεργία, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος σας είναι να διαγραφούν οι άνεργοι από τα μητρώα για να εμφανίζετε μικρότερη ανεργία, ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου. Σχολιάζοντας όσα είπε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, δηλαδή ότι με το νομοσχέδιο θα διασφαλίζονται οι κατάλληλες δουλειές, δουλειές ανάλογες με το προφίλ των ανέργων, η κ. Ελευθεριάδου κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει αν θα είναι δουλειές πλήρους απασχόλησης. "Γελάνε και τα πόμολα του υπουργείου με όσα λέει ο κ. Χατζηδάκης για τους εργαζόμενους και τη δήθεν φιλεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Σε λίγο θα μας πει ότι η κ. Στρατινάκη είναι η Μητέρα Τερέζα των εργαζομένων", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το όνομα του κ. Χατζηδάκη θα μείνει στις μαύρες σελίδες του εργατικού δικαίου.

"Από το καλοκαίρι του 2019 και μετά, η απόκλιση των στοιχείων που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ με την απογραφή του ΟΑΕΔ είναι μεγάλη. Αυτό σας χαλάει τη σούπα. Γι' αυτό φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της δειγματοληψίας της ΕΛΣΤΑΤ και της απογραφής που διενεργεί ο ΟΑΕΔ", σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κατάρτιση για την εισαγωγή τιμωρητικών διατάξεων και σε αυτό το κλίμα κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί αν έφερε καλά αποτελέσματα η διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Κίνημα Αλλαγής: Νομοσχέδια που αποτυπώνουν τις συντηρητικές εμμονές

"Μας έχει συνηθίσει πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη να εισάγει νομοσχέδια που αποτυπώνουν τις συντηρητικές εμμονές της και αναδεικνύουν τις ιδεοληψίες των υπουργών της", τόνισε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Τόνια Αντωνίου συμπληρώνοντας ότι "τα νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας έχουν μία ιδιαιτερότητα. Αυτό το υπουργείο όχι μόνο διέπεται από ιδεοληπτική προκατάληψη και πραγματική αντιπαλότητα προς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, αλλά φαίνεται να είναι και ο πρωταθλητής στην προσπάθεια να συγκαλύψει αυτές τις επιλογές πίσω από διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα και ισχυρισμούς".

"Μετονομάζει τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, που θα έχει ως βασικό σκοπό να κρύβει τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, αλλά και ενίοτε να τιμωρεί τους ανέργους", είπε η κ. Αντωνίου και πρόσθεσε: "Πρόκειται για στρατηγικές επιλογές, πολιτικές επιλογές του ίδιου ακριβώς κόμματος που ευθύνεται για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και τις βαθιές πληγές που προκάλεσε στο σώμα της κοινωνίας η νεοφιλελεύθερη ατζέντα των μνημονίων".

"Είστε η κυβέρνηση που κορυφώνετε τον λαϊκισμό", επεσήμανε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, υπογραμμίζοντας: "Προεκλογικά είχατε δεσμευτεί ότι θα καταργήσετε τον "νόμο Κατρούγκαλου". Είχατε πει, μάλιστα, ότι δεν διορθώνεται, γι' αυτό θα τον καταργήσουμε. Τον διατηρήσατε επακριβώς, με επουσιώδεις τροποποιήσεις. Καταγγείλατε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, δεν την επαναφέρατε ποτέ. Την είχατε στην πρώτη σελίδα του προεκλογικού σας προγράμματος. Καταγγείλατε την κατάργηση των κατώτατων ορίων της σύνταξης. Ποτέ δεν τα επαναφέρατε. Με ψευδοερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ, που την κάνατε μάλιστα και διάταξη νόμου, αρνείστε να καταβάλετε στους χαμηλοσυνταξιούχους τα κομμένα δώρα, τις κομμένες περικοπές του εντεκάμηνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016".

Διαβάστε Επίσης

ΚΚΕ: Θέλετε να δώσετε τους εργαζόμενους ως "τζάμπα κρέας"

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να αντλήσουν οι όμιλοι φθηνό εργατικό δυναμικό, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να δώσει τους εργαζόμενους ως "τζάμπα κρέας" στις επιχειρήσεις και να φτιάξει χρυσές δουλειές για τους επιχειρηματίες.

"Δεν ντρέπεστε, εσείς που παριστάνετε τους Αριστερούς, να πιπιλάτε τους κοινωνικούς εταίρους; Είναι το ίδιο ο εργάτης και ο εργοδότης; Ποιος στηρίζει το νομοσχέδιο; Ο ΣΕΒ που μίλησε για το πόσο καλό είναι το νομοσχέδιο. Το έκανε γιατί θα αντλήσει φθηνό εργατικό δυναμικό. Το υποστήριξαν οι ενώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, οι εκπρόσωποι των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, γιατί αντιλαμβάνονται ότι θα έχουν τεράστια κέντρα. Αντίθετοι ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, που τους τσακίσατε στο ξύλο γιατί πήγαν να συνεδριάσουν στον χώρο της δουλειάς τους. Αντίθετοι και οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και απευθύνθηκε και στην κυβέρνηση, αναφερόμενος στις διατάξεις που προβλέπουν εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τα ωφελήματα του ΟΑΕΔ. "Δεν ντρέπεστε να λέτε καταχραστές τους ανέργους; Πείτε μας έναν που έχει εισόδημα 250.000, όπως μας είπατε χθες. Αυτός που έχει τέτοιο εισόδημα έχει ανάγκη να πάρει το μετρό; Εσείς ζείτε με 400 ευρώ τον μήνα; Εσείς ζείτε με 200 ευρώ που παίρνουν οι μακροχρόνια άνεργοι; Ό,τι και να πείτε, η ανεργία συνοδεύει τον καπιταλισμό, όπως η χελώνα το καβούκι", σημείωσε ο κ. Παφίλης. "Είναι νομοσχέδιο που θέλει να εξασφαλίσει φθηνούς, ευέλικτους εργαζόμενους, να προωθήσει τα λεγόμενα κοινωνικά κονδύλια στους ομίλους επανακατάρτισης, στις μεγάλες επιχειρήσεις. Θέλετε να επιβάλλετε στους εργαζόμενους να αποδεχθούν ό,τι θέλει η εργοδοσία και όποιος δεν πάει θα σβήνεται από το μητρώο. Δεν λέτε, όμως, ότι αν απολυθεί ο εργαζόμενος δεν υπολογίζεται ο χρόνος εργασίας και διαγράφεται από οποιοδήποτε επίδομα", τόνισε για τις διατάξεις που αναφέρονται στις συνέπειες για τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ που θα παραβούν τις υποχρεώσεις τους.

Ελληνική Λύση: Πόσο θα στοιχίσει η αλλαγή επωνυμίας τοπυ ΟΑΕΔ;

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει πόσο θα στοιχίσει η αλλαγή επωνυμίας του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. "Ξέρετε καλά ότι ο εργαζόμενος συμφωνεί με τον εργοδότη να απολυθεί για να εγγραφεί στο Ταμείο Ανεργίας και παίρνει τα χρήματα ο εργοδότης. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν", είναι μία από τις περιπτώσεις που επικαλέστηκε ο βουλευτής για να περιγράψει τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε Επίσης

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΔ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ 12 Αυγ 2022 | 10:59

ΝΔ:Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κατασκευή του Μετρό στα Εξάρχεια είναι πρόσχημα για την καταστροφή της γειτονιάς

"Για τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν το μετρό που θα διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων, όπως έχει γίνει παντού όπου υπάρχουν σταθμοί, είναι πρόσχημα για την καταστροφή της γειτονιάς" σχολιάζει η ΝΔ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ 11 Αυγ 2022 | 17:27

Αθανασίου: Σάλος με τη δήλωση για παρακολουθήσεις Ελλήνων μουσουλμάνων βουλευτών - Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή του

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον Χαράλαμπο Αθανασίου - Η δήλωση του βουλευτή που προκάλεσε αντιδράσεις.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ 11 Αυγ 2022 | 13:47

Νάσος Ηλιόπουλος: Με εντολή Μητσοτάκη οι παρακολουθήσεις

"Ο Μητσοτάκης δεν έχει καμία νομιμοποίηση για να σταθεί έστω ένα δευτερόλεπτο παραπάνω πρωθυπουργός" λέει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10 Αυγ 2022 | 17:37

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: Κοινός πολιτικός απατεώνας - Με την ΠΝΠ για την ΕΥΠ αφήνει στο σκοτάδι όσα εγκληματικά έχει κάνει

Επικίνδυνο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10 Αυγ 2022 | 17:18

Κωστής Χατζηδάκης: Η μείωση της ανεργίας απάντηση σε όσους θέλουν να μειώσουν το έργο της κυβέρνησης

"Η ανεργία έπεσε στο 12,1%, δηλαδή περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΝΗΛΘΑΝ ΣΕ 572.109 ΑΤΟΜΑ 10 Αυγ 2022 | 12:55

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση της ανεργίας στο 12,1% τον Ιούνιο, έναντι 15% πέρυσι την ίδια εποχή

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 572.109 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 130.976 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 (18,6%) και κατά 17.233 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2022

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 10 Αυγ 2022 | 06:24

Παρακολουθήσεις: Τι αλλάζει στην ΕΥΠ – Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη – Την συντήρηση της υπόθεσης θέλει η αντιπολίτευση

Με διαδικασίες εξπρές ο πρωθυπουργός νομοθέτησε τις αλλαγές που αφορούν την ενίσχυση των δικλείδων ασφαλείας των νόμιμων επισυνδέσεων.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ 09 Αυγ 2022 | 17:25

Στις 22/8 αποφασίζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για προ ημερήσιας και επιτροπή Θεσμών

Πρόσκληση Κ. Τασούλα για Διάσκεψη των Προέδρων - Στις 22/8 θα συζητηθούν τα αιτήματα Αλ. Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτες συνεδριάσεις

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΣΕΩΝ 09 Αυγ 2022 | 06:25

Παρακολουθήσεις: Συνεχείς πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση – Σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση

Τρόπους αλλαγής του κλίματος εξετάζουν στο Μαξίμου και λαμβάνουν μέτρα για την αυστηροποίηση των νόμιμων επισυνδέσεων

ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ 08 Αυγ 2022 | 19:29

Ανοίγει εκτάκτως στις 22 Αυγούστου η Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Ανοίγει εκτάκτως στις 22 Αυγούστου η Βουλή – Προ ημερησίας συζήτηση για την υπόθεση των υποκλοπών - "Ναι" από την κυβέρνηση στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ 08 Αυγ 2022 | 17:33

ΚΚΕ για υποκλοπές: Ο Μητσοτάκης με αστείες δικαιολογίες θέλει να κρύψει το σκοτεινό κι επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο

"Αξιοποιώντας ως "λάστιχο" την έννοια της "εθνικής ασφάλειας", νομιμοποιεί και διευκολύνει πρακτικές παρακολουθήσεων" αναφέρει το ΚΚΕ για τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ 08 Αυγ 2022 | 16:32

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη και υποκλοπές: Αλαζόνας, αμετανόητος και ψεύτης - Δεν είχε το θάρρος να παραιτηθεί

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού για την υπόθεση των υποκλοπών.

ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 08 Αυγ 2022 | 11:41

Κατρίνης: Φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης - Διεθνής ο διασυρμός της χώρας

Πολιτικές ευθύνες καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας για το θέμα των υποκλοπών.