Σύγκρουση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Διανθισμένη από πολλά δηλητηριώδη καρφιά, ατάκες και υπονοούμενα ήταν η σφοδρή πολιτική σύγκρουση των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη στην Βουλή

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σύγκρουση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Διανθισμένη από πολλά δηλητηριώδη καρφιά, ατάκες και υπονοούμενα ήταν η σφοδρή πολιτική σύγκρουση των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη στην Βουλή.

Ο κύριος άξονας της σύγκρουσης ήταν το αίτημα για εκλογές που διατύπωσε εκ νέου καθαρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η αιχμηρή απάντηση του πρωθυπουργού ότι ο Κ Μητσοτάκης δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει πρωθυπουργός έστω κι αν περάσουν 25 χρόνια όπως συνέβη με τον πατέρα του.

Κυριάκος:Το αίτημα για εκλογές γίνεται όλο και πιο επιτακτικό

Τσίπρας: Οπως πάτε δεν ξέρω σε πόσα χρόνια θα γίνετε πρωθυπουργός

«Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να φύγετε μία ώρα αρχύτερα... Το αίτημα για πρόωρες εκλογές γίνεται πιο επιτακτικό. Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που τόσο χρειάζεται η πατρίδα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προκάλεσε τον πρωθυπουργό «Αφήστε κάτι όρθιο πριν φύγετε. Διότι ένα είναι βέβαιο. Αργά ή γρήγορα θα φύγετε. Το ερώτημα είναι πόση ζημιά θα έχετε κάνει στον τόπο όταν οριστικά σας γυρίσουν την πλάτη»

«Είπατε κ. Μητσοτάκη ότι ζητάτε εκλογές και είπατε ότι αργά ή γρήγορα θα φύγουμε. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το αργά από το γρήγορα έχει διαφορά. Είστε γόνος μίας οικογένειας που τιμώ. Ο πατέρας σας περίμενε από το 1965 ως το 1990 να γίνει πρωθυπουργός, εσείς έτσι όπως πάτε δεν ξέρω αν θα γίνετε» ήταν η αιχμηρή απάντηση του κ. Τσίπρα.

Τσίπρας: Εξυπηρετείτε τα συμφέροντα των δανειστών

Κυριάκος: θέλετε άλλοθι για τα νέα μέτρα

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ.Μητσοτάκη ότι ταυτίζεται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών αλλά παράλληλα διαβεβαίωσε πως «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία που έγινε πέρυσι».

«Μπορεί να σας στεναχωρεί ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παίρνει θέση υπεράσπισης της χώρας και εσείς δεν το τολμάτε, όμως σας διαβεβαιώνω ότι η χώρα δεν είναι μόνη, η χώρα έχει δίκιο και αυτή τη φορά θα το βρει. Θα περάσουμε και αυτόν τον κάβο. Η οικονομία θα φτάσει στην ανάπτυξη και ο ελληνικός λαός θα δει φως στην άκρη του τούνελ».

«Εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται με τα δικά σας. Η υστεροφημία σας είναι εξασφαλισμένη. Θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και κλειστών τραπεζών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός παίζει μια ακόμη κακοστημένη παράσταση για την δήθεν αντιμετώπιση της διαπλοκής γιατί χρειάζεται ένα άλλοθι να ψηφίσετε τα μέτρα των 5,5 δις .

«Στόχος σας ήταν να οδηγήσετε τη χώρα στη μέγγενη της πιστωτικής ασφυξίας, όπως του Σαμαρά με την αριστερή παρένθεση. Αλλά δεν θα σας γίνει η χάρη», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Το θαύμα της σύγκρουσης με το ΔΝΤ διήρκησε λίγες μέρες μόνο» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και επέκρινε τον πρωθυπουργό «Με την ανευθυνότητα σας το αποτέλεσμα ήταν να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο το ρόλο του Ταμείου. Και η δραματοποίηση μιας υποκλαπείσας συνομιλίας πείσμωσε ακόμη περισσότερο τους πιστωτές. Εμπεδώνεται η εικόνα μιας κυβέρνησης που αντι να διαπραγματεύεται, κάνει παιχνίδια επικοινωνίας».

Τσίπρας: Θράσος να μιλάτε για αριστερό ολοκληρωτισμό

Κυριάκος: Μετατρέπεται τη χώρα σε Banana Republic

«Είναι θράσος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για αριστερό ολοκληρωτισμό επειδή δήθεν η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τα ΜΜΕ Φτάσατε ακόμη και στο σημείο όταν προέκυψε το θέμα με τις διαρροές των WikiLeaks, αντί να ασχοληθείτε με το περιεχόμενό τους, να αφήνετε υπονοούμενα για το πώς διέρρευσαν και για την εθνική ασφάλεια» κατηγόρησε ο κ. Τσίπρας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είπα ότι συμφωνώ με τα πιο πολλά διαρθρωτικά μέτρα που προτείνει το Ταμείο. Και αναφέρθηκα συγκεκριμένα στις αποκρατικοποιήσεις. Για το θέμα της υποκλαπείσας συνομιλίας δεν κατηγόρησα κανέναν. Σας κατηγόρησα ότι η δραματοποίηση μιας τέτοιας διαρροής δημιουργεί αρνητικό κλίμα που δεν βοηθά την διαπραγμάτευση» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν μάθατε τίποτα από την καταστροφή. Δεν μαθαίνετε τίποτε από τα λάθη σας. Μετατρέψατε την χώρα σε μια ψευδοδημοκρατία της Μπανανίας.Η Ελλάδα μοιάζει όλο και περισσότερο με Banana Republic» σημείωσε.

Τσίπρας: Υπερασπίζεστε τον Παπασταύρου

Κυριάκος: Ασκείτε έμμεση πίεση στη δικαιοσύνη

Ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ για την υπόθεση Παπασταύρου.

«Σας κάλεσα και σήμερα να τοποθετηθείτε για τον στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά και τις λίστες. Και αντι αυτού, εσείς μας εγκαλέσατε. Και εσείς έρχεστε εδώ και υπερασπίζεστε τον κ. Παπασταύρου. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να δώσει εξηγήσεις και να διαλευκανθεί η υπόθεση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας

«Σας εγκαλώ ότι πολιτικοποιώντας μια υπόθεση (για την υπόθεση Παπασταύρου) ασκείτε έμμεσες πιέσεις στη Δικαιοσύνη» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος σημείωσε ότι η μόνη αρμόδια για να κρίνει την υπόθεση Παπασταύρου δεν είναι ούτε η ΝΔ ούτε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αλλά μόνον η Ν.Δ. Και εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα ότι στερεί από έναν πολίτη το δικαίωμα της δίκαιης δίκης το οποίο αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα.

Τσίπρας: θα νικηθούμε μόλις μας στηρίξουν οι νταβατζήδες

Κυριάκος: Μάθαμε ότι στον ελεύθερο χρόνο σας τους φτιάχνατε καφέ

Αναφερόμενος στη μάχη κατά της διαπλοκής στην οποία ενέταξε και την εξεταστική για τα δάνεια των ΜΜΕ ο κ. Τσίπρας προκάλεσε αίσθηση όταν ανέτρεξε σε μια φράση του Κώστα Καραμανλή.

«Θα χάσουμε στον ελληνικό λαό όταν μας υποστηρίξουν αυτοί, οι νταβατζήδες, όπως είχε πει κάποιος. Και αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μας στηρίξουν οι νταβατζήδες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε άλλο έναν τακτικισμό την εξεταστική και κάρφωσε τον κ.Τσίπρα λέγοντας « Μάθαμε ότι στον ελεύθερό σας χρόνο φτιάχνατε καφέ στους διαπλεκόμενους τους οποίους καταγγέλατε.

Ανακοίνωσε πως η ΝΔ θα ψηφίσει την εξεταστική και αυτό όπως είπε Ο λόγος είναι απλός. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Εμείς μαθαίνουμε και από τα λάθη και από τις παραλείψεις μας.

Τσίπρας: Πως πήρατε δάνεια 200 εκατ.

Κυριάκος:Ουαί υμίν, ζητήσατε δάνεια με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση

Στο δριμύ κατηγορώ Τσίπρα για τις δανειοδοτήσεις της Ν.Δ και των άλλων κομμάτων με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση ο κ. Μητσοτάκης απάντησε καταθέτοντας την επιστολή την οποία είχε στείλει ο κ. Τσίπρας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 σε τραπεζίτη ζητώντας πρόσθετη χρηματοδότηση του κόμματος με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση των ετών 2011 - 2014. Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν την χρηματοδότηση των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων

«Έχετε το θράσος κ. Μητσοτάκη να συγκρίνετε τα δάνεια της ΝΔ με τα δάνεια ενός κόμματος που είχε ένα 3% και φυσικά για τα δάνεια που έπαιρνε είχε βάλει υποθήκη το κτίριο στην Κουμουνδούρου. Εσείς ποιες εξασφαλίσεις είχατε για τα 200 εκ. της χρηματοδότησης από τις τράπεζες; Συγκρίνετε έναν δανεισμό 200 εκ. με έναν δανεισμό της τάξης των 8 εκ. ευρώ. Και το ερώτημα είναι εξυπηρετούνται τα δάνειά σας;» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας.

Κόντρα και τον...ενταφιασμό από Πολλάκη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιοποίησε την επίμαχη φράση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Πολάκη για να απαντήσει στον Αλ.Τσίπρα ο οποίος κατηγόρησε την ΝΔ ότι αντί απαντήσεων χρησιμοποιεί αγωγές και μηνύσεις επικαλούμενος τις μηνύσεις Κουμουτσάκου και Σαμαρά στη Δικαιοσύνη.

«Θα πρέπει να είσαστε πολύ απελπισμένος για να αφιερώσετε 20 λεπτά γι αυτό. Θα μας απαγορεύσετε να προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη; ποιο είναι το επόμενο βήμα, να μας φυτέψετε τρία μέτρα κάτω από το χώμα;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης προκαλώντας τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του σημείωσε «κύριε Μητσοτάκη κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να βάλουν τρία μέτρα κάτω από τη γη το σκάνδαλο του ΚΕΛΠΝΟ. Δεν θα μπεί όμως, ούτε το σκάνδαλο της SIemens, ούτε το ΚΕΛΠΝΟ».

Τα βασικά σημεία των ομιλιών των δυο ανδρών

Κυριάκος Μητσοτάκης

 • Σας εγκαλώ ότι πολιτικοποιώντας μια υπόθεση (για την υπόθεση Παπασταύρου) ασκείτε έμμεσες πιέσεις στη Δικαιοσύνη.
 • Αναφορικά με το θέμα του ρόλου του ΔΝΤ. Είπα ότι συμφωνώ με τα πιο πολλά διαρθρωτικά μέτρα που προτείνει το Ταμείο. Και αναφέρθηκα συγκεκριμένα στις αποκρατικοποιήσεις. Για το θέμα της υποκλαπείσας συνομιλίας δεν κατηγορησα κανέναν. Σας κατηγόρησα ότι η δραματοποίηση μιας τέτοιας διαρροής δημιουργεί αρνητικό κλίμα που δεν βοηθά την διαπραγμάτευση.
 • Για το ζήτημα των τραπεζών. Ευπρόσδεκτη η σημερινή κίνηση Ντράγκι.

Αλέξης Τσίπρας

 • Κ. Μητσοτάκη κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να βάλουν τρία μέτρα κάτω από τη γη το σκάνδαλο του ΚΕΛΠΝΟ. Δεν θα μπεί όμως, ούτε το σκάνδαλο της SIemens, ούτε το ΚΕΛΠΝΟ.
 • Σας κάλεσα και σήμερα να τοποθετηθείτε για τον στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά και τις λίστες. Και αντι αυτού, εσείς μας εγκαλέσατε. Και εσείς έρχεστε εδώ και υπερασπίζεστε τον κ. Παπασταύρου. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να δώσει εξηγήσεις και να διαλευκανθεί η υπόθεση.
 • Έχετε το θράσος κ. Μητσοτάκη να συγκρίνετε τα δάνεια της ΝΔ με τα δάνεια ενός κόμματος που είχε ένα 3% και φυσικά για τα δάνεια που έπαιρνε είχε βάλει υποθήκη το κτίριο στην Κουμουνδούρου. Εσείς ποιες εξασφαλίσεις είχατε για τα 200 εκ. της χρηματοδότησης από τις τράπεζες; Συγκρίνετε έναν δανεισμό 200 εκ. με έναν δανεισμό της τάξης των 8 εκ. ευρώ. Και το ερώτημα είναι εξυπηρετούνται τα δάνειά σας;
 • Για την υποθ. Σταθάκη: Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες και για την υπόθεση του κ. Σταθάκη και για εκείνη του κ. Φλαμπουράρη απεφάνθη και τις έβαλε και τις δύο στο αρχείο. Και η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη. Γιατί λοιπόν επανέρχεστε ξανά και ξανά στο θέμα;
 • Η απόφαση του Ντράγκι αποτελεί την αρχή του τέλους της κρίσης και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
 • Είπατε κ. Μητσοτάκη ότι ζητάτε εκλογές και είπατε ότι αργά ή γρήγορα θα φύγουμε. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το αργά από το γρήγορα έχει διαφορά. Ο πατέρας σας έκανε 25 χρόνια να γίνει πρωθυπουργός, εσείς δεν έτσι όπως πάτε δεν ξέρω πόσα θα κάνετε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

 • Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Να μας φυτέψετε τρία μέτρα κάτω από τη γη
 • Τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται με τα δικά σας. Επιβάλλει να φύγετε μία ώρα αργότερα. Θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών.
 • Να μάθουμε αν γνωρίζατε πέρυσι τέτοια εποχή αν γνωρίζατε ότι με τους χειρισμούς σας οδηγούσατε τα πράγματα σε τρίτο μνημόνιο
 • Είναι σημαντικό να μάθουμε αν το περσινο πάθημα σας έγινε μάθημα ή όχι. Γιατί ο τρόπος που αντιμετωπίζεται την πρώτη αξιολόγηση δείχνει ότι δεν μάθατε.
 • Για να δανειστώ μια φράση του αγαπημένου σας Μαρξ, η ιστορία επαναλαμβάνετε ως φάρσα.
 • Έχετε απωλέσει κάθε αξιοπιστία απέναντι στους Θεσμούς που φεύγουν από την Ελλάδα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων.
 • Το θαύμα της σύγκρουσης με το ΔΝΤ διήρκησε λίγες μέρες μόνο.
 • Με την ανευθυνότητα σας το αποτέλεσμα ήταν να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο το ρόλο του Ταμείου. Και η δραματοποίηση μιας υποκλαπείσας συνομιλίας πείσμωσε ακόμη περισσότερο τους πιστωτές. Εμπεδώνεται η εικόνα μιας κυβέρνησης που αντι να διαπραγματεύεται, κάνει παιχνίδια επικοινωνίας.
 • Κάθε εβδομάδα που περνά ο λογαριασμός μεγαλώνει και η θέση της χώρας αδυνατίζει.
 • Η εξεταστική επιτροπή που εμείς προτείναμε θα ήταν χρήσιμη και επίκαιρη. Αν κρίνω από τη σημερινή σας τοποθέτηση φαντάζομαι ότι δεν θα την αρνηθείτε.
 • Δεν τη θέλετε όμως την εξεταστική γιατί είστε εκτεθειμένος με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας. Διότι ξαναζούμε το 2015. Δεν μάθατε τίποτα από την καταστροφή. Δεν μαθαίνετε τίποτε από τα λάθη σας. Η Ελλάδα μοιάζει όλο και περισσότερο με Banana Republic.
 • Υπήρχε μια απαράδεκτη πρακτική να δανείζονται τα κόμματα έναντι μελλοντικών κρατικών ενισχύσεων. Ήταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα μόνα κόμματα που υιοθέτησαν την πρακτική αυτή; Το 2010 ένα μικρό κόμμα ζήτησε από μεγάλη τράπεζα, συμπληρωματικό δανεισμό. Στην επιστολή του προς την τράπεζα, ο πρόεδρος του κόμματος έλεγε ότι οι υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις του κόμματος ήταν 6,6 εκ. ευρώ και εκχωρήθηκε η κρατική χρηματοδότηση από τα έτη 2011-2014. Ποιον κοροϊδεύετε κ. Τσίπρα;
 • Εσείς παίρνατε μεγάλα δάνεια όταν ήσασταν κόμμα του 4%
 • Εμείς κ. Τσίπρα δεν έχουμε τίποτα κρυφό πλέον. Λειτουργούμε με ανοιχτά βιβλία. Αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα εσείς μπορείτε να κάνετε το ίδιο. Γιατί δεν παρουσιάζετε τα οικονομικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ όπως έκανε εγώ. Και πείτε μας πως χρηματοδοτήσατε τις 3 προεκλογικές εκστρατείες; Πως τα χρηματοδοτήσατε όλα αυτά; Ασχοληθείτε πρώτα με τα του οίκου σας.
 • Και σήμερα από αυτό το βήμα ήσασταν και πάλι προκλητικός. Την προηγούμενη φορά μας είπατε για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Κλείσατε όμως άρον-άρον την υπόθεση Σταθάκη. Και αυτό που συμβαίνει στη Βουλή δεν έχει προηγούμενα. Έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε ένα πλυντήριο για να ξεπλένει τις ανομίες των στελεχών σας.
 • Κάνετε και κάτι άλλο. Συνεχίζετε να προδικάζετε με τρόπο θεσμικά απαράδεκτο τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Δεν καταλαβαίνετε ότι το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.
 • Και από την άλλη κουκουλώνετε κάθε υπόθεση που αφορά τα δικά σας στελέχη.
 • Η εξεταστική επιτροπή που σήμερα θα συζητήσουμε και θα ψηφίσουμε είναι άλλος ένας τακτικισμός.
 • Μάθαμε ότι στον ελευθερό σας χρόνο φτιάχνατε καφέ στους διαπλεκόμενους τους οποίους καταγγέλατε.
 • Γιατί υπερψηφίζουμε; Ο λόγος είναι απλός. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Εμείς μαθαίνουμε και από τα λάθη και από τις παραλείψεις μας.
 • Υπηρετείτε συστηματικά τον εξισωτισμό προς τα κάτω. Και τώρα φοβάμαι ότι επιδιώκετε τον εξευτελισμό της εξεταστικής στην οποία όλα τα κόμματα συμφωνούν.
 • Εμείς θα υπερψηφίσουμε, αν και διαφωνούμε και με τον χρόνο και με το χρονοδιάγραμμα. Αυτή η εξεταστική θα χρειαστεί πραγματικό χρόνο, ελπίζουμε ότι θα τον έχει. Θα πρέπει να διερευνήσει αν εφαρμόστηκε πραγματικά ο νόμος.
 • Εάν όμως είχατε πραγματική διάθεση για μέτρα θωρακισης της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, θα έπρεπε να είχατε συμφωνήσει στην πρότασή μας για τη ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος. Σας καλώ να υπερβείτε τον μικροκομματικό σας εαυτό και να υιοθετήσετε αυτήν την πρόταση.
 • Η θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας δεν σας ενδιαφέρει καθόλου.
 • Ξέρετε το λόγο για τον οποίο ζητάτε εξεταστική. Προσπαθείτε να κουκουλώσετε την απουσία του κράτους από την Ειδομένη και τον Πειραιά. Και φτάσατε στο σημείο να έχετε σχεδόν εκχωρήσει την επιβολή της τάξης στην Ειδομένη, για να μην σας κατηγορήσουν οι δικοί σας.
 • Από αυτήν την κυβέρνηση δεν υπάρχει ιχνος φιλοτιμου. Έχετε απεμπολίσει και το αίσθημα της ντροπής. Ούτε ντροπή υπάρχει στην κυβέρνησή σας.
 • Δέχεστε τον αυτοεξετευλισμό των αντικρουόμενων απόψεων για να μην αντιμετωπίσετε τις αντιφάσεις του δικού σας υπουργικού συμβουλίου.
 • Για να ξεφύγετε από τις αντιφάσεις σας θυμηθήκατε τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.
 • Εμείς θα κάνουμε υπεύθυνα τη δουλειά μας. Και στην πορεία να μας αποκαλύψετε και τα οικονομικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Αφήστε κάτι όρθιο πριν φύγετε. Διότι ένα είναι βέβαιο. Αργά ή γρήγορα θα φύγετε. Το ερώτημα είναι πόση ζημιά θα έχετε κάνει στον τόπο όταν οριστικά σας γυρίσουν την πλάτη. Το αίτημα για πρόωρες εκλογές γίνεται πιο επιτακτικό.
 • Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που τόσο χρειάζεται η πατρίδα.
 • Η ΝΔ. ίσως πολύ πιο σύντομα από ότι θα το περιμέναμε και εμείς, θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανόρθωσης της Ελλάδας.

Αλέξης Τσίπρας

 • Για το γεγονός ότι η λίστα Λαγκάρντ και η λίστα Μπόργιανς δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχουν και συγγενικά πρόσωπα, θα έπρεπε να το χειροκροτάτε κι όχι να κάνετε μηνύσεις και αγωγές
 • Κάνετε μηνύσεις για να σταματήσουμε να αναδεικνύουμε την αλήθεια και το πώς έφτασε η χώρα ως εδώ. Αυτό ο λαός μας το λέει "Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης".
 • Φτάνει η ώρα που θα λογοδοτήσει η παρέα που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση
 • Συνεχίζετε να καλύπτετε τον κ.Παπασταύρου και τον κ.Σαμαρά που κράτησαν τις λίστες στα συρτάρια
 • Το μόνο για το οποίο ξέρετε να παίρνετε καθαρή στάση κ.Μητσοτάκη είναι όταν υπερασπίζεστε τρίτους.
 • Οταν έκλεισαν τα σύνορα, σπεύσατε να τους υπερασπιστείτε
 • Οταν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ επιτέθηκαν σε πρόσφυγες, πήρατε τη θέση των Σκοπίων
 • Κύριε Μητσοτάκη δεν υπερασπίζεστε τα συμφέροντα της χώρας
 • Είστε βασιλικότεροι του βασιλέως. Ούτε το ΔΝΤ δεν είπε ότι είναι μονομερής ενέργεια η κατάθεση των νομοσχεδίων από την κυβέρνηση
 • Συμφωνείτε με τις ομαδικές απολύσεις όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ; Συμφωνείτε με νέο συνδικαλιστικό νόμο; Αυτά θέλει το ΔΝΤ. Τι σημαίνει ότι ταυτίζεστε με τις θέσεις του ΔΝΤ;
 • Τι στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει συμμάχους για τις κόκκινες γραμμές της, εσείς υπερασπίζεστε τις θέσεις του ΔΝΤ
 • Είναι θράσος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για αριστερό ολοκληρωτισμό επειδή δήθεν η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τα ΜΜΕ
 • Φτάσατε ακόμη και στο σημείο όταν προέκυψε το θέμα με τις διαρροές των WikiLeaks, αντί να ασχοληθείτε με το περιεχόμενό τους, να αφήνετε υπονοούμενα για το πώς διέρρευσαν και για την εθνική ασφάλεια
 • Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία του Ιουλίου
 • Ο λαός κατανοεί γιατί η χώρα έφτασε σ'αυτό το σημείο, για ποιό λόγο εκτινάχθηκε η ανεργία και το χρέος
 • Στόχος του πολιτικού κατεστημένου, ήταν να ενοχοποιηθεί ο λαός, ότι "μαζί τα φάγαμε", για να καλυφθούν οι λαθρέμποροι, οι μεγαλοκαναλάρχες, εκείνοι που δεν πλήρωναν φόρους
 • Σ'αυτά θα κληθεί να απαντήσει η υπό σύσταση εξεταστική επιτροπή. Καθώς και για το πώς αναχρηματοδοτήθηκαν χρεοκοπημένα κόμματα και ΜΜΕ, την ώρα που η οικονομία κατέρρεε
 • Το ζήτημα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων είναι στην κορυφή της ατζέντας των προηγμένων χωρών.Βασικό ζητούμενο εκεί, είναι η ροή του χρήματος να μην επηρεάζει τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων.
 • Παρακολουθώντας κανείς την πορεία της κρατικής χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια είναι ότι όσο έφθινε ο δικομματισμός, τόσο αυξάνονταν η κρατική χρηματοδότηση προς τα δύο τότε μεγάλα κόμματα
 • Σε θεσμικό κενό επί δεκαετίες το καθεστώς χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από τις Τράπεζες
 • ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δανείζονταν παρέχοντας αέρα, την ώρα που ο απλός πολίτης καλούνταν να προσκομίσει δεκάδες χαρτιά για ένα δάνειο
 • Το ΠΑΣΟΚ έχει δανειστεί 125 εκατομμύρια και η ΝΔ 197. Ποιός θα τα πληρώσει αυτά τα δάνεια; Τα μέλη σας; Κάντε καμπάνια και θα σας στηρίξουμε. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.
 • Θα επανεξετάσουμε το πλαίσιο παροχής κάθε είδους διευκόλυνσης προς τα κόμματα, χρηματική ή μη, με την Συνταγματική αναθεώρηση
 • Δημοσιογραφικοί οργανισμοί και κανάλια αναχρηματοδοτήθηκαν με ανεπαρκείς εξασφαλίσεις
 • Το συνολικό ύψος δανεισμού των ΜΜΕ ανέρχεται σχεδόν στο 1 δισ. στο τέλος του 2015 σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας
 • Δεν θα συνεχίσουμε την ασυλία και την προστασία στα Μέσα Ενημέρωσης, ξέροντας ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με την στρέβλωση της αλήθειας
 • Ποτέ δεν θα ανεχθούμε να μας στηρίξουν οι νταβατζήδες όπως είχε πει κάποιος κάποτε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 12 Οκτ 2021 | 20:16

Φώφη Γεννηματά: Στο πλευρό της σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος - Η επικοινωνία με Μητσοτάκη και Τσίπρα

Κύμα συμπαράστασης του πολιτικού κόσμου στη Φώφη Γεννηματά η οποία νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" με συμπτώματα ατελούς ειλεού

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΡΤΣ" 11 Οκτ 2021 | 14:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 07 Οκτ 2021 | 19:18

Βουλή: "Πέρασε" με 191 ψήφους η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Τη συμφωνία υπερψήφισαν στη Βουλή ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

ΚΥΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 07 Οκτ 2021 | 19:16

Μητσοτάκης για Μπογδάνο: Οποιος ξεπεράσει τα όρια που θέτουμε ως παράταξη, δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα

"Η ιστορία ναυπήγησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ελληνικά ναυπηγεία ενίοτε υπήρξε εξαιρετικά πονεμένη", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«ΟΙ ΗΠΑ ΕΥΛΟΓΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» 07 Οκτ 2021 | 18:40

Κουτσούμπας: Η Γαλλία δεν είναι ούτε "περιστέρι της ειρήνης", ούτε "φύλακας άγγελος"

"Η συμφωνία δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα", τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 07 Οκτ 2021 | 15:31

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Τσίπρα, για Πάνο Καμμένο: Το κιτς και η μεγαλομανία συνάντησαν τη γελοιότητα- Αυτά αλλάζουμε

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας και της προμήθειας των νέων φρεγατών Belharra.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 07 Οκτ 2021 | 14:09

Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη Συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια αλλά υπάρχουν προβλήματα

Η Φ. Γεννηματά είπε ότι στην ελληνογαλλική συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν αλλά και δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Οκτ 2021 | 12:57

Τσίπρας για την Αμυντική Συμφωνία με Γαλλία: "Ο Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να είναι γραβάτες"

Live η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 07 Οκτ 2021 | 12:23

Καρφιά Μητσοτάκη σε Τσίπρα για την ελληνογαλλική συμφωνία: "Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες"

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία, "για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη".

ΣΤΙΣ 12 Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 07 Οκτ 2021 | 11:07

Live - Η συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.