Follow us

Βουλή: Σφοδρή σύγκρουση μετά την τοποθέτηση Συρίγου περί Χούντας και μεταπολιτευτικού "μύθου" του Πολυτεχνείου [Βίντεο]

Αντιδράσεις στην Βουλή από την αναφορά του Αγγελου Συρίγου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
συριγος

Oξείες αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα η αναφορά του στο Πολυτεχνείο και στο ρόλο της εξέγερσης στην πτώση της χούντας.

Ο κ. Συρίγος στην τοποθέτησή του για το νομοσχέδιο που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρθηκε στο Πολυτεχνείο που όπως είπε ήταν το μοναδικό γεγονός λαϊκής εξέγερσης στη χούντα, και μετά το ΄74 έλαβε μυθικές διαστάσεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι "παρά την μεγάλη αποστροφή και την πολιτική αποδοκιμασία της χούντας από το λαό, το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω εσωτερικής αντιστάσεως. Κατέρρευσε υπό το βάρος των ανομημάτων της και κυρίως υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας. Αυτό που δεν έγινε από τη πλειοψηφία του λαού όταν χρειαζόταν έπρεπε να αναπληρωθεί μετά το 1974. Είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρα μας, τραγουδάγαμε τα αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε ήσυχοι στο σπίτι μας λέγοντας πως έχουμε εκπληρώσει το αντιστασιακό μας καθήκον. Επρόκειτο για θεατρικό παίγνιο για παρωδία".

Διαβάστε Επίσης

Η αναφορά του ωστόσο, περί πολιτικής μυθολογίας που έχει στο επίκεντρο της το Πολυτεχνείο, με την προσθήκη ότι "όσο οι εθιμικές πορείες του Πολυτεχνείου είναι επαναστατικές, άλλο τόσο είναι επαναστατικές και οι διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ που καταλήγουν σε ταβέρνες με παϊδάκια", πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.

"Παρά τη μεγάλη αποστροφή και την αποδοκιμασία της Χούντας από το λαό, το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω εσωτερικής αντιστάσεως, υπό το βάρος των ανομημάτων της αλλά υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας. Δεν υπάρχουν ογκώδεις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, μόνο κάποιοι γενναίοι ενάντια στο καθεστώς. Μετά το 1974 είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρα μας, τραγουδάγαμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά λέγαμε ότι εκπληρώσαμε το αντιστασιακό μας καθήκον. Επρόκειτο για θεατρικό παίγνιο, για παρωδία. Δημιουργήθηκε λοιπόν μια πολιτική μυθολογία που είχε και έχει στο επίκεντρο το Πολυτεχνείο, γιατί υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής αντίστασης απέναντι στη δικτατορία...

Το Πολυτεχνείο, μετά το 1974 προσέλαβε μυθικές διαστάσεις, που αποτυπώνονται στα αντιμνημονιακά συνθήματα η Χούντα δεν τελείωσε το 73’. Ο μύθος του πολυτεχνείου αντανακλά στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στη πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια, κομματικές παρατάξεις, αστυνομία καταλήψεις, για ψύλλου πήδημα διαμαρτυρίες, καταστροφές στα πανεπιστήμια. Επιτομή της Μεταπολίτευσης είναι οι ενέργειες της αντιεξουσιαστικής Αριστεράς, της Αντιεξουσιαστικής κουλτούρας, είναι οι μηδενιστές. Αυτή η ψευδοκουλτούρα βραχυκυκλώνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο επαναστατική όσο και οι εθιμοτυπικές πορείες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρεσβεία των ΗΠΑ, που είναι τόσο ανατρεπτικές που καταλήγουν σε ταβέρνες να τρώνε παϊδάκια και να τραγουδούν αντάρτικα τραγούδια", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

"Μη ξεπλένετε τη Χούντα, δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο", αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης χαρακτηρίζοντας ανιστόρητη και προσβλητική για τη Βουλή, τα όσα υποστήριξε στη παρέμβαση του ο κ. Συρίγος για το Πολυτεχνείο και για όσους πρωτοστάτησαν στον αγώνα εναντίον της Χούντας.

"Το μεγαλείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που μπόρεσε και εξέφρασε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος ζήταγε δημοκρατία, ελευθερία. "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", είναι μεμονωμένο γεγονός; Εσείς σήμερα είστε εδώ και κατέχετε τον θώκο του υπουργού Παιδείας. Είναι προσβολή για τους φοιτητές, για την ίδια την παιδεία στην Ελλάδα. Επειδή εσείς δεν έχετε συμφιλιωθεί με τις αξίες της Μεταπολίτευσης, δεν έχετε δικαίωμα να προσβάλετε εδώ μέσα, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, τις μεγάλες αξίες που ακόμη εμπνέουν, όχι μόνο τη νέα γενιά, αλλά όλο το φάσμα του δημοκρατικού κόσμου. Να ανασκευάσετε. Δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο", τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

"Η προσπάθεια του υφυπουργού Παιδείας να ξαναγράψει την ιστορία του Πολυτεχνείου, είναι άκρως απαράδεκτη και απολύτως ανιστόρητη και συνιστά ύβρη για τη Βουλή, τους φοιτητές, όλους όσους αγωνίστηκαν για να πέσει η δικτατορία", υπογράμμισε από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

"Δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου αλλά στην πολιτική του λειτουργία ως μύθο στα μεταπολιτευτικά χρονικά", προσπάθησε να διευκρινίσει ο κ. Συρίγος κάτω από φωνές και αντιδράσεις των βουλευτών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25.

"Εδώ μέσα δεν θα φιμωθεί κανείς. Η Βουλή δεν είναι χώρος όμως δημιουργίας εντυπώσεων", παρενέβη ο προεδρεύων του Σώματος της Ολομέλειας Χαράλαμπος Αθανασίου προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

"Κύριε Φίλη δεν είναι αμφιθέατρο εδώ όποιος φωνάζει πιο δυνατά", αντέτεινε ο κ. Συρίγος σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

"Είναι προφανές ότι αναφέρθηκα παρά τη μεγάλη προσπάθεια να διαστρεβλωθούν αυτά που είπα, ότι το καθεστώς της Χούντας δεν έπεσε από τις φοιτητικές διαμαρτυρίες αλλά υπό το βάρος της Κύπρου", πρόσθεσε ο υφυπουργός Παιδείας.

Στην αναφορά αυτή του κ. Συρίγου προκλήθηκε νέος κύκλος αντιδράσεων.

"Ο λόγος μου ήταν με απόλυτο σεβασμό εκείνης της περιόδου. Ανέφερα ότι το πιο σημαντικό εκείνης της περιόδου ήταν οι φοιτητικές αντιστάσεις. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξαν μαζικές λαϊκές αντιστάσεις που θα έριχναν το καθεστώς. Αν κάποιος το πιστεύει να έρθει να πει πως έπεσε η Χούντα. Ανέφερα επί λέξει για το Πολυτεχνείο ότι επειδή ήταν ένα φωτεινό γεγονός μαζικής λαϊκής αντίστασης είχε μυθικές διαστάσεις.

Είναι σαφές η προσπάθεια να μην συζητήσουμε για το νομοσχέδιο με το να λέμε πόσοι αντιστάθηκαν και πόσοι όχι στη Χούντα. Στέκομαι με κάθε σεβασμό σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη δικτατορία αλλά δεν έπεσε για αυτό η Χούντα", επέμεινε ο κ. Συρίγος.

Διαβάστε Επίσης

Στο σημείο αυτό ζήτησε και πήρε το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

"Είναι προφανής η παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και κυρίως ο κώδικας δεοντολογίας, όταν κυβερνητικά στελέχη επίσημα, αμφισβητούν την ιστορία του τόπου, τον ποταμό του αίματος που χύθηκε για τη δημοκρατία. Υπάρχει θέμα σεβασμού της δεοντολογίας, αν δεν υπάρξει ρητή αναγνώριση του λάθους του υφυπουργού Παιδείας και να σβηστούν από τα πρακτικά λέξεις και φράσεις που υπονομεύουν τη συλλογική συνείδηση του έθνους και της πραγματικής ιστορίας.

Πολιτικός μύθος της δικτατορίας που διατάραξε την πολιτική ζωή του τόπου δεν υπάρχει. Υπάρχει η ουσία της πολιτικής ιστορίας που οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και ελπίζω να αναγνωρίσετε το ολίσθημα που κάνατε κύριε υφυπουργέ", τόνισε ο κ. Καστανίδης, καταχειροκροτούμενος εκτός από τους βουλευτές του κόμματος του και από τους βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

"Θα έπρεπε να νιώθει ντροπή ο υφυπουργός για όλα όσα συνειδητά είπε για το Πολυτεχνείο, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο. Η αντίσταση στη Χούντα ξεκίνησε αμέσως με την κήρυξή της και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μια στιγμή του Πολυτεχνείου", επεσήμανε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε:

"Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία παραμένουν ακόμα και σήμερα επίκαιρα. Αν νομίζετε πως με αυτού του είδους τις ανιστόρητες τοποθετήσεις θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι. Και να ξέρετε πως θα φουντώσουν αυτοί οι αγώνες ακόμα περισσότερο".

Διαβάστε Επίσης

Έντονη ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, που αντέτεινε ότι "ήταν πανδημική η αντίσταση του λαού απέναντι στους συνταγματάρχες και τους φασίστες".

Ο πατέρας μου απετάχθη τον Απρίλιο από υποπλοίαρχος. Ένας τυχαίος αξιωματικός ήταν δεν ήταν παράγοντας. Βασανίστηκε απάνθρωπα, στάλθηκε στην εξορία και οι βασανιστές απειλούσαν να βιάσουν τη μητέρα μου. Ενάμιση χρόνο μετά που αποφυλακίστηκε ήταν οι γείτονες που ήταν μάλιστα δεξιοί που μας έτρεφαν εκ περιτροπής. Έτσι έζησα εγώ και η αδερφή μου, από τη βοήθεια τους", τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης.

"Η ΝΔ τίμησε, τιμά και θα τιμά τον αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς περιστροφές. Αγώνα πολιτικό του ελληνικού λαού κατά της καταπίεσης και όχι αγώνα κομματικό, αγώνα επωνύμων αλλά και ανωνύμων. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς γιατί η ΝΔ ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έναν άνθρωπο που ήταν εξόριστος στην επταετία και πάλεψε για την πτώση της Χούντας αλλά και επίβλεψε την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία, τις κρίσιμες στιγμές της μεταπολίτευσης. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραπλανητικά, διαστρεβλωτικά και αποπροσανατολιστικά", σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 23 Νοε 2022 | 23:06

Υπουργείο Υγείας: Αυξάνονται αναδρομικά οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ

Θα καταβληθούν αναδρομικά οι αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματα των γιατρών από 28 Ιουνίου 2022.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 23 Νοε 2022 | 19:45

Ασφαλιστικό: Ψηφίζεται αύριο - Τα κριτήρια για το επίδομα των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους- Αναλυτικά παραδείγματα

Ψηφίζεται στη Βουλή νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό - Διευρύνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ 22 Νοε 2022 | 10:35

Τι αλλάζει το 2023 για συντάξεις, επιδόματα και εισφορές - Οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού

Αναλυτικά η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2023 και τι προβλέπει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Νοε 2022 | 07:58

Ετοιμο το νομοσχέδιο για τα 70.000 καταπατημένα ακίνητα - Τι προβλέπει

Για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου θα πρέπει να το έχει τουλάχιστον 40 χρόνια στην κατοχή του, δηλαδή πριν από το 1980.

‘’ΠΟΛΕΜΗΘΗΚΑ’’ 21 Νοε 2022 | 18:51

Μιχαηλίδου: Δεν είχαν ψηφίσει και οι 300 τη διάταξη που επέτρεψε αλλαγή διοίκησης στην ‘’Κιβωτό του Κόσμου’’ [Βίντεο]

‘’Ναι’’ ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, ενώ ‘’Παρών’’ ψήφισε το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 και ‘’Όχι’’ η Ελληνική Λύση’’ ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου στη Βουλή.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 21 Νοε 2022 | 13:25

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2023 στη Βουλή: Ανάπτυξη 1,8% για το 2023 με έκτακτα και μόνιμα μέτρα 5,2 δισ. ευρώ

Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός θα αρχίσει να συζητείται στις 13 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 17ης Δεκεμβρίου.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 21 Νοε 2022 | 11:20

Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 5,6% εφέτος και 1,8% το 2023 - Πληθωρισμός στο 5% και μεγάλη υποχώρηση για το χρέος

Για το 2023 η εκτίμηση είναι για αύξηση στο ΑΕΠ 1,8% έναντι 2,1% της αρχικής πρόβλεψης και το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 194,850 δισ. ευρώ.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 21 Νοε 2022 | 10:57

Κατατίθεται στην Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός για το 2023

Σήμερα Δευτέρα κατατίθεται στην Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός για το 2023.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 18 Νοε 2022 | 15:17

Θεσσαλονίκη: Στο Αυτόφωρο οι 5 συλληφθέντες από τα χθεσινά επεισόδια για το Πολυτεχνείο

Η εισαγγελέας απήγγειλε σε βάρος των 5 συλληφθέντων ποινική δίωξη για παράνομη οπλοκατοχή και τους παρέπεμψε στο αυτόφωρο, απ' όπου αναμένεται να πάρουν αναβολή.

ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2021 18 Νοε 2022 | 14:43

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2023

Ο κ.Τασούλας υπενθύμισε ότι την παρούσα Περίοδο η Βουλή λειτούργησε υπό πρωτοφανείς συνθήκες, λόγω πανδημίας, εξοικειώθηκε με την τεχνολογία.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 18 Νοε 2022 | 13:55

Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές: Η Δημοκρατία βουλιάζει μέσα στο ζόφο και στην παρακμή ενός σκανδάλου

Κλιμακώνει ο Αλέξης Τσίπρας την επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα των υποκλοπών.

ΤΟ CASUAL LOOK ΤΗΣ 18 Νοε 2022 | 11:13

Μπέτυ Μπαζιάνα: Η διαφορετική εμφάνιση με εφαρμοστό τζιν και δερμάτινο στην Αθήνα

Το casual look της Μπέτυς Μπαζιάνα με εφαρμοστό χαμηλόμεσο denim, μαύρο τοπ και κοντό δερμάτινο τζάκετ.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ 18 Νοε 2022 | 08:47

Το ΠΑΣΟΚ ξανά στην πορεία του Πολυτεχνείου: "Φάρος για τους σύγχρονους αγώνες μας", λέει ο Σπυρόπουλος [εικόνες]

Η επέτειος του Πολυτεχνείου ήταν για το ΠΑΣΟΚ μια καλή ευκαιρία υπενθύμισης της σημασίας που δίνει στα ζητήματα δημοκρατίας, ελευθεριών, διαφάνειας και σεβασμού στο κράτος δικαίου.